Friday, October 19, 2012

biler boleh aku notice keluar rumah nih...










rumah dah nampak siap sempurna...
tah biler ley dapat kunci umah...haaaiihh....






nombor jalan pon dah ade....nombor rumah pon dah tau....
tapi aku rase mungkin paling lewat pon akhir tahun ni kot...hopefully....

phase 1 dah ramai orang pindah...
phase 2 dan 3[umah kami] akan siap serentak..



tak ley masuk...dapat tengok dari luar jer..
sebab pintu dah siap berkunci...
tunggu kunci tu lar nih.....




sudah nyer..alih2 ker rumah contoh nak ukur tingkap bagai...
tu...aku ngah tengok lampu lar tu...pekenan pulak...





modern idea....kali ni aku nak elak kan lampu ala2 chandelier..eeerrr...bosan sikit...





master bedroom rumah contoh...aku suker sebab bilik ni besar...
sambil bincang2 ngan laki nak susun atur perabot...
nak hangkut perabot kawen kaler putih kat umah family aku tu...
kesian die dah 2 tahun kene tinggal....





buat mase ni..tak de ape yang boleh dibuat..
selain dari dah muler beli kelengkapan sikit2..
sekarang ngah gigih mencarik langsir...
ngah pikir warna yang sesuai ngan konsep baru...
harap nyer aku dapat lari dari 'warna2 tanah' kali nih...


hujung minggu biler fared balik..
nak ajak gi carik lampu kipas...yang penting2 dulu...

grill dah jumpe orang nak buat ngan harge yang berpatutan dan design yang kami mahu..-hanye nak yang simple-
nak extend dapur -mungkin dengan orang yang sama -tapi kene kire bajet dulu-
kitchen cabinet...idea sudah ade..dapur untuk dipasang atas table top jugaj dah dibeli...
eeerrr...sinki pon kene beli kan...?? -kalau bertuah ley dapat free...

cat..?? jugak sudah ade dalam pikiran...
ikut hati nak jer aku gi beli siap2...
tak boleh..!! ade 2-3 bulan lagi...!! kang warne cat jadi tak cantik sebab mendap..
setiap ruang...akan ade idea yang mungkin berbeza...
dah jumpe idea tuk bilik Qaleef...!! yaeeeyy...
bilik mak pak..?? mungkin grey...?? sudah bosan ngan kaler pepel yang lomantik tu...huhu..

fared..dalam fikiran die hanye nak pecah pagar supaye ley masukkan 2 bijik kereta sekali gus...
yang lain2..?? -die kate pening nak pikir..
mungkin pening pikirkan duit yang nak dikeluarkan....eerrrkkk....



tak mo pikir...huhu....
buat ikut kemampuan..
lagipon rumah sendiri kan...boleh buat sikit2 dan pelah2...





sebelum2 ni ramai yang tanyer pasal umah nih...
kat mane..berape besar...berape bilik...harge berapa...
tak terjawap2...!! -maaf yer...tak de ape yang mahu aku sorokkan sangat....



berape keluasan rumah..??
eerr...failed...!! aku tak hengat..!!! walau hampir setiap hari lalu kat depan umah contoh...!!
kalau nak ikutkan..aku agak berpuas hati ngan besar umah ni..
cukup lah untuk kami...
asalkan ade bilik..ade tandas..ade ruang tamu..dan ade dapur...
yang extra2 kate nak ruang dobi bagai tu...-boleh dipikir kendian hari-
besar atau kecil bukan persoalan...
bagi aku..yang penting..seronok dapat tinggal kat umah sendiri...[alhamdulillah]

berape  bilik..??
rumah tu ade 4 bilik...dan 3 bilik air..
3 di bahagian atas..dan 1 di bawah...[same jugak dengan bilik air]
kat bahagian atas jugak..ade satu ruang untuk kami sekeluarga..-yang aku akan buat ruang menonton-
ade jugak stor yang luas...[sangat penting untuk aku supaye aku tak buat salah satu bilik sebagai stor]

harga..???
hurrmmm... untuk umah sebesar tu di area rawang ni..aku rase berpatutan lah..
kalau nak dibandingkan ngan area shah alam atau di bandar2..
umah yang punya keluasan yang same sebijik sebijun...harge cecah setengah juta dan lebih..!!!
hampir 2 kali ganda harge umah yang kami beli di rawang nih..!!!
[oohh...aku pekenan satu rumah kat kota kemuning shah alam..dah target dengan suami..satu hari kami mahu memiliki sebijik lagi umah kat area situ dan yang pasti..akan kembali ke shah alam semula...]-insyaallah [target untuk mase panjang]










sambil menunggu kunci..sambil membuat persediaan sikit2...
sambil tu aku berpikir...-macamane mahu mahu handle saat berpindah lagi sambil kene pikirkan keadaan anak kecik...??-
aku akan pastikan semua dalam kawalan...
sebab aku rase...walaupon berpindah...tapi kalau masih dalam keadaan terurus..
boleh mengurangkan kepenatan selepas tu..yang aku tahu kompem penat giler..!!!
aku dah ade pengalaman berpindah banyak kali..-jadi aku harap aku belajar dari pengalaman2 dan kesilapan2 yang pernah berlaku dulu..

awal2 dah cakap ngan fared...-sediakan seberapa banyak kotak..
dan bende paling wajib adalah wrapping plastik...
walaupon hanye sejengkal nak pindah...
semua mesti bersimpan rapi...semua wajib kene berbungkus..!!  lelebih lagi sofa aku yang kaler berani mati tu...huhu
aku tak nak lepas pindah nanti...
aku akan lebih stress memikirkan perabot yang kotor..rosak..kemek.. atau calar balar...!!

so..dari sekarang..aku dah buat perancangan...
ade sesetengah barang..aku dah packing..
aku tak nak macam laki aku cakap -"alaaa..umah dekat jer..letak campak2 dalam kereta kite hantar sikit2"-
hantar sikit2 tu aku setuju...
tapi tang campak2 tu aku tak suker..!!
sebab..impak nyer bukan mase nak pindah..
tapi selepas pindah...
biler mane ko tak tau mane satu ko patut kemas dulu..
barang yang sepatutnyer terus diletak kat atas..tapi ko letak kat bawah..
atau yang sepatut nyer berada kat dapur tuk memudahkan carik..
tapi hilang tah ko campak mane...
dan paling menyusahkan..biler time ko nak carik barang penting..
semua bende yang tak penting ko kene hadap dulu..
dan lagi...tu semua nanti akan jadi kerje aku...aku pasti..!!
tu ar penting nyer ber-sistem...[mengikut pengalaman]

[aku pasti laki aku bace n3 ni..jadi die akan tau kenape mesti aku cerewet sangat pasal mengemas barang]


pasal hal nak pindah..mengemas..satu hal lar..

lagi satu hal nih...


biler tak tau kunci nak dapat biler ni...
-biler pulak kami nak notice keluar umah sewa sekarang nih...??-
ikut perjanjian...kami kene bagitau awal pada tuan rumah 2 bulan awal..
supaye boleh dapat balik deposit [atau pilihan lain tak perlu bayar sewa selama 2 bulan terakhir]
dan lagi satu untuk memudahkan si tuan rumah mencarik pengganti kami secepat mungkin...[ko kene paham yang rumah tu tetap kene bayar pada bank]
biler tak tau biler boleh pindah..jadi tak tau biler kami boleh start notice..haaiihh...


p/s :: pindah sama makne dengan penat dan duit..







39 comments:

Anum said...

wow bestnya

Mrs Lurve said...

kalo 4 bilik tue memg dh selesa sgt...ckup besar.

Gieyana said...

Seyess..umah uols bsar n cantik...

Me pon dlm process urk next investment....:-)

Mmg kena siap duit r kn..

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg luas sggh rumah akk tu yuir asa.. hrga pon leh tahan.. hihi..nanti slmt berpindah ea.. moga2 thun ini juga =)

S.n.Fariza said...

cntik rumah :))
susah nk cr rumah skrg. adapun mahal. huarghhhh

antalya said...

sinki biasa dpt free kalo beli pakej hood hub dapur tu hehehe. umah area kota kemuning yg mana aty berkenan tu? byk yg cecantik hahahaha

Wawa Yusoff said...

waaahhhh...besar nye rumah baru qaleef...!

selamat men'decor kak aty. x sabar nak baca progress akak dalam decor men'decor ni :)

4feet8 said...

sebelum masuk tu, byk nk kena buatkan..? plan wiring, soket, sumber aircond, lampu tambahan, punca kipas tambahan, tu belum masuk yg dr ruangtamu direct ke dapur, misti nak buat tiang2penghalang ke, atau bar..plaster syiling lagi, grill, wohoho..byk juga cost.. cek list down semua perkara sebelum beli rumah. sebenarnya sy salah seorang yg tanya atiey ritu beli rumah kat mana, nak try kira bajet keseluruhan..(utk diri sendiri) hehe..

MizzTina said...

xpe kak, penat yg berbaloi.. klu kuar duit byk pun, tu aset kite sendiri.. susah dulu, senang kemudian.. kak, nk sgt jmpa qaleef tu.. makin lama tgk makin geram.. bijak lak tu.. haishh

Allene said...

xnak komen pasal rumah... nak komen, kasut kita sama..

pizet said...

biasanya kalau dah siap mungkin tunggu oc..lmbt sikit..x lama dah tu..penat gak nak kemas japg

BuDaK cOmOt said...

hehehhehe tahniah dapat umah baru...waahhhh untung nyer lah...
aku ni masih lagi merangkak² dok umah sewa...

hujung bulan ni pun nak pndah ke umah sewa baru sbb baru pndah JB....huhuhuhu penat!~

Gadis said...

seronoknyer akk dh beli umah...
x sbr nk tgk akk hias umah baru...
mesti cantik...
suke tgk...=)

Mimy Hamid said...

aty aku pun tengah pening ni nak pindah bukan umah sendiri pun umah sewa je...pening nak kemas hahaha padahal sebelah je

[e][cHa][ChA] said...

untung ler umah dh siap. eksited nk deco2.

Riana said...

Tak sabar tgu n3 deco rumah baru aty..ehe =)

ceritera-chinta said...

setuju ayat akk yang last tu pindah=penat + duit.....

fifi tiez said...

Sy pindah rumah masa awal2 peknen dulu.mmg penat giler kak..wpn sy x buat apa2.hehe..

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye dah ade rumah sendiri
besar plak tue

qasqas said...

oo rumah dkt saujana rawang rupanye..dkt lah dgn rumah sy jgk bandar tasik puteri...kwsn baru itu kat saujana rawang...rawang sekarang dah maju ...xmacam dulu...

:)..selamat berpindah ye..

PinKy MoMMa said...

tuan rumah cakap..jangan pindahhhhhh!!!!

sebab dia dah nangis..aiyokkk..

jangan lah pindah pleaseee.. :'(

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

Mila Ahmad said...

kak Aty macam makin kurus jerk. berminat lah nak beli rumah tapi xtau mcmane prosesnya. Skank boleh beli rumah dari KWSP kan ?

Mak Wardah said...

Salam kenal...bestnyer nak masuk umah baru...

PUAN SUE said...

tak sabar nk tgok aty deco2 rumah

YanaUjang said...

alahai lamanya xsinggah sni..mesti byk cite tertinggal..huhu

best kn nk pindah rmh sendiri?tp penat toksah ckp la..buat pelan2..ai dulu pn pelan2 bersihkan rmh, settlekan pape yg patot..wpn skrg rmh tu kitorg ks sewa kt org sbb nk duk dgn mak..kekeke tp akn dtg mmg dh plan nk renovate cantik2..nk selesa duk dlm tu..rumahku syurgaku gitu kan =)

mesti qaleef pn sebok nk mengemas jugak nnt..hewhew :p

araa cruch said...

sis , rumah ni cantik sgt .. price? 200k ?

Ema Minami said...

weee...xsbr nk tgk nuha deko2 umah baru plak....hehe, bestnya dh ada rumah sndrik~~

nisa said...

Wah bestnya, bagi saya price rumah awak sangat reasonable, tempat saya bandar kecik batu gajah, rumah setingkat 3 bilik 2 blik air, rm205k.. Logik x? Gilekan?

safiyyah osman said...

Syoknya....semoga dpt masuk rumah baru cepat-cepat :)

Anonymous said...

Hehe I see that you are doing good buddy, lot’s of good articles. It would be good for you if you could invest in some ads you know, your Google rankings would be better probably. If your budget is tight, try to find other blog owners in similar niches and exchange links. Your blog looks like something that can do it big, it would be a shame if the people don’t see it ;) Have a nice day

Anonymous said...

Assalam....
Salam perkenalan.. Sy Sakiinah dr Melaka..suka sgt tgk aty deco umah..sebab...x pakai ID..semuanya buat sendiri..itu yg sy suka..sbb klu tgk umah org lain yg guna khidmat ID tu kita ni just bole ckp wow...tp klu idea aty ni best..sendirik bikin...so kita tahu mana nak cari brg2 yg aty guna utk deco umah..x sabar nak tgk aty deco umah...wish u good luck..selamat berabis duit...tp xper..utk umah sendiri puas hati..jom add FB saya Sakiinah Mustapah...

UmyMah said...

ini area mana aty?ni tgh mncari rumah gak ni..tgh survey2

Mummy GreenyHouse said...

besar...bestnye..sy yeringin nak ade rumah landed..ni rumah atas angin, comel sgt pulak tu..xpe, masih bersyukur sbb ade tempat berlindung hujan n panas.. :p

Ummi_Eyta said...

hai jiran......akak duk kat divya phase 1

Ummi_Eyta said...

hi jiran.....akak di divya fasa 1.....

Anonymous said...

xlama lagi kita bakal bjiranlah ehh.. i tgl kat deretan umah u, diyva phase 3.. kunci dh dpt, dh pasang kipas, lampu skit2, tp xtau nk pindah bila :( sb nk travel jauh ke tmpt keje

mamadhea said...

Salam..

Berjiranla kita nanti, maybe i phase yg awl skit kot...kunci dh dpt bulan 6 lepas...maybe next year br leh pindah...

Farra Saharani said...

Alhamdulilah...Insha Allah akan berjiran sbb sy pon beli unit yg sma divya tapi tak dpt kunci lagi...Nak deco mmg best..best kalu duit pon banyak!!! hehhehe