Monday, October 22, 2012

dah sampai masanya......





traditional steamer




carrot blended 



mixed with mama's fresh breast milk
[kat situ jugak aku mermet]










 Qaleef Eeman reaction..??

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




i'm ready to eat mama...!!
i'm big enough now...-eleeehh...baru 6 bulan hidup...




baik lah....
mama nak suap dah nih...


"bismillahirrahmanirrahim.."
dan bace doa makan






reaksi pada suapan pertama..pelik..??
pandang papa tuk amik gambar..
macam biasa..qaleef memang pandai berdrama...



"nak lagi sayang qaleef...??"

jadi mari kite teruskan dengan suapan ke-2...





sedap lah tuuueeeeee......


yaaeeyy...anak mama suker makan carrot...!!
makan sampai habes....!!















so...teruskan pulak selama 4 hari tuk tengok penerimaan perut Qaleef..
harap2 Qaleef Eeman boleh terima makanan yang sihat nih...





untuk satu biji carrot saiz sederhana..
termasuk Qaleef Eeman makan tu..
dapat buat stock untuk balance 3 hari lagi..-bekukan-

untuk permulaan..satu hari hanye sekali makan...waktu tengahari..









untuk hari ke-2
puree yang dah dibekukan..

hanye 2 cubes tuk sekali hidangan [permulaan]





re-boil menggunakan Autumz warmer
[ bekas biru dengan penutup tu memang disediakan sekali ngan warmer ni]
dalam 10 minit dah siap di hidang..



dan qaleef eeman sukaaaaa....[alhamdulillah]

diary :: tak de ape2 yang pelik pada najis Qaleef..

jadi boleh teruskan pada hari ke-3 dan ke-4




Qaleef kalau suker makan carrot..tak ar rabun macam mak pak nyer nanti....


next..?? apple or broccoli..??







reaksi mama..??
*
*
*
*
*

"clever qaleef Eeman"- tepuk tangan tanpa boleh tepek gambar...sebab nanti Qaleef naik heran kalau mama bagi Qaleef makan sambil pakai tudung sebab nak amik gambar...ngeh ngeh ngeh...










reaksi papa pulak...??
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*

*
*
*
*
*

*
*
*
*
*


eerrrrr.... nak mama suap carrot puree jugak kew...???








p/s :: bermakne jugak..aku telah melengkapkan penyusuan bdan penuh pada Qaleef sehingga 6 bulan..[alhamdulillah] dan harap berterusan hingga 2 tahun...[insyaallah] atau sekurang2 nyer selama yang boleh...[aminnnn]









43 comments:

Anum said...

wow bagus2

MizzTina said...

ahaha..comel je muka ms 1st time kena suap.. geget nk x qaleef??

Dkna Abza said...

dkna lak yang terliur tengok qaleef makan hihiii

nuyui a.k.a miss YUI said...

ha..bgus2 anak akk ni..kira dia suka sgt tu..amboi, yg laki akk ni pon nak gak kot..hihih.

antalya said...

ekspresi muka qaleef mcm penuh ngna question mark besar2 hahahahaha. btw congratz to mama qaleef

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

comei nya Qaleef, buat muka pelik.. selamat ber puree syg :)

Liyana said...

Yeayy...qaleef dah beshaa.. :)

Halimaton Hanafee said...

bagusnya nak mkn carrot ea...next is apple kot

CikNaa said...

yeay! qaleef dah mamam..

~aYu~ said...

amboi sukanya dia makan.. lagi bertambah bambam la..

Ros Anis Rusli said...

cute gila muka qaleef pic no.6.gigih kira blk pic no bape..haha..muka tengah nak hayati 1st food die..yummy!!! xsbr nk bg airiell mkn lak bln dpn....

Allene said...

qaleef da mamam... :D

[e][cHa][ChA] said...

yg tak tahan nye mermet kt situ jugak. hihi

LisaLisut said...

yey! clever qaleef! mkn carrot byk2 ok nt mata cerah hehe

fifi tiez said...

Yeay!qaleef dah makan.susah x nk bagi bf kak?cmnalah sy ni nanti agaknya

eima said...

tahnian eeman & tahniah jugak mama die

Ryn said...

gud boy qaleef!!!! hehehe..tmbah tembam nnt dy...:)

izyan zulkiply said...

nak tanya, kalau kita fully bf dan berhajat x nak campo dgn susu FM..kalau time makan nak bagi dia minum apa ye, susu kita or air masak?

ettyzukhair said...

brocoli..later2 masuk 8-9m lah dia a bit gassy..pear apple pulak ke..cer try..

~ NANA ~ said...

yeayyyy...lps ni lagi bambam la qaleef...farish next week stat mkn :)

Siti Haslinda Sadiken said...

amin..insyallah you boleh dear..event lin pun dh mix dgn fm tp syasya still DF & BF lg ;)

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

hehehe..papa qaleef pun nak jugak ek???
good boy qaleef..pasni try vege lain plak..

nurulhuda said...

aty tak blend ngan nasi ke? just blend karrot kasi gitu jer yer..

p/s: nurul pun dah xsabar nak aksi raisya makan.. tunggu 3/11 nie =)

YanaUjang said...

yeyy dh dpt dip penyusuan..hehe best best..zafirah dulu ai bg je bubur nasi trus..bg sayur2 semata dia xsuka..haha klu puree buah dia suka..tp baby girl x byk sgt mkn..smpi skrg dia mmg mkn bubur nasi cmpr la lauk pape..sayuran, ayam, ikan bilis ke..sedap! =)

ziemie said...

waahhh qaleef dh start makan.. :) msti teruja kali pertama bg anak makan kan.. hihi.. pasni leh wat entry pasal recepi baby lak..:)

m@m@yAyA said...

hihi cute jer muka qaleef~

yaya pun da start mamam semalam..
sy bg dia puree brocoli,tp tlupa nak boh kurma cikit~
xpelah arini nak campurkan kurma dekat puree brocolo+susu ibu tue..~

ase lemak2 gitue..
aty qaleef dok kat bumbo seat ke walker?nak cari gakla sb semalam bg yaya makan dia dok kt rocker cam ssa cikit~

mimik muka qaleef sm ngn yaya,memula cam pelik apa bndala masuk lam mulot salu kan susu gantung mama dia jer..hihi

jaja_NorLiza said...

yeay! qaleef dah makan...mesti sedap kan??? mkn byk2 nati cepat besar!..
tuk mama qaleef : kekalkan kerajinan tuk ready puree byk2! ngeeee... ;-)

Erina Asmawani said...

Hoohoho..Qaleef senior pun nak jugak. Hehehe. Good Qaleef..dap kan carrot. Pasni Aty ley try sayuran hijau pulak macam bayam + sawi campur dalam bubur :)

Mimy Hamid said...

hepi 6 month qaleef..dah leh makan makan...dap dap..rajin la ibu gi dapur

MisZ FyZa said...

good boy qaleef..aty,kalu blh brocoli intro lmbt skit..kndgn gas die tinggi..xseswai tok bby 6bln..try bg pear,apple,pumpkin,peas,sweet potato,banana lu..

mun said...

syukur alhamdulillah...mirza pon suka makan carrot kalau mun masak wajib letak carrot sebab dier suka makan bile tengok carrot tue ader dalam pinggan nasi dier

mummy ammar said...

good boy!:)

Nadya Zahid said...

Yeayyyy..qalf dah bleh makan :)
Zara's baru 4 bulan..nanti nad kene study dah ni..nak bagi makan ape..heheeheh :)
nanti share tau bg makan ape kat qaleef lagi eh..
sume makanan babies kene steam dulu eh?
nad pon xcari blender pe lagi..tgk mcm yg kat groupon tu xde steamer..kalau avent philips xsilap nad..boleh dgn steamer skali eh?
Not bad for qaleef kan?kire die makan tuh..stengah babies..nak intro food kat dieorg pon susah..dieorg refuse to eat plak dah..harap2 zaras pon nanti suke makan..heheheeheh

nisa said...

wah, tetiba nak try kat Haiqal anak saya yang tak suka makan sayur tu..hmm...good idealah.. nak shopping sayurlah after keje..hehehe..

Baiduri said...

sonoknye tgk Qaleef mkn...mesti sedap sgt 2....nk suap kt tasneem jgk, lagi sbulan...hoyey2...

Cheyan said...

yeeehhh excited nak kasi Alya makan jugak..tp still nak cukupkan 6 bulan with exclusive bf..insyaAllah..

Comelnya qaleef kan??

PUAN SUE said...

yeay!! pandai anak umie sue ni

O'gosh Iskandar said...

haha...Good Boy!...pasni maknye tu mesti excited la tu nak sumbat macam2...hehe

puding roti said...

HEHE DH MKN DH QALEFF. Kiyut sgt expresi muka dia hehehehe geram

~YUN~ said...

kejapnya qaleef besar!da pndai makan...yeah!congrates aty!6 months of breastfeeding journey!so proud of u...yun je yg terkandas di tgh jalan...hukhuk~

shizansyafik said...

muke qaleef terkejut mmg sangat comelll.. nampak chubby sgt2.. =).

Anak Lebah Comot said...

hahaha akhirnyer....so clever. qaleef mmg good boy..

Mummy GreenyHouse said...

good job aty! hmm..my aneesa dah 1yr +..sgt ssh nak mkn..sy pun ssh hati.. :( tgk anak org lain, mcm senang je nganga mulot.