Tuesday, October 23, 2012

kekdah nya aku me-label bekas storage..



solid food anak masih dalam peringkat pembelajaran..
jadi tak banyak dapat dikongsi..
insyaallah nanti ade pengalaman menarik..aku akan share same2 ngan ko...
kalao ko tanye menu kat aku...eeerrrr....
aku pon masih terkial2 lagi nih..
hari2 dok hapal menu kat blog orang lain...ngeh ngeh ngeh


sekarang nak cerite pasal lain dulu...
pasal hal2 umah tangge nih..
dah kate ko sekarang jadi suri umah kan.....



sebelum2 ni aku sibuk dok nyusun atur..storage dalam peti ais tuh..

orang dok tanye - tak de  name tau ker bahan ape tu...

eerrrr....secare jujur nyer aku cakap "giler ko tak kenal mane bawang mane halia mane cili..!!"

tapi biler pikir balik...-aku memang ar tau kan..
dah tentu2 ar aku yang buat..aku yang mengemas..
menyusun atur.. menggunakan hampir setiap hari...!!
tengok bekas dari luar jer pon aku dah tau kat mane simpan nyer belacan..
kat mane simpan nyer cili api...
celah mane duduk nyer asam keping..

cer soh laki aku carik..
memang ley jadi bahan nak gaduh ar aku rase...ngeeee...


teringat ayah aku ngan mak...
ayah aku memang teror masak -hakikatnye lagi teror giler dari mak aku..
jadi ayah aku memang rajin ke dapur ar biler lapang [walaupon jarang2 nak lapang]
dan setiap kali masuk ke dapur..
mesti ley gaduh laki binik...teeetttt...
puncenyer hanya ...ayah aku mencarik barang nak masak tak jumper..!!
dah katenyer biler lapang jer kan baru nak masuk dapur..
memang sah2 ar mak aku yang mengemas menguruskan dan menyusun atur barang segala...
jadi..biler ayah aku tanya..
mak aku tak yah bukak lemari pon boleh bagitau kedudukan satu barang tu ngan tepat...
haaaa..kuase wanita...ngeh ngeh ngeh...

sesetengah orang..
kalau boleh semua barang nak kene ade depan mate belonggok...
katenyer senang nak capai..
gitew lah ayah aku.... kalau carik asam jawa tak jumper..
muler ar nak hangin satu badan...konon2 terus hilang mud nak masak..

habes..tak kan nak letak asam jawa tu depan mate atas dapur sepanjang masa kan..
bukan nak gune setiap mase pon kannnnnnnnnnnnnnn.....
lain ar tukang masak kat restoran tu...haaaiiihhh....

eeeerrr..ter ngumpat ayah asendiri pulak...ngeeeee....

tapi tu ar selalu nyer yang berlaku kat umah aku nih...
lagi2 kalau aku yang mengemas...
memang habes aku simpan dalam lemari -simpan cantik2 mengikut kegunaan dan kategori masing2...
tapi tu ar..
biler hujung minggu ayah aku masuk dapur..-punah segala susun atur aku...gggrrrrr...

jadi malas dah nak buat...



teringat cerite 'keluarga iskandar' kat astro..
ade satu episode kamal [azhar sulaiman] cakap 'tak de orang boleh ubah kedudukan yang saye dah buat' 
bergaduh ngan binik nyer yang ubah susun atur barang2 memasak kaat dapur...
dalam cerite tu..si kamal tak kerje...jadi suri rumah..binik nyer yang kerje...
jadi laki nyer ar paling banyak dok kat dapor dan memasak..
dah sesekali binik nyer masuk dapur..ubah semua...marah laki die...
hahahaha...
kalau ikutkan memang reality nyer begitu..
terjadi dalam kebanyakan keluarga..
bukan yang laki nyer jadi suri umah tu...
tapi hal berkaitan susun atur umah dan barang....

berbalik pade -kalau soh laki yang carik tuh-
so far...masih tak terjadi ape2 lagi ar...
tak bermasalah sebab hanye aku sorang jer yang biasa menguruskan dapur aku..
laki aku kate "dapur sayang" -jadi aku lebih tau..

tapi..walau aku sorang jer [buat mase nih] yang jadi pemengang saham utama kat dapur..
no sharing2...tapi aku tetap terpikir nak melabel barang dan bahan...
eerr..tak ar segala toknek lemari aku nak letak label macam kat opis tu kan...
cukup ar sekadar melabel bahan2 dalam peti ais..dan bekas2 storage dalam lemari...
dan jugak melabel bekas rempah ratus..
rempah ratus memang sah2 aku kene label..
ini bukan rancanagan master chef nak men teka2 rempah dan bahan2 kannn..
silap teka ley terisngkir...
kalau aku..silap gune bahan..hancus masakan aku...





label bulat2 kuning tu..dolu2 aku buat label stock EBM aku..[rindu nyer moment tu..]
sekarang tak gune dah...[jarang2 nak guner sebab dah jarang buat stock]
so..aku buat tuk label bekas kace ikea kecik tuk rempah ratus tu...

yang putih tu pulak aku baru beli..
niat nak label tuk bekas solid food qaleef yang dah dibekukan...
tapi aku gune gak tuk labeling bende lain..










ko tengok...haaa...sejak2 jadi suri rumah ni..baru lah aku belajau nak kenal2 ngan segala rempah ratus..
nak masak senang...eerrr...aku kan masak tengok buku resepi..-masakan baru2 yang lain sikit-
jadi biler die sebut letak jintan manis bagai...aku dah ade sedia semua...
baru ade mud nak memasak..!!!


sumpah aku tak tau rempah ratus ni semua kalau tak de label..
bukan semua ar..macam kayu manis..bunge lawang..lada hitam..yang familiar gune tu..aku kenal ar..
tapi ade sesetengah masakan..nak kene masuk segale jintan..biji ketumbar ar bagi nambah sedap..
memang betul ponnnnnnn....boleh jadi wangi dan lebih berperisa..ceeeeaahh ko....




bekas simpanan dalam peti ais..
aku ade buat n3 pasal susun atur ni kan hari selase ritu..
mase tu tak label...tu pon sebenarnyer lame dah..
baru2 ni baru aku buat label..-dan baru ni baru aku nak share ngan ko-
tu pon bukan ar semua ber-label..
yang aku rase bahan2 tetap dan mesti ade dalam stock jer aku buat label bekas nyer..
kalau habes..maknenyer kene topup ngan segera..
contoh :: cili api...hampir setiap masakan aku akan gune [selain bawang halia tu semua]
laki ku tu..kalau tak pedas...tak besh kate nyer...haaaiihhh...
tak tau ker binik nyer ni pulak langsung tak makan pedas...
tu lah hakikat kan..dah kawen...tak suker pon kene belajar suker.. 

contoh :: asam pedas..aku paling tak suker lauk tu...jadi tak pernah tau macamane nak masak lauk tu sebelum ni..
sekali tup2...kawen ngan orang johor..laki aku kemain suker pulak lauk tu..
nak tak nak..gigih aku belajar masak lauk tu gak..
dan jugak..belajar tuk makan lauk tu...!!!





ni bekas dan label yang baru jer wujud dalam peti ais tu..
bekas puri makanan anak..baru satu bekas n puri nih jer aku buat..
nak buat lagi..
suker pulak aku ngadap bende nih...buat banyak2 jenis..
tapi ni bukan ar puri pertama aku buat tuk bagi qaleef makan..
aku bagi puri lain...haritu aku dah cerite kan..aku bagi puri carrot dulu...
puri apple ni aku baru bagi hari nih...sebagai makanan ke dua selepas carrot..




label bekas lain...?? ade aku buat..label2 bekas2 dalam lemari..
tempat simpan stock susu..gula..garam..kunyit..
bekas segale paste yang belum di guna..
bekas makanan instant seperti spaghetti...macaroni...maggi..dan segala..
tapi aku tak sempat nak snap picture share ngan ko..
alaaa...lebik kurang kat atas tu gak ar...
name jer lain...


dah seminggu kat umah family aku...
rindu pulak kat umah sendiri..
macamane besh pon umah family..
tapi aku tetap lebih suker kalau dapat balik umah kat rawang tu..sob sob...

awal2 dah tanyer kat laki aku "sayang..sesekali orang nak balik rawang waktu sayang tak de boleh tak??"

tapi malang nyer laki aku tak kasi..........................
die kate demi keselamatan aku dan anak...
eeeahh..ko tak tau ker laki aku tu memang over protective........gggrrrrr...



41 comments:

Anum said...

x pe sis demi keselamatan

amaniammar said...

salam kenal..

bekas cantik tu pn beli kat daiso ke....chumel r...kamu mmg blend semua bahan simpan dlm fridge ye...erm..idea jg tu..

MizzTina said...

kak, buat label lg senang.. klu org dtg umh kite, nak² mak atau adik beradik..pastu nk msk, xde la asek nk tnye je.. hehehe..

as ♥ Leenda said...

banyak nya rempah ratus..
kt umah ade rempah 4 beradik tu je..
kalau resepi ade guna selain dari 4 beradik tu, terus reject..hahahha..
bila lah nak insaf..

ohhh..saya peminat no. 1 citer keluarga iskandar..tengok ulangan banyak kali pun takpe..macam real life kan? hehe..


Wawa Yusoff said...

GILER R....
hebat sangat kot ni me-label segalanye..
saya nak buat pandai tp bile tibe nak maintainye jadi x pandai. :p

kagum...kagum....

4feet8 said...

rempah ratus, saya guna botol2 nescafe lama ngn mayonis lama. kemudia guna liquid untuk label. terutama untuk jintan manis & jintan putih. salu sangat tertukar..hehe..ini untuk rumah makla..sebab takde lagi rumah sendiri.

Mr n Mrs Zaidi said...

hahahaha...sy pun selalu gaduh dgn hubby sy kalu bab susun atur nie... kdg tu benda depan mata pun tak nmpk..elok jgk buat label nie.. sy pun int dlu nak buat macam nie, tapi bila weekend jer ade jer xtvt lain buat, so xde kesempatan nak buat...satu hari kne buat jgk la..

Mila Ahmad said...

xsabar saya nak beli peti ais lebih besar sebab nak label bekas-bekas macam akak ni sampai siap kata kat suami nanti nak borong tupperware kat IKEA banyak2

Allene said...

semangat masak aty ni. lin tak pyah label2 pun... nak masak bru blend. :D

eima said...

cantek tulisan ko ....
memacam mende ko buatkan.....

YanaUjang said...

ai pernah gak bc sorg blogger yg mcm ni..sistematik sgt bila labeling bekas2 mcm gini tau..suka! erm klu nk wat gini kena tggu duk rmh sendiri..skrg duk rmh mak..dapur tu mak punya aa..kang kita wat ikut kita kang bising lak dia..hoho sabar..sabar =)

Gadis said...

Suke tengok akk buat label mcm tu..
Kat umah ain pun in buat mcm tu..tapi x banyak mcm akk punyer..bile tengok banyak mcm tu nampak cantik..lagi pun mmg nak gune..husben ain ckp pun tu la ofis suri rumah..terpulanng la nk buat mcm mane pun..:-)

Ain dh lame pantang umah mak ni pun asyik teringat umah sendiri jek..

Mimy Hamid said...

gud idea..tak terpikir dek pikiran nak labelling....tq beb

Mrs Lurve said...

suka juga wat mcm nie, senang nak cari yg plg utama...kedua kemas..bukan apa hubby kalo masuk dapur, brg depan mata pun saja nak tnya isteri...itu yg susun bg kemas2 senang dia nak cari..

♥MAMASYAZA♥ said...

susun atur yg menarik cam gini, senang nak cari nanti

Aeen said...

Senang bile da label2 kn..nk cari pn x susah....haih..nth bile dpt wat sume ni..sbb stay ngn fmly..mmg xde la nk wat mcm ni pn.

Halimaton Hanafee said...

rajin na ye aty buat bende ni semua..jeles okeh..ni yg mcm nak request kat suami nak jd suri rumah jugak..hehe

cikpingu said...

hehe... umie xsempat nk nulis gini... mse memula duk miri dlu ade nk buat.. pstu hasben kata xpayah... kt situ kn dh tulis..

Ryn said...

suri rumah la katekan....sistematik nye aty!!! hehehehe....mmg org luar dtg teros masak je lah...x yh dh tnaye2 lagi...kan...utk kemudahan sendiri gak kan...tp suke la...kalau dok umah sendiri..leh la wat nanti..:)

Tina Othman said...

nampak organise lah aty bila buat mcm ni, rasa mcm nak buat jugaklah senang sikit bila time masak tu takde lah terkial2 carik barang

O'gosh Iskandar said...

Bestnya label2.....tgg rumah baru je baru lalu nak buat semua tu kot....padahal lama dh pending nak buat.....tp kan...cemana aty nak atasi masalah kalau nak basuh bekas yg berlabel ty....x kembang ke dakwat pen tu.....itulah solution yg ai tgh pk sblm buat...

shizansyafik said...

aty, lawa tulisan aty...erkk dah namanya cikgu, benda first tengok, mesti tulisan dulu.. hehhehe

Syima Syaz said...

mmg gitu lah kekdahnya... husband plak jenis lagi pandai masak tp bini dia ni yang handle n kemas dapur.nak harap dia yg kemas... sedih!! maklumla lelaki dia punya 'kemas' tu mcm takde effect lgsg...ahhaha

yg sticky tu pn nak beli tak terbeli2...sudahnya label ebm lgsg tak berlabel tp main agak2 je.bahaya kan...

Siti Haslinda Sadiken said...

suka juga tgk citer keluarga iskandar tuh..minat konsep n jln citer dia...

x dan lg nak buat label mcm tuh..isk isk isk..comel la bekas rempah ratus tu..

~ NANA ~ said...

i pon mmg suka label barang2...senang nak cari & nampak lg systematic :)

PUAN SUE said...

Su ada gak label kat bekas2 rempah.hehe.su ltk kt bkas plastik taufufah tu je.ingt nk beli bekas yg cntik2 sikit.aty leh x view gmbr dpur aty nk tgk susunatur ..

Nadt said...

suka suka suka! sejak jadik mak mak ni,nadt pun memang dok pulun label sume benda.syok dok label ebm saif, terus bekas2 lain pun sume dilabel.kes sama cam ayah aty la, hubby terror masak tapi selalu carik barang nak masak tak jumpa.so penyelesaian mudahnya, labelkan segalanya.

nisa said...

Wah rajin yg amat melabel segala barang...Saya? Hahaha, entah bila masa nak label. Tapi saya selalu cari bekas yang dah siap ada label dah.. Kalo yang mana tak ada label, if tersilap campak?hmm...bedallah telan..hahaha

mun said...

mun pon kene label gak mcm aty sebab mun tak kenal sangat rempah ratus nih.setakat bese2 tue kenal lah..btw memang tersusun jeee peti ais n rempah ratus aty.jeles tengok

Amy Shaklee said...

Salam kenal,

wahh..dah start buat fruit puree utk baby!..bagus!

utk label EBM, saya syorkan pakai magictape, senang untuk ditanggalkan, dan tak tinggalkan kesan sticker di atas botol/plastik.

www.multivitamin4you.com

Veelara said...

Suke idea aty..kite pn kurang knal rempah ratus yg byk byk tu..hehehehe...

Eh.aty kate nnti nk share first mknan qaleef..bukan ke entri sblm ni da bgtau die mkn carrot? Hehehe..kite ingt,sbb nnti kite pn nk bg iman carrot sbg mknn ptama die bl da 6 bln nnti.insyaAllah....

Love From Heaven said...

tak rasa complicated ke hidup awak aty...enggghhh....

Anonymous said...

I don’t get it

Salhah Suhot said...

wah..kemasnye peti aes....weee...

♥ Wina ♥ said...

hurmmm wina pun mula² dulu semangat beli bekas kecik² konon nak susun segala rempah ratus...sampai bile nak masak tu, dah tak elok sbb lamaaa x masak/guna ahahahahh..

kamu suri rumah mmg bagus buat macam nie sbb selalu masak :)

malynd_anggun said...

mane atie bli rack yg buh rempah ratus tuh ye? menarik..ehehe

::puan ungu:: said...

Aty~tambahan tuk label puree tu letak sekali date buat bila...so kita ingat sampai bila kita boleh guna...tambah-tambah kalau dah banyak puree nanti mmg xingat bila dah banyak-banyak tu...

CikNaa said...

best nye rumah aty ni.. sejuk mate memandang..

Mummy GreenyHouse said...

kemasnya.... cantik handwriting aty!

Anak Lebah Comot said...

Mmg terbaik...mane aty beli rak letak rempah tue...nk juga.

Mama Likha said...

wahh bagusnya bt label rempah mcmtu. ni kalau msuk matercep ni confirm terlepas minggu penyingkiran hiksss :))