Wednesday, October 24, 2012

yang ko tanye pasal anak makan tuh....



kan aku cakap...
aku budak baru nak belajo...
kalau ko nak tanye pasal solid food ngan aku...eerrr...silap orang kot...huhu..

aku ni pon tanyer mak2 blogger lain...
dari awal2 nak beli barang..sampai ai ni saat aku dah bagi makan nih..
mekaseh pada blogger yanie..mimy dan sarah -------> korang pon hagak nyer malas nak jawap...banyak nau aku tanyer eh...ngeh ngeh ngeh


tapi kalau ko tanye melalui pengalaman fes time bagi anak makan ritu..
insyaallah aku cube jawap ape termampu hokeh...



1] tak blend dengan nasik ker...?? just blend carrot makan gitu jer yer..??

melalui pembacaan dan pembelajaran aku [ceeahhh] untuk permulaan kite memang digalakkan bagi anak makan puree dulu..samaada puri buah2 an atau sayuran sebagai makanan pengenalan...
aku memang tak bagi qaleef bubur dulu sekurang2 nyer tuk tempoh seminggu atau 2 minggu pertama...
aku nak tengok dulu penerimaan perut dia...
tu yang ko bace konsep 4 days rule tu kan..motif..??-supaye kite dapat tengok samaada anak tu alergic tak ngan makanan tersebut...

bagi aku..tak de ape kot yang nak di risaukan bagi anak carrot or..pumpkin or sawi or ape2 puri tanpe bagi bubur...-untuk permulaan-

tapi broccoli kene lambat sikit...-ramai yang bagitau-
sebab boleh buat baby kembung...-mungkin boleh di campur ngan bubur nanti lebih sesuai kot- 


2]  qaleef makan duduk kat bumbo seat ker walker..??

aku tak de bumbo seat..sob sob..
okeh..aku memang sengaje tak nak beli..sebab aku dah terus beli baby walker ritu..
baby walker yang dibeli boleh dilipat tayar nyer...-so die tak ley ar gerak2 biler aku nak bagi makan..

selain baby walker..aku lebih suker kalau bagi die makan dalam high chair die...
selain dari supaye die tak isap segala menan yang ade dan melekat bekas makanan kat baby walker die tuh...aku rase die akan lebih duduk tegak dalam tu...-lebih elok tuk baby supaye badannyer tegak..


3] semua makanan babies kene steam dulu ker..??

kalau tanyer semua tu...aku tak tau..sebab aku pon baru jer belajar nak pegang beskal----->ibaratnyer..
tapi setahu aku...tak semua kot...
macam betik dan pisang...aku tak steam..sebab dah lembut..terus blend jer...
tapi tuk buah2 atau sayur2 yang keras..macam carrot/apple/broccoli/dan yang keras2 tu kene steam dulu  kasi lembut supaye mudah tuk di blend...-untuk permulaan 6 bulan..kene bagi makanan yang lembut dan halus sebab takut merosakkan sistem digest die..dan lagi..die tak de gigi nak mengunyah..


4] kalau kita fully bf dan berhajat x nak campo dgn susu FM..kalau time makan nak bagi dia minum apa ye, susu kita or air masak?


pasal tak mo campur susu fm tu...
tak perlu pon kalau masih boleh bagi fully breast milk..
aku sendiri masih tak bagi anak susu Fm...[alhamdulillah masih ade rezki tuk qaleef] aku suker campurkan puree ngan sikit susu badan sendiri...
kalau dah bagi makan sekalipon...boleh teruskan ngan fully breast milk...tak de ape yang nak di risaukan sangat...

bagi yang bagi formula milk pulak..
ley campurkan puree ngan susu tu..
nak kasi lemak2 sikit....

pasal nak bagi air masak biler dah mule bagi anak makan tuh..??
haaa...tu hagak mencabar tuk aku jawap...
dari seawal penyediaan tuk solid food ni...sebelum blender di beli lagi...
aku dah sibuk2 tanyer kat orang..[tak puas hati]
kalau kite bagi makan anak nanti..memang kene bagi air masak ker..??-
tak boleh bagi breast milk jer..??
kalau tak nak bagi air masak ganti susu badan jer tak boleh ker..??

memang jawapan nyer -kene gak bagi air masak-
alasan :: takut anak sembelit..
memang kalau ikut logik pon...kite yang tua ni pon kalau makan kene banyak minum air masak kosong tu kan...tak nak bagi sembelit
okeh..jawapan aku terime...

dan kerana hal air masak ni lah selalu yang membantutkan niat aku nak bagi qaleef makan awal [selain dari sebab risaukan sistem penghadaman dalaman yang kite tak nampak]
ade sekali-tak sampai 6 bulan aku pernah buat dah puree tuk qaleef..
tapi hati berbelah bagi nak bagi die makan...
sebab :: aku tak sedia lagi nak bagi air masak atau ape2 makanan tambahan lain pada qaleef sebelum waktu nya...
so..aku terus batalkan niat..
aku yakin yang susu badan aku..masih cukup nutrien nyer tuk qaleef sehingga 6 bulan...
dan lagi...walaupon qaleef dah bagi semua sign yang membolehkan die makan..
tapi atas nasihat doktor pemakanan kanak2 yang aku tanya - die cume jawap- luaran boleh nampak..tapi sistem penghadaman dalaman die kite tak tau keadaannya...-tak nak amik sebarang risiko..membuatkan terus terbantut niat aku...pandai dokter tu saiko aku tau...haaaiihhh.....

dan pasal air masak ni gak lah...
dah betul2 aku hadap si qaleef tu nak bagi makan...aku sms sarah tanya berape banyak nak di bagi...
mesti ko cakap "alaaaa...kecoh nyer ko kannnn..air masak jer pon..bukan racun"
tapi untuk aku yang masih bagi qaleef susu badan secare ekslusif-buat sikit kat hati gundah gulana...ngeeeeee....
tak pernah bagi kate ko....jadi mane ar nak tau berape banyak nak disuap kannn.....kang terkembung kan...anak aku gak yang sakit...dan aku gak yang susah hati...bukan orang lain.....

jadi sila paham situasi aku

untuk jawapan bagi soklan kat atas...
walaupon kite masih lagi bagi breast milk..
mengikut pandangan2 orang yang lebih berpengalaman..
memang kene bagi gak air masak kosong pada anak biler dah mule bagi solid food..[mungkin tuk elakkan dari sembelit or tercekik kot]
tapi mengikut kuantiti yang betul...
dan kite masih tetap boleh meneruskan susuan badan selama boleh tanpa perlu campur ngan susu formula [selagi masih ade rezki tersebut]

lagi satu..jangan pandai2 ko bagi air ribena ker..air milo ker kat anak yang kurang dari setahun hokeh....dalam tu banyak gule dan bahan pengawet...[sumber :: http://www.facebook.com/groups/solidforbaby/]


5] kalau buat bubur..tak yah campur garam atau gula..??

TAK PERLU..!! 
walaupon aku masih belum bagi bubur nasik kat qaleef..
tapi dari ape yang aku bace daru blog kawan2 lain..
tak perlu campur semua bahan tu untuk anak yang di bawah umur satu tahun..
sistem penghadaman derang belum betul2 boleh menerima semua tu...
dan aku rase...gula boleh buat anak tu jadi hyper active...


6] kenyang ker setakat bagi anak makan puree..??

perut anak kecik..bukan macam perut mak pak nyer..
nak kasik sumbat nasik baru kenyang...
tapi konsep puree untuk permulaan nih...
adalah untuk pengenalan si anak pada makanan pejal...kire macam semi-solid food ar..
jadi puree bukan lah tuk betul2 mengenyangkan die..
nak tengok penerimaan perut dia..
kalau terus2 ko bagi nasik beriayani...terkujat perut anak tu..kesian die...
tu pasal orang bagi hanye di awal2 jer..
lepas tu baru campur ngan bubur..contoh nyer bubur nasik campur ngan puree sayur...nak kasi ade rase sikit..
dah kate ko tak ley letak garam gule bagai kan...
kalau nak advance lagi buat ar stock ayam ker..ikan bilis ker..campur ngan bubur tuh..[ko jangan tanye aku macamane nak buat...mungkin seminggu dua lagi or masuk 7 bulan nanti baru aku kasi..aku masih dalam proses pembelajaran]
lagi pon....ko masih tetap bagi die susu kan....[tak kisah susu badan or fm]
tapi ko kene tau...
satu mase nanti...die memerlukan lebih dari sekadar susu dan puree untuk keperluan tenaga dan nutrien dalam badan die..
jadi jangan ar ko tolak mentah2 pulak nak bagi makanan lain kat anak ko..
cume...perlukan sikit masa....



7] cabaran..??

tetap ade...!!! tapi tu nanti aku cerite next entry...nak kene tidor layan qaleef nih..die dah bangun tidor...


kalau ade soklan lagi..aku akan terus hapdet kat n3 nih...[bajet macam ko pakar sangat jer kannnnnnnn....]



ape2 pon..aku sekadar menjawap melalui pengalaman yang sangat2 sikit dan jugak melalui pertanyaan pada orang lebih berpengalaman serta pakar seperti doktor khas kanak2...kalau ko nak lebih puas hati...sila buat bende yang sama -iaitu bertanya pada yang lebih pakar- hokeh...



lagi satu ko boleh rujuk kat sini tuk soklan2 basic pasal solid food nih....bace lah..menarik tau maklumat yang ade...aku nak share kat sini..[dah mintak izin dah] tapi panjang sangat..jadi ko bace sendiri hokeh kat blog nih...[basic questions : solid food] terime kasih pada eena yang berkongsi maklumat...




15 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

byk dah terjwb tu..hihi.. bgus;ah.. buat rujukan pd yg lain nanti =)

Anum said...

:)

Cheyan said...

Gud info aty..tq for sharing..hehe..actually I pun duk terpinga2 pasal air masak tu..tp kalu ikut logic kasi la kut..mmm then kalu steam pun kan ade air skit..rase ok la..tp jgn byk sgt kan??

MizzTina said...

xpela, sy ingt untuk bakal anak sy nt.. teringat² muka qaleef ms mkn tu.. ehehehe

Mimy Hamid said...

blog ko dah macam FAQ lak..heheheh bagus aty

fifi tiez said...

Anak dah besar sikit..lain pulak cabarannya..

eima said...

Ok la boleh kd rujukan pd mereka yg tak mempunyai pengalaman dan kurang ilmu.... tp kes anak aku die rfuses to eat pd usia 9 bulan tu mmg kacau... even aku dh amalkan 1 per 1 arahan solid food...sedih jugak aku....

Erina Wati Abas said...

x sabar nak tggu bby danish 6m nak bg solid food..t blh amik petua mama qaleef..he3..

CikNaa said...

best kan bila bagi anak mkn.. rase keibuan sangat..ngeh3..tp BF lagi best...

araa cruch said...

huhuhu bermacam-macam kaedah yer , lumrah orang ah berkawen n ada anak .. one days ara pun mesti mcm ni . kena get ready :)

Gadis said...

Info ug berguna utk ain nnti..:-)

Gadis said...

Info ug berguna utk ain nnti..:-)

Mummy GreenyHouse said...

walau anak paling kecik skg ni dah 1taun lebih, mesti sy reer sini blk one dayutk anak seterusnya..hik3..

Mummy GreenyHouse said...

*refer

nisa said...

Wah banyak tips bagus utk bakal2 ibu.. Saya yg dh jd ibu pun ada yg saya xbuat.. Thanks sharing info..