Thursday, October 18, 2012

Reality-nya RUMAH beranak kecik




aku cube...tapi tak boleh....







aku cuber tuk megekal kan -kekemasan- rumah semaksima mungkin walaupon ngan anak kecik..
tapi sangat2 ar sukar..!!!
aku jujur nih...

walaupon qalef ade bilik die sendiri atau playroom tuk die bermain...
tapi sesetengah masa...aku perlu bawak mainan die keluar dari bilik tu..-walaupon aku tak nak sebenarnyer...!!!
kalau boleh aku nak Qaleef hanye bermain dengan mainan yang ada hanya dalam bilik dia..
seboleh2 aku mahu mendisiplinkan die seawal mungkin..
tapi mak nyer tak disiplin..acaner tu...haaiihh...

bilik qaleef kat atas..
dapor kat bawah...walau ade tivi 2 bijik kat atas..tapi astro kat bawah..!!
kalau mak nyer kat bawah...-tak kan aku nak biar qaleef sorang2 kat atas..[tak mungkin walaupon sesekali]
tapi kalau asyik aku duduk atas jer meneman anak main..
biler pulak mak nyer nak memasak......

konflik dalaman...

kalau dah letak qaleef kat bawah pulak..
tanpa menan tuk alih perhatian dia..-susah tuk aku buat kerje-
kalau ade menan atau ape saja barang..qaleef boleh main sendiri tanpe mak nyer teman..

aku tak nak ajar qaleef bermain dengan bukan mainan dia..
contoh seperti :: handphone..remote tivi/astro..kunci...atau ape saje barang2 yang tak sepatut nyer..
seboleh2 aku akan dapatkan jugak qaleef menan yang betul2 menan..
aku nak die tau dan paham..barang2 seperti hp/remote bagai tuh...-terutama nye barang mak pak nya bukan barang yang boleh di bawak main..!! bukan boleh di baling2...!!

jadi atas sebab tu..
mak nyer terpakse rela membiarkan separuh barang menan dari dalam bilik die dibawak keluar...*sigh
HANYA SEPARUH atau kurang...

sebab..tak setiap mase aku dan qaleef akan berada di ruang bawah..
dan jugak tak setiap mase kami akan berada di atas...[di bilik Qaleef sendiri]
selalunyer..separuh hari dari pagi -aku akan teman..main..dan belajar bersama Qaleef kat bilik atas..
dah lepas waktu tido tengahari qaleef -aku akan turun bawah tuk memasak dan buat kerje..
ni hari biasa ar..time laki aku tak de...
so..biler Qaleef bangun tidor..baru aku akan bawak die kat ruang bawah pulak...

haaa..kat situ lah masalah nya.....

turun nya Qalef..bermakne...turun sekali segala menan die...
BERMAIN JUGAK ADALAH BELAJAR TUK ANAK KECIK
dan aku tak kan menghalang nya...-biarkan otak nya berimiginasi dan berkembang melalui bermain dan permainan...[jadi sebab tu lah kene pilih menan yang bersesuaian]






ni sikit sangat yang dibawak turun..
sebab...mak nyer sendiri rimas nengok...huhu..








masalah mak nye adalah :: setiap kali lepas waktu bermain..aku akan cecepat kemas dan letak balik kat bilik atas..sebab tak suker barang ni berlonggok2 kat ruang bawah ni..[cukup2 lah ngan barang yang ada]
dan setiap kali waktu bermain..aku akan bawak semula barang dari atas tu turun kebawah pulak...
dan begitulah setiap kali..
leceh kannnnnnnnnn...!!!!!
sampai satu mase aku hanye tinggalkan atau bawak 1 atau 2 menan jer [supaya mudah aku bawak turun naik dan kemas]
kesian kat Qaleef......tak banyak pilihan 'pembelajaran' yang aku bagi..




jadi solution yang aku boleh pikirkan ialah -membeli bekas lain yang cun dan sesuai tuk isi dan kemas barang menan Qaleef dengan mudah..
dan lepas tu letak box ni dalam stor atau tempat tersorok dari mate aku..
bekas menan dalam bilik -tak boleh dibawak keluar...tu untuk dalam bilik
TRAIN ni aku beli kat Jusco dengan harga Rm33.90
sebenarnye nak beli kereta bomba kaler merah -lagi cantik..
tapi tak de saiz besar nih...





merase dah qaleef naik TRAIN...ngeh ngeh ngeh...




Train ni keras..kalau di tutup train ni ley buat kerusi..ade span..
eerr..tuk anak boleh ar..tuk mak pak nyer -jangan berani cube aksi berbahaya ini..[huhu]




mungkin hal storage dah selesai..
dah tak perlu aku dok hangkut barang2 menan qaleef naik turun setiap kali...
bahagi menan 2 bahagian..jadi kat kat atas ade menan..dan kat bawah pon ade gak..

so..lepas main..cecepat kemas..tak selerak mate mak nyer pandang...-senang hati-


tapi betul2 ker selesai semua masalah mak nyer...??
















tetap selerak jugak...!!!
dan hampir setiap mase biler qaleef tak tidor dan berada di bawah...macam ni lah rupernyer...
aaarrggghhh......
nak buat macamane...-mak nye pasrah..

tu lah reality nye rumah ade anak kecik...
tak sepanjang masa akan jadi cantik dan sempurna...

tak per lah..demi mu anak....
main lah sepuas hati mu....
asalkan kamu akan menjadi bijak dan cerdik...-mama relakan saje..




p/s :: rase nak erat jer umah ni..biar bilik menan qaleef dok kat bawah...main dalam tu jer....







40 comments:

antalya said...

kiut je ulat bulu terselit kt celah2 rak tv hahahhaa

iietamalek said...

awak..mmg lumrahkan ade ank kecil mesti jadi macamni..everyday before g kerja saya akan kemas rumah, bile balik kerja mule la berperang dengan mainn anak.hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

eh,cntik plak train ni..kalau yui beli utk simpan mainan yui leh tak ea..eh,kantoi lak..hahah.

Mila Ahmad said...

tulah masalahnya kalau rumah teres 2 tingkat kak. payah nak naek turun t takut qaleef dah pandai jalan dia main kat tangga lak.

Anum said...

memang cm nie kan sis

MisZ FyZa said...

bese la aty..ni qaleef blom blh merangkak n bjalan..nayli ni ngah bljar jln n da maken tinggi..sume bende die da capai..kt kemas buku,die terabur kn..mcm x snang ddk je die ngk bende bersusun rapi..mungkin bl die da paham ti baru die ok..

FARAH deeb said...

Hahaha mmg itulah realitinya kalau ada anak kecik tapi takper sebab dia nak belajar dari sekelilingnya. Kalau ikut kemas kite memang tak blaja lansung le jawabnya budak tu kan? Bagus gak idea beli train tu... err walaupun lepas tu sepah balik hehe...
My latest Entry :)
Tips nak buat kabinet dapor

Riana said...

ala..biasala tu aty..da namanya ada anak kan..ehe..tu br sorg tu..nt da d gang..hehe

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

mmg begitulah realiti nyer.. tak pe, nanti qaleef besar skit train die kemas balik mainan yg die dah main..
tak la kite jer nak kemas mainan die..

as ♥ Leenda said...

hepi 6 month old qaleef..

banyak nya menan qaleef..nk satu boleh..hehe..tunggu qaleef pandai merangkak pulak..bukan setakat nk kutip menan je lps ni, nk kene kutip dia pulak..aduhaiii...

Ros Anis Rusli said...

sonokye tgk qaleef men cmtu...xpe aty biakan je drg men bselerak cmtu dr drg ngs2 nk bjuang skali ngn kita kt dapur..lg susah....huhu

Mimy Hamid said...

banyak menan qaleef...fayel mmg tak de menan...aku tak baper nak beli kan..heheh kedek kan aku..hahaha...yang benor aku malas nak kemas macam ni la...huhu

Suhaida said...

baru nak suruh aty tulis macamana nak kasi umah kemas atau ajar anak mengemas...haha..mcm su ni mmg kejap jela kemas nyer..lama sepah lagi ada..dats y sgtla suspen kalau ada ttba org dtg umah..sedara su suka 5 min lg nak smpi br bagitau..huhu

Wawa said...

kihkih. klu aty datang umah saya, mst kene kutuk. malu sey umah sepah. umah aty walaupun berselerak dengan menan tp nmpak cantik. boleh? hahaha~

~ NANA ~ said...

hehe biasa la tu kalau ada anak kecik...my mom ckp jgn sekat sgt anak2 nk main or bergerak...biarkan dia explore semua sudut rumah kita sbb dia pon tengah belajar sesuatu tu...baru perkembangan otak dia terangsang...kalau letak dlm bilik je, tak luas pemandangan dia...hehe

mun said...

mun pon mcm aty tak suka sepah2....memula tue rimas gak kalau menan bersepah2 ...sepah kemas sepah kemas lelama macam pasrah je...sbb itu adelah realiti biler ader anak nih

Gieyana said...

box serba guna nie Aty...leh czmpak semua toy bila qaleef x nak main kan...:-)

ada bb kecik mmg cmni..cnfirm selerak.nureeen plak asyik susun keta cenonet dier penuh satu umah?Haizzz!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yerlah, realiti beranak kecik. rumah akak okay lagi, kalau tgok rumah mertua saya.. ya allah macam tongkang pecah anak buah saya buat. huhuu

izwahasnan said...

bestnye... qaleef ade mainan banyak... mne ati beli tikar abc... n kotak train 2... comelnye...

fifi tiez said...

Bgsnya qaleef bkn nak bkepit je..

Halimaton Hanafee said...

hmm..helena tk byk mainan..sbb die sibuk main bende lain yg ukan mainan..hehe

eila fazdli said...

amboi syok nyer qaleef terlentang sambil pgg buku...comey jerk die... hehehe.....

myPreciousIrHarith said...

yaAllah nasib baik la jauh..klu x dah ajak jmp.nak jmp si qaleef yg dobok n comel tu..paling suka gambar yg dia tgh slongkah box yg dah terbalik tu.
btw rmh aida lg sepah coz ada 2hero n heroin yg "berkemas"..urut dada je tgk

Anonymous said...

Здравствуйте [url=http://vseksmire.com/?t=13739][b]секс-знакомства ижевск[/b][/url] Известный сайт сексуальных знакомств в паутине Интернета в режиме On-Line! Вступайте в наши ряды! Давайте знакомиться! - это так замечательно! На данном известном сайте общения вы отыщете не просто любовь, разнополую и однополую дружбу, приятное общение либо друзей, но женщину и мужчину для приятных отношений и интим знакомства. Сделайте собственнуюстраничку, разместите фотографии и вы будете иметь возможность ощутить удивительные перспективы нашего сайта интимных знакомств и прийти к выводу что вы сделали верный выбор! [url=http://vseksmire.com/?t=13739][b]секс знакомства в г.минеральные воды[/b][/url]

[url=http://v-razvrate.org/?t=13739][img]http://i27.fastpic.ru/big/2012/0209/b2/b81dc64542acecbea315ddb0cc9f48b2.jpeg[/img][/url]

[url=http://vseksmire.com/?t=13739][b]лучший способ познакомиться с девушкой[/b][/url] Милости просим на наш портал сексуальных знакомств! Знакомства для секса, знакомства для интима, секс встречи – для этого и был сделан этот портал. Каждый найдет тут то, что хочет. Ведь кто ищет – тот обрящет. Самые дерзкие мужчины и леди зарегистрировались на нашем сайте и нашли себе партнера для интима. [url=http://sex-mambax.com/?t=13739][b]посмотреть бесплатно знакомство с факерами[/b][/url]
В мировой паутине существует много ресурсов, предлагающих вам волнующие интимные знакомства или интим знакомства без регистрации. Например, такие как лавпланет знакомства, или же знакомства мамба, 24 open знакомства, имеют лучшие рейтинги, хотя, к сожалению, это сайты скорее для общения, а не сайты сексуальных знакомств. У нас же – конкретно сайт секс знакомств, у нас люди в поискахпартнера для сексуальных отношений. И находят!

ck a.k.a anggerikhijau said...

sama la kita ck..kemas la macam mana pon, japg budak kenit main jadi bersepah balik..tapi bila kita tgk perkembangan dia, rasa penat mengemas tu hilang..sebaliknya kita jadi lebih bersemangat nak besarkan dia dgn tangan kita sendiri kan.. :-)

Allene said...

sepah brg mainan ok lagi aty.. ;)

cikpingu said...

same ler kt umah ni... esok ni.. qaleef mesti xmo dduk ats 2.. die duk main atas meja tv 2 plk.. sbb cm rendah je..

ibuhebat said...

Holoh holoh geramnyaaa dengan budak montel tu.. siap terlentang2 baca buku yaaa.. :)

mama ila said...

hihihi..mmg camtu lar aty..umah ila pun..adeiii...nak cakap pun malu...haha

@YUNID@TI said...

wahh... pandainya qhalif nak amik menan die....

♥MAMASYAZA♥ said...

takpe, beli aje bekas/kotak utk isi menan semua tu. kalo ada anak kecik perkara biasa camtu. akak ni anak yg besar cara anak besar pulak. sepah ngan buku2 skolah, buku citer bagaiii...gerammm

LisaLisut said...

waaaaaaaaa dia dh pandai pegang buku lahhhhh!! geram btul tgk qaleef ni

shizansyafik said...

bekas menan tu cantik.. bukan setakat baby, orang tua pun rasa nak jugak ni... biasala umah ada baby, orang tak akan kata, bak kata aty, asal anaknya cerdik, mama nya redhoo.. :p

Saleha said...

susahkan kalu ada penyakit rumah nak asik kemasjerk.. suami saya selalu bingung tengok perangai saya yg lagi satu cepat bosan. setiap minggu perabot dalam rumah berubah tempat. bila saya mengadu sakit belakang sakit pinggang mulalah dia berleter marahkan saya. saya cuba jugak menahan diri supaya kekalkan tempat perabot, tp tahan sebulanjer.. mcm org kena sidrom ketagih.. anak2 dah besar lg lebih kretip, kdg2 tanpa sedar rumah dinding diconteng, histeria sangat time tu.. gunting kertaslah, baru2ni kakak warnakan seluruh badan dia ngan adik sekali, termasuk bear2 dia.. aduhhh.. bleh hilang sabar tp yelah kan kdg terpaksa pasrah sebab fikirkan pembelajaran anak tp still meroyan jugak dengan karenah anak2.. mendidik anak2ni perlukan kesabaran dan menuntut pengorbanan yg tinggi..

Mama Likha said...

haaa kan dh ckp hehehe.. sabau jer lahh.... jnji anak sihat, happy dan cukup sgala2nya... :))

Mummy GreenyHouse said...

pandainye qaleef main sendiri..
Aneesa sampai skg, 1yo+ xmo main sendiri,,nak maknye teman..ayah sy kate sbb die fobia kat taska dulu kena tinggal..rasanya begitulah..huk3..
SO, main la sepah2 sama2 ngn anak2..bile dorg tido baru dpt kemas segala.. :p
lar...xde la sepah mana pun umah tu..ccantik je sy tgk..meriah dgn menan qaleef. :)

Nadt said...

menarik ar train tu.gud idea ble sumbat saif dalam tu kalau dia manyak songeh.hehe..nadt pun tengah mencari2 storage yg sesuai untuk simpan menan saif. la ni sume longgok je dalam playgym saif.mm..

YanaUjang said...

mmg standardddddd...ank ai pn gitu..skrg dia dh reti campak menan..lagi lah geram..bila dia boring dgn menan tu dia campak..xpn dia nmpk ada benda lg menarik dpn mata dia, dia campak yg kt tgn dia, dia pi capai benda lain yg lg best tuh..grrr sabo je lahhh =)

Ema Minami said...

hikhik..sonokknyaa qaleef men menan banyak2...sepah2kan..mak qaleef jugak yg penat...tp xpe..biasa la tu kan ada ank kecik..hehe..br ni sy mimpi jumpa nuha and qaleef taw!! sonok betul mimpi dpt cium2 qaleef ni..*opss..suka hati je kan cium ank teruna org..haha..

Rashila In Da house said...

aty tikar evamatik abc ni beli kat na, bg link kat shila please?