Wednesday, October 17, 2012

Susun atur dan kemas laci almari si anak



anak dah masuk 6 bulan baru aku nak kemas kini laci baju si Qaleef...haaiihh...
tu pon lepas perasan...-semua stokin yang dicapai- kecik2 belaka...
dan biler tengok laci ke-3 bawah sekali..dah tak boleh bukak sebab aku main sumbat2 jer..
terus rase..aku kene kemas almari die cepat..!! 











haaa..gambar ni..ko hengat..?? dalam entry Wordless Wednesday :: cari 'orang' tersembunyi minggu lepas..






betul..!! kesemua jawapan korang tepat...[walau ade gak yang tak berape pasti]
Qaleef Eeman ade kat bawah katil...main sorang2 gelap2 tu...





ko tengok gambar yang atas tu...bersepah kan..
banyak barang kecik2...pening aku nak kemas..
mane nak letak...mane patut simpan..dan mane patut buang jer terus...
tu lar mak-nya..dulu sebelum beranak...macam2 nak dibeli...
kesudahannyer...ade yang tak gune langsung ponnnnnnnnnnnnnn......


aku nak ubah ar check-list baby tuk kegunaan bakal2 mak ti..
eerr..kalau banyak sangat mase ar....



fes step :: kemas almari laci..
keluarkan baju2 stokin yang kecik2 dah tak boleh pakai..
barut saiz S dolu2 mase lahir pon masih ade letak dalam laci tuuuuuuuuu...-nampak sangat tak pernah kemas hek...
time nak carik tuala kecik pon susah nak jumpe..
sampai kan biler aku carik2 tak jumpe- aku pikir dah tercicir...-sedangkan ade jer dalam tu terselit...


gambar sebelum tak ade...ngeeeee....





asal dari laci pertama dan ke-2


kain baju stokin bagai yang dah tak muat atau tak pakai..
aku simpan dalam plastik [tak tau ape name plastik ni]-tapi bukan plastik bungkus ikan tu...

gambar 1 dan 2 - bonnets/mittens/booties/stokin [aku simpan dalam sarung kain jarang  [aku beli ape tah dapat tu dulu] -jadi aku gune tuk simpan barang2 ni pulak-berguna..

gambar 3 - tu jer baju yang dah tak muat...siyes nih..
ada dalam 5-6 helai jer kot...-haaa..jadi aku rase tak de istilah pembaziran aku beli baju anak banyak2 mase mengandung dulu..
sebab..banyak lagi baju2 tu semua yang muat dipakai..!! walaupon kate saiz 0-6 bulan..[dari lahir pakai sampai sekarang..!!

barang ke-3 tu...tu bag plastik lain-aku isi dalam bag plastik comforter baby [tilam comfoter nye aku gune basahan]
barang 2 tu pulak..aku isi dalam plastik bag barang 1 bersama dengan beberapa helai blanket hooded dan semua barut yang dibeli dulu [qaleef dah tak pakai sejak masuk 4 bulan]
dan bag tu aku masukkan dalam bag comforter 3 yang aku isi baju tuh..

hah..ko paham tak....




asal dari laci ke-3

gambar tak ade...aku ingat aku dah amik...rupernyer tak...


ni antara barang2 yang ade dalam laci bawah sekali-laci ke 3
laci ni ar aku selalu men sumbat jer barang..
segala diapers bag-pampers yang dah dibukak-set toiletries yang tak diguna lagi-stock wet tissue-dan segala macam bende...TERMASUK COOLER BAG aku ni yang aku dah tak guna [aku ade bag lagi kecik]
ko bayangkan macamane laci sebesar tu aku sumbat ngan bende2 macam ni..-kesian derang-
jadi..cooler bag tu...aku leperkan balik macam mase aku beli dan masukkan dalam sarung asal die...
lebih jimat ruang kalau nak simpan..
dan ley buat bag tu tak mudah rosak [aku tetibe rase macam nak jual cooler bag tu]



laci ke-3 selepas di kemas...
lebih banyak ruang dan hanye tinggal barang penting yang hendak digunakan saje..
diapers buat mase ni pakai sebulan 2 pack.[satu pack bukak dan letak dalam bakul [mudah nak hangkut pindah2 dan guna]
lagi satu pack..simpan dalam laci..[atau selalu aku simpan bawah katil]
bag diapers tu -dalam bag tu ade 3 lagi bag yang lebih kurang [dapat hadiah]
dulu2 hantar pada baby sitter pakai bag macam ni..
sekarang..jarang sangat gune..-tapi masih tetap berguna..
stock wet tissue tak banyak dah [tu semua asal aku beli sebelum bersalin dan tak pernah topup lagi]
sebab sekarang...gune waktu terdesak jer..atau waktu travelling..
selalu cuci terus kat bilik air or sinki..



dan kesemua barang2 yang dah dikemas tadi tu..
aku simpan dalam bakul rotan besar ni...
ko hengat bakul nih..?? aku gune mase balik kampung berpantang ritu...
so now..masih lagi berguna tuk aku simpan barang2 ni semua..

ko perati kotak2 semua..??
haaa...aku memang jenis simpan sesetengah kotak barang...

nombor 1 :: kotak Autumz warmer
nombor 2 :: kotak Tomee Tippee sterilizer
nombor 3 :: kotak Philips Blender
nombor 4 :: kotak Tommee Tippee Breast Pump
nombor 5 :: pack palastik yang aku simpan kain baju barut qaleef semua lar yang aku dah kemas kat atas td tuh...

ade sesetengah barang..aku simpan dalam kotak yang lebih besar macm kotak no 2 tuh..
dalam tu ade cooler bag..dan macam2 lagi yang boleh muat..[memaksima kan simpanan dan meminimakan ruang]
aku simpan semua kotak2 tu bukan saje2 sebab nak kan kotak simpanan..
tapi aku pasti...aku akan gune balik kotak2 tu semua untuk simpan barang2 nye sendiri satu mase nanti..
contoh :: kotak blender..
mungkin aku hanye akan gune blender tu setakat setahun-2..
jadi selepas tu..[sementara nak tunggu asik Qaleef-insyaallah] aku rase..simpan di dalam 'rumah' nyer sendiri adalah lebih baik...lebih kemas..lebih mudah disimpan..lebih mudah tuk dicari..lebih bersih dari habuk...dan lebih mudah tuk dijaga supaye tahan lama..
macam tu jugak tuk kotak2 lain..
even...kotak stroller..kotak rocker fisher price pon aku masih simpan..
kotak peti ais jugak..!!! sebab pikir nanti nak pindah aku nak masukkan balik dalam kotak supaye tak calar..
[aku masih marah biler mase beli baby walker Qaleef ritu-rang tu siap pasangkan-jadi laki aku tak nak amik kotak nya]
nanti kalau satu hari qaleef dah tak gune...mesti berhabuk2 kalau simpan sepah2 dalam stor...-ggrrrrrrrrrrr.....



keadaan laci asal sebelum dikemas [kecuali laci ke-3 gambar 4] 
laci tu aku dah kemas stoking2 nyer sebelum tu -cerite atas-




lepas kemas laci pakaian...
kemas laci utiliti pulak...
laci hijau 3 tingkat tuh...

dalam ni aku simpan barang2 qaleef yang kecik2 :: 
ketip kuku/minyak/ubat2 cream qaleef/cotton buds/thermometer/battery rocker/tin minyak yu yee yang kosong[aku tak guna]/sample2 shampoo/detergent/ubat gigi/nappy cream dan macam2 lagi lah yang aku sumbat -termasuk tah ape2 barang aku..!!

kalau nak senaraikan semua...ko pon tak nak bace kaannnnnnn....


gambar 1 :: Qaleef sonok nak main ngan 'menan' nyer
gambar 2 :: kad ucapan dari hadiah beranak dulu pon ada dalam laci tu...[resit yuran bs qaleef pon terselit kat situ..!!]
gambar 3 :: 4 bijik puting qaleef yang qaleef reject...-nak simpan buat kenangan- [puting hadiah dari hamper selambak aku dah bagi kat bs Qaleef..
gambar 4 :: barang aku..!! nipple shields yang tak pernah diguna [alhamdulillah nipple tak pernah bermasalah] ponnn ada dalam tu...



selepas di-kemas..

laci atas no 1 :: letak gak ar barang2 qaleef yang kecik2
laci ke-2 :: letak sapu tangan qaleef [bagi aku sangat penting] dan bibs yang akan diguna nanti
laci ke-3 :: seperti asal aku letak stoking qaleef-yang tujer masih muat tuk dipakai..




barang2 kecik lain...-yang tak guna [tapi tak akan buang]

aku simpan dalam bekas2 plastik free dan masukkan dalam bakul rotan besar kat atas tu sekali ngan kotak2 lain...
hanye 1 bekas ade gambar..
yang lain aku tak sempat nak amek sebab Qaleef dah start hok hek nak nyusu -tunggu mama nyer kemas lame sangat..!! [sebab siap nak amik gambar] ngeeeee...
bekas cotton buds tu ade banyak..jadi aku gune tuk simpan nappy pin dan barang2 kecik lain..
puting2 tu-sebagai tande kenagan mak pak nyer gigih nak gak qaleef isap puting tapi qaleef tak nak..[ape daaaa...]





dan gambar penutup...bakul yang aku gune dari mase pantang sampai sekarang...
pernah sekali aku kemas2 barang dalam ni -konon2 tak nak gune dah bakul ni-
tapi aku rase...lebih senang tuk aku hangkut bakul ni kemana2..

maksud kemana2 tu -malam2 waleef tidor ngan aku..bawak masuk bilik senang nak tukar diapers malam2..
kalau tetibe rase nak mandikan qaleef dalam bath tub[kat bilik air bawah] -hangkut jer bakul ni kebawah sekali ngan pampers dan toiletries..
pernah sekali-2 aku hangkut jer bakul ni balik umah family aku kat shah alam...

sebab dalam bakul ni lengkap ngan set mandian-bedak-minyak rambut-ubat ruam-mopiko-cotton buds-vicks-dan segale yang diperlukan untuk kegunaan kerap..



haaaiihh...penat pulak buat n3 ni..
lagi penat dari aku mengemas sambil melayan qaleef yang sibuk gak nak mengemas sama....


nak share sikit tips ngan ko

-jangan buang kotak2 barang elektrik
aku pasti kotak2 tu akan diguna balik tuk simpan semual barang nyer sendiri biler dah tak digunakan

-jangan buang bag2 plastik comforter atau selimut anak termasuk segala macam sarung tuk barang2 lain seperti sarung botol/cooler bag/breast pad
sebab bekas2 tu semua boleh di guna pakai tuk simpan barang2 lain..seperti pakaian yang tak boleh dipakai lagi
[lipat kemas2 dan simpan dalam bekas yang sama supaya mudah dicarik]


okeh..tu jer....aku nak tidor teman Qaleef...Qaleef tersepit tepi katil [mase n3 ni di tulis] lasak sangat tidor nyer...!!! tak nangis...tapi mate die dah terkebil2 pandang mak nyer nih...nak tidor ngempeng ler tuuuu.......




p/s :: ade yang tanye...biler aku ngemas nyer semua ni sedang kan aku kat umah family aku kat shah alam sekarang...?? untuk pengetahuan..hampir kesemua n3 adalah schedule n3 yang aku dah buat se awal 2 atau 3 minggu sebelum...maknenyer...yang aku kemas2 ko tengok rini..sebenarnyer aku dah buat dalam 2 atau 3 minggu lepas lagi...
kenape schedule n3...?? eerrr...saje2...tak kan ar satu malam aku siapkan n3 sampai 5...dan kelima2 tu aku nak publish serentak kan....ngeeeee.....





30 comments:

m@m@yAyA said...

terima kasih ngn tips nie..~
tp tuelh barang yg besar cam almari IKEA faveret tue kt uma sdri,skrg msh lg kt uma fmly..~
jdnya tpksala skt mata dlu tgok brg yg tersusun kt umah fmly nie..

LisaLisut said...

BAB kemas mengemas i mmg suka baca entry u.haha bila baca rs smgt "eh aku pn nk kemas jgk la" bila smpai rumah terus hilang smgt.xde masaaaaaaaa hahahaha.procrastinate + malas + letih. sabo je kan.lps ni kene kemasssss smgt lisa smgt!haish

Ryn said...

kalau org x rajin nak kemas pon tetibe leh rajin bace n3 ni aty...hehehehe..sipa bagi tips bagai..mmg bagus..hehehe...mmg suke simpan emua beg2 or kotak2 yg dr kecik ke besar...sbb nnt mesti nak gune...tapi bile da lelame x pakai...semak la gak...hihi

Wawa Yusoff said...

tips yg sangat berguna. tapi kan, wawa dah buang semua2 yg akak cakap jangan buang tu. acane nih?? haiyo.

cikpingu said...

mmg kne kemas cmtu kan.. klu x.. bsepah saje...

Shakina Farhan said...

Suke r bakul tu letak pampers sekali..ni pampers dlm plastik je..

Mama Likha said...

hahaha siap p/s lagi kt bwh... hihihi....


iyer atie... mase umur2 qaleef ni,masih perlukan bakul tu ke sana ke mari. samalah kite dlu... angkut lah ke situ ke sini lg mudah sbb byk brg lg nk guna..


skrg idok lg... kita tk suka smpan kotak2, serabut mata huhuhu.. kite suka buang smua hehehe..



eh, bakul tu lawa. beli kt mne.. kite nk cri yg size utk letak baju2 kotor hehehe nti share yer ! tq bebeh !

♥ Elin ♥ said...

yg best baca ny kamu nih kan....bab kemas mengemas lah! perfect..

kamu nih mmg x suke tempat bersepah. separuh mommy sy tgk mcm x endah pun kalau hal remeh temeh :)

kalau mcm nih punya cara kompem dah kurus lah..asik mengemas jer kan.. :)

Puteri Satu said...

akak suka info2 bab2 kemas2 ni..hikhik

Lovely Love.. said...

yes yes yes...sy tgu entry pasal checklist baru tu..tolong cepat2 update tau..toloongg la... :)

fifi tiez said...

Rajinnya akak.nsb bju ank sy mmg x brp byk sy bli jd xdela bsepah sgt.tambah2 dlm pantang ni..mmg takla sy nk mngemas2.

Mimy Hamid said...

aty meh tolong aku kemas umah ni..aku nak pindah umah sewa ni tak jauh sebelah umah aku je..meh meh hahahaha...

Ejatt Hasan said...

salam aty..=) im new blogger..hehe..suka baca blog aty.. =) banyk tips n info..
ejat pon x penah buang plastik or kotak..senang nak simpan brg2 if yg x nak guna.. =)

Saleha said...

kak, dulu saya selalu gak simpan barang2 dalam kotak, tp yg tak tahannya kan, lipas kerap bertelur dalamtu.. gerammmmm sangat. last2 tiap2 kali beli brg mmg saya buang kotak.. yelah bila brg lama tak pakai, taruk dalam kabinet masa plak terbatas kdg2 terperukjer dlm kabinet tu pastu bila dah nak guna, bukak2 lipas, cicak dah berkampung kat situ// eeerk

Gadis said...

Tips yg berguna utk ain nnti ni..
X sbr nk blk umah sendiri ni..nk hias umah plak..time pregnan dulu mood ke laut bila nk hias umah..:-)

nisa said...

Comelnya baby awak.. tp macam bahaya je biar baby main kat bawah katil tu. Careful ok.. Tapi seriusly barang baby memang nak kena kemas betul - betul, ikut jenisnya kalau tak susah nak cari, lagi pun kebersihankan penting for babykan..Salam kenal dari saya..

~ NANA ~ said...

u mmg sgt pandai mengemas & organized barang2! sgt berguna utk i yg nak masuk rumah baru...tq for the tips :)

Wawa said...

suka sangat tgk aty ngemas. bila lah saya nak ngemas bilik annaila ni. sigh~

Anonymous said...

Salam aty...
dh lame x update psl rezqi n anknye... diorg ade lg dgn aty ke x??

-Lia-

iietamalek said...

tibatiba macam timbul idea nak kemas drawer baju zhariff..

hehe

Halimaton Hanafee said...

rajin nye lahai...baju bajan helena pun dh tonggang terbalik dh tu..ntah bila lah nak make over semula

myPreciousIrHarith said...

wahh rajin nye atie..tb2 semangat nak susun2 cam atie wat.meh tlg aida kemas plak..geram nye tgk si qaleef tu.dia pun tlg mama kemas yer

Diana said...

Almari Ikea tu kalau barang terlampau berat tak tahan kan...?
mmmm...kat rumah saya laci pertama dan nampak cam nak jatuh tapak die... Banyak sangat barang Eusoff.. :-)

Tapi berguna sangat hingga la Eusoff umur 2 tahun kini..

Gieyana said...

betui kan..ms pregnant tue mcm2 nk beli haa..pastu x guna kesemuanya pon..mcm nk lets go brg2 nureen dedulu..nnt kalau ada rzeki utk second bb beli lain..ekekeke..

Oh..kena kemas juga brg2 lama nureen..:-)

Asz Miza said...

tiap kali bca entry aty pasal kemas ni mmg tetiba dtg smngat nk ngemas!

Nadt said...

suke baca entri bab kemas mengemas ni. nadt pun suke simpan kotak2 barang in case kalau pindah, snang la kan nak simpan.plastik comforter n bantal pun sume still simpan.

Sha said...

Sungguh pengemas orangnye!!kagum

veesakura said...

organize sungguh! tetibe rasa diri sendiri kene kemas jugak brang Hussein sebab ntah mana2 campaknyer.aduhaiiii

Mummy GreenyHouse said...

qaleef tolong 'kemas' sekali :)

III bDkNaKaL III said...

Aty, mane u beli ABC mat yg colourful tu eh?i nak yg cmtu jgk!hihih