Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday :: ape untuk pertama kali..??







apple..?? lobak merah..?? betik...?? brokoli..?? pisang..?? avocado...?? bubur..??







30 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

buburkah? hihi.. tq kak.. amiinn... jrg up entry sedih tp sekali sedih..hmmm.. thnx kak syg akk =)

Anum said...

wow

Anonymous said...

better bg avacado or sayur dulu kak...klu bg benda manis dulu nnt mesti qaleef xmo mkn mknan yg kurang rasa...ni pengalaman saya la...sori saya xde blog tp suka baca blog akak...wajib hari2 buka...:)

Lala Latif said...

yeai...dah boleh makan...
nyum3...

Rozita said...

tepung beras + kurma..hehe..yummy!

Halimaton Hanafee said...

pisang is better

Nur Zulya said...

utk ptama kali sy bg Sofea PISANG.hehe
tapi pernh tbaca dua artikel utk permulaan bg bubur kosong spya nti bayi tak memilih makanan sebab dah rasa manis dari buah.ada pula pendapat suruh bagi bijirin bila bayi umur 7 bulan,maknanya puree pada 6 bulan untuk pastikan sist.phadaman btl2 stabil.terpulanglah pada para ibu :)

Ryn said...

bubur!!!!
hehehehehe....:)

Wawa said...

apple + kurma. pastu mama nye asek tak nyempat nak masak bagai, nestum la jawabnye. kui3. tp skang gigih bangun masak bubur utk Annaila.

norizan husin said...

pisang :)

Gieyana said...

Owhh..sure qaleef x sabar nk mamam..:-)

mama maman aka yana said...

apron kann.. cun arr

Baiduri said...

wah....sye pon teruja...persoalan yg sama da b'main2 dlm pikiran ni.... ape ek yg pertama?

Anonymous said...

carrot!!

ettyzukhair said...

avocado, apple, carrot, pisang, betik.. semua ni boleh bg at 6m.. apple n carrot leh steam & blend, tapis..lain2 boleh bg raw..but kne buat selama 4 hari berturut utk setiap benda..utk check ade alergik ke x..poo poo ok ke x.. bubur dah 7m baru leh bg.. broccoli 7-8m baru boleh sebab leh wt kembung.. awal2 ni sekali sehari je bagi mkn, dlm 2sudu pon dh cukup.. name pun introduction.. if nak bg dia xterkejut dgn benda baru boleh campur dgn ebm sikit..

antalya said...

sambal tempoyak!!!
wakakaka.

Dkna Abza said...

apakah??

~ NANA ~ said...

i plan nk bg brokoli 1st :)

as ♥ Leenda said...

yeayyy tak sabar nak tunggu qaleef start solid food..kelebihan aty, boleh pantau qaleef dpn mata dan boleh masak sedap2 utk qaleef setiap hari..dan saya adalah jeles..hehe..

Mama Likha said...

bubur kosong dulu...

Saleha said...

taktau nak cadangkan apa, tak pernah buat puri untuk anak2 sebelumni.. betapa saya ibu yang sangat naif.

pisang boleh kot

Afasz said...

bubur ?apakah ?

izwahasnan said...

aty Damia wa dah bgi makan dah... mkn bubur nasi cair + EBM

ck a.k.a anggerikhijau said...

ck baru start bagi Safiyyah solid food sabtu lepas..jadi ck pilih pumpkin utk 1st solid foof dia..hari ni tukar menu baru lak after 4 days, ck bg dia carrot lak.. :-)

izwahasnan said...

aty nnti... share recepi ye...

Mimy Hamid said...

sudah mula....bip dah ready..ready yer ibu cemomot mulut

m@m@yAyA said...

hish xsbr kan~
qaleef start esok,yaya ahad nie..

bdebar lak mamanya yg hover..(@__@)

shizansyafik said...

sis, try tgk kat barelysupermommy.. blog dr harlina.. banyak juga dia share sal makanan awal untuk baby ni.. =)

luvira said...

Vote for apple ;)

Mummy GreenyHouse said...

fruit puree for first step kenalkan pada baby is better.. nnt aty search group HSFFYB (homemade solid food for your baby) kat FB..kat situ ade byk info ttg nak buat mknn baby.best! :)