Thursday, October 11, 2012

Dapur sebelum ruang tamu..??




ko pernah tak pergi umah orang..
ko jumpe dapur dulu..baru ruang tamu atau bilik..??
tak yah cerite gi umah orang lah...
tapi pernah tak ko tengokkat mane2..?? majalah ker...
kire nyer masuk2 umah dari pintu utama tu..
ko kene lintas ruang dapur untuk ke ruang tamu...
atau mungki umah ko sendiri..???

haaa....aku rase dah biase kot umah sekarang macam tu...
konsep moden kirenyer...
biasanye kalau sebelum2 ni...
umah style apartment atau kondo yang ko akan jumpe macam ni..
aku pernah merase tinggal umah macam ni..!!
mase baru2 kawen dulu..sebelum pindah ker rawang ni ha...
mase tu rase macam..tak besh nyer dapur umah aku begitu terbuka..kat depan sekali pulak tu..!!! pulak tu..memang straight open giler..!! 
haaiihh..-pakkal lah umah sewa kan..theeee....

tapi aku hengat umah apartment or condo jer yang paten macam tu..
sekarang...umah teres tak kisah ar setingkat atau 2 tingkat..dah buat style macam tu jugak..!!

aku dah biase tengok dalam majalah..
umah pattern baru....umah dolu2 jarang jumpe..
kalau ade pon..mungkin design sendiri kot...

lepas tu pulak.. baru2 ni beraye umah kezen aku..-kat rawang ni gak..
kat Emerald West..kire umah pattern baru ar..memang cantik..
umah teres 2 tingkat...
umah dah cun...masuk dalam...eeehh...jumpe dapur dulu...??!!

spoil ar....-eerrr..tuk aku ar...

maaf awal2...mungkin kah aku terlalu kolot atau ketinggalan...
tapi aku memang tak pekenan biler dapur berada di ruang paling hadapan...!!!aarrgghh...

okeh..bukan aku sorang...laki aku memang akan sentiasa berada di pihak aku...
atau mungkin kalau aku pekenan pon..die tetap kate tak suker....
mungkin jugak-die tak kisah kat mane pon dapur tu berada...yang penting..rumah tu mesti ada dapur tuk bini nyer memasak tuk die....
hurrrmm...masuk akal jugak....

okeh lupekan pasal laki ko...

cerite dapor kat depan ni...

pendapat peribadi aku yang ala2 makcik biler melibatkan dapur...
dapur mestilah satu ruang luas..dan patut berada kat belakang...
kenape mesti besar..?? -sebab mungkin orang melayu SAMA MAKNENYER ngan suker susah2 masak sendiri biler buat kenduri kendara...hahaha...
konon katenyer mahu lebih meriah..
sudah nyer..biasa biler penutup kenduri..hanya tuan rumah yang susah2 membersihkan segale periuk belanga dan mengemas ape yang dah ditinggalkan....
dolu2 ar..sekarang..walau dapor ko ade 3 atau lebih sekali pon..ramai tuk memilih tuk amik catering biler wat kenduri..
tapi kan....kalau catering sekalipon...
atau majlis yang kecik2 tanpa perlukan catering...
aku rase..dapur tetap tempat yang sangat penting..!!
nak carik tuan umah waktu kenduri kalau tak de nyambut kat depan..??
mesti terus carik masuk sampai dapur..-ko berani carik kat bilik dulu..?? huhu
dan kenape dapur mesti berada kat belakang..??
eerrr...aku tak pasti..tapi mungkin dah biase sejak berzaman dapur jugak adalah salah satu tempat peribadi si tuan rumah..

biler memasak..lelebih2 lagi biler ade majlis..-tak kire kecik atau besar..
aku rase..dapur lar tempat yang akan digunakan secare maksimum..
dan aku pasti...pasti dapur paling sibuk dan paling berkecah..!!!
susah nak maintain cantik dan bersih setiap mase saat perlu dihidangkan makanan pada tamu..
sebab akhir nya...-pinggang mangkuk sudu cawan semua harus diletak kat dapur jugakuntuk dicuci dan di kemas..
kalau ade tukang gaji nak terus basuh jam2 tu jugak..-mungkin masih boleh dikawal..
kalau tak..??? haaaaaaaaa......kompem ar ko gak yang kene duduk dapur....
nak tak nak..memang ko jer yang boleh handle dapor ko sendiri..
sebab ko jer yang tau kat mane letak nyer sudu garpu..
duduk nyer periuk belanga..
tempat kat mane ko letak mangkuk cawan..
orang lain..?? tak kan ko nak biar orang lain bukak laci cabinet ko satu2 tuk carik semua tu..!!

jadi bayangkan..kalau dapur berada kat depan..??.eerrr...tak ade kaitan..?? 
aku cube related kan kepentingan dapur ngan tuan rumah..
kalau ar dapur berada di depan...
orang perlu lalu dan sah2 akan pandang gak dapor ko dulu sebelum terus lepak kat ruang tamu...
kalau dapur ko secantik aquarium ikan emas...
mungkin ko boleh berbangga...
tapi kalau dapur ko macam aquarium ikan keli kat Giant tuh..???hah ko..
pulak tu...jam2 tu gak ar pulak ko baru sibuk2 nak keluarkan bawang cili bagai ak menumis..
baru nak muler memasak tk tetamu yang lagi 2 jengkal nak sampai umah baru nak bagitau..-begitu lah konsep nyer orang melayu yang tak nak susahkan orang lain katernyer-
dan aku jamin..jam2 tu jugak ko akan rase nak pindahkan dapor ko kat tempat lebih tersorok kannnnnnnnnn...!!!

eeerrr...tu mungkin tuk orang2 yang terlebih concern macam aku..
kalau ko jenis. -ade aku kesah-... may be tu bukan ar masalah...

bagi aku...dapur jugak..selagi boleh..mesti lah tertutup...
bukan tertutup macam bilik tu..berkuap ar jawap nyer..
tapi mungkin ruang yang sikit terlindung dari pandangan ramai atau sekurang2 nyer dari ruang tamu....
betul..biler ruang tu terbuka..kite mungkin amik inisietip untuk jadi extra pembersih..
tapi ruang yang sikit terlindung tu jugak bukan ar bermaksud..dapur ko harus jadi macam stor..!!!
mentang2 ar dapor....isk isk...
tapi ruang yang terlindung tu bermaksud adalah -lebih privacy untuk orang pompuan menyiapkan hidangan tetamu tanpa rase -semua serba tak kena biler diperhatikan..!!-



cakap pasal bersih kat dapur...
bagi aku...selepas bilik air yang ko dok cakap -kalau nak tengok orang tu bersih ker tak tengok bilik air nyer dulu- betul...!!
TAPI...soal kebersihan..bukan setakat ko tengok tandas orang tu bersih ker tak..
tapi dapur nyer jugak...
mungkin bilik air..punce kebersihan diri..
tapi dapur jugak..adalah punce kebersihan makanan yang dihidangkan dan masuk ke mulut ko kan....

kalau bilik air bersih..dapur bersih..
aku jamin..setiap ruang umah ko...pasti jugak akan bersih..!!

eeeehhhh...aku nak cerite pasal dapur kat depan jer..
okeh..mungkin sebab berkaitan sangat dekat jugak ngan soal kebersihan dan kekemasan...
kalau tak..tak de ar isu kenape aku tak suker sangat dapur kat depan...
tapi memang aku tak suker...ngeeeee....[tak kire ape pon alasan nye]


atau kalau boleh tak payah ade dapur langsung..
baru si binik boleh bagi alasan tak boleh memasak sebab tak de dapor..
tak kan nak memasak kat bilik tidor pulak kannnnnnnnnnn...
muwahahaha..aku suker...tapi tak mungkin terjadi..[sekurang2 nyer mungkin dalam mase terdekat ni...mase akan datang..tak tau lagi..]

dapur-memasak-perempuan=sama maknenyer..

eehh...orang laki zaman sekarang pon teror memasak..!!!

tapi tu ar kan..cerite banyak tak gune ar..
dah memang kekadang kite terpakse redho terime dapur sedia ada..
lelagi ko kate umah sewa kan...ko cerite banyak2-kene halau kang..
kalau umah sendiri tu...-pilihan ditangan sendiri..
mungkin ade orang tak kisah pon..
mungkin ade orang tak banyak pilihan...
bersyukur lah masih ade dapur berteduh...[eeehhh??]
walau ape pon...sebenarnyer tepuk dada tanye selera sendiri..
kalau dapur celah mane pon letak nyer..-kalau ko tak gune...tak de maknenyerrrrrr....
yang penting..kat mane pon letak nyer...kebersihan mesti yang pertama holeh..




p/s :: dapor aku umah sewa ni agak dekat ngan ruang tamu...tapi masih terlindung...
dapur umah baru nanti...walaupon dapur nyer berada di belakang seperti yang aku suker..tapi konsep nyer lebih terbukak..!!! aku pelik kenape pemaju buat dapur lurus dari ruang tamu ke belakang tanpa sebarang tembok walaupon seinci..!!! tengah pikir macamane nak buat ruang dapur kami tak oleh dilihat secare direct dari ruang2 lain...














35 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Kat jpn almost Umah mmg masuk from pintu jmpa dapur dulu...dulu pelik gak sbb kt mesia masuk sure living room dulu khen...so lelama dh biasa...so kena make sure dapur situ always clean Dan wangi gituew hukhuk

Anum said...

dah banyak kan lelaki terror masak

Anum said...

dah byk kan lelaki pandai masak

mummy akmalyaqil said...

pun x suka dapo kat depan.. mesti rasa kekok kalu nk prepare pape utk tetamu yg datang.. sure kena perati jerr

mummy akmalyaqil said...

n takleh nak besarkan dapo..ye tak???

♥ ROS ♥ said...

Btul tu.. Skrg umah mmg dapur dulu bru ruang tamu.. Ros suka dapur duk kebelakang sikit.. Kira mcm tersorok sikit la.. Hahah

antalya said...

mmg tak syok kedudukan dapur kt dpn.kalo dapur direct terus ngan ruang tamu pon tak berkenan gak.
my house skrg dapur agak terlindung sket ngan hall. utk umah aty nanti pekata pasang penghadang kayu jenis build in tu.byk dah owg wat.design ala2 3D gitu.

Wawa said...

mane gambar dapur rumah baru? hihi. takpe, aty banyak idea, kompem boley tutup dapur yg luas dr pandangan org. hihi.

dapur rumah saya kat depan gak tp agak tertutup. ari tu tak nampak kan? lalala. :p

as ♥ Leenda said...

hari tu masa survey rumah konon nak beli tu, dapur kt depan jugak..aduhaiii..terus tak jadik nak beli..

aYda said...

umah aku pn dapurnye di depan..mg kebanyakan umah di putrajaya ni design nye mcm tu..walaupun sebenarnye pintu utama yg sering digunakan tu adalah pintu dapur!!!mule2 masuk mcm pening jugak..tp lama2 dh biasa..ok ajela..
dapurnye pn xdela obviously straight depan2 pintu,atleast di letakkan di sudut tepi n agak terlindung,ms tengah masak ade org dtg pn boleh dgr salam..bagus jugak tu..

ettyzukhair said...

yup2 paham2..selalu ruang dapo terbukak tu konsep kondo/apartmen..& ours home-to-be adalah satu contoh..so mmg kne buat kitchen cabinet & mini bar as partition..so if rumah teres jugak leh wat partition satu dinding mcm umah parent etty skg..xperlu pintu pun xpe..just buat mcm halway tu ade pintu gerbang..phm x??nnt kalu etty ingt etty amek gambar..hehe

Mimy Hamid said...

yerlah aku pasan rumah sekarang dapur dulu...umah aku kat laguna biru tu pun masuk je dapur dulu tapi nasib tersorok sikit tak la terbuka..takpe itu je la umah mampu aku beli hukhuk

LisaLisut said...

rumah i skrg low rise condo yg jumpa dapur dlu.mmg tak kenannnn oihhh.tp ms br kawin suka la haha sbb sng nk melangkah dr dapur ke ruang tamu ke bilik lol. tp bila org dtg malu la pulak org tgk kite kt dapo. lgpn if tgh msk smbil half naked(eh!) tetiba org dtg mau terkjuttt.lol.

i mls nk renovate nk tutup sparuh kitchen bar.tgu landed house siap 2014 br renovate trus. umah skrg sewakan or jual jelah.xlarat duk kondo dh wpun facilities best haha..nmpknye u kene buat partition la.developer skrg dorg ckp dia xbuat dinding pemisah tu sbb nk bg kebebasan pd kita nk deco/renovate mcm mana.coz org skrg suka open concept katanya.kang if dia buat dinding bagai ade yg xsuke.tu yg dia xbuat lgsg tu kakaka.tu org developer tu la yg ckp ms i tye tgh riki rumah aritu haha

AIN NAZRI said...

hehehe mula2 aku gelak baca aty menceceh di pagi hari ni.. tapi pastu aku sengih2..sbb dok imigine rupa dapur kat depan, ruang tamu kat belakang di rumah teres.. (aku x penah tgk aty oiiii camner tuh). kalau apartment tu aku tahu laaa... errmm tapi aku mmg suka dapur di belakang.. jadi senang nak masak sambil berbogel ala2 naked chef.. eh motippp.. tapi aku sokong pendapat ko.. dapur besar di belakang dan agak tersorok itu bagussss

Nory Zoulkefle said...

haa rumah nory lah tu, msuk2 je jmpa dapur dulu...so, kene slalu pastikan dpur tak berselerak...hehe...

Nur Zulya said...

hahaha..mcm umh sewa skg ni.msuk umh jumpa dapur dlu tpi nasib baik ada tembok kt tepi.
aty,smpi skg tgu ati reply emel sy tu.bhahahaha..

nuyui a.k.a miss YUI said...

slalu yui tgk area kl dapur dlu bru ruang tamu..rasa mcm erm..ntah..hihi..tp okla kan. kalau kemas no hal =)

Mila Ahmad said...

dapur rumah mila kecik jerk muat sorang kalau berdua mesti laga-laga bontot hahahA...

iietamalek said...

emmm...tak pernah lagi jumpe or tgk rumah teres jumpe dapur dulu...

Cheyan said...

eee..rumah sy masuk2 dapur dulu..pesen umah kt area putrajya kut gitu..so mmg kene bertungkus lumus nak dapur bersih dan teratur aaa..

setakat ni masih teratur..kalau ade buat makan2 ke..dapur mmg kene bersih dulu..hehehe

so masa nak buat cabinet dapur pun, kene makesure deign nya cantik jugakkk...hehehehe...

FARAH deeb said...

hohooo... flat Taman Samudera kat Batu Cape ni ngan Apartment kat Puchong pun same cenggitew.. dapur kat depan? What the apa-apalah!... Tak gemor mak!
My latest Entry :)
Chill Cheese Cake with Mango Dice

Alin Marlini said...

dapur rumah mak mentua dulu2 kat sri johor pun begitu. Bila orang datang terus nmpk dapur. Pun tak berapa suka pattern camtu...

O'gosh Iskandar said...

rumah sewa ai sekarang pun dapur dia ada kat belakang tapi straight nampaak dari depan...ai malas nak pk sgt sbb normal la....hehe..bajet dapur cantik dan bersih sgt nak bg org tgk...

eima said...

ko kena ubahsuai ckit la rumah ko tu ... buat tembok ke ....

ruamh tumpangan lama dulu gitu la... hmmmm

Zil said...

panjangnya entry.. rumah mak zil skrg ni dapur kat depan.. mula2 masuk memang dapur.. sebb rumah mak zil rumah flat.. sib baik dpt tingkat bawah.. so, tebuk buat pintu depan.. so, tetamu dtg lalu pintu yg baru tu. tp ada juga yg datang mesti masuk dpur dulu.. sbb dah rumah tu style mcm tu.. memang tak suka dapur kat depan..setuju pendapat ati.. tp kalau dapur terbuka tu zil suka.. hihih.. sebab nampak luas... rumah yg kami beli nanti pemaju memang dah letak tembok. tp zil ingat nak tebuk tembok tu...

nurul said...

boleh guna panel kayu. sediakan ongkos saja. boleh tengok sini: http://jujue-lopez.blogspot.com/2011/11/hari-raya-haji-2011.html


fokus pada panel kayu antara ruang depan dan tempat makan ok. nak fokus tuan blog tu pun blh sbb dia cantik kan =) tapi mesti terfokus rumah dia pergi tu sbb lawo juge =P

shizansyafik said...

xsuka jugak dapur kat depan.. sebab macam aty cakap, nanti akan dinilai oleh para tetamu.. dan kita plak jadi bahan perhatian.. hihihi bio jela dapur kat belakang even sempit pun

m@m@yAyA said...

tuelah lau tuk umah teres cam xknala..
Tp lau flet ke kondo nmpk cam kena jer,sb umah kta mmg msuk dapo dlu..huhu
mmgla nmpk pelik lau msuk uma jmp dapo dlu sb btulla kta aty cam xsesuai bla ada mjlis ke apa kn..

Erina Asmawani said...

Comel betul perumpaan yang Aty bagi..akuarium ikan emas ngan akuarium ikan Keli kat Giant. Tergelak Ena baca..hahaha

Ena duk apartment kuarters, memang masuk2 je nampak dapur dulu. Mujurlah ada pintu kan..agak2 tetamu datang time dpur huru hara..tutup je :)

Gadis said...

ain pernah jumpa jugak rumah yang dapur dulu baru ruang tamu...

tanyer kat pemaju kenape mcm tu..dier kate konsep ala-ala omputih katenyer...

tapi mmg mcm x best kalau masuk umah dapur dulu..

kalau nak beli umah nak cari yang umah ade dapur basah & kering..

pastu pada ain dapur tu dh macam ofis paling penting sebagai fully housewife...
hihihi...kalau boleh nak dapur bersih n cantik sentiasa...^_^

storm rider said...

setuju gak.tak berapa suke dapur kat depan kot. umah i pon pelan lantai bersambung ngan dapur. pikir punya pikir...last2 buat kitchen bar je supaya tak terbuka sgt kt bhgn dapo.sbb takut sempit lak kalau tambah dinding .boleh tgk blog i pasal dapo i.... http://soulain.blogspot.com/2012/08/my-little-kitchen.html
mybe ada rezki nk buat wet kitchen kat bhgn belakang.tp lmbat lagi:P so...terpaksalah open concept kitchen dulu.hehe.btw,suke baca ur blog:)pandai u deko rumahhh:)

ceritera-chinta said...

sy pun suka dapur dekat belakang sebb lebih privcy nk buat keja....kalau jenis yang terbukak mmg kena ttp sikit ler kan errr mmg tak selesa kalau buat kerja orang perhati.....

Gieyana said...

arghhh..x suka juga kalau masuk2 dh nmpak dapur dulu..tp kalau ada kabinet dapur yg cantik n terlindung sket shd b ok kot..depend pd layout umah..:-)

Nor Suhaiza said...

rumah k.ipar org jmpa dapur dulu..serius x seronok lngsung..kalau pi umah die mmg org mls nak msk..cm kekok je.mmg la konsep moden tp cm xsesuai la dgn jiwa melayu kita...
ag pon dapur tgh umah ni sempit..tbatas pgerakkn kita + xleh simpan bnyak brg...
utk org bujung may be okey..tp untuk yg dh bkeluarga, sangat tidak sesuai okeyhhhh....

salmia saidin said...

rumah my bos dulu konsep mcm tu la.banglo buat sendiri kan.. ada dua pintu, satu yg terus ke living room, satu lg yg jumpa dapur dulu baru ruang tamu. tapi selalu dia guna pintu dapur sebab strait dgn parking. :)