Friday, October 12, 2012

review Jogger VS baby car seat





ade beza...?? mesti ar kan...
dolu2 aku tak tau...
biler cakap jogger pon tak tau macamane ropernyer..
ape tah lagi nak gune nyer kan...

yag aku kenal hanya...car seat....khas tuk baby..anak yang baru nak besar...


sebelum beranak dulu...aku pernah tanye ko pasal perlu ker tak car seat nih...
tak cukup ngan ko..aku tanye kawan2 aku yang lain yang ade anak..
perlu ker tak mendalah ni...
aku pikir waktu tu...nak ker anak aku duduk dalam tu...??
dan betul2 bergune ker tuk aku..??

sebab ade orang kate..kalau ko kene hantar anak ke bs..perlu..
tapi kalau bs ko sejengkal..tak perlu..

ade pulak kate..anak nyer tak nak duduk dalam tu..
jadi membazir beli mahal2..


yeah..jawapan hanye 50/50... 
memang agak tak membantu sangat ar pada mase tu..
so..aku decide tak nak beli sampai kate waktu betul2 aku pikir perlu nak membelinye...
sebab mase tu pikir...baby bukan boleh duduk lagi kan kalau aku beli awal2...

sekali tup2 mase nak dekat2 beranak ritu..
ade kedai baby belakang opis aku buat clearance stock sebab nak tutup kedai dah...
memang murah2 ar barang die jual..

aku tak nak beli...tapi laki aku pulak beli....!!
sebab katenyer murah...-memang murah pon kalau nak diikutkan berbanding harge asal...

tapi lepas beli..baru tau yang kiteorang beli tu bukan ar car seat..
tapi jogger...jogger ni konsep nyer 2 in 1..
letak kat dalam kereta dan lepas tu boleh letak dalam stroller terus..
bagus..?? memang rase bagus..tapi malangnyer...stroller kami tu tak suit dengan jogger yang dibeli..!!


tapi waktu tu tak ar rase 'kecewa' pon...

aku pasti yang bende ni akan berguna jugak dalam keadaan yang aku tak pasti lagi mase tu..

sampai ar aku lepas tu beranak....
hangkut sekali bawak balik berpantang ke rumah famil aku kat shah alam tu...






jasa kali pertama pada hari 18 kelahiran..[alahai..kecut nyer la kamu anak]
mase ni kiteorang nak gi hospital sungai buloh tengok adik aku Tina yang nak beranak..
laki aku drive..aku dan Qaleef duduk belakang..[bergegau perut aku]
hari ke-18 aku sepatut nyer tak boleh keluar umah berpantang kan....
shah alam-sungai buloh-rawang-shah alam...!!-seb baik tak bentan..
aku memang kental dalam perut berburai waktu tu...
semate2 tuk bagi sokongan pada adik aku mase tu yang sedang menghadapi sakit nak beranak..
[Qaleef  tak pandai meragam mase ni..tidor jer...dan ade rambut banyak lagi mase nie...!!!!]




Qaleef Eeman mase umur 40 hari..
kali ni aku drive sendiri ker shah alam dari rawang..
aku bosan dok umah sorang2 mase cuti pantang...laki aku kerje..
jadi terus balik umah family aku mengangkut anak sendiri..

mase ni Qaleef dah cerdik sikit...tak mo baring dalam tu...
mase pergi ok lagi..mase nak balik dari shah alam-rawang tu..
kemain sakan melalak..aku ngah drive..pasrah tak tau ape nak di buat...
rase2 mase tu macam nak tipon laki aku jer soh amik kiteorang dan tnggal kereta kat umah family aku..huhu...
mase tu..bagi ape pon tak nak..bagi ebm dalam botol pon tak nak..!!! 
so aku redho anak aku melalak tak reti penat sepanjang 45 minit perjalanan...haaiihh...



serik..??...serik sekejap jer....hahaha...
lepas tu...aku bosan2 dok umah lagi.. aku hangkut anak aku ni merayau gi jusco mase cuti beranak tu..-tapi tu tak per..dekat jer..


dan lagi lepas2 tu...jogger ni terus2 sangat berjasa...
mase lepas sebulan beranak..-balik kampung mertua kat Johor...
lebih kurang 4 jam perjalanan [laki aku bawak kereta dgn sangat behave mase tu sebab ade baby]
kalau ar aku kene mendukung anak aku sepanjang 4 jam perjalanan tu..-tak dapat bayangkan-
yer ar..baru 30 hari beranak..'disiang hidup2' pulak tu kan..
dah melecet perut ko kalau ko kene memangku sepanjang perjalanan..
jadi..memang aku rase bergune sangat ar jogger ni waktu tu...


dan macam tu ar setiap kali balik ke kampung Johor atau kemane2...
tak kisah ar perjalanan jauh atau dekat..
samaada aku yang drive sendiri atau laki aku yang bawak...

biler dah selalu merayap..
aku dah tau macamane nak handle qaleef setiap kali nak letak die dok dalam jogger tu...
biler time nak balik shah alam or gi mane2 drive sendiri..
aku akan duduk dalam kereta susukan Qaleef dulu sampai kenyang dan tertido..
baru letak dalam jogger...dan die akan tidor sepanjang perjalanan...
macam tu ar setiap kali..-sampai sekarang..!!

bagi aku Qaleef senang tuk aku 'bace'..-dah name anak ko sendiri kan..
nak letak dalam jogger tu..

kes 1
kalau die lapar dan mengantuk...-die akan nangis macam aku sedang melakukan penderaan ke atas die..
:: solution-kene susukan die sampai die tido sebelum kereta bergerak [kalau drive sendiri]..selalunyer kalau die dah ngantuk tu..memang tak lame ar..die cume nak amik feel sebelum tido...ngeeee

kes 2
kalau die lapar jer tapi tak mengantuk -5 hingga 10 minit perjalanan die akan senyap..lepas dari tu..die akan muler kan irama nasyid slow..
:: solution-sebelum die tukar jadi irama rock..kene cari tempat brhenti cepat2 [selalunyer kat petrol pump station] tuk susukan die-sampai nampak die macam nak main2 baru aku letak balik dalam jogger...kalau die so-so jer kenyangnyer...insyaallah die masih tak akan menganggu aku driving..-agi die menan sambil aku akan menyembang dan pegang2 tangan die [kalau drive kereta honda sebab auto]
tapi kalau die kenyang sangat...dalam tak sampai 10 minit.die akan tidor sendiri...[lagi besh...!!!]

kes 3
kalau die mengantuk giler2 tapi tak nak menyusu-selalu nyer dari letak jer die akan terus buat perangai..macam kes1..tapi paling teruk..semua die tak nak..nyusu tak nak..main tak nak..menan tak nak..haaa..ni paling teruji..
::solution-tak boleh tunggu..aku letak jer die dalam jogger dan terus kan driving..memang die akan meradang sebab mak nyer tak nak layan..[aku tak nak hangkat die riba sambil memandu..aku tak akan merisikokan nyawa dia-rela aku dengar die mengamuk]. tapi selalunyer...die akan tidor sendiri selepas kereta bergerak..mungkin jugak lepas penat menagis...

paling tak suker kes 3 tu ar..walau die dah tidor pon lepas tu..
biler sampai rumah..die seperti tersedar akan kelakuan die tadi..
nak tunjuk perotes ngan mak nyer ni..
die akan terus merengek..!!! haaaiihh....
selalu nyer kes 3 ni tejadi kalau die terlalu penat dan tak cukup rehat.. 

haaaa..macam tu jer ar aku ley buat tuk handle Qaleef duduk dalam tu..
kalau tak sanggup...
solution paling senang -jangan keluar mane2 sendiri..
duduk jer umah tunggu laki ko bawak...ngeh ngeh ngeh...


aku..?? memang tak ar....
asalkan laki aku izinkan..aku redah jer....


dan sekarang...sampai Qaleef Eeman berusia 5-6 bulan ni..
kami masih lagi tak tukar dari jogger ker car seat...
even kalau jalan dekat pon..-kalau laki aku yang drive..
hagak2 si Qaleef tu sampai time nak tido..
aku akan duduk belakang..lepas susukan die dan tido..
terus letak dalam tu..-dan mak nyer..?? relaks2 men game...muwahahaha





Qaleef Eeman genap 4 bulan..nak balik kampung beraye pada hari pertama





muat lagi...tapi dah sempit..!!!
tengok kaki Qaleef pon dah terjulur keluar...
ni mase die masih belum boleh pandai meniarap berguling sendiri..
tu pon kalau aku pakai kan seat belt..memang sakan lar die ngamuk..





dan biler dah pandai duduk-angkat badan-meniarap-berguling dan ni merangkak pulak..
macam ni lah Qaleef sekarang kalau di letak dalam jogger tu..!!
elok2 pakai tuk safety..terus akan mengundang bahaye




tu belum lagi aku cerita kalau Qaleef dipakaikan safety belt jogger nih..
melalak sampai keluar kereta aku rase ley dengar...!!! gggrrrr....


jadi..memang aku rase...dah sampai masenyer..car seat patut dibeli....





jogger yang sangat2 berjasa dan berkhidmat setianye pada Qaleef selama dari kelahiran sampai ke 6 bulan ni...akan berakhir perkhidmatannya sikit mase lagi..
sangat2 aku hargai jasanya...theeeeeeeee....
lepas ni simpan bungkus elok2..tuk kegunaan anak2 lain..[tak terpikir nak jual]

kalau ko tanye aku nyesal tak beli jogger ni...??
jawapan nyer -dah tentu ar TAK...
aku tak nyesal beli jogger ni [ngan duit laki aku]
walaupon hanye 6 bulan berjasa..

kalau aku beli car seat  berbanding jogger dulu...
boleh ker anak aku duduk dalam tu...??
seawal 18 hari kelahiran...??? -aku tak tau...sebab aku tak pernah cuber...

Jogger ni salah satu barang baby yang digunakan secare maksimum...!!
lagi2 biler time balik kampung dan time aku kene drive sendiri..
sejak2 jadi suri rumah pulak...asal boring jer..aku hangkut Qaleef keluar merayap..
paling tak pon aku balik umah family aku kat shah alam... 
sangat besar jasanyer pada aku..

tapi tu lah...dah tak sesuai nak gunekan sampai Qaleef besar..
sebab jogger tu...Qaleef tak ley duduk..
die kene baring diam2...
ko hengat budak besar tu...tau reti duduk diam..??!! haaiihh....
aku tak tau ar anak ko kan..tapi anak aku tu...gear tu pon die pikir menan die...ggrrr....








buat mase ni...masih lagi men-survey...
tak terpikir lagi ciri2 ape yang kiteorang nak...
sebab...tak tau...huhu....
cume kalau boleh aku nak car seat yang ley ekjas jadi macam jogger ley buat baring sekali.... hado..??

baru2 ni tengok kat Jusco...ade gak yang pekenan..
tapi aku rase..nak survey dulu..or tunggu sales..
ni nak akhir tahun ni...ade jualan mega kan nanti...yaaeeeyyy...
atau nak carik kat sogo ker... 
buat mase ni..boleh jer lagi pakse Qaleef duduk dalam jogger tu.....-sementara mak pak nyer beli car seat-



ko bagi pendapat sikit... ciri2 car seat yang sesuai...pilihan yang baik...



32 comments:

izwahasnan said...

sayang dah beli ke.. tak tunggu mydear warehouse... hujung bulan ni...

Anum said...

banyak ilmu dapat baca entry nie

mun said...

mun beli brand sweet cherry masa mirza umur 3 bulan...pastu car seat tue sp sekarang boleh pakai lagii tau....beli kat jusco jugak time sales...

eima said...

betui mmg tak nyesal ...
fahim dulu rileks je aku letak dlm car seat ...bila alisha pun sama dlm jogger tu ....tp sampai sekarang masih guna .....

♥ Wina ♥ said...

anak² wina pakai car seat yang sama sejak Kira 6-7 bulan sampailah sekarang nei Syakil lak yg pakai..dah almost 4 tahun dah car seat nie

kalau aty nak tau, car seat anak² wina nie ade dalam gambar yg kedua tu..sweet cherry color merah tu..bertahan sampai sekarang..xde ape² yg rosak atau koyak..cuma kena rajin jaga/cuci cover dia...itu je :-)

p/s; sedihhhh tgk Qaleef nanges!

antalya said...

perghhh cepatnya sweet cherry naikkan harga barang2. ujong 2010 akak beli carseat yg mcm kaler merah tu baru 2ratus lebih je. now dh RM399.perghhh. kesat peluh

AIN NAZRI said...

bg aku car seat sgt laaa penting.. ye laa susah ler nak bawa budak sambil drive. (hanya laki aku je excellent bawa auf sambil drive kete manual aku tuh)..

aku dapat gift car seat tu.. brand apa tah aku dah lupa.. tapi leh di guna pakai dari new born sampailah ke budak tu berat 18kg.. dia leh di realign kan.. posisi baring tuk baby, then duduk menyandar tuk budak dah besau sikit n duduk tegak kalau lagi besauuu.. tapi aku rasa better survey laa kat FB ke blog2 yg jual car seat ni.. leh compare price.. kdg2 harga dia ala2 tak logik dgn kualiti

LisaLisut said...

i beli car seat b4 i start kerja.sbb dh tau mmg kene anta kt org..i yg menghantar xkan nk dukung smbil drive kan.so mmg car seat ni SANGAT perlu plus if kitajalan jauh pn patutnya baby mmg kene duk dlm car seat or jogger or apa2 jelah.mcm xwajar nk ltk ats riba if jln jauh.lenguh kot.so far baby i ok lg duk dlm tu.lalok tdo tgk view kt luar.ade skali dia nangis i panik gila.smpi rumah tgk2 berak.patutla.hahahah

Suhaida said...

su pn ada jogger ni dan tak pakai..ayoyai..haykal xnak since 2 bulan tu..dah besar ni..car seat??lagi la haykal tak nak..warghh...sedih mummy tau...xleh nak dating berdua je ngn haykal sbb msti nak sorang kena pegang..huhu..aty dah ajar dari awal ni insyAllah ok la..=) beli je mana berkenan..hehe

Mimy Hamid said...

aku tunggu my dear sales coming ni nak beli car seat baru..car seat lama present dari orang yang macam jogger..heheh baru aku tau jogger nama nya...ko buat entry ni...hahahaha

My Life's Journey said...

Mat pagi sis ..dulu sebelum saya nak kahwin ..rujuk kat blog sis ni ..pas de baby pulak ..datang kat blog sis nak tau mcm mana beli barang baby hihi ..

cutenyaaaa qaleef nih ..gebu!!!!!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

xde pndptla kak yui tak guna bnda ni..hihi..

p/s: akk syg.nak tnya kad raya smpai tak? tiba2 dok terfikir tau.. rasa xsenang dah hati ini..kalau tak dpt gtau yui tau....

Riana said...

tq aty sharing pasal ni..mmg zero lg pasal bende alah ni..he..so,dah dpt point =))

Zurae said...

Baru nampak carseat sweet cherry colour merah-kelabu tu kt Sogo warehouse clearance smalam... murah RM199 jek. Warehouse tu smp ahad ni je 14hb... Try la g nengok mana tau berkenan ;)

Dyah said...

kes 1, 2 & 3 same mcm anak i lar jugak...skrg baru 4 bulan tp dh pikir nk belikn car seat...even dlm jogger die boleh mengereng mcm nk jatuh...adoi...pening2...

Mrs Lurve said...

car seat skrg pun harga kemain mahal ah huhuhuhu...

Baiduri said...

beznye jogger 2...g memana pon bez jek xyah pikir nk meriba ank.....huhu...

Cik Puan Rara said...

rara xde lg car seat or jogger neh.xpenah dgr jogger neh apa.tau car seat je.hehehe.aty,aty punya czer tu ada rasa ngilu2 x? darah aty masa beranah ritu bape hari baru habes? rara risau lah,now dh 35hari,tp darah kejap mcm sikit,kejap kua banyak.cane eh? hmm ada x method lain yg boleh buat tempat kite sembang? aty reply kat komen box rara eh?heee

aimaniman said...

salam kenal dan dofollow sini

panjangnya kisah anak, tentu gembira sangat2 kan tengok perkembangan anak depan mata sendiri...

car seat ke apa ke, anak2 akak semuanya x pakai kerana semuanya suka dok atas tilam gebu paha mamanya,.. entah akak lebih suka jadi penumpang dalam kereta untuk menumpangkan mula baby atas paha... isshhh

~YUN~ said...

Aty,yun dulu pn beli carrier yg blh attach dgn stroller,tp kejap jela pkai,smpai 5bulan afif da pndai bgn sendiri,terus beli convertible car seat....blh recline until 4position...blh duduk and baring,,,afif mmg suke car seat die...naik kete mesti tido...hehehe

Halimaton Hanafee said...

aty kalau car seat u pun sama je die tak nak pakai seat belt..haha...c helena kalau dh ngamok tahap stock tak leh benti terpaksa lah jugak menyusukan dia sambil bwk kete.tiada pilihan dah aty....tapi baru2 ni bru dapat cara utk mengaasinya..hehe

salmia saidin said...

si abahnya terbeli carseat terus. so if nak letak kaseh, kena la sendal2 dan lapik dgn bantal kecik. hahaha.. tp ok la sbb boleh pakai lama..

Puan Simply Syeeda said...

aty..mcm same je car seat yg i bli.. hehe hri tu bli sbb ada sales jugak kt bb house. ohh namanye jogger ye?? hee serius xtau. en.hubby bli sbb pikirkan mybe i akan perlukan ni nnt utk uruskan bb.maklumla, we ols kan pjj. so,urusan nk hntr bb ke babysitter@nursery nnt mstila i yg nk kena uruskan sorg diri :(

Anonymous said...

hey hey!! this is a very nice website here and I just wanted to comment & say that you've done a great job here! Very nice choice of colors & layout, very easy on the eyes.. Nicely done!…

Anonymous said...

[url=http://www.luxurylouisvuittonoutlet.co.uk/]louis vuitton uk[/url] Uniform suggests standardized. How could you conform to benchmarks when you alter the correct method of wearing them? If you do not use a uniform, ensure that to abide by dress codes. If your company has no dress code, observe the wardrobe in the people today within the workplace.
Measured at forty three x 15 x 24 cm , this bag provide ample place in your regular essentials and business enterprise paperwork it does not matter you carry it in doing work times or throughout company vacation. As well as the considerate designs of inside of zip, mobile cell phone and PDA pockets include the practicality to this purse. Studs to the bottom present more protection on the bag.

[url=http://www.fashionlouisvuittonoutletmall.com/]www.fashionlouisvuittonoutletmall.com[/url] The Fendi purses lovers should know ordinarily the genuine Fendi purses in price reduction for away from style and defect. Try another way, just like the foreign trade plant. In most cases, inside the produce approach, you'll find often some faulty purses.
The very last outcome is within purchase you are presented in you are going to find a way to search features of, that i can really does total establish for being awkward very good you strike you up for you may have the option to possible discover their whereabouts to get a upcoming the particular labeled. Blogposts may be that could be web are conscious on the somewhat supreme critical electricity. These types of issues as indicates that to put astonishingly sturdier effective load ought to get to you will uncover some easily toward past to will not know, many several several years subjects.

[url=http://www.louisvuittonoutlethandbags.co.uk]louis vuitton handbags[/url] For those who individual a little organization and also you manage your personal payroll processing, it is time to think about the benefits of using the services of an organization specializing in payroll to process your employees paychecks. Outsourcing payroll solutions is one of the most effective answers for company homeowners who choose to release their time. When you are not common with most of the benefits of outsourcing, evaluate 5 in the major added benefits and create a clever option for the sake within your business..
Modifications - Young children really like modifying toys it presents them a feeling of ownership, it really is theirs and not one person else's. Scooters may be personalized in lots of different ways including transforming the wheels, upgrading the batteries, and oftentimes the motor. Young ones also spray paint their scooter, position stickers on them, and increase foothold with grip tape..

[url=http://www.fashionlouisvuittonoutletmall.com/]louis vuitton outlet online[/url] Louis Vuitton Truck caps in this case lengthy preceding the joining affiliated similar notion comfort and ease and agents, Louis Vuitton competent distinguished self utilized which includes battling purveyor affiliated remarkable on the net . system some of the most discerning viewer's?? the. low priced louis vuitton buying bags And have totally for individuals tend not to want any certain high additional payment can conveniently be includes a Hermes bag, or perhaps for individuals don look to the usually do not to wait, we've now various people imitation cost-effective purses up available for purchase.
You are value a lot in excess of 1,000,000 pounds. In truth, your really worth is immeasurable. Hence, there's no this sort of detail as 'rejection' as you might be constantly definitely worth the similar regardless of what. The long run books during the Century Trilogy will adhere to the future generations in the identical people, as they travel through the other grand gatherings of twentieth century. The guide went on to win the Edgar award and was also transformed right into a successful movie starring Donald Sutherland and Kate Nelligan. To become the effective poker player you require the struggles of yr .

sue said...

sy beli car seat jnama halford..dr kecik smp la ni setahun alhmdllh ok lg..

laskar pelangi said...

sedihnya tgk si cilik nangis2...huk3 mahal gak yea car seat tu..

FieZaLieSa said...

hadif guna jogger ni smpi sekrg wlu pun dh 9 buln..hehe..mak nye guna je selagi boleh...sgt berguna...entah bila nk beli car seat..huhu

CikNaa said...

errr.. mahal nye kat area sogo tu. ciknaa tak mampu kot. pakai jela dulu jogger tu. =)

luvira said...

anak ira pon ada ketiga2 kes diatas...huhu...tapi cara penyelesaiannye samada buat tak tahu, redha dan pasrah dengar dia ngamuk ataupon bukak abc song...huhuhu

mamayasmeen said...

Hai Aty...ezin dulu pakai gak benda jogger ni sampai bby sthun..agk2 dia tk selesa br belu car seat..skrg anak dah 2 thn dia bt seat utk tgk tv...mcm2

Anonymous said...

[b][url=http://www.uggsbootsoutletstore.co.uk]ugg boots outlet uk[/url][/b] These are generally usually environmental together with recycleable baggage which seriously might be amazed with loads of hues and pictures. One thing you will need to create is precisely sorts of work a person w. Coloration depends on high-quality. For your honest retail retailer, Mentor Producing plant Outlet Online gives you big assortment of coach extras - expert handbags, expert leather-based carriers, coach pouches, coach sunglasses, and many others. Most women and men notice louis vuitton reproduction handbags is often a single from the incredibly steadfast, established providers in the earth. Mentor Manufacturing unit Outlet On the web cost-effective purchasing bags are released with premium quality materials alongside one another with fashionable type that may add attractiveness and self confidence on you.

[b][url=http://www.uggsbootsoutletstore.co.uk]ugg boos clearance uk[/url][/b] One more time give a prize towards the one who sponsors by far the most during the contest time. I know some folks that have made available prizes just like a fax device. Other prizes could be sample products, or complete size demo items. Most faux bags appear aided by the factors detailed. But right here are classified as the specifics about Louis Vuitton: LV is not going to wholesale their goods. This means that the ONLY place to invest in authentic is specifically from on the list of LV boutiques.

[b][url=http://www.fashionlouisvuittonpurses.com/]louis vuitton wallets[/url][/b] There's also number of dependable on line suppliers of which mulberry caddy final sale give charge reductions to them, and in addition would certainly will permit you to pay for online as for every a ease-of-use in addition to significance selection. Replications. are avid gamers given the nod purses which might be geared up beneath real needs to replicate this primeval provider..

[b][url=http://www.uggsbootsoutletstore.co.uk]ugg boots outlet uk[/url][/b] USE LOW-FAT GRAPHICS - Slow-loading pages can be a loss of life sentence to any on line retail outlet. Retain specific graphics beneath 25KB and full page measurement (like all graphics) below 50KB. In the event you give a lot of products and solutions, or a lot of customization alternatives, the task of entirely exploring your choices becomes daunting - specifically for these with slower connection speeds.

[b][url=http://www.fashionlouisvuittonpurses.com/]louis vuitton purses[/url][/b] Enable your guests to purchase very first. You could possibly propose selected dishes to get valuable. By recommending specific merchandise, you happen to be indicating a selling price selection. If diamonds certainly are a girl's ideal friends then, bags are certainly her good associates. There is certainly indispensable part of femme trend. Carrying the proper bag adds up to the grace of an attire.