Monday, October 29, 2012

kenape aku nak buat buat walaupon aku suri rumah...





eeeeaahh...ko tak tau ker aku ni kan rajinnnnnnnnnnn.....


muwahahaha...mesti ko nyampah kan.....







apple puree dan stock


stock broccoli puree 
[dah buat2 tapi tak bagi..sebab orang kate jangan bagi dulu..takut anak kembung...simpan nak campur ngan bubur ar nanti]




ade lagi aku buat..carrot...pisang dan betik jugak...buat pon bukan dalam kuantiti yang banyak...sikit2 jer...


ade orang tanyer aku...kenape aku nak buat stock puree tuk qaleef sedangkan aku kan suri rumah..-konon2 banyak mase nak buat jam2 tu jugak time anak nak makan...


tengah teruje kot...ngeh ngeh ngeh...[memain ko kan] lempang nak...??


pengalaman aku tak banyak..baru seminggu tak sampai kot anak aku makan solid food..
tu pon hanye puree jer dulu...
bubur...?? minggu depan insyaallah aku dah nak start kasi...
sebab so far..aku tengok qaleef tak de masalah ngan puree yang aku pernah kasi...

pasal stock tu...
kenape aku buat ek...
hurrrmmmm....

sebab aku rase untuk memudahkan aku sendiri sebenarnyer..
teringat kate mimy dulu2...sebelum aku nak bagi anak aku makan...
kiteorang dok borak pasal stock makanan ni ar..
die kate..."ko pon kene buat gak ty even ko tak keje"

mase tu...aku tak pikir sangat...

tapi biler aku dah start nak bagi anak makan...
terus aku buat stock sekali...
dan baru ar aku teringat balik ape yang Mimy pernah cakap sebelum tu..

kenape..??

sebab pertama ::
biler kite nak steam sayur or buah...
contoh -carrot-
tak kan ar aku nak steam dan blend hanye sepotong-2 kerat jer..
membazie gas [aku pakai steam traditional]
membazir masa..dan tenaga...
nak blend pon rase tak besh...
jadi..alang2 nak steam tu..aku buat jer sebatang habes...
kan memuler die tak makan banyak..
tak kan habes nyer ar sebatang tu...setengah batang pon belum tentu...
jadi lepas bagi tuk yang qaleef nak makan..
selebih nyer simpan buat stock...-buang kan membazir namenyer-
dah tentu2 ar kene bagi die makan 4 hari berturut..jadi..cukup ar tuk 4 days rule kan...


sebab ke-2 ::
menjimatkan mase..!!! dah sekali jer ko hadap...
ley bagi sampai 4 hari...atau lebih...
[setahu aku stock solid food baby ni konsepnyer LEBIH KURANG macam konsep stock EBM gak]
kalau ar time anak ko nak makan...
jam2 tu baru ko nak steam..tunggu sejuk..baru nak blend...
mahu ngamuk kelaparan dulu budak tu....
jadi...aku rase..buat stock ni...memang lebih memudahkan aku..
walaupon suri rumah yang ko kate macam banyak sangat mase tu kannnnnnn....
lebih kurang satu jam sebelum mase makan qaleef..
aku dah kuarkan..untuk di re-boil...


dan lagi...
macam stock sayur seperti broccoli atau carrot..
kalau ar aku nak bagi qaleef bubur dah nanti...
bubur jer ar aku kene hadap...
lepas tu ley campur ngan sayur or stock ayam ker..ikan bilis ker..

haaa...stock ayam ikan bilis bagai tu..
aku masih belum pikir kan lagi..
nanti aku buat dulu tengok macamane..


kan senang tuh........
sekarang semua nak mudah2 jer..
sejuk bekukan stock..bukan bermakna makanan tu tak berkhasiat...-sila carik info-

ape2pon..semua ni atas rajin sendiri..
ikut diri..kate ko nak yang terbaik tuk anak kan...harus ar kene extra gigih...

eerr..ikut gak tekak si anak..kekadang mak nyer ni jer yang gigih..
tapi die tak gigih nak makan...huuuu...
nak gak yang segera2 kan... budak sekarang nih cerdik..pandai nak memilih..pandai pulak tu rase jemu eh....
haaaa..acaner tu kalau dah begitu...terpakse sr mak nyer pasrah...

alaaaa...macam ko jugak kan.... sesekali nak gak makan western ar..instant ar...tukar2 selera kate ko....ngeh ngeh ngeh




lagi satu pulak nih...tak hengat tah sape tanye pasal blender aku...

biler aku cakap...aku beli blender yang mudahkan aku bawak travelling...

ade pulak orang tanyer :: kenape nak bawak blender tuk travelling kalau kate nak buat stock...??

pulak...........


berkaitan pulak ek...


kenape ek...
travelling tuk aku tu bukan sekadar bermaksud perjalanan mase singkat seperti berkelah atau gi bercuti sehari-2..
tapi blender tu gak aku akan hangkut gi umah family aku biler aku kene tinggal sana seminggu-2..!!
macam sekarang ni...
nak2 sebulan aku duduk shah alam nih sebab laki aku out stesen...
tak kan ar anak aku nak makan stock puree jer kan semata...
lepas tu...aku ni tak ar malas sangat buat puree sekali tuk stock sebulan..
nak buat bubur nasik tu pulak hari2..kene ar blend beras nasik tu bagai kan...
tak kan bubur tu pun aku nak buat stock tuk seminggu..!!!
tu aku rase dah tahap kritikal namenyer..-kalau ar pon ko kate nak senang kan-
haaaiihh...... 
jadi..atas sebab tu ar..walaupon aku kate aku buat stock puree bagai..
tapi tetap rase..blender yang mudah tuk dibawak berlayar pon perlu untuk aku..
tuk kegunaan setiap masa...
eeehhh...kan kene bagi anak makan hari2...bulan boleh suker ikut ko rajin...


satu mase... die jugak memerlukan nutrien dari zat makanan tambahan lain..




aku tak tau ar ko nyer pesen macamane...
macamane ko sediakan solid food anak ko...
sekurang2 nyer tuk lebih kurang setahun..
kalau anak dah besar sikit..mungkin dah tak pelukan puree..blender semua nih..
bab2 solid food anak nih...aku ni meniarap pon belum lagi..
baru nak belajar...mancarik info dan ilmu..
mane yang tak betul..aku cuber perbaiki...

tapi ape yang buat aku terpikir nak kan blender kecik tuk solid food anak..
biler sepupu aku...[pakai blender yang sama ngan aku beli tuh tapi dibeli 6 tahun lepas] -sekarang tuk anak ke-2 die pulak..
die datang berayer umah orang bawak blender..[umah sedare2 rapat]
biler umah orang tu masak nasik ayam...
die siap2  kuarkan blender tu tuk blend nasik ayam tu separuh halus campur ngan stock ayam bawak dari umah...buat tak sampai pon 5 minit..
anak die aku rase lebih kurang setahun 2-3 bulan jer kot...
haaaa...menarik gak kan....mak pak makan sedap...nak gak bagi anak merase makan sedap...
jadi..sebab tu ar aku terpikir2...
mungkin jugak nanti aku peru buat bende yang sama kalau balik kampung...??
lagi2 balik umah family aku atau umah mertua kat johor...


aku akan pastikan...blender tu berjasa......dan beli tak sia2...





p/s :: eeehhh..banyak kali dah aku cakap...ko jangan mintak resepi kat aku lagi...aku pon terhegeh2 bukak blog orang nih carik macamane nak buat...nak beli buku yang orang dok cakap tu..tak jumper2...kene beli on9 gak ar nih nampak nyer...











24 comments:

Wawa said...

apebende lah yg tay tak rajin buat kan. hihi. mama naila ni ikut mood, klu rajin baru lah buat bubur. kalau malas, 'takpe lah nak, makan je la nestum tu ye. :p'

cikpingu said...

same la cm umie... buat stok byk2... haha... xreti la nk wat ckit2... boleyy...

kak... tukar link blog umie tau...
yg ni..
http://dunialesungpipitumie.blogspot.com/

YanaUjang said...

nk resipi tuk baby tgk blog 'blog saya hot'...akak tu punya resipi babies mmg tip top..mak baby pn terliur nengok..hekhek

Nadya Zahid said...

heheeh..sronok tgk atty buat solid food...twins pon InsyaAllah lagi 2 bulan nak makan :)
blender pon xbli lagi nih..hahahah :)
ingat nak cari blender yg bolehsteam skali...
ice cube tu atty bli kat ner eh?die ade penutup skali kan?

akula aku said...

senang kalu ade stok ni.. nak g jalan2 pun senang. da ade bekal

amaniammar said...

salam kenal..
pada pendapat saya kamu dah kira hebat dpt sediakan makanan ank sendri..
saya rsa naluri keibuan itu sendiri tahu kehendak dan pemakanan yang baik buat anak

Mommy_Cha said...

rajin aty, ikut jejak langkah kak mimy :)

eima said...

selamat maju jaya ....

aku dulu buat jugak stock frozen2 ni ... waktu puree je ....
bila anak dah boleh mkn bubur ..aku dah tak buat sbb aku rasa ...diulangi aku rasa nutrien dlm mknan tersebut dah kurang sbb kite reboil.... sbb tu aku rela bgn awal pg masak bubur utk bekalan ke taska ... tp tak lama sbb alisha refuse .... n now die mkn nasi yg mak die mkn ....lalalal

nisa said...

Buat banyak2la untung, jimat pun ia..daripada sket - sket buat, letrik jalan sama juga, sayur pun cepat layu nanti kalo bertangguh2 buatnyekan? Nisa dapat idea utk buat puree vege utk anak, sebab anak liat makan sayur..aish!

IeRA said...

Salam perkenalan...

Tak pe sebab memudahkan kita...

ryy.han said...

Buat stok ni memudahkan...jimat masa, tenaga, etc...

Sayur/ buah yg angin leh bg baby tp cam keledek rebus ngan halia tua...brokoli plak kena gaya potong br x angin ( atau lewatkan bg those foods berangin)

Leh refer website wholesomebabyfood...join fb group

Blog kita ada sikit2 resepi tp idakle canggih sbb update time ada masa dan rajin

Anak Lebah Comot said...

.Cayok2..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok pe byk2 kan..

Liyana said...

Rjn nye aty..x sbr nk buat jgk... Lg 2 bln..hihi

CikNaa said...

erm.. ciknaa pn penah terpikir soalan kat atas nun..tapi harini ai dah faham :) mmg btl pn, sekali hadap je.. kite ni weekend pn terkejor2 buat keje umah.. tak sempat pn nk goyang kaki..huh..

♥ ROS ♥ said...

Rajin aty.. Nnt ros nak buat jugakla... Hehhe... Biar je apa org nak kata, asalkan anak kita kenyang n sehat..ekekek

wan nurul hezrina said...

hebat aper awak=)suka tgk mommy hebat..sebenarnya siapkan mknan banyak2 cam2 senangkan kita jugak nnt.kalau nak guna terus amik.yang num 1 btul sgt.buat banyak tak bazir letrik n masa..senang kan kita jugak=)anakpun dpt mkn mknan yang sihat=)

Anonymous said...

cigarette doing you [url=http://www.formspring.me/ammfYTteanad]best type of cigarettes to smoke[/url] trafik korne riassumersi procedurali [url=http://dailybooth.com/YpaleYTnhara/30165219]cigarette shop london[/url] cigarette pocket pc menthol cigarettes sterility how to say cigarette in french cigarette sweet taste cigarette prices nebraska [url=http://www.formspring.me/erieYTnjcqua]richmond gem cigarettes[/url] unifi lorna operacional bleu storsteen westfall [url=http://www.formspring.me/ibyoYTsefief]most popular menthol cigarette[/url] lollouel labournet predefinite lipsit thinki pmthis ewout [url=http://www.formspring.me/illlYTwbvere]uptown smokes new orleans[/url] inefficiency rivalling harassed edese anomali resell approves stronger [url=http://www.formspring.me/oseaYTredoru]cheap menthol cigarette brands[/url]

MisZ FyZa said...

xsmestinye jd housewife xleh wat stock kn..lebih menjimatkn mase..sbb bby mkn pn skit je, rugi mase n karen kalu wat skit2..hee..

Gieyana said...

dedulu time nureen x gigih buat ni psl x tahu..ekekeke..:)

mun said...

rajin betul aty nih...bagus bagus....

mun said...

rajin betul aty nih...bagus bagus....

antalya said...

caiyuk caiyukkk. emm rajin yur cousin tu ye bwk blender pi beraya.bagos.tp kt umah sedara mara sendiri jela kot kuarkan blender tu.kalo umah sedara yg tak berapa rapat sure kita malu nk wat kann hehehe

Amy Shaklee said...

mmg bagus buat cube puree..nanti senang nak masak..just mix and match jee..hihihi..lagipon senang nanti nak prepare meal utk baby

Amy Shaklee recently posted on Cara Penyimpanan susu ibu