Thursday, October 25, 2012

kenape dengan Rawang....???




akhir bulan ni...genap ngam2 2 tahun kami jadi warge rawang...
dah 2 tahun rupernyer...
cepat sangat mase berlalu rasenyer...[eerr..skema..??]

tak sangka aku jadi warge rawang dah....!!
dan sikit jer mase lagi...aku akan jadi penduduk tetap rawang..!!!

tak pernah terpikir...
dulu2 pon...aku biasa duduk sendiri mase bujang..
tapi paling2 jauh pon dari umah family aku kat shah alam tu..
aku duduk umah sewa kat Kl..-mase belajar dan bekerja-
walau shah alam-kl tu pon bukan jauh mane..
tapi aku memang dah biasa macam ni..-bajet macam dewasa sangat mase tu nak hidup sendiri..
hah..hamek ko...betape pancaroba nya hidup berdikari..
tapi alhamdulillah..macamane aku keluar dari umah family aku..
macam tu lah aku kembali..aku tetap anak mak ayah aku sepertimane yang derang dah beri didikan sempurna...
tak de istilah 'budaye terkejut' tuk aku...

berbalik cerite pasal pindah kat rawang nih..


memang ramai yang tanyer...kenape Rawang..??

aku :: kenape pulak dengan Rawang...?? teruk sangat ker...??

even mase ayah aku dapat tau yang kiteorang akan berpindah di Rawang nih...
ayah aku siap soh aku [dan kami] pikir betul2...

lagi sekali..kenape dengan rawang...?? aku bukan pindah kat sabah serawak... aku pindah rawang jer yang hanyer 45 minit dari shah alam..dan setengah jam dari KL...

tu belum lagi aku ceriter reaksi abah mertua aku yang sampai sekarang tanyer "kenape tak beli rumah kat kota kemuning tu jer" walaupon umah kiteorang kat rawang tu dah siap pon...!!

haaiihh lah abah....rumah kat kota kemuning or shah alam area yang selalu kiteorang pekenan mesti cecah lebih setengah juta..heheheh...
eeerrr..kalau abah nak tolong bayarkan...kami berbesar hati menerimanye...[ngeeeee...]

begitu lah....

sampaikan jiran2...kawan2..pon nak gak jadikan isu pindah kat rawang ni macam besau sangat..


biler jawap jer Rawang.. mesti timbul reaksi pelik atau sikit jelik...

aku ni yang pelik hoiii....!!

aku bukan kate aku duduk kat kampung orang asli...
atau kate pindah kat kawasan umah indon atau bangla...
aku duduk rawang jer weeiihh....

mungkin sesetengah orang pikir...
-dah senang2 hidup duduk kat bandar...kat area shah alam..tetibe nak pindah tempat ceruk macam tu-

hakikatnyer...-tak ar ceruk pon aku duduk...
aku duduk kat kawasan Country homes... taman saujana rawang-kawasan baru...
kawansan perumahan terancang...
[sekarang dah ade Aeon yang hanye 5-10 minit dari umah aku..ade daiso yang besh..ngeh ngen ngeh]
kawasan umah aku tu pon tak jauh dari highway...-mudah nak pergi mane2-
dan kiteorang..teruatamanye aku...tak pernah bermasalah pon nak kemana saje yang aku nak..
kalau ko cakap jauh dari Kl..yang ko dok hebah bandar hebat tu...
setakat setengah jam or lebih kurang jer pon dari umah aku nih..
dan lagi aku nak tanyer ko..[untuk orang yang tak kerje kat KL tu]
hari2 ker ko nak gi Kl tuh weeeiihh...??
aku yang pernah dok kl bertahun2 sebelum kawen..
tak de rase langsung pon nak terus hidup kat sane..

pernah jugak aku tanye pada orang yang bertanye aku -pernah gi ker rawang tu..??-
haaa...kalau jawapannyer tak pernah...jadi yang ko cakap banyak tu kenape...adeeyyhhh....

ok..mungkin jugak persepsi lame...
rawang kawasan terpencil...
kalau yer pon..ape salah nyer kan...
kawasan terpencil bukan tak de kemudahan....
bukan tak de kedai..bukan tak de market...bukan susah ko nak carik klinik...bukan susah nak pergi hospital...
segalenyer ada...[okeh mungkin tak semua]
mungkin ar tak sehebat kat bandar2 lain...
tapi masih tak teruk sangat pon seperti ape yang orang lain pikir......


ibaratnyer bagi aku :: aku tak perlu pon pindah tinggal kat kelantan pon kalau kate aku nak shopping kat pasir panjang tu...dari mane2 tempat pon...kalau rase nak gi jalan..aku redah jer..
sediakan jer lah kereta dan duit nyer kannnnn......
merate ko akan sampai...

macam tu gak ar kalau kate nak shopping kat shah alam...or kl yang urban sangat tu ko kate...
dari mane2 pon..ley jer sampai...
bukan kene naik tongkang pon kan......


dimane ade kemahuan...kat situ pasti ade jalan..muwahahaha...

hakikatnyer...aku masih belum punyer sebarang masalah tuk tinggal kat sini..di rawang
kalau tetibe aku ade duit terlebih nak gi shopping kat langkawi tu..[tetibe tu jarang2 ar berlaku]
tak payah kate aku tinggal kat kedah or penang...orang dari sabah serawak pon ley sampai..
inikan pulak yang setakat dari semenanjung.....

tak de ape yang nak dirunsingkan...tak de ape yang ko nak hebohkan sangat...

rawang jer pon..bukan africa.................


tapi kenape rawang..?? -haaaa....aku tau soklan masih tak terjawap

kalau ade yang ikut kesah aku dari awal2 sebelum kawen...
mesti tau kan..yang awal2 kawen kiteorang pernah menyewa satu apartment kat border shah alam-klang..
umah tu besar..cantik dan sangat2 selesa...
tapi kiteorang duduk situ tak sampai 3 bulan kot..[tak hengat]
sebab..?? umah tu kene pecah dan laptop aku hilang..!! marah hokeh sampai sekarang tak habes..
sebab pikirkan keselematan...[mase tu laki aku selalu gi out stesen...jadi aku akan selalu kene tinggal sendiri]
laki aku ajak pindah...dalam bulan tu jugak..!!!
ko bayang kan...selepas kes pecah umah..aku tak dibenarkan balik umah sendiri kalau die tak de..
maknenyer aku tak ley duduk umah sorang...
ko tak tau ker laki aku tu memang over protective dari dulu sampai saat nih...
jadi sementara nak dapat umah tu...biler laki aku gi site atau outstesen..
aku kene duduk umah family aku...
susah hokeh walaupon umah tu ngan umah family aku hanyer 10-15 minit jer...
mase tu kan baru kawen..jadi rase tak besh ar masih balik tido umah family kan...
so..aku tekad tuk carik umah cepat...
sebab dah merase duduk umah tinggi2...dan rase sikit susah..
jadi kami decide tuk carik umah teres...
ko tau lah kan..kalau dicarik memang tak jumpe...
pulak tu carik kat area shah alam..umah sewa teres kemain mahal..
paling murah masae tu jumpe umah teres 2 tingkat 800 hengget...[okeh..tu yang kami pekenan]
membazir..!!! duduk nyer 2 orang jer... bayar mahal2 bukan umah sendiri pon...
so decide tuk keluar dari kawasan shah alam...
carik kat sungai buloh...damansara...[dekat ngan opis laki aku] dan banyak lagi..tapi tak jumper..

nak dipendekkan cerite...dah jodoh kami dengan nadia [tuan rumah aku nih]-aku nak cerite nanti ngan korang
dapt umah kat rawang...
sebab kawasan baru...jadi memang kawasan yang cantik dan bersih..
umah pon masih nampak baru...
terus suker..!! sewa pulak berpatutan...

jadi lah kami warge rawang mulai saat tu..

beberapi kali laki aku tanyer...-betul2 ker aku ok duduk rawang mase tuh??-

aku memang orang yang berani buat keputusan dan berani amik sebarang risiko...

sebab ape2pon..aku lebih suker amik dari sudut positif walau pon ade jugak negative nye dari ape jer yang berlaku termasuk keputusan nih -berpindah ke rawang-
aku yakin dengan percaturan Allah...
Allah yang dorong kami ke sini...
Allah yang memberi kami jalan hingga kami akhirnyer berada di sini...
jadi aku yakin dengan segale hikmah di sebalik keputusan nih...
aku tersangat yakin dengan ape yang Allah dah tentukan untuk kami..
di setiap langkah...aku sentiasa bersangka baik dengan Allah..
walaupon kekadang orang rase keputusan tu macam tak meyakinkan..
dan kekadang...aku jugak melalui kesulitan..
tapi aku tetap yakin dengan NYA...[semoga Allah akan sentiasa menetapkan hati aku pada NYA sampai biler2]

betul...berpindah ke rawang..
tak ar segalenyer memudahkan aku...

rawang ni dengan opis laki aku hanye amik mase kurang setengah jam..dekat..
tapi dengan opis aku yang kat shah alam mase tu...haaaiihh....susah nak pikir mase tu..
tapi aku tak risau..sebab ade highway direct...
cume bayar tol jer..mase tu gaji kat tempat lame agak tinggi..jadi tu bukan isu...
cume yang menjadi susah nyer untuk aku...adalah meredah jammed setiap hari..!!! penat nyer buat aku stress...
jadi amik keputusan tuk tukar tempat kerje yang lagi dekat..-di area damansara- walau pon dengan offer gaji yang kurang dari sebelum nyer..
tak per...aku kan yakin ngan rezki dari Nya...

dan lepas tu..sekali lagi ujian..biler aku keguguran anak pertama selepas kawen..!!
sikit ralat di hati...
tapi aku redho....
aku pasti Allah sedang merencana yang terbaik tuk aku dan kami...

tu yang ko mungkin nampak dari sudut negative..
tapi kesan baik yang mungkin orang tak tau adalah lebih banyak..!!!
salah satu nyer...kami dapat memiliki rumah sendiri ni lah...

dan lepas tu...aku bersyukur...
sebab rezki kami sentiasa dimurah dan dipermudahkan...
[bagi aku..rezki yang melimpah bukan sebab duit yang banyak...tapi adalah berkat nyer duit tu sebagai sumber rezki  tu sendiri]




eeerrrr...menjawap soklan tak...??
kalau tak panjang menjela....bukan aku lah namenyer yang menulis...ngeeeee
ko bace...??
tak ape kalau ko tak bace pon....aku sekadar berkongsi ape yang aku [dan kami] lalui.....
kalau bukan tuk orang lain pon...
aku mahu simpan sebagai kenangan sendiri....






p/s :: tapi masih tetap bercite2 besar tuk beli umah kat shah alam jugak..insyaallah..semoge di murahkan lagi rezki kami dan dipermudahkan segala....aminnnnn....[nak jugak ko dekat ngan family ko kannnnnnnnn]









25 comments:

Anum said...

alhamdullilah

Gieyana said...

Moga impian jd kenytaan k utk dpt umah kat shah alam..property now mmg investmnt yg berbaloi..

Ala, rawang now pon byk facilities..:-)

SYANI said...

Ok la tu Aty dok Rawang, compared dengan akak dok kat Batang Kali. Walhal laki bini keje KL. Tak larat nak jawab pertanyaan org. Tapi la ni dah biasa biasa dah.

** Ada mamber akak dok Kalumpang tapi keje KL. Org yang tak tahu sure tanya Kalumpang tu kat mana kan??

nurul said...

eh..saya selalu lalu rawang. rumah cantik2 oiii. suka sbb tmn perumahan baru kat rawang ni macam terancang. teratur je. rumah pinggir bandar la bagus. tak bising sgt. dah la besar. murah la jugak. rumah 2 tingkat yg besar kat rawang tu dpt rumah burung je kat KL =P

ada ke org yg suka tinggal KL? hehe...sapa biasa dok kg tu tinggal la KL. tak lama pun seminggu je. tgk camne =) makcik saya kalau ikut anak balik KL 2 hari dah nangis nak balik. nak tdo bising. nak kuar rumah pun hutan batu je ada. jiran buat hal msg2. nak cucuk tanam lagi nan hado.

kesimpulan: bagus ape dok rawang =)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

rawang skrg dah maju, harga rumah pun dah naik...

erin said...

dulu rin pun rasa rawang jauh, but lepas aish lahir dan everyday berulang ke subang pergi kerja masa PIL jagakan aish, rasa dekatlah sangat, tapi aty ok lagi duduk country homes, masih dekat dgn jalan keluar ke highway tu, PIL rin duduk serendah, dari tol rawang nak ke serendah 20 minit kalau tak jammed, klu jammed, menangislah daku di situ, dan unfortunately nye jalan nak ke serendah manjang jammed, huiiiii berasap. rin pun suke g jusco rawang, klu balik serendah manjang nak g jusco je ;p esok pun raya kat serendah jugak, pukul 2 pagi kang baru balik sbb dekat je banding dgn pahang tu.

Gadis said...

same la mcm ain kak..
kalau org tanyer dok mane..
bila ain ckp dok serendah..siap cakap solok mane plak yg ko duduk tu..
sedangkan area situ semua dah nak membangun..
serendah nak pgi rawang pun bukan jauh..kedai,bank n apa-apa lagi la semua nyer ada..
huhuhu..

sabar je la..^_^

ilaSham said...

Saya pon dah setahun duk rawang..BIL mmg dah jadi penduduk tetap rawang ni 10 tahun dan beli umah area sini..coz harga rumah jauh lebih murah dari kawasan2 lain kan..taknak redah jam, naik komuter je..sekarang semua ada di rawang..orang yang pandang jelik tu, coz mereka tak pernah sampai rawang kot..hehehehe (",)

FARAH AISHAH said...

aty..perkara ni biase berlaku pada setiap org yang nak berpindah ke rumah baru yg mereka nak duduk...
bende ni pun terjadi dkt saya jugak...ramai yg tanya kenapa beli dkt situ...kenapa jauh sgt....kenapa kat area ceruk..kenapa itu ini....bg diri aishah dan suami...biarlah mereka tanya...asalkan kite suami isteri puas hati pilihan kita ...tau jawapan kenapa kite beli rumah disitu(siap buat list positive dan negative)...lain la kalau ade org sponsor kan...sbb yg nak duduk kite bukan meka meka tu(hehehhe...:)...so selamat berpindah ke rumah baru.....

antalya said...

bkn ke Rawang area jammed teruk ke? akak xtau. org yg ckp

Azian & Zaini said...

hihi...tak kisah kalau nak tinggal mana, beli rumah di mana asalkan kita mampu dan selesa.

eh..salam kenal ye :)

Anonymous said...

akk xkisah pun pindah mana2 janji bersama famili tercinta kan..selamat hari raya haji yea =)

silent reader-

Anonymous said...

[url=http://remroom.ru]дизайн квартир скачать бесплатно[/url] Улучшение и отделка офисов, комнат или дач – это насущная на сегодняшний день проблема большинства людей, решившихся, наконец, привести в порядок свое жилище. Мало того, что ремонт – это процесс трудоемкий и напряженный, еще и найти заслуживающую доверия организацию, занимающуюся ремонтом комнат или домов сейчас практически невозможно. Дело в том, что все меньше и меньше в России остается компаний, делающих свою работу качественно, эффективно и недорого. [url=http://remroom.ru]скачать дизайн квартир[/url]
Однако наша организация является приятным исключением из этого неприятного правила. Мы вот уже долгое время занимается улучшением помещений, комнат, дач и еще ни разу нам не приходило от наших клиентов ни неприятных отзывов, ни каких-либо жалоб. [url=http://remroom.ru]дизайн квартир и домов[/url] Богатый опыт наших специалистов, а также высокий профессионализм всех без исключения наших работников, поможет сделать хорошо, качественно и – главное - доступно как косметический, так и капитальный ремонт. [url=http://remroom.ru]дизайн квартир 60 кв[/url] Современное оборудование, новые технологии планировки и дизайна, а также индивидуальный подход к каждому клиенту и гибкая система скидок сделали нашу фирму самой успешной на сегодня компанией, оказывающей услуги ремонту и отделке офисов, квартир или домов. [url=http://remroom.ru]отделка арок в квартире[/url]
[url=http://remroom.ru]ремонт квартир[/url] [url=http://remroom.ru]ремонт квартиры[/url]

Nur_cahayamataku said...

amin...semoga dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki beli rumah kat shah alam...

Anonymous said...

hai..sy pun ada beli umah kat CH rwg sampai skrg my parents dok pertikai nape tak beli kat kl..kalau la kat kl ada rega tu dah lama we all beli..
dan paling sedih huby bos i ckp rwg tu tempat jin bertendang...apa pun tak menyesal kos i beli 2009 rega 247k now rumah yg sama buyer blkg umah beli 290k..i ta duk lg kt sana kos ada umah aprtm kat kl tapi teringin umah ada tanah tu yg beli mungkin 1 atau 2 thn lg akan pindah k rwg..

mun said...

tak kisahlah kan rumah kat mana pun..janji de rumah sendiri dan tak menyewa baru besttt

jaja_NorLiza said...

masalah same! event akak ni beli umah yg masih lam shah alam tp agak pinggir tu pon dipertikaikan...."kenapa tak beli kat town"??...haishhh...x pe kita tahu ape yg kita buat..betul kata aty...kalo dah ditakdirkan utk kita kat ceruk mana pon x kesah..janji kita bahagia...jom datang umah akak lagi! hehehhe....

qasqas said...

salam aty..
rawang itu dah ok sgt tau...sy pun puas hati duk rawang ini..semua kemudahan ada..nmpk je mcm jauh tp skrg ini dh ada highway...2 highway lagi..satu PLUS N LATAR yg terbaru...tak rasa jauh dh...:)

Zura said...

ada jgak planning lepas kawin nk dok rawang..hehe

Anonymous said...

Cmne aku leh sesat kt cni pn aku xtau.cmne r leh click msuk cni.tp trtarik dgn isu ni.haha.sbb aku duk rwg.ank jati rwg.duk country homes.n opkos aku dh jelik gk ngn persepsi org psl rwg.mcm r kuno sgt rwg ni.sume ade r.hospital pakar pn tgh wt tu.nk pe sume de r.kl pn dkt je.tu pn bkn ari2 nk g.pai tunang aku pn kata rwg cm dluar ketamadunan.cis.rse nk pang je muke die.haha.1ari if dorg nk bli umh br tau rwg ni stil mmpu mlik lg.skng pn dh mula mhl.org dh byk duk cni.sbb tu ari2 jem cm tuttt! huhu.adios!

LisaLisut said...

skrg apa ada hal if rawang pun.husben i penah nk cr kat sana n typical me kata jauh laa i nk g keje pdhal if lalu nkve masuk bndr utama dkt je haha. tgh tgk rumah kat shah alam 2 yg ceruk gila n ksmpai ke kuala selangor tu ha lg la jauh i rasa.dh tak larat nk panjat apartment ni ha.jual je la nt umah tu kot.
landed house area klang valley expensive nowadays. so if dpt ujung2 KL tu like rawang,saujana putra,or shah alam 2,kira dh syukur sbb price tgh 360k lg tu pn dh naik dh kot skrg.highways ade maaaa apa ada hal kannn

Anonymous said...

Masa mula2 kami nak beli rumah kat rawang ni, rasa macam tak berapa yakin je. Yelah, dah lah jauh dari tempat kerja, kemudahan pun takde lagi masa tu. Tapi orang tua-tua kata alah bisa tegal biasa. belum cuba belum tahu. alhamdulillah, dah lebih 7 tahun kami tinggal kat sini, semuanya berjalan dengan lancar. yang lebih penting ialah jiran2 semuanya baik2 belaka. nak buat kenduri-kendara pun senang. macam2 aktiviti yang boleh dibuat di sini. masalah sosial pun tak setinggi macam kat bandar.

wan nurul hezrina said...

beli umah mmg berbaloi..harga makin lama makin naik mendadak..nurul nie hah tak tau lagi nak beli kat ner..rasanya dengan adanya highway tak perlu risau tang jauh2..tak jauh sangat rasanya=)

MIBS said...

Assalamualaikum,

Saya nak tumpang tanya, Saujana Rawang ade service internet ape ye? setakat ni sy semak online Maxis Fibre Home dan P1 sahaja. Unifi xde lagi, ye ke? Saya akan bpindah kesana bulan 6, 2013 nantiTerima kasih ya

MIBS said...

Assalamualaikum,

Sy nak tumpang tanya, di Saujana Rawang ada perkhidmatan internet apa ya? Setakat yg saya semak, P1 dan Maxis Fibre Home. Unifi ade tak? Sy Insyaallah akan berpindah ke saujana rawang bulan 6 2013 nanti :) Terima Kasih