Tuesday, October 02, 2012

ruang DOBI.. perlu ker..??





tak payah pindah rumah baru..
kalau ade ruang extra kat umah sewa sekarang ni pon aku akan buat satu ruang khas tuk mendobi baju..

ape ade dengan ruang dobi tu sampai ko suker sangat...
entah lah..may be sebab aku memang suker bende yang bersistematik dan khusus kot...
jadi...setiap bende atau ruang..aku lebih suker kalau lebih tersusun..
contoh mudah..sabun basuh baju..
tak besh ar kalau nak letak jauh2 dari ruang mesen basuh...
macam tu gak clorox bagai kan..
mesti nak kene setempat...
tak mo asing2....yang itu kat bilik air bawah...
yang ini kat bilik air atas..
walau kekadang..serbuk basuh baju tu laki aku pon buat tuk basuh bilik air..!!
tak per..tak per....asalkan die nak tolong basuh...boleh kan ajer....




buat mase ni...ini jer lah ruang yang boleh aku buat ruang dobi..sob sob....
ni ruang kat tingkat atas antara bilik2..
yang pintu kanan tu bilik air...-senang nak masuk buang air mesen basuh tu kan..


rak ni dah lame dah kiteorang pasang...
sebelum Qaleef wujud pon lagi..
sebelum ni nak pakai rak plastik 2-3 tingkat tu..
letak kat tepi mesen basuh tu..
tapi tak de ruang...!! kalau letak pon..nampak semak gak ar dengan bakul baju bagai...
pulak tu..dekat ngan bilik tidor kami..memang rimas...
bertambah rimas kalau ko nengok baju belonggok2 sampai 2 bakul..ngeh ngeh ngeh..
jadi solution..?? rak ni sangat membantu walaupon agak terhad...



dan biler ade Qaleef...pulak tu sejak2 gigih nak belajar merangkak dak tu...
penyimpanan tinggi macam ni sangat sesuai..
qaleef memang tak kan dapat capai..
melainkan..biler die pandai berdiri..dan memanjat..haaaiiihh...


kalo ko nak tau..
dolu2 mesen basuh aku letak kat dapur tau..!!
mase tu baru pindah..tak terpikir mane nak letak..
letak ar kat sebelah sinki..
jadi setiap kali nak basuh baju..pasang paip dari singki...
lepas tu...nak buang air..melalui pintu dapur belakang...
[rumag belakang tak de bumbung..jadi tak ley letak kat luar umah]
paling dasat..kalau lepas mandi...[selalunyer mandi kat tingkat atas sebab bilik kat atas]
kumpul baju sampai seminggu dan bawak turun..-hujung minggu..
memang nampak messy sangat2..!! sebab lepas tu berlonggok kat dapur pulak..!!

jadi..lepas 2 bulan dok situ baru ar pindah kat atas...

nak cerite kat ko satu tragedi umah aku banjir dek kerana mesen basuh...!!!
biler laki aku jalankan mesen tengah malam tapi lupe nak letak getah keluar air tu dalam bilik air..!!!
lepas tu terus masuk tidor dengan harapan esok pagi dah ley sidai baju..-mesen auto ar katekan..

tah macamane..pukul 2 pagi tu aku tergerak hati nak bangun..
cecah jer kaki kat lantai dari katil...pijak air..!!!!
terus kelam kabut bangun tengok semua bilik dah bergenang air..
paling tragis..air turun ker tingkat bawah...!!
banjir satu rumah..!!!!
habes segale carpet bagai...
carpet pulak mase tu aku pakai yang tebal nyer tu...
nanges ko pukul 3 pagi membersihkan rumah..!!!!mengemop dan menghangkut barang tuk dikeringkan..
naseb baik aku tergerak hati nak alih album kawen mase tu yang aku letak bawah console table kat tingkat bawah tu..!!!
pukul 5 baru setel..dan soknyer nak kene gi keje...!!!! -gaduh ngan laki mase tu sebab die sangat careless..hahaha...

lepas tu sentiasa remind die dan diri sendiri tentang four golden point setiap kali nak basuh baju...ceehhhh

1] asingkan baju yang hagak2 turun kaler/baju2 basahan dengan baju2 kerje
2] pasang paip air dan bukak air
3] JANGAN LUPA getah keluar air letak dalam bilik air..!! -pastikan betul2 supaye peristiwa lama tak berulang..
4] bukak suiz mesen dan picit jer butang start


dan alhamdulillah..masih tak de lagi peristiwa tragik selepas kes rumah banjir tu...






mungkin kalau ade satu ruang dobi kat bahagian belakang rumah..
yang dekat dengan tempat penyidai..mesti lebih mudah dan besh kan..
tak de ar peristiwa rumah banjir dek kerana mesen basuh tu terjadi ek...[huhu]

selain tempat terlindung dari pandangan mata orang lain -selain penghuni rumah-
aku rase lebih kemas dan menarik kot...
jadi awal2 dah cakap ngan laki aku..
biler nanti nak renovate tambah ruang belakang..-pikirkan sekali satu ruang khas tuk aku buat ruang dobi..yaaeeeeeyyy...aku harap impian tercapai...



oohhh..cecite aku besar mahu ruang dobi seperti ini..!!!

okeh...its toooo muchhhhhhh..heheh..



laki aku kate..macam ni mungkin boleh diusahakan...really..????!!!! yaaeeeyyyyyyyy...!!!!
dah tau kat bahagian mane nak diletak...


betul..sebelum renovation..mesti kene plan betul2 dan awal2..
supaye tahu kat mane nak letak plug station..
kat mane nak letak lubang tuk keluar air..
kat mane nak letak paip-pecah lubang...haaaa..banyak tu kene pikir..
kalau dah siap baru nak pikir pacah dinding..pecah lantai bagai..memang susah..


aku betul2 mahukan ruang dobi kat umah baru nanti....
sila usahakan..ngeh ngeh ngeh... -pada suami-






37 comments:

Anum said...

wow siap ada ruang dobi
best2

Anum said...

wow bestnya sis siap ada ruang dobi

Gieyana said...

aty..saya nk buat mcm yg the first one..cantiknyer..kemas n teratur..:-)

4feet8 said...

Aty, awk sesuai sgt jadi planner ngan interior advisor. buat parttime planner/interior advisor nanti ya..hehe

Che Rosliza Che mat said...

cr pun teringin nak ruang mendobi....kikiki cantiklah rak letak sabun....elok tinggi...budak2 tak ada usik...

Eny Yusnizar said...

ruang dobi mmg penting, bukan setakat basuh baju, boleh letak meja tempat iron board, tempat melipat baju, jd baju baju tak lah berlonggok di atas katil(mcm saya selalu buat hehe).. consider juga tempat untuk buat sinki khas untuk baju yg kena cuci tangan.. senang jugak kan nak sental... nanti share lah ye bila nak buat ruang dobi heheh

Fainie said...

i pun pernah membanjirkan rumah. nasibbaik la washer machine kitorg tu mmg dekat dgn pintu dapur, so tolak keluar jek la..smbil tu mop lantai skali..dh alang2 ada air sabun..huhuu

Mrs Lurve said...

ruang dobi besar begitu..bestnya, senang nak wat keje,

p/s: salam kenal dr m2b, singgah dr blog yana, bila upt test positif :)

Nurul Ilyani said...

skang ni aty bsh baju kt atas, bwk turun baju sidai kt bwh lh eh?

!k@ said...

Bestnye..kemas n tersusun...nak jgak..hehe..

syanaim said...

hihih..sama rr nasya..suka tempat tu ada temoat khas...bestnyer dia dah nak ada rumah baru..nasya masih lg mencari..

Liyana said...

ok jgk... xdela semak mata memandang kan...

Saleha said...

cantik.. saya pun bercecita nak ada ruang dobi jugak. tp kan satujer yg tak bes, duk apartmen tempat menjemurnya terhad.. sekali ngan ruang domi. sungguhlah menyemaknye.. eeee

MizzTina said...

btl gak kak..senang klu ada ruang dobi.. xla sabun segala bersepah ntah ke mana

Mila Ahmad said...

mesin macam tu lagi senang dari yang penutup kt bawah tu. mesin akak mcm kita

ct cheery said...

itu pun dah ok..xsemak sngat..hehe

Erina Asmawani said...

Bagi ena memang perlu. Sebab senang nak buat kerja2 mendobi. Baru semangat tu datang. Hehehe

iietamalek said...

sangat setuju..mmg kn ade ruang untuk mendobi..baru teratur..

salam kenal awak...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ruang dobi memang perlu, Yana pun tak suka kalau semua nya bersepah tak nampak kemas. seronokla membasuh nanti

~Leyyatasha~ said...

kalo umah sendiri lagi cntik ni..kak, ktne beli rak tu.hehe :)

antalya said...

mesin sama hahaha.akak nye umah alhamdulilah mmg dh ready ruang mesin basuh kt belah belakang.in fact mmg itu antara penyebabnya akak berkenan kt umah tu.

PUAN SUE said...

HEE..KLU SU XLEH LA..DAPUR KECIK..ATY PN DH TGOK..TUNGU UMUAH SENDIRI JELAH NNT

aYda said...

Ruang dobi mg penting..skg ni aida duk kuarters..dh dh dsediakan ruang dobi mg convenient :) nt bile duk umh sndri pn mst kne sediakn jgk

~ NANA ~ said...

insyaAllah next year masuk rumah sendiri & i dah plan nk buat laundry area...tp kecik je la, tak plan nk buat besar2 sbb laundry area tu nak letak luar rumah je...hihi

mama leen said...

perlu jugak.. tengok kat ikea pun macam2 design yang save ruang.. :)

mama ila said...

aty..suke betul baca blog aty nie..nak2 bak deco2 umah nie..mmg byk info dapat..hihihi..cam best jer kalau ada bilik dobi camtu kann..cam umah ila..xbesar..mesin letak kat dapur..pastu paip sambung kat sink bila nk mesin baju..hahaha..sejibik cam aty dulu..cuma mmg ada lubang air kat bwh sink tuh..soo..paip yg air keluar tuh mmg biarkan masukkan kat lubang tuh..xcabut2..soo..xder r tragedi terlupa buka lubang..hihi

YanaUjang said...

sama la..rmh ai pn mmg xde ruang dobi..kitorg letak mesin kt dapur seblh sinki mcm u buat tu je..wat ms ni xplan lg nk renovate rmh..sbb nk kumpul ongkos dulu..bila renovate biar puas hati..giteww =)

shizansyafik said...

sume ruang dobi tu cantik.. hehe, saya pun nak buat request jugakla nanti

Nafisya Ismail said...

canggih sgt ;p

Nadt said...

mesin basuh nadt pun letak dekat bilik air, senang salur air sabun ke bilk air, secara tak langsung lantai bilik air tu pun bersih gak sebab kena air sabun kan.(err..byknye perkataan air) suka jugak idea rak tu tp en.suami lagi suka ambik cedok sabun kat lantai.

Sha said...

Suke entry ni sis..sbb tgh duk pk ruang mendobi jgk ni.. ;)

Mrs Azwa said...

aty..bley tolong e-mail cara persiapan untuk urus susu ebm??? nak simpan, bila nak guna dan tempoh masa..kalu bley, e-mail kat zuwa85@yahoo.com thanx ya

Veelara said...

hihi. Gambar2 yg aty tunjuk tu,da mcm nk buka kedai dobi plak tu.hihih.next year msuk umah baru,nk fikikn ruang utk mdobi gak la..hihih.thnx aty,bg idea scara x lgsung...

Yati Yateq said...

Ati... Ko telah memberikan inspirasi... Terima kasih... Nak buat jugak ruang dobi kat umah aku nnt... Idea utk buat blog khas utk rumah baru tuh memang aku sokong!!! Aku xde blog, xpandai nak berblog2 nih tapi serius giler aku suka bacer blog ko...

pizet said...

idea best...leh cari port buat jugak ni

~wAniE~ said...

serius cantik..suka suka.. buat rasa macam nk cepat ada rumah sendiri je..

eriqueetiqaz said...

bli kt mana ek tmpt letak sabun tuh?
cantik kemas dan teratur...