Tuesday, November 20, 2012

aku mengandung balik pada usia Qaleef 7 bulan...???!!



oooohhhhhh.....nnooooooooooooooooooooooooo....!!!!!
yang sorang ni pon aku tak cukup napas....



aku :: mak...akak nak ngadung balik tahun 2014...ok tak..??
mak :: wat per cepat2....!! tunggu lah 5 tahun...

eeerrrkkkkkk.................


nak soh aku tunggu 5 tahun....???!!!!
kalau umur aku naru nak masuk 20 tahun boleh ar ngandung beranak 5 tahun sekali..
ni..dah cecah 3 serie....!!!
kalau tunggu 5 tahun baru nak mengandung...
maknenyer anak aku 2 orang tu jer lah...
tak mungkin...!!! [melainkan kuasa Allah]
aku nak anak paling kurang pon 4 orang...
eerrr...tapi tak nak beranak tiap2 tahun...huhu...

tu aku baru cakap ngan mak aku planning lagi 2 tahun...
belum lagi kot kalau tetibe aku bagi tau kat mak aku..."mak...akak mengandung balik..."

ko rase2 ape reaksi mak aku......?? ngeeeeeeee..........*pengsan...



eeerrrr...betul ker aku dah mengandung balik...??

qaleef baru masuk 7 bulan...

aku masih belum cukup napas lagi nih menjage qaleef sorang tu......!!!
die semakin besar nih..semakin banyak akal nyer..dan semakin lasak...!!!




mssg2 ngan adik aku Tina....

"na...kalau aku ngandung balik sekarang macamane..??"
Tina :: sonok ar...!! Qaleef ngan Lu'lu dapat adik lagi...

eeerrrkkkk...... macam besh jer ko kannnnnnnnnn....
yang nak mengandung..beranak..menjage nyer aku ni weeeyyhh.....


Tina :: ko tak buat family planning ker kak..?? cucuk ker..amik ubat ker..??


TAK.....
aku nak buat...tapi dokter kate..aku kene datang bulan dulu...
dan sampai sekarang aku masih lagi belum datang bulan..
nak buat dah family planning tu...aku kene jugak piyed...
masalah nyer...aku ni dah amik ubat pakse piyed ponnnnn...tetap tak gak piyed2...acaner tu labu...

iyeerrr....aku tau...kalau aku fully bf..memang aku tak kan datang piyed..
selame mane tu aku tak tau...[kawan aku sampai setahun lebih]
aku masih lagi menunggu...


tapi dalam kate menunggu piyed tu..
sekali lain yang ditunggu..lain pulak yang mengunjungi aku..
macamane...*pengsan....


Tina cakap :: kalau betul Allah nak bagi..kene terime dengan excited macam mase ko excited nak dapat qaleef dulu..sebab die ade hak jugak tuk dapat ape yg penah qaleef dapat [rase teruje ko tu].. n u have to try as hard as hell to ensure that qaleef wont feel lack of luv afterwards..semua orang akan support ko punyer la...terutama abang fared...

*sigh...

iyer...aku tau tu....dan aku akan pastikan 'die' jugak akan dapat yang terbaik sepertimane ape yang Qaleef dapat..
atau mungkin akan lebih baik....



biler aku tanye kat laki aku Fared sebelum nak tido 3-4 minggu lepas...

"sayang...macamane kalau orang ngandung balik sekarang..."
Fared :: ....................................................... [lambat baru jawap] alhamdulillah...rezki Allah..terime jer lah...  [macam tak konpiden jer aku dengar nyer..] 

lepas tu senyap...[mse tu die nak tidor membelakangkan aku]


Fared :: [terus pusing ngadap muker aku] sayang ngandung ker...??
aku :: tak tau..[mase tu belum cek] tapi kalu orang ngandung macamane...?? hari tu dah makan ubat piyed tu..tapi tak de ape2 pon....

Fared :: ................................................ gi lah cek lagi sekali...

aku :: tapi kalau orang ngandung balik macamane....??



tu jer lah soklan yang aku dok ulang kat laki aku ngan Tina....

kalau aku mengandung balik sekarang......................



betul...aku sepatut nyer gembire kalau benar.....
jauh kat dalam hati aku nih...aku sangat2 gembire...siyes...
sonok nak tambah lagi sorang anak kasi meriah rumah...

tapi..........................


betul2 bersedia ker aku...?? -dalam kate aku gembire tu....

jangan salah paham...
aku bukan nak menolak rezki dan anugerah Allah tu mentah2...
ape pon terjadi...aku pasti akan redho ngan setiap ketentuan nyer... [atau pasrah]
Dia lebih bijak merencana segala..yakin lah ngan hadiah dan rezki dari Allah yang satu tu...



aku ade alasan aku sendiri....


qaleef baru 7 bulan... 
aku kesian kat qaleef...lelebih lagi aku sendiri yang menjage die 24/7...
die sangat2 manja ngan aku...-teramat sangat-
dan aku rase...die masih perlukan perhatian penuh dari kami..terutamanye aku sendiri...*sayu..
secare fizikal nyer...mungkin nampak semua nyer akan ok...
qaleef akan dapat adik lagi...samaada qaleef bersedia atau tak..die kene pasrah tuk menjadi abang..
[eeehhh...tak dapat bayangkan budak kecit manje tu jadi abang...!!!]

tapi secare mentality-nye...betul2 ker aku mampu...??
yang sorang ni pon...aku hampir dapat penyakit lelah dek kerana tak cukup napas...
macamane pulak untuk tambah lagi sorang....??

pulak tu...awal2 pulak aku dah diberitau - kene tunggu sekurang2 nyer 2 tahun tuk aku mengandung balik...
aku kan ritu beranak kan qaleef secare operation....

Tina cakap :: tu lah...sape soh ko tak cucuk awal2 mase darah nipas ritu...?? [*daangg...] kalau betul ko ngandung balik..kene consult dgn doctor lar...tapi rasenyer tak de masalah besar kalau baru 2nd baby..kawan na..ramai jer kes macam ni..alhamdulillah..tak de ape2....



eeeehh...mommy cha rileks jer...yang ko nebes sangat nape weeyyhhh.....


eeerrrrrrrrrrrrr...............


kalau ikutkan ape yang di rancang...
aku plan nak mengandung balik awak tahun 2014...[insyaallah]
mase tu qaleef dah nak masuk 2 tahun..
aku nak bersalin pada tahun tu jugak..akhir tahun...
dan mase tu qaleef dah 2 tahun lebih..-perfect time yeahhh...
tapi tu semua perancangan...
selebih nyer Allah nyer urusan.....dia lebih tahu....






tapi mengandung ker aku sekarang nih......................???






ko rase............???




p/s :: aku tak serik mase mengandung...aku suker moment mase mengandung..tapi serik kene operate...serik ngilu kat perut mase seminggu berpantang tu..tak hilang lagi..............





qaleef dah ready jadi abang qaleef kerrrr...?? weeeeaaaaa....





67 comments:

Anum said...

bg anum awal2 senang kan

MizzTina said...

tu semua rezeki kak..klu ada, alhamdulillah.. tp akak operate eh ms bersalin dl? hurmm, biasanya doctor suh jarakkan dlm ms 2thn lebih kan.. sbb akak sy dedua kali bersalin operate..

akula aku said...

sy pun beranak rapat2.. mula2 tu mmg rasa mcm x confident je. tp bila sy terima rezeki Allah dgn redha n syukur, segala2nya akan mudah. insya allah..

anak sulung 1yr10months, da dpt adik. anak kedua 1yr4months, da dpt adik lg..

alhamdulillah, semua dipermudahkan urusan semasa mengandung n bersalin. semoga terus dipermudahkan semasa membesarkan diorang. aminn

izfanora said...

bila baca entry nie, tetiba terfikir, "aku ni punyalah menanti2 nk ngandung baby 1st. fikir macam2 knp xngandung lg? tp, rupanya2 byk nk kena fikir, kalau dah ngandung, pastu ngandung lg, pastu lagi dan lagi.. camne? betul2 sedia ke?"

tabah ye.. jalan Allah itu luas.. :)

fifi tiez said...

Masa peknen,sy x sbr nak bsalin.skali tme bsalin,sakit smpai sy ckp tak nak peknen lg.bila baby kuar..rupanya menjaga dia lagi teruk dari bersalin.isk..tunggu umur sy 30 la peknen lg..ada lg 6 thn.huhu..

erin said...

ayooooooookkkkkkk..haha..i'allah x pregnant klu aty protect, tp kena betul2 protectlah, kite sebaya, dah 30 taun ni, rin pun plan nk pregnant 2014, samelah pregnant tak serik tapi serik teringat sakit beranak, sakit ngilu jahit kat bawah smpai 3 bulan baru baik..takutnya, tp aty tak boleh normal kan, klu bersalin wajib operate sbb tulang pelvic aty kecik kan, rasanya hari tu aty ada bgtau, klu operate boleh maximum 3 org je, lebih dr 3 doktor tak kasi, setau rin lah.

fiza said...

Bestnya tak peyod lagi. Saya peyod masa anak dah 3 bulan even fully BF.

Kalau dah rezeki awal...alhamdulillah.

Fauziah Mohamad said...

kita samalah, tak serik nak mengandung, tp sbb operate tu yg aduh sakitnye

Liyana said...

qaleef dh ready dah mama.. hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau ngndung, alhmdulillah ,,rezeki tu kak..hihi.

Mila Ahmad said...

Insyaallah kak, akak mampu jadi ibu untuk Qaleef dan baby yang bakal lahir (kalau pregnantlah heee~)

Cik Puan Tqah said...

my fren anak br 7 bulan gak..die xbf anak sbb susu die sikit.. n die preggy.. anak first bersalin operate.. kitaorg sume kesian kt die..kurus sangat kot.. cian kt baby die yang comel tu.. huhu..tp kuasa Allah kann.. die pon br tau die pregnet tak sangka pon n die xplanning..

MisZ FyZa said...

aty..r u sure pregnant???
kalu btol congrats..tp...kalu i mesti pengsan..sbb anak ngah mlasak kn..hee..

Mr n Mrs Zaidi said...

insyaallah kalu akak prgnnt boleh handle sumenya..lagi2 akak fully house wife.. semlm sy bru je jupe doktor, mmg kita akan rse penat sikit dan lebih kesian kt baby yg ade skrg, tp sume tu kuasa Allah, kita fikir knp Allah kasi kita secepat nie mesti ade sbb nya...hri akan datang kita tak thu... mcm saya mula2 sy thu prgnnt disaat daaliyaa bru 6 bulan rse mcm tak percaya... gembira, sedih berdebar sume ade..sedih sbb fikirkan daaliyaa kecik lg, berdebar sbb risau tak mampu nak handle..tp atas sokongan org sekeliling hopely sume ok..

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

anak tu rezeki Allah..
tp cam awal sangat tak??
czer kan ari tu??
at least 2 tahun/3 tahun untuk luke czer bebenar baik..
tp kalo dah rezeki takkan nak tolak kan?? (^_^)

ily♥ said...

One of my friend czer jgk ms deliver, plus complication ms 1st pregnancy..she's pregnant again ms her 1st bby 4mo...huhu...rezeki dari Allah...who knows....hehe...as for me yg preggy again ms faheem 9mo, soon to be a big brother at the age of 18mo, dah boleh nmpk sifat ke-abg-an die. :P

Intan said...

tahniah aty klu betul2 dah pregnant :) qleef nak dpt adik dah eh :)

mama ila said...

aisehhh...dah ada tanda ek qaleef nak jadi abang??? wahhh..seronoknyer..hihi..ila pun terfikir jugak nk 2nd beby..tapi tuh r..hannani tgh melasak...skang pun cam x cukup masa nk buat macam2..hihi..kalau boleh hannani dekat2 nak masuk 2 thn boleh lah kott nk tambah..hihi

Erina Asmawani said...

Ena pulak yg saspen baca entry Aty ni. Huu..Takpe Aty, kalau betul Ay preggy, murah rezeki Aty.

Tulah, kita eksaited je nak baby lagi kan..tapi bila pk luka czer, seriau je.Kalau bersalin normal ok je setahun satu. Eh :)

aniswany said...

problem akak sama mcm akak anis..now anak dia dh 3org..setaun seorg akak bayangkan.paling besar bru 3taun,2nd 2taun baby ni plak baru abes pantang.fuhh penat tgk dia,tp dia hepy ja jaga anak2 dia :) rezekii..

Mrs Lurve said...

tahniah aty kalo awak preggy..tp sy ada pengalaman member ofis yg preggy lgi utk kali ke2, masa yg sama jgk masa baby dia 7bulan..czer jgk yg first punya. Skrg kandungan kedua dia baru cecah 5bulan, dh ngadu sakit dkt bhgian operate tue..kesian pulak tgk.. tp dh terlekat, kenala terima, Kalo aty preggy lg..take a gud care ok

LisaLisut said...

hehe senyum je i bc.kdg2 b4 tdo pn i pk cmtu gak.hmmm to be true i rs i xready lg.ngntuk kurg tdo mlm pn xcover lg.kakakaka.i tau anak tu rezeki tu tuhan bg blablabla tp xslh jugak if nk merancang kan.tp dh ade terima je la redha.gaya husband u jawab tu mcm gaya husband i hahahahah

Nor Suhaiza said...

ngandung ke ??
suspen je bce entry ni..hik3...

Fainie said...

bestnye qaleef nak jd abg..comey la qaleef..takpe, Allah tau yg terbaik utk u all sume (",)

Allene said...

hahaha... qaleef dapat adik ker??? ngge~~~ alhamdulillah... kalau family lin, mengandung usia 30 keatas, akan ada macam2 masalah. sbb tu, bila lin mengandung ni rasa syukur sangat. sbb mak lin dlu pernah uri bawah. baru2 ni plak cosin lin pun uri bawah. after kena uri bawah, kemungkinan besar, next baby pun akan terima nasib yang sama. so, doctor akan nasihatkan kita supaya tak payah mengandung lagi. sbb klu infection akan menyebabkan kita kehilangan rahim... (benda yang pling tkut untuk perempuan) so, waktu muda ni klu boleh preggy, preggy je. da tua leh rehat. anak pun da besar. :)

ettyzukhair said...

hehe...qaleef???ok je dia..ade ura2 cm nk cpt jln kan..means dia dh ready berdikari hehehe..ameer menapak takat 5,6 tapak...pastu mls nk jln dh..so mcm x leh jd abg lg..hehe...but kalau de rezeki nk gk..hehe..dlm next year ke..baru betul2 ready hehehe...ape yg penting kalau boleh nk lengkapkan 2y bf dulu..

LuN@_aiDi said...

Qaleef kata "yeahh dah ready!" hehehe
aper2pun klu dah ' ader' congrats beb! ^___^
rezeki:)

Cik Nurul Siezuka said...

Tapi Kalau Allah dah bagi rezeki kena terima jugak kan.. InsyaAllah awk mesti boleh.. :)

Salam kenal..

Nor Suhaiza said...

ayam penyek alamesra, berapi sambal die..smapai nangis2...hahahaha

Gieyana said...

kalau betui2 pregnant kena terima seadanya but sedikit penat la kan..rezeki Allah nk bg kan..mcm sy bkn taknak, but Allah Taala belum izinkan..seronok wooo time preggy...mcm puteri...ekekdke..:-)

ciNDerella stRikEr said...

amboi entry.... suspen laa aty ni.

m@m@yAyA said...

aty situation kta sm skrg~
sblh side ase best lau peknen,sblh side ase cam leh ke aku handle pknen secepat nie dgn ank br msuk 7bln~

smp skrg peyed pun xnmpk byg nak trun,agknya sb btlla sb fully bf~
tp cam kata aty,nak tgu peyed tp xkuo skli tup2 peknen huh leh pgsan ase~

Tp tuelah lau betil la peknen terima dengan redho dan gembira~
Zura lau peyed mmg da kua pun zura xase nak planning bgai nie even zura czer~
sbnya yelah nak dpt nie hmpr 4taon tkut lau planning bgai mahunya umo 40+ kot br dpt~

kiranya zura nak plan secara sdri jelah cam jgn bersama time sbur or pkila cik kondom~

tp tuelah nie pndapat zura,lain org lain pendapatnya kn~

pizet said...

biasa full breastfeed memang lmbt period..pz dulu 8 bulan br period tp sebulan lepas tu eksiden anak no 2...hehe pastu x tunggu dah cukup 44 hari g cucuk then lepas 2 bulan hbs ubat cucuk pakai implan

Cik Ogy said...

ye kak..kalo tanya nk mengandung lg ke tak saya pon nak sgt2..best moment preggy tu..tp tula kenangkan saket operate tu terpaksa la tahan dlu...hihi..

izwahasnan said...

alhamdulillah... wa doakan semoga qaleff dpt adik lagi haahaa... sekarang ni nak pregnent balik boleh je... walaupun czer... teknologi dah changeh.. wa pun insaallah tunggu 2/3 tahun lagi... time 2 Damia dah faham...

Anonymous said...

Meh i tolong belikan pregnancy test meh ;p

Eh, pregnant ke tak ni?
Haha.

-Dakpink-

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Qaleef manja okay je kot... by the time dia dah ada adik pun dah setahun setengah. boleh kot?? errr..

Anonymous said...

Salam sis , saya pon dlm situasi yg sama.. .anak saya br 9 bulan sy dah pregnant lg . skrg ni kandungan 3 bulan.. insyaallah due may 2013 nnt . mula2 pon saya mcm down sgt sbb kesian kan si abg.. . tp lama2 rasa ada baiknya dia dpt kawan nnt.. .n biarlah bersusah jaga dorg skrg , nnt ole rehat lama sikit ! sbb dah dpt 2 treus kan.. lps ni dah nekad nk amik perancang.. hehe .. apepon ketentuan allah tu yg terbaik kak :)

Nina

PUAN SUE said...

Su serius xready lg nk prgnant blik.su nk aqilah dpt phatian lbh wt ms ni

eima said...

haaaaaaaaa hihihi

Ch@ rileks je ... ngandung balik wantu adli usia 4 bulan lebih ...
3rd baby sekarang dah usia dekat 30 hari dah kot ..klu tak salah ...

die bf jg .... tp tak sangka dlm bf ade yg melekat ... jeng jeng

Mila@Rimbun said...

Perancangan Allah mendahului perancangan kita kan.. Masa anak kecik2 dulu mcm u jugak.. takut cepat sgt lekat.. tp after 10 years.. cuma sorang tu je lah.. malas dah nak mengharap untuk pregnant lg

Citrus Azwa said...

murah rezki tu nmanya..;) salam dr sya..www.garapankenangan.blogspot.com

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Kalau ada tanda2 mengandung, better gi check la. Jangan esok tau2 je ada "benda" bergerak dlm perut. Nayaaaaa..

Eh aku pun ada jugak pernah sekali dua rasa ada benda bergerak dlm perut. Feeling sama mcm mengandung dulu. Tapi time tu aku period. Maka sahlah bukan. Heh.

e k i n ♥ y u s r i said...

xpe kak
rezeki Allah
ekin pon pikir cm2 jugak
klu dah rezeki dpt awal, nak wat cmne

~cahaya~ said...

cek cepatt...cek cepattt..
heeee..
aini pun rasa nk lg..
tp bile mengenangkan alya baru 8bln, rasa mcm belom ready lg. bukan tak nak..
tapi kesian alya..
aini sndiri pun tak puas lagi manja2 ngan dia..
tunggu la ujung thn depan ke ttc balik..
aritu ada discuss ngan O&G yang jaga aini masa ectopic..
tnya2 dia pasal kalau csect ni ble boleh pregnant sebaik2nya utk badan kan...huuuuu...

tp kalau da sangkut jugak, aini terima..rezeki Allah kannn?
:)

Mimy Hamid said...

heheh ngandung ke ko yang?? motip?? aku pun nak ngandung tp laki aku tak nak lagi...dia suruh tunggu ...kesian Fayel..so hold...protect beb

Aeen said...

kalau betul la aty pregnant lg..alhamdulilah rezeki....:D

SYANI said...

Tahniah le kalau ngandung balik.. Seelok2nya gap la 2 tahun. Nak2 pulak aty c-zer kan hari tu. Rahim tu tak pulih sepenuhnya lagi.. Tapi kalau dah rezeki terima je la..

~zuera~ said...

i pernah diskas isu merancang keluarga ni dgn sorang doc dlm KIM.dia advise ubat perancang boleh consume anytime.x perlu tunggu period sebab period tu nak confirm x mengandung jer.aku cadangkan ko buat pregnancy test.konpom x mengandung.make love guna kondom sebulan.test upt lagi.konpom x mengandung terus on pills.cuma pills tu pun take times nk efective.kalau norriday pas 2 hari boleh terus buang dalam.kalau others kena tunggu seminggu.sementara tunggu tu boleh la guna kondom.
just my 2 cent!

izzah said...

kalau ngandung pn apa salah nyer akak...seronok anak rmai2 ni...hehe..

salam kenal dr saya =)

Gadis said...

kalau akk ngandung syukur alhamdullillah...

bertambah umat nabi muhammad..

n bertambah meriah umah akk nnti..
qaleef pun ade geng nak main-main nnti...hihihi

Veelara said...

kite cser mcm aty. Jd kite fhm perasaan serik sbb kene operate...itu la yg paling nightmare klu nk preggy smula...serik gak kene seluk2...

Planning kite pn mcm aty.2014


err.kite rs aty x preggy smula kot? Ermmm.ala,suka buat org tertanya2 ni

Mommy_Cha said...

:)
#momycha rilek jer aty :)#

kuasa tuhan, ini semua rezeki.
bersusah-susah dahulu, bersenang-lenang kendian :)

jom pregnant sesama jom....!

Ros Anis Rusli said...

anis pun tingin nak peknen lagi..seyes! kalo ikut diri xnyabar jdla airiell abg..haha...tgkla cane..tp plan taun dpn kot..bg airiell staun dulu...anis anak no 2 taw..bila bc kisah org peknen 2nd baby drg mcm xsaited..anis jd sedih..n pk, adakah tyme mak peknen aku perasaan die cmtu jugak....huhu...tp mak jg sama j xd beza2...tetiba emo..ngehngehngeh...sbbtu anis akan pastikan bila peknen nex baby wpun kwujudan die ms tu anis xbsedia, anis akan pastikan anis lebih saited dr peknen airiell dulu..sbb xnak die rs mcmmn anis rs....

antalya said...

tak cuba Maajun Anggun Bistari ke? ramai yg kata bagos utk merancang. akak tgh try skrg

Nhaa said...

Pregnant? Wah jeles! Hihi. Kalau betul tahniah!! ;)) Takpe, kalau pregnant sekarang pun nanti baby keluar si abang dah setahun lebih kan.. biasalah penat sikit, tp bila fikir-fikir kan ke nanti baby tu akan membesar bersama-sama, ada kawan sama-sama.. ni kaLau dah anak beza 7-8 tahun, nanti perkembangan pun dah lain-lain kan.. :) Alamak panjang lak komen! Excited kalau dgr org pregnant lagi sebenarnya.. :D


Tapi rasanya aty tak pregnant..

@YUNID@TI said...

tak pe.. rezeki jangan ditolak... klo boleh saya pun nak jugak... tapi tak de rezeki lagi... sedihhh....

puansazusarin said...

Teruja nyer dengar qaleef nak dpt adik...he3
Kalau ada,tahniah sis :-)

Diyana Didie said...

skrg mmg rasa tak leh terima..tapi bila bebetul preggy mesti happy dan terima dgn best. thats why it take 9 month to develop the feeling. ala dont wory, ambil lah maid utk bantu u buat kerja rumah. u tumpu pada anak anak n business saje ;) sure anak tak rasa tersisih n u pon tak lah penat sgt. tp kan, me yg beranak normal ni pon mcm serik je nak bersalin. teringat ringat lagi plus, scary masa berpantang..oh no no.

UmyMah said...

aty, nk tnya mmg kalo bf tak dpt period ke?

FieZaLieSa said...

sy pun dh join mommy cha..=)
hrp gud news dr aty gak..hehe..
take care sis..

puding roti said...

tak piyed lg sonoknya..sy lps hbs pantang trs piyed walaupun fully bf..hu..tak pe la rezeki masing2..anak pn rezeki..kalau dh Allah nak bg awal, mesti Allah ada perancangan baik utk kita..

Mama Likha said...

jeng2.... saspen nih ! ngandong ke idokkk nie ??? hehehehe

Cik Atun Banyak Nama said...

salam... nak menyibuk sekejap.

ikut pengalaman la kan, sebenarnya saya tak period pun lagi masa pegi pakai implanon dulu. lepas pakai implan baru datang period... so tanggapan perlu period sebelum nak pakai IUD ke Implan ke tu macam salah. cuba consult doktor yang lebih pakar.

just my opinion ajelah kan. tapi kalau rasa dah sedia nak ada anak lagi, apa salahnya mencuba ye tak.

tapi kalau bersalin caeser sebelum ni, fikir-fikir kanlah side effect yang bakal ditempuhi jika mengandung sebelum cukup 2 tahun.

rahim mungkin tak cukup kuat untuk tampung pregancy lain terlalu cepat...kalau saya memang kalau boleh nak anak ramai, nak usia jangan jauh sangat, tapi bila difikirkan kemungkinan yang tak berapa best nak dgr (macam rahim pecah dsb) saya rasa lebih baik saya merancang dulu (saya juga bersalin secara pembedahan)...

tapi ikutlah yang empunya badan.

sorilah kalau ada yang tersalah kata yang menyinggung perasaan ek. tak berniat.

Peri PiA said...

kalau ceaser kena jarak juge kan?kalu pregnant Alhamdulillah,tahniah

semoga dipermudahkan segala urusan

Hazz said...

Hana br msuk 4bln ni i pun da start pkir tuk second baby. camno tuh? hohohoooo.. sbb pkirkan da 3series la ni. kata nak anak ramai kann, kena berusaha bfore cecah 35. tp tu lah, yg 1 ni pun cam x larat jer. huhu..

saza said...

kalo bf memang lambat piyed..aku, sofea 10 bulan baru piyed..tu pon ting tong..2 bln pastu bru 2nd piyed..smpai sekarang baru 4 kali piyed..sofea dah 14 mths..tak pernah makan pil perancang..ok jugakla jimat pil perancang..hehe... :P