Wednesday, November 21, 2012

itu bukan pilihan...itu adalah keperluan dan kehendak yang terpakse dipenuhi...





itu kate laki aku....fared..

biler aku tanye pasal nursing in public [NIP]...

dalam 2 minggu lepas,,lebih kurang...
kan kecoh pasal sorang musibat ni dok kutuk pasal mak2 yang NIP ni hah..
ape tah name mamat tu...mantot..eeehh..montot kot...tak hengat lak...ngeeee...
panas hati aku bace weeyyhh...!!!
tapi mase tu ar...
sekarang...dah okeh...tulis pon dah ley relaks2..
menambah dosa aku jer musibat tu...haaaiihh.....

eeeaahh...aku bukan nak menyumpah mamat montot tu...
aku rase...die dah puas kene sumpah kot....
tak de maknenyer ko nak kesian....-melainkan ko memang menyokong ape yang si montot tu cakap...

aku rase..idea die menulis pasal isu tu agak kurang cerdik...
aku tak tau ar die dah kawen..ade anak ker tak.. -malas aku nak amik tau-
tapi selagi bukan die yang kene nyusukan anak ngan susu badan die sendiri...-bagi aku die tak layak bercakap ape2 yang melibatkan pasal susu badan..-termasuklah ko nak buat karangan sampah pasal NIP tuh....


sepanjang 7 bulan cerite susu ngan si qaleef nih...
NIP adalah bende yang aku sering pikirkan setiap kali nak kuar umah...
nak berjalan2....
sekarang ni qaleef dah masuk 7 bulan...okeh sikit ar...
tau nak control n handle mase biler die nak nyusu...
tapi mase seawal2 1-4 bulan ritu...haaaa ko....kalau die kate nak nyusu tu...
jam2 tu gak ar die nak...tak ley tunggu2 lagi...
gigih ar ko konon2 nak lekakan die kejap ker..tak de maknenyeeerrr...!!!
mase tu..sampai takut aku nak berjalan tempat yang tak de nursing room hokeh...

pernah cube bawak stock susu pakai botol -konon2 ley bagi pakai botol jer kan...
sigh.....malas aku nak cerite..dah banyak kali ceriter dah anak aku tu ngan botol susu kan musuh ketat...

jadi....bende2 ni ar cabaran tuk aku...
nak duk umah jer...??!!!
eerrrr....bukan aku kot namenyer tuh....
alaaa...bukan susah mane ponnnn kannnnnnnnnn.....

aku rase banyak kali gak ar aku terpakse NIP anak aku tuh...
dalam keadaan terpakse...aku hanye pikir -nak qaleef kenyang-senang makpak nyer nak berjalan...ngeh ngeh ngeh....

selalu nyer aku akan susukan qaleef kenyang2 dulu dalam kereta..
tapi bukan ar setiap mase die nak mengempeng sekarang..
dak tu..tau gak kenyang...

kalau kate nak makan kat restoran...
aku akan pilih tempat yang tersorok..
jadi senang nak susukan si qaleef..
tapi....bukan setiap mase kite ley pilih tempat besh macam tu...
pernah mase hujung puasa baru2 nih...
makan kat kenny rodgers jusco rawang tu..
tempat pulak dah penuh..-dapat kat depan2 kaunter dan pintu masuk...
aku mase tu kan masih lagi bekerja..jadi amik qaleef kat bs..dan terus gi jusco..
waktu tu pulak...memang dah nak dekat sangat ngan waktu berbuka..
dan waktu jugak ar waktu qaleef nak mengempeng ngan aku...!!

nak di jadikan drama besh sikit...
fared tinggalkan aku tuk gi solat maghrib dulu..
mase die tak de tu pulak...-makanan sampai...!!!
anak dah merengek2 tak ley duduk diam nak nyusu...-lapar-
memang ade nursing room...tapi tak ley nak tinggalkan meja...
orang yang menunggu meja pulak kemain ramai...
ko bayang kan situasi aku...!!
dalam keadaan tempat yang agak terbuka...memang panik..!!!

jadi sebelum keadaan jadi tak terkawal...
aku pakai shawl yang memang aku bawak khas tuk jadikan nursing cover...
dan nyusukan qaleef kat situ jugak...

aku tak de pilihan....

dan dari ape yang aku tengok keadaan mase tu..
tak de pulak orang2 kat situ yang pandang serong atau cube mengambik kesempatan...
tapi kalau kate nak amik kesempatan pon...memang tak ley...tak nampak ape2 ponnnn...!!!
shawl tu lebih dari mampu untuk menutup segala yang patut ditutup....
qaleef redho dalm tu...sampai tertido..-agaknyer die pon cakap..asalkan aku kenyang...-
dan aku ley makan ngan tangan sebelah lagi...[sebelah dan ampu anak]

aku rase...keadaan tu..tak ar seteruk ape si montot tu cakap kan...
dan hakikatnyer.....tak teruk pon...
aku sedang bagi anak aku makan...untuk mengenyangkan die...
melainkan si montot tu...rela biarkan anak nyer kelaparan dari benarkan biniknyer susukan anak die [kalau berada di situasi aku tu]


banyak lagi pengalaman2 aku NIP nih...
tu salah satu yang aku rase situasi agak mencabar ar...

tapi selagi boleh...selagi qaleef ley bertahan..
aku akan gi nyusukan kan qaleef kat nursing room...-lebih selesa tuk qaleef sendiri-

itu kalau tempat yang ade nursing room...
kalau tak de...??

contoh macam aku gi putrajaya baru2 nih...
ponnnn dalam situasi tak terkawal...
berjalan ngan keluarge mertua...singgah makan pulak kat area bawah [tak tau nama] yang ade cruise boat tu...
haaaa...ko bagitau aku kat mane ade nursing room kat area tu...??? -mungkin aku tak tau-
mase ngah makan tu...lepas dah jalan2...
qaleef muler tak senang duduk...-mungkin haus dan lapar dah-
aku sendiri nak makan pon dah rase tak besh..
mane mungkin aku sorang yang kenyang sedangkan rela tengok anak kelaparan...
aku pulak sengal tak bawak ape2 kain yang ley buat sebagai nursing cover...!!!
kat kedai makan tu ramai giler orang...-hari ahad-
tempat duduk aku pulak betul2 sebelah escalator menurun...
lagi sekali panik..!!!

tak de tempat terlindung langsung yang boleh aku susukan qaleef waktu tu..
dan segan pulak ngan pak mertua...
jadi terpakse mintak izin nak balik duduk kat kereta tuk susukan qaleef.......
jauh pulak tu keretanya...haaaiihh...
tu lah namenyer dugaan dan cabaran...
kesanggupan seorang ibu..sanggup jer buat ape2 untuk anak...ngeeeee...
tak boleh nak NIP...jadi terpakse jalan jauh2 patah balik ke kereta tuk kenyangkan anak...
kalau ade nursing cover mase tu...-memang aku dan NIP dah jam2 tu gak...

ade kesah pulak kannnnnn.................



jadi lepas tu beringat...
bawak ape2 jer kain yang boleh aku buat sebagai nursing cover..
qaleef nyer kain bedung cun tu  pon aku sebat..
asal boleh cover tanpa mendedahkan aurat...


laki aku kate :: alih saje lah pandangan tu untuk menghormati wanita tersebut dan memberi hak pada si anak kecik tu....


itu adalah lebih baik dari ko dok pikir tuk amik kesempatan nak pandang lelebih...-walau aku jamin insyaallah ko tak kan dapat ape2 selain dosa....

orang pandang2....LEMPANG NAK...???!!






ni keadaan yang terpakse aku buat mase kat kenduri sedare Fared ritu..
kalau dah sedare kawen bukan ley datang duduk kejap2..
pulak tu mertua datang jauh2 dari johor nun nak gi kenduri nih...
biler qaleef dah merengek2 nak masuk sejam dok kat situ..
tak kan aku nak biar jerrrrr....



ni depan pelamin tau...!!! -tapi tak de orang lagi-
dan ni jer tempat yang aku rase agak tersorok dan tak ramai orang -jangan pelik-

macam biasa...aku ni memang kekadang sengal tahap gaban biler selalu luper nak bawak nursing cover..
tapi naseb baik masih boleh di cover...
sebab tu aku suker pakai baju kebaya kebarung or kemeja butang2 depan tuh..
senang nak bukak selak sikit dan ley cover pakai tudung..
kalau pakai tudung labuh sikit mesti lagi senang...eeeerrr.....baik lahhh......
aku rase tu pon adalah lebih baik...



lepas nyusu...tido jap..charge battery tuk tenaga bermain.... 



biler dah kenyang susu...battery dah charge...ley ar main lagi puas2...!!!
aku lebih suker keadaan biler qaleef gembira dari merengek2 sebab lapar dan ngantuk..
jadi tu ar aku kate...asalkan dak tu kenyang...hati mak pak nyer pon akan senang...




p/s ::  link montot...?? aku sajer tak nak kasi..sebab aku tak nak ko jadi penyubang trafik tuk entry blog die tuh melalui blog aku...muwahahahaha....


36 comments:

pizet said...

mungkin dia penah nampak breast org yang nip dan x cover apa...cuba think positive ni...tp kenapa dia dok pandang...mindset sama kot kalau dah tgk mak dengan baby dok nyusu cuba pk untuk hormatkan bb tu nak menyusu...takkan nak suh nyusu kat toilet kot? bg pz plak selagi cover dan x nampak adalah x salah kot

Wawa said...

hahaha. bagus aty buat entry setelah 2 minggu. kte tulis takde la ade rase panasssss je. hihihii. betul laki aty ckp, 'alihkan pandangan.'

Siti Haslinda Sadiken said...

lin mmg ada baca blog si sengal tuh..tp lin pun kalau nak DF kt tempat awam lin akan DF juga..cuma lin skrg nie mmg akan pakai tudung yg labuh sket..so bleh la kaber time menyusu.. ;)

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

same..kalo gi makan, mesti nak carik tempat yg tersorok..paling tak pun tepi dinding.. lagipun bukan kite tayang b***** pun, cume selak skit jer kan..

♥ Wina ♥ said...

ahahahahhh tak tahan ayat last tuh!

tak pernah baca blog si montot tuh..

Mommy_Cha said...

pas minum chu-chu terus lagi nampak ketembaman budak qaleef nih. alangkah bagusnya kalo mikha pon still BF mcm qaleef..
:(

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Huh mantot tu memang cakap putar belit. 1st entry kata boleh NIP asalkan menutup aurat, 2nd entry kata dia memang x sokong NIP la apa la. 3rd entry ntah apa dia kata aku pun lupa dah. Tapi tetap dgn ego dia. Biarlah...dia x sokong dia punya hal. Bukannya sebab dia sorang tak sokong semua ibu-ibu tak boleh NIP dah kat Malaysia ni. Dia penggubal undang-undang negara ke? Haha.

akula aku said...

kalu keluar bawak aqil jalan2, memang xtinggal shawl.. kadang2 biar je dok dlm handbag/kereta sbb takut terlupa bwk. so far, selesakan diri je NIP.. orang lain puny apandangan toksah amik kira, janji anak kita x kelaparan kan

antalya said...

LIKE yur husband statement! "alih saje pandangan utk menghormati wanita". heran kan dorang ni.hal NIP pon nk kecoh. padahal ramai jer pompuan lain yg seksi meksi pakai baju sajer2 dedah lurah utk dijadikan bahan tontonan. hadap jelah yg tu. sebok nk intai2 org selak baju susukan anak apahal???

ettyzukhair said...

malas nk wt entry hal si mantot..

dulik hal dia..kepoh xtentu pasal..tahtah bini dia pon sakit hati dgn dia sebenarnye..

etty pon NIP..dahtu kalau nursing room penuh or ade yg mak2 bg botol feeding pon join penuhkan tempat nak wt cne..tu belum pak2 masuk join reramai...serupa je xde nursing room..so dr menyusahkan nk mintak halau2 org2 lain kita bwk diri gi tempat lain NIP lah..

org lain xkn paham ape masalah org lain..so kita xyah tambah masalah bulih??

ameer & qaleef serupa musuh ngn botol..kat nursery je minum tu pon dh main2 la ni..

kenyang cmne pun b4 outing bila ada maknye ni 40x dia mintak nen dlm 1-2jam...ko larat nk patah balik ke nursing room??? emo plak kat page aty!!! geram ngn si mantot masih berbuku..!! nantilah pas sebulan baru wt entry..hehehe;p

Mrs Lurve said...

baca jgk blog tue..memg menyakitkan hati! kalo kita df pun bukannya tyg selambak dkt org, ada tmpt2 yg tersembunyi kita pilih xpun cover dgn nursing cover

Puteri Satu said...

akak sebenarnya confuse ty... akak memang bukan fully bf untuk anak2... anak sulung Aqilah Najla dekat NICU dah bagi FM... so memang dah campur sejak lahir... Aqil Naufal anak no.2 sempat 3 bulan akak fully bfeeding.. klu nak fully memang kena cekal... dan kuat semangat... akak memang respect sangat ibu2 yang fully bf ni... dan yang kta selalu dengar banyak suara2 sumbang pada ibu2 fully bfeeding ni... tapi aty pernah terfikir tak... betapa akak yang tidak fully bfeeding anak ni menahan telinga kata2 sumbang ibu2 yang fully bfeeding ni.. ada ibu yang fully memang tidak membangga diri (dan akak sendiri rasa seronok baca pengalaman ibu fully bf ni .termasuk blog aty) tapi ada ibu2 fully bf ni (sesetengah ye, bukan semua) diorang macam menghina dan memperkecil2kan ibu2 seperti akak yang tidak fully bf anak ni.. ibarat macam ibu yang tidak fully bf anak ni.. tak layah sebagai ibu... cam eh2 ada susu sendiri g kasi susu lembu ape daa.. ha gitula ibaratnya... apa pandangan aty sendiri... (tapi setakat ni... akak baca entry2 aty perihal fully bf ok je... tak de la memperkecil2kan atau membangga diri...) sebab tu akak suka je baca blog aty.. just nak tahu pandangan aty.. TQ

p/s sorry terlebih plak komen akak ni.. :)

Lala Latif said...

sangat setuju...
laki sy pun, bila nampak baby org lain mcm merengek nak susu..
mesti dia akan pergi tempat lain...
untuk beri ruang supaya jgn mak baby tu malu nak nyusu kan...
kalau kat tmpt makan, at least dia mesti akan alihkan kerusi dia, supaya pandangan dia tak menghala ke arah mak yang nak menyusukan anak tu...

pokok pangkalnya hati...ye x...?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

alolooo..comei nye Qaleef. Betullah, hak anak sendiri patut di ambil kira dulu. Tapi dengan cara yang betullah. Yana pun sebenar nya pernah nampak ibu yang menyusukan anak dia kat mall nampak tek dia terdedah sikit.. Tapi bangsa lain lah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi..ngokngek kot org tu..

Fauziah Mohamad said...

terbaik!!semangat kuat dan kental dalam penyusuan susu ibu..

pedulikan je org lain yg memandang...janji cover aurat..

kot yg dengki tu kurang dapat kot masa kecil..hihihi

fuza said...

budak tu dulu dpt susu lembu je kot..sbb tu camtu. nak citer haritu masa susukan baby kat nursing room lcct. ada mamat sengal ni ngan anak2 kecik dia jenguk dlm bilik tu. rasanya dia nk tukar pampers. yg sengal jenguk nursing room tu pehal? lepas tu dia terus kuar..tau lak malu. tension tension...nasib baik tudung leh cover.

Cik Puan Tqah said...

suke.. nip xpe je..jgn menampakkan aurat sudah kannn

farahfatihah said...

buat pe nk malu kan..selagi ianya menutup aurat

fiza said...

Dah baca blog mantot tu. Memang sakit hati. Sakit hati bila baca komen2 org yg tak berotak.

Bukannya kita NIP kita tunjuk tetek pon. Masih menjaga adab dah aurat. Sebab tu klo gi memana Nersing Cover memang sentiasa ada. Tapi tu lah...anak plak rimas bila berselubung mcm tu...haihhhh...my qhalif ☺☺

Anonymous said...

saya mmg fully bf anak saya smpai skrg yg dh nak masuk 2thn 3bln tu..supermarket kat kluang ni manalah ada nursing room..so,klu baby dh stat xsenang hati tu duduk je kat mana2,selak je baju(tp pandai2 coverla..husband pun tolong sekali..buat muka xmalu je..mmg ada mata2 yg memandang sinis..tp,ada aku kesah..he2

Cik Cura said...

Jahatnye mulut si montot tu.. Mcm lah mase die kecik dulu tak hisap nenen mak die.. Huh..

Tp bg pndapat sy nak NIP tu mmg xsalah lgsg pon kalau pakai nursing cover lah... Tak pon pki tudung yg labuh. Sebab penah nmpak sorang mummy ni NIP anak dia kat knduri kawin n ntah camane anaknye tolak ternmpak selambak nenen mummy dia, mungkin xsengaje kot.. Ternganga kami sepupu sepapat nengoknye.. Huhuhu.. So just pakai nursing cover lah.. Nak NIP kat mne2 pon tak de masalah :-)

~ NANA ~ said...

kadang2 ada org ni tak paham pon situasi kita camne kn? lagipon xde pon ckp yg NIP tu haram ke apa...pandai2 la tutup aurat kn? :)

veesakura said...

baru tegur my fren kt fb td sebab die bising de org post gmbo breastfeeding well covered kt fb.to her, benda tu shud remain private.dia still dalam pantang anak 1st.i cuma harap die tetap breastfeed anak dia even pemikiran dia agak sempit.aminnn

azeanty anuar said...

do it as long as u can..
sekarang ziyad dh tak bfeed sebab susu dah kurangggggg sgt...

dan yan rindu sgt moment tu...
trust me...
buat selagi blh buat..
nanti mesti kita rindu...
bia la apa org nk ckp..

Allene said...

dlu masa hafidh still bf.. lin NIP je kat mn2. Nak buat mcm ner kan... anak da nangis... nasib anak debab... selak baju, perut tak nampak pun.... tudung plak lin tak berani pakai shawl. lin pkai tudung yang labuh sikit. Memang ada mata pandang. Tapi wat tak tahu je. Bukan tunjuk tek kat dia pun...

Anum said...

bagus entry nie

Mama Likha said...

tgk muka pun dah sgt matured qaleef nie !

eima said...

tak pe selagi niat murni ko ...aku sokong ko dear ... biar la die rela anak die ade gen lembu ... hahaha

anak ku munim susu lembu tp aku sapot BF !!

org tatau betapa hebat nye ciptaan Allah gitu la jdnye

fifi tiez said...

Btl tu kak.baby kalau dah nak nyusu..mmg xde apa yg akan buat dia leka..asal kita tutup,dahla..

puansazusarin said...

Anak lapar xkan nak biarkan!!tetiba emo bila teringat link tu....keh3

Mr n Mrs Zaidi said...

ye la, bukan kita dedahkan aurat nak kasi org nampak... asal anak dh kenyang hati kita senang, btul tu...

misshannajr said...

saya sgt support org BF tapi sgt tak ska pada mother yg suka suki jer tayang breast kat public..para ibu tu kot ye pun dah kawen, dan tgh menyusukan anak, ada gak yang bernafsu tgk kot..kan bgs standby kain ke apa tuk cover hehe..hikmah pakai tudung labuh :D

Peri PiA said...

insyAllah,same2 kita berubah ke arah kebaikkan :)

Mimy Hamid said...

aku rindu NIP...lama nya ...dah anak nak susu ...takkan tak bagi kot...cover la oii...kannnnnnn

saza said...

hehe..aku pon panas ngan ada buat n3 lepas tu..yg sedihnya bila ada ibu2/perempuan yang memandang geli ngan ibu2 NIP...kalo xmao NIP diam je la xyah nak kondem kan..eee..geram..

p/s:aku penyokong NIP..