Friday, November 09, 2012

aku nak tanye pendapat ko pasal sendawakan anak...




lame dah dapat email nih...
dari sorang pembace blog aku...azian [sori ar azian...lambat baru nak jawap]
tanyer kan kat aku pasal hal sendawa anak nih..

haaaiiihh...susah gak nih nak jawap..
sebab aku bukan pakar...
dan lagi..aku sendiri pon failed pasal sendawakan anak nih...huhu...


based on soklan...nak kene sendawakan ker tak..??
bagi aku tuk 3 bulan pertama kene sendawakan baby tu lepas nyusukan anak..

berdasarkan ape yang aku pernah bace sebelum2 nih..-macam tu lah...

tapi tu lah...
aku sendiri pon kantoi gak kekadang...
lelagi macam azian tu gak..
dah aku tidorkan die sambil baring...die pon terus tidor jer lepas nyusu..
nak nagun kan die balik..?? -memang tak ar jawap nyer..[walaupon selalu risau]
sebab nyer..kalau ar aku angakt die nak sendawakan die..
lepas tu..nak tidorkan die balik..mesti die nak ngempeng nyusu...!!
haaa..macamane tuh...sudah nyer ngan aku..ngan die tak tidor ar....
jadi solution...lepas nyusukan die..aku terus meniarapkan..
amik dalam beberapa minit...selalu nyer die akan sendawa sendiri...

pernah bace dan dengar orang cakap..
kalau ar mase tidorkan tu die tak sendawa lagi..
orang soh ngiringkan anak tu..-tuk anak yang tak reti nak golek2 sendiri lagi-
eerrr...aku tak ngiringkan..aku tiarapkan terus jer...
[pernah aku buat n3 pasal nih]

pasal sendawakan anak ni..memang risau...
lagi2 kalau die dah tidor..
ley jadi muak susu dan muntah balik susu tu..
paling menakutkan..kalau boleh sampai tersedak..!!!

jadi..tu ar kalau aku bace info2 lain..
sendawakan anak ni boleh kire wajib ar...

tak kisah lah susu badan or susu formula...
lelagi kalau bagi fm lagi kene sendawakan..sebab lemak fm lebih pekat berbanding susu badan ibu...
jadi...kebarangkalian tuk muak dan muntah susu tu lebih lagi dari susu badan nih...
dan lagi satu...kalau bagi susu melalui botol...juga kene sendawakan anak tu...
sebab waktu nyusu botol tu..angin masuk same..[sebab tu sekarang dah banyak botol anti-colic] 
jadi nak kene kuarkan angin tu...elakkan kembung dan muntah susu..
kene sendawakan anak tu..
dan paling penting tuk elakkan dari tersedak susu...

eerrr...tu setahu aku ar yang aku pernah bace...[kalau silap aku mintak maaf ar ek]


tapi terus terang aku cakap...
aku sendiri pon ade masalah nak sendawakan waleef tu tau..
walaupon dah bekali2 belajar teknik nak sendawakan anak..
tapi aku memang tak reti nak sendawakan anak sendiri...
selalunyer...dan hampir setiap kali pon..fared yang akan sendawakan si Qaleef...

macam Azian tu jugak..dah ditepuk2..tapi tak gak sendawa...


kalau ko nak tau..ade sesetengah mase..
lepas qaleef bangun tido baru dengar 'burp' sendawa die...huhu..
lagi2 dah masuk 6 bulan nih...

sebelum2 tu aku risau gak..jadi aku alert ngan die...kalau tidor malam die tak sendawa lagi..
aku tak kan tido lena..!!


pernah bace kat mane tah...


betul ker..kalau kite bagi direct feeding tak ape kalau tak sendawakan anak tu..??
dah aku pulak bertanye kat ko...huhu...
tapi ade nurse cakap dolu2..aku teringat..
die tak cakap ngan aku pon..tapi kat mak lain yang ade kat bilik tu gak...-mase aku wat check up dulu-
nurse cakap..sebab lemak susu badan 'ringan' sikit berbanding FM...
tapi aku tak dengar betul2 pon...dengar gitu2 jer...

tapi pernah gak tengok depan mate sendiri..
budak kat pengasuh qaleef dulu..-umur lebih kurang qaleef-
aku tengok sendiri pengasuh tu dah sendawakan die sampai dengar bunyik 'burp' tuh...
lepas tu..die letak kat tilam nak bagi tidor..-terlentang-
tapi tetibe susu terpancut keluar dari mulut budak tuh..!!! macam air paip...!!
siyes ngeri aku tengok..risau pon ade..
naseb baik budak tu depan mate....terus kelam kabut angkat dan terbalikkan bagi keluar dan mudahkan budak tu berbapas...haaaiihh..seriau aku..
jadi hal macam tu macamane pulak ek..??
dah disendawakan..tapi macam tu jugak jadi nyer...



so far..anak aku tak pernah lagi muak susu...-muntahkan balik susu yang die minum...
jadi tak pasti macamane dan kenape pasal muak susu tu...

haaa...ni nak mintak tolong ko2 semua..
aku tak banyak pengalaman...
tak banyak gak pengetahuan pasal ni..
jadi tolong ar azian yang hantar email kat aku nih....
tolong aku jugak nih....



p/s :: qaleef sendawa macam orang tua....







24 comments:

che_puang hafiza said...

pengalaman sendiri, bagi anak minum susu pakai botol *walaupun anti-colic*, and minum FM, tapi tak burpkan,

mek tu muntah susu *jeluak*, sampai keluar ikut hidung. pastu nampak dia sesak tak boleh nak bernafas,
kelam kabut pukul 2 pagi pegi spital.

kene tahan wad untuk observation.
sejak dari tu, tak penah dah bagi botol,and tak penah dah bagi FM.

siyes sangat menyesal time tu.
mujur masa anak tak boleh bernyawa, saya sedut hidung dia pakai nasal aspirator. tapi bukan jenis yang pam tu, jenis yang sedut melalui mulut.

yang tu sangat berkesan.

burp anak ni memang sangat penting.
tapi macam aty cakap lah, first 3m je buat.
pastu dah tak buat dah, sebab anak dan pandai mengiring & bergolek.

ceritera-chinta said...

cerita pasal sendawakn bby nie tetiba teringat...masa tu sy tingkatan 4,5 kot n kebetulan akk no 4 pantang dekat rumah, bby dia menangis nk susu, time tu akk pulak mandi, buat lah susu dekat ank sedara yang baru seminggu tu (akk sy bagi susu botol jek)masa bagi tu, tgk dia minum sedap jek susu tu sambil mata tgk sy, sy ingat dia ok lah,sekali tgk betul2 baru perasan dia tak ley napas sebb tersedak susu, patut lah dia asyik tgk sy rupanya nk bagi tahu dia tak ley napas, kelamkabut panggil mak, n mask sedut2 hidung dia bagi keluar balik susu yang dia minum n sendawakan dia, lepas tu baru dia boleh napas balik....risau sngat rasa, lepas tu terus rasa mcm takut nk susukan ank2 sedara yang lain terutama masa bby walau kakak yang suruh ermmm....esok2 ada ank sendiri tak tahulah mcm mana....

Mommy_Cha said...

baby bila dah besar derang akan pandai sendawa sendrik kan? senang kijo mak-mak :)

MizzTina said...

amboi, qaleef sendawa mcm org tua.. ngah bayangkan ni..hahaha

fatiha said...

masa kat hospital, nurse kata baby yg breastfeed xsendawakan pun xpe..

tak tahu la..tapi mmg semua nurse kat hospital tu kata mcm tu..

saya rasa maybe nurse maksudkan for baby yg direct breastfeed xperlu sendawa kot but baby yg minum dlm botol kene sendawa even they drink breast milk.. agaknya lah..

tapikan kalau logik, direct feeding mcm selamat.. bby melekap kan, xde ruang angin nak masuk berbanding botol susu..

so, sy after direct feed, xsendawakan pun tapi kalau dia minum botol, saya akan sendawakan..

itu pandangan saya la..

Hazz Nieza said...

hahaha.. Hana pun sendawa mcm org tua! gegurl, kekdg maknya ni rasa x sopan sungguh anak itu. huhuhu.. i tgk keadaan, kalau malam, dia dah terlelap i akan letak dia terus dlm baby cot. tp dlm keadaan bdn mengiring sedikitlah.. sbb kalau x, Hana kekdg akan terjg & terus segar bugar xmau tido semula. sudahnya nanti maknya ni yg akan kena berjg sama. huhuu.. pernah jgk cuba, kalau dia dah nyenak sgt tu tepuk 15minit pun x burp2 jugak. akhirnya baringkan terus jgk. cuma alhamdulillah lah, Hana kalau dia tetb nak sendawa (tp angin ssh nak keluar ke apa) dia akan merengek. so i akan angkat dia & tlg sendawakan & lepas tu cecpt letak dia semula dlm baby cot. cara mcm ni so far berkesan buat dia sambung tido semula. ;)
cuma Hana da nak masuk 4 bulan esok ni, dia makin byk kentut compare to sendawa. so boleh ke klu i kira kentut tu pun mcm sendawa jgk hah? kan dua2 angin keluar kann.. blh pakai ke teori i ni?? huhuuu..

With Julia said...

Qaleef sendawa mcm org tua eh akak..hahhaha sama lah mcm si Qaiser ilman tuh sendawa bapak org tua...pastu kentut mcm org tua gak...kalo org dgr sah2 x percaya anak julia kentut or sendawa, sah org kata umi dia yg kentut sendawa kuattt hahahha...kak, bab sendawa nih ju dh praktik byk kali.

Caranya dukung anak kita betul2 sama paras di bahu kita (pegang baby dan letak di dada, kepala di bahu kita bg lurus) tepuk pelan2 dari atas bahu bb sampai ke bwh dan urut2 sikit2. Cara dirikan bb itu senang nak sendawakan anak dgn cepat, kalau mengiring atau meniarapkan anak tuh ok but some sesetengah nya lamabat nak burp kan...so ju try kaedah itu lg senang dan cepat burp..terus tido ngan lenaaa ye :)

antalya said...

experience akak masa anak first (mya) aritu lepas abes nyusu tetiba susu kuar blk ikut idong. menggelabah akak. tp mujur sempat terpikir nk terbalikkan dia kaki atas kepala ke bwh. kalo tak, xtau la apa jadi huhuuu. si adek ni alhamdulilah mudah nk sendawa.abes je nyusu dia sendiri yg burpp. dak laki buruk lantok wakaka

afiewithayie said...

klo dah besar2 zarra nie sambil dia main ngn toys baru la dapat sendawakan n kdg2 tak sempat sbb tak reti duk diam..cmner tuh..sudahnye mmg tak sendawa lgsg..hehe..bahaya tak..?hmmm..

fifi tiez said...

Sy bca kat babycentre,muak susu tu sbb apa ntah organ dia blm kuat utk trima suma susu yg dia minum.lbh kurang gitulah.sejak risa kembung,sy sendawakn dia.sblm ni mmg x buat sbb sy tepuk tp x burp pn.last2 sy letak dia kat bahu dan tepuk plahan.bru ok..

e k i n ♥ y u s r i said...

utk ekin
klu lepas susukan zara die tdo
zara x sendawa, ekin ngiringkan die
tkot die tersedak/muak

YanaUjang said...

ms ai bersalin tu doc yg handle ai mmg pakar laktasi..dia ckp baby pas nyusu mmg kena sendawakan..even df skalipun..tp ai slalu gak kantoi mcm u..wakaka slalu gak ank ai muak susu ms 3 bln pertama dulu..not sure la sbb apa..tp dia xmeragam pn..dia muak je byk2..skrg jarang sgt dah muak2..klu dia dh fully loaded br dia muak..sape soh melantak je mmg la muak..kakaka :p

boleh gugel posisi utk sendawakn anak..ada je posisi mengiring..mengiring ke kiri x silap..xingt dah..pehtu tepuk2 je belakng dia..dlm buku rekod kesihatan baby pn ada tulis la psl sendawakn ank ni..sila lah rajin2 menyelak buku tu...huhu~ =)

harap membantu lah komen ai ni ye =)

Gadis said...

ain pun mcm tu jugak..
lepas susu je terus sedawakan darwisy...
tapi kdg2 lmbt nk tunggu dier sedawakan...

ikut petua mak ain..
sedawakan anak atas riba kiter,perut baby kat atas peha kiter..
Insyaallah sekejap je baby sedawa & bnyk kali dier akan sedawa..

eima said...

hmm aku sendawa kan alisha sampai umur 5 bulan lebih je ..dah boleh mkn tak penah dah ....tp lepas minum mmg aku ngiringkan bdn die sampai sekarang klu die tetido

Mimy Hamid said...

pengalaman aku yer...aku akan sendawakan selagi boleh masa kecik..urut slow slow tepuk sikit...sampai brp..kalau tak burp pun aku letak bantal tinggi...takde pengalaman muntah susu pulak...

now aku dah rileks..Fayel sendawa sendiri..minum susu pun dia sendiri..

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sy dl tdo mengiringkan bb..then kalo dah nyusu mmg burpkan bb..then pas tu bg tdo mengiring jgk..hehehe...so far alhamdulillah kalo muak pon kuar blk sbb tdo mengiring...

saza said...

kalau bf tak sendawakan pon xpe..sebab aku tak pernah sendawakan anak dari lahir sampai sekarang 13 bulan..hehe..or dia pandai sendawa sendiri tak pasti pulak. sebab bila bf tu, terus bagi sampai dia tertidur. pastu memang takla sendawakan. mak pon cakap takpe kalau bf. Tapi maybe ikut baby tu jugakla kot...itu tak berapa nak pasti..pendapat ni takleh la diterima 100% ye..

FARAH deeb said...

WAJIB sendawakan sey kalau tak budak tu kembung hehe... cara paling senang letak je budak tu kat bahu pastu gosok2 belakang, sekejap je pasti burp (pengalaman la berbanding guna method lain lambat nak burp)
My latest Entry :)
Baiti Jannati: Sebelum & Selepas

Mr n Mrs Zaidi said...

mcm daaliyaa ssh nak sendawa..kalu sendawa pun dia akan kuar balik susu tu..kalu susu kn time tdo mmg comfrim dh tepuk2 dh belakang dia..terus tido je..hihi

Asz Miza said...

Betul la aty..kadang2 kalau nak burpkan anak i pun dia muak susu balik..risau plak..lagi satu kalau dia da nyusu pastu tertidur..nak angkat sendawakan memang tak la kang dia tak boleh tidur balik..hahaha..tapi risau gak kalau tak burp nnt dia kembung ke ape ke..tapi kadang2 tak burp kan bby dia akan terkentut2 sendiri means angin da kua da kot..hehehe

♥ ROS ♥ said...

Ros selalu letak ngiring :)

Mrs Azwa said...

thanx aty sbb wat entry nih..sgt bg info dr commentor jgk...mmg sy sllu riso sbb ally sllu gak muak susu...dah bluek pon nak gak nyusu...lmbt burp..sbb dia sllu mengerang, jd kdg2 xtau dia burp ke mengerang ke..tp, mak ckp tdo bg dia mengiring..nak elak susu masuk idung kalu dia muak

Anonymous said...

tq k.atty bt entry ni :)yg bg komen pun tq sgt..blh tmbh ilmu melalui pengalaman org..;)
=>azian..

saifudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)