Monday, November 12, 2012

meng -explore dapur mama....










 okeh..cukup sampai kat situ...




dulu...sebelum qaleef pandai meniarap..merangkak...
selalu mengharap dan tak sabar nak tengok perkembangan2 dia...

biler qaleef dah muler tak duduk diam macam ni..
aku dah mula sesak napas...
memang tak terdaye dah nak mengejar qaleef ..!!!
sekarang pulak dah pandai...lagi di kejar..makin laju die merangkak...!!
qaleef ingat orang nak main kejar2 ngan die hagak nyer.. -kekadang memang aku suker main kejar2...
lagi kite ikut belakang..lagi laju die merangkak...
pulak tu..penat2 angkat..nanti die pergi balik tempat tu...

tapi..Qaleef eeman dah makin cerdik..
ade sesetengah keadaan dan masa...
kalau aku panggil nama die dari jauh pon...[dah kalau aku tak larat nak mengejar]
" qaleef eeman..come back sayang.....come here..come to mama.." -sambil tepuk2 tangan excited..
qaleef akan datang balik kat aku...
biler die sampai kat aku..aku kene bagi die reward sikit...
kene peluk2...gomol2...tepuk2 tangan..."u are sooooo clever sayang" -dan qaleef akan gembire...

eerrr...satu bende...die tak kan mudah lupe ape yang die nak buat sebelum tu...
akal nyer makin panjang..
biler aku leka...die akan cecepat pergi balik tempat yang die nak pergi tu...adeeyyhhhh.......
contoh macam kat dapur tu laaaaaa.....
selagi die tak explore dapur tu...-selagi tu..sedaye upaya die nak masuk balik dapur tu..
walau berkali2 dah makpak nyer ni ambik die...

dapur tak de pintu...
kalau kate nak letak safety gate pon..tah panjang mane aku nak tambah extension-nyer.. [ade ker..??]
jadi ape yang aku boleh buat...
hanye kawal pergerakan qaleef..
dan pastikan segala barang tersimpan dan tak boleh dicapai....*tetap risau



p/s :: kene jadi double triple extra bersih... 






29 comments:

fifi tiez said...

Pandai ye qaleef dera mama dia.hehe.comel sgt!

Fainie said...

qaleef nak test masak tu..makin kurus la aty dok mengejar qaleef..hihihii

antalya said...

wahhh speaking ngan anak tu. sure qaleef bijak Englih nanti sok ni

Cheyan said...

hehehe..bertambah kurus la mak si qhaleef ni nnt..kejar anak..

gate tu tak tau la ade extension ke tak..try la survey..

Allene said...

sebiji perangai hafidh. kadang2 tu da puas jerit, dia nak gak pegang dapur. sep lantai pun jadi la pastu dia gelak... :D

Dkna Abza said...

pasni kalau hilang kene cari kat celah dapur :P

LuN@_aiDi said...

qaleef wat sportcheck dapur mama die tuh..
penat yea aty biler ank dah pandai merangkak.. kter tunggu turn neh..hihihi
tp seb baek umh kat cni kecik jer..hihihi

Nur Ezqy said...


RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

4feet8 said...

mcm ni punya round the world, mmg lantai kena selalu mopla, kalau tak qhaleef terus masuk tgn dlm mulut..

as ♥ Leenda said...

kannn..dulu masa belum merangkak, hari2 zikir bile lah nak merangkak oiii..skrg dh merangkak, letihhh pulak nak kutip anak2..nasib baik lah umah sewa kecik tak mcm umah aty ni..hehe..legaaaaa..

eima said...

hmmm pas ni abis die punggah kC mama die ... beware ....

Mila Ahmad said...

eee qaleef round-round the world ye...

Gadis said...

seronok tgk anak makin membesar...tapi bila makin membesar keje smakin bertambah...xperla..untuk anak..hihihi

YanaUjang said...

Zafirah yang belum merangkak pun dah melasakkkk sgt..haihh xleh bygkan cane nk men kejar2 bila dia dh mula bergerak..makin cengkung lah mama dia..huhu

~MommyAida~ said...

hehe..tula..kalo ank2 blm pandai pape kita yang tak sabar nk tgk perkembangan dia kan..tp bile dah pandai itu ini, kita plak tak larat..hihihi...Enjoy motherhood life ya..

fiza said...

Clever boy. Geram tgk anak ko nok. Comel tgk dia merangkak ☺☺

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

CikNaa said...

dah merangkak eh qaleef.. razin baru shari 2 ni menerap move kedepan..itu pn dh buat ciknaa menjerit hepi! haha..

yana lyana said...

hehe..comel je..
nak tolong mama masak yeee.. :)

Zuraidah Butang said...

bile dah bleh merangkak...mmg tak dapat nak kejar la baby2 ni..hehe..tunggu la die leh jln nnt

O'gosh Iskandar said...

hehehe....anak ai suka main periuk ngan senduk...mandi pun nak ada senduk...alahai..

nisa said...

alolo comelnye dh pandai merangkak..nisa xde pengalaman tgok anak merangkak, sbb anak nisa belajar duduk dulu, lepas tu mengesot and terus belajar diri n berjalan..

mun said...

kite dulu time mirza dah pandai merayap memang kite beli safety gate tuh..hahaha baru rasa selamat sikit sebab anak tak dapat masuk dapur

farhana shamsuddin said...

dh mcm aqib la nmpaknyer.. balik2 ke dapur n bilik air dituju ..

~ NANA ~ said...

eh cepat jugak ek si qaleef ni blh merangkak...untung la mama, lepas ni hari2 la lantai rumah berkilat...hihi

Shakina Farhan said...

mak kina pun cakap..nak sgt baby cepat jalan nanti jenuh la awak nak mengejar plak..hahaha..

Yati yateq said...

Aty makin kurus... Apa rahsia? Share la...

Wawa said...

yaAllah comelnye qhaliff! membesar bagai juara. Annaila merangkak tak reti lg. hihihi.

syuhada said...

assalamua'laikum

hehe, anak kita sebaya. memang perangai pun lebih kurang je.;p. suka sangat explore dapor. kalau dah sekali masuk jalan g bilik tidur, nanti dia akan ulang alik jalan tu lah.;p
tomeynya Qaleef.. :) jadi anak soleh ya