Wednesday, November 14, 2012

jangan cube untuk buat perbandingan....




qaleef eeman yang betul2 genap 6 bulan mase gambar ni di ambil..
kat masjid besi putrajaya...[aku suker giler kot gi mesjid nih]



ape yang menariknyer qaleef eeman 6 bulan ni..??
sekarang dah 6 bulan setengah lebih sikit...

yang paling ketara...qaleef semakin lasak...!!! -bagi aku sangat lasak-
susah nak tengok die duduk diam..-kalau tak mengantuk-
merangkak...semakin laju..lagi2 tempat yang luas.. nak main lari2 tak boleh lagi..
jadi merangkak laju2 soh makpak nyer kejar....






tengok..!!! sebab qaleef eeman suker buli mama..
sekarang mama dah makin kurus kering...haaaiihh....

kalau di dukungpon..die akan cube tuk beratkan badan dan mengelungsur ke bawah..
motip..?? supaye die boleh bebas merangkak dan bermain..!!!
kalau kawasan bersih tak kisah jugak..
ni..pernah sekali die ngamuk2 nak turun menrangkak kat lantai dalam bank...!!! *pengsan..





sebab kan sangat lasak...berat timbang 6 bulan ritu tak mencanak naik..
hanye 8 kg...naik hanye beberape ratus gram...
menyusu masih lagi sangat2 kuat...!! [alhamdulillah masih menyusu badan]
makan...??? kecik2 dah pandai memilih yer.. qaleef refuse sesetengah makanan..!!!..ggrrrrrr.....[nanti aku cerite]





baru2 ni...aku pergi mcD -bawak qaleef...
sorang akak nih sangat teruje ngan qaleef...-mase tu pulak mud qaleef sangat2 baik...
kemain ramah lagi die menyembang [bahase dia] ngan akak tu...

akak tu sempat tanyer umur qaleef  [6 bulan]
dan nak jugak tanyer ape yang qaleef dah pandai buat.. [aku dah lali ngan soklan tu setiap kali jumpe orang]
aku bercakap secare jujur perkembangan qaleef....

sempat pulak akak tu cakap..."anak akak 6 bulan macam ni dah boleh jalan tau....gigi pon dah tumbuh banyak..."

aku tak pasti sebenarnyer situasi saat tu...

samaada die cube membandingkan anak die dengan anak aku...
atau die sekadar bercerite....berkongsi teruje die sebagai mak ngan aku...-aku cube paham..

waktu tu aku bersangka baik....aku sendiri teruje biler die cakap anak die dah boleh berjalan seawal 6 bulan....-giler ko tak kagum...!!

jujur aku cakap...tak de rase sikit pon cemburu kat hati.....


tapi biler setiap kali akak tu tanye pasal qaleef dari berat saat die diberanakkan...sampai ar saat tu..
akak tu macam cuber buat perbandingan ngan anak die...-aku dah mula rase...
what the tteeeeeetttttttt................[eeeerrr...aku tak mencarut tau nih..jangan jangan pandai2 hek..]

yang pasti....anak akak tu jer lah yang lebih....[mual] -okeh..mungkin betul ape yang diecerite kan..
tapi yang aku tak boleh blah..care dan nada suara die bercerite ngan aku tuh...
ayat2 belagak tak hengat...nada kemain eksyen....

pada awal nyer aku teruje bersembang psal anak ngan akak tu..terus aku jadi jelik....

ko dah kenape kak... ape yang cube ko bagitau aku...??

kalau betul sekalipon anak nyer sangat hebat..sangat cepat atau cerdas...
tapi..tolong jangan cube buat perbandingan...

dengan ayat2 macam ni ::

"3.3kg jer anak awak..?? anak akak tu lahir nak dekat 4 kilo...kemain sihat lagi...dokter2 kat situ kemain puji lagi anak akak montel.."

dan

" anak akak tak pernah demam pon setiap kali die kene enjet bulanan..kuat tu budak tu...sihat..."


dan ayat yang hampir2 buat kakiku akan berada dimulutmu...


" mate anak akak lagi cantik dari mate anak awak ni...besar bersinar2..pergi mane2 semua orang puji.."
sedangkan aku tak sebut2 apetah lagi puji2 mate anak aku tu...!!!!!


aku rase kalau lagi lame aku kat situ...boleh matik keras aku kat situ dengar die dok puji dan bandingkan setiap perkembangan anak die ngan si qaleef...!!!



haaaaiiihhh....tak paham aku...
aku tau..setiap mak2 memang sangat concern pade perkembangan anak...



aku jugak..................tak tipu....

tapi ko kene tau border biler mase ko patut terlebih teruje atau tak dari sepatut nya...


aku teringat kate2 sarah dulu...
mase qaleef belum pon boleh meniarap..apetah lagi merangkak dan berdiri meniti...-mase dah 4 bulan-

mase tu aku sebab aku tengok Hafiy dah boleh pusing2 meniarap....

jadi aku mule concern...bende tak sepatut nyer aku buat..!!!


budak tu baru 4 bulan mase tu...
tak sepatut nyer aku risau....




" jangan risau ty...kekadang budak ni...lambat kat situ...tapi cepat pulak kat tempat lain...tah2 ni qaleef tak boleh meniarap..nanti2 terus boleh berdiri.."


memang betul pon ape yang sarah bagitau aku tu...!!!!!





sebab lepas jer aku dok pikir2 pasal tu...
qaleef terus boleh meniarap....tak sampai pon 2 minggu...qaleef dah boleh angkat bontot...
masuk 5 bulan lebih..qaleef dah pon boleh merangkak..duduk ngan stabil..dan boleh berdiri sambil berpaut... masuk jer 6 bulan qaleef dah mula meniti kat sofa dan cabinet tivi...


orang cakap cepat....[alhamdulillah]


mak aku pon cakap...cepat....
mak aku cakap..mungkin ngikut aku mase kecik2 dulu...
8-9 bulan dah boleh berjalan..!!! -aku baru tau nih.....
[petanda-sampai ke tua ni aku memang kuat merayap..!!]

yeaaahh..aku teruje ngan perkembangan qaleef..
tapi tak de ape yang nak di riak-kan..
perjalan qaleef masih sangat2 jauh..tak boleh pon tuk dijadikan sebagai ukuran..

tapi aku tak mengharapkan semua tu pon...
lepas ape yang aku tengok sendiri...
bagi aku..biar lah qaleef menikmati kehidupan die.. -cewaaahh ko qaleef...
aku nak die mengikut ape yang die mampu buat...

bagi aku...cepat atau lambat bukan ukuran nya....
die belum pon setahun kot....
die sedang membina 'diri' die sendiri....

eeerrr...qaleef belum tumbuh gigi.....
anak sarah nak masuk 8 bulan nih dah ade 8 batang gigi...!!! -okeh...again...

tak...aku tak cube buat perbandingan....
aku selalu ingat ape yang die cakap kat atas aku tulis tu....

qaleef akan ade gigi...-satu hari nanti...
die tetap akan tumbuh gigi....insyaallah...
cume tak tau biler...

die jugak akan berjalan satu hari nanti...
biler sampai masenyer....-die sendiri yang akan lakukan......

tak ade ape nak dirisaukan....
anak tu belum setahun pon lagi tuk di buat ukuran.......

aku cume mahu die bina kecerdasan otak dulu...-tu lebih penting bagi aku....



mak aku beranak 7 orang anak...
biler aku tanyer setiap perkembangan adik beradik aku yang lain..
setiap sorang 7 anak tu adalah berbeza..!!! -walaupon satu makpak...
ade yang cepat kat situ...ade yang cepat kat sini...macam tu gak ar sebalik nye....
[aku ni yang konon2 nyer cepat berjalan mase baby tu pon..dah tua ni lembab jugak otak nyer....]

jadi ko pikir lah sendiri..
kalau antara adik beradik sedarah sedaging pon lain2 setiap perkembangan nyer...
inikan pulak ngan anak2 orang lain kannnnnnnnnnn.......

jadi sebab tu ar..kite langsung tak boleh nak buat ape2 perbandingan antara anak2 kite ngan anak2 orang lain.....

setiap fitrah kejadian anak tu adalah berbeza....


okeh...lain ar kalau anak ko dah 2 tahun masih tak boleh berjalan...-tu baru mase yang betul tuk ko risau..





eeehh...tak habes lagi nak cerite pasal akak kat mcD tuh..
sebelum balik..masih sempat lagi die menambah dosa aku...

"qaleef...bye2 kat aunty....nak balik dah.." -sambil angkat tangan qaleef nak lambai2...

akak tu :: eeehhhh...tak pandai nak lambai2 bye2 lagi yer.....anak aunty cepat jer tau...baye ni dah pandai bye2 kat daddy nyer biler nak gi keje....

sanbil nak kisz2 si qaleef......


weeeyyhhh...baik ko blah cepat sebelum aku buat bende2 kurang sopan depan anak aku....!!! 



















71 comments:

Aeen said...

hish...ape la org tu...nmpk sgt nk membanding kan ank dy ngn ank org lain..xbaik au cam tu...xsmstinya perkembangan ank2 ni same kan..cpt jalan atau lmbt jalan ke cpt ckp or lmbt ckp ke..terserah pd budak tu sndri kan..huuh..n kite sbg seorang ibu tau la nk wt ape ngn ank kite..huuuuh

Anum said...

wow semangatnya badan dia

Erina Asmawani said...

Apehal kakak tu?? Kekadang kan, xde niat nak banding2 kan anak cumanya org tu terovereksaited cerita pasal perkembangan anaknya. Tapi..kakak tu obviously mcm bandingkan..huhu

Kesian anak kalau kita banding2kan ngan anak org lain..

LuN@_aiDi said...

hahahah lucu ler aty citer sal kak mcd tuh..
nmpk sgt xder mohtip!!
klu kter pun jadi aty tak koser ler nk layan ahkak tuh..
tiap budak2 kan laen-laen perkembangan. mana leh banding!

Allene said...

hahaha.. mental kot akak tu?? tak pernah dengar lagi budak 6 bulan da berjalan.... klau ada mmg salute la akak tu... :D

MisZ FyZa said...

haha..lawak btol la akak 2 aty..die ingat anak die sorang je terer..cer ngk da beso ti, jd albert einsten x??huhu

perkembangan baby ni bkn kayu ukur tok menunjukkn kn anak kt bijak bl da besar nantikn..panjang lg perjlnn hidup die..

Cik Puan Tqah said...

aik.. kalau tqah pon bengang kot..ape kes nk cite pasal mata anak die..masing2 la..rezeki Allah nak bagi kann..sabar je la..huhuhu

Farhana IezAna said...

kdg2 mmg ada manusia cm tu..nk memandingkan xkena gaya..xsdr cm over ke apa kn..
org mcm tu kdg2 bnde yg xde pn,diada2 kan jugak..

stiap anak lain perkembangan ny..xpela jgn berkecil ati..janji qaleef sihat..hihi

kisah kami bertiga... said...

Menyirap plak dengar...napa ye org skrg suka banding2 kan anak dia ngan anak kita...tolong la..perkembangan budak ni kan lain2...ada yang cpt ada yang lambat...mcm muhaimin n 5 blan xmeniarap lagi...ada yang pandang sinis lagi...saya xkisah pun...jnji anak saya sihat...

fifi tiez said...

Hahaha..annoying giler akk tu.kalo sy..mesti penat buat senyum plastik kat situ..

akula aku said...

geram juga kalu sy dok kat tmpt aty.. ni pesen org yg xleh nk kalah. dia je la yg hebat.. lantak le dia. lain budak, lain kelebihannya kan..

as ♥ Leenda said...

hahaha...pernah jugak jumpe org macam kakak kt mc D tu..tp tak la se over tu..sabo jelah aty..hehhe..akak tu over excited lah tu kot..hehe..

cik mah said...

akk tu ade masalah btul lah...menyampah pulak..ala...bia lmbat asalakan ade progress kan...qaleef sngt comellah...lagi2 ngan cermin mata tu...

Halimaton Hanafee said...

haha..mati lah akak tu semua anak die je handal ye....

NanAFarhanA said...

aty biar ja org nak banding2kan anak kita dengan anak diaorg.. nana pun tgh mengalami situation mcm nie.. cth my friends.. anak dia sejak 5bln dah boleh berjalan..so dia bangga coz anak dia dah boleh berjalan ke hulur ke hilir.. tiap2 hari msg tanya adam laa nie boleh apa (masa tuh adam tak boleh berjalan, gigi pun x tumbuh).. tuh je modal dia..but bila masuk satu tahap bila dia tengok anak2 kita dah maju dan anak dia ketinggalan baru lah org2 mcm nie akan gabra.

just agree je apa yang org2 mcm nie katakan (hakikatnya telinga nie naik menyampah dok dengar..).

Mama Likha said...

itu dah lain dh aty.. tu mmg mtk kaki dlm mulut dh tu hahaha... ade jgk mcm tu eh. seingt kita, kita tk pnah lg jumpa org gtu.. klo ada, nak jgak kot kasik kaki hik...

haaa???! nk merangkak dlm bank !! haahaha aduhai.. skrg sbr jerlahhhh... tgh nk mengesplorrrre kata org. kan kan ??? hihiks

ibuhebat said...

adoi. akak baca pun boleh jadi hangin dengan 'hakak' tu... grr...!!

izzain said...

sakit je hati jumpa orang camtukan.. entah2 kan nanti bila anak dia besar dialah jenis mak yang selalu backup anak dia even anak dia salahpun.. adehh!! nasib x jumpa orang camni.. kalau jumpa dh kena sekolah kot,, hihihihi

MijaShidy said...

salam aty... bg kak ja perkembangan setiap bayi b'lainan. spt ank kja yg sulung n ke dua 2&3bln dah boleh meniarap tp yg ke3 ni 6bln bru blh meniarap n skrg dah 1thn 4bln tp masih xblh b'jln sdgkan abg2nya setahun dah b'jalan. kja risau jg sbb kja rsa p'kembangnnya t'lalu lambat, tp bila member2 n org keliling bgtau ada ank dia yg 2thn lebih bru blh b'jln, lega sikit rsanya

juneHalim said...

amboihhh hakaq..hover sgt...

:: Dhiya :: said...

salam,
tu memang cliche kak. mulut orang ni macam longkang...ada penutup pun tetap berlubang :p...kite suka juga baca blog akak ni. tambah2 tgk baby kak yang sihat tu! uuu

nurul said...

akak tak tanye ke yg akak nak tgk anak dia kat tepon? mesti ada dlm tepon kan gambo anak. saje nak tgk sama ke idok dgn yg diceritakan.

erin said...

mata besar bersinar2?? wakaka, rasa nak gelak guling2, melampau pujian akak tu kat anak sendiri, kita ni org duk puji anak kita pun kita diam je, takdelah nak bgtau semua org. budak kecik mana ada yang tak comel, semua pun comel. sabar benar aty..hahaha, adoi kelakar la akak tu

ettyzukhair said...

makaih..slalu je dgr org cmtu dok puji anak lebih2..but..case u ni melampau na..aish..memang meluat kalu aku pon..hehe...sabor jelah ty hehe

ciNDerella stRikEr said...

hadoi... ada jgk org mcm ni

Mama Zila said...

i like akak tu..comel je rase..hihi...sabar jelah..orang macam ni pun ada..kalau saya sure dah makin saya bakar akak tu. cth: habtnya anak akak, apa kata akak masukkan anak akak dkt contest mana2 ke? sure menang. tak pun cube akak p test iq anak akak. saya rasa anak akak genius lah..terbaikkk

ReYNa said...

Hahaha.ada gak manusia mcm akak tu.teruk tul.hmm..kalo jumpa rizqi ni ntah apa la dia nk banding..coz rizqi bole meniarap umur 3 bln setengah tp merangkak x mo lg,ni dh 7 bln baru laju mengengsot.huhuhu.btul la,setiap anak berbeza2.ada baby meniarap awal, merangkak awal, ada yg jln terus..ntah2 rizqi ikut i x merangkak terus jln.xpela asal sihat kan.qaleef cepat perkembgn dia.beza ngan rizqi 2 minggu lebih je kan tp pkbgn lain2.we as a mother mmg concern benda2 mcm ni.:-)

ReYNa said...

Hahaha.ada gak manusia mcm akak tu.teruk tul.hmm..kalo jumpa rizqi ni ntah apa la dia nk banding..coz rizqi bole meniarap umur 3 bln setengah tp merangkak x mo lg,ni dh 7 bln baru laju mengengsot.huhuhu.btul la,setiap anak berbeza2.ada baby meniarap awal, merangkak awal, ada yg jln terus..ntah2 rizqi ikut i x merangkak terus jln.xpela asal sihat kan.qaleef cepat perkembgn dia.beza ngan rizqi 2 minggu lebih je kan tp pkbgn lain2.we as a mother mmg concern benda2 mcm ni.:-)

ck a.k.a anggerikhijau said...

ck lak rasa meluat dgn akak tu..hik3..tak suka kan kalo org suka sgt nak banding2 anak kita dgn anak orang lain..mencikkk sgt..kan setiap anak tu ada perkembangan yang berbeza..

Hasnah said...

ini normal kak.. bg asna, selagi ko xmyusahkan hidup aku dah ckup bagus. setakat nak gembar gembur pasal anak dia lg bagus dr kita.. piraaahhh. kecik2 boleh la ckp semua bagus.. dh besar sok, boleh jadi org belum tentu lagi..

pedas x? hahaha =D dulikkan sajorrr~ janji kita tau anak kita sihat walafiat dan terbaikkk! =D peace yo!

Anonymous said...

Salam aty..sy ni SL awk..
Geram pulak bile bc n3 yg ni..tp serius, xlogik klu 6 bln dh berjalan okeh..sy ni nk msuk 3 ank dah..n normaly klu plng cept pun 10m br leh jalan..kot ye pun nak nipu, agak2 la..lenkali klu awk jumpa org mcm tu, kene bg sedas 2 bru dia diam xterjawab..haissh..xleh blah betul riaknye tu..

~fyza~

khairiah said...

emm...bila baca cara akak 2 wat perbandingan,dalam hati terdetik lak btl ke x akak 2 sbnrnye yer :).tp siyes sgt2 x suka bila org cuba wat perbandingan anak kita ngn sesape.biasa la tahap perkembangan bdk lain2.ade lebih n ade krg huhuhu "emo" :)

lind said...

hahaha.. nak gelak lah baca entri ni. sabooo jgn sampai kaki kemulut nya lagik hehe..

hebat betul anak dia haihh.. ke mak dia yg propa lebihh?

Ayuni Ayatillah said...

Salam, just found your blog today :)

Uik annoying nyee akhakkk tu. Hish....Sabo jelah. Ada jugak orang macam tu ye.

Dina Sallehudin said...

Hehe. tergelak2 baca ur post. Terbayang muka 'kakak' tu. Dina dah biasa anak dibanding2kan dengan cousin2 n anak kawan2. Slalu pekakkan telinga je. Tapi dengan strangers belum lagi. Macam pelik pulak kakak ni. Rajin pulak dia nak ckp semua ni kat u as if u interested nak tau pasal anak dia. Hehe. Maybe dia ada low self esteem issue kot. Tapi yang part berjalan 6 bulan tu sedikit musykil lah hehehehe =) ooops... sorry kakak! Hehe. Dun worry Qaleef is perfect! Setiap baby tu perfect lah Allah jadikan, tak kira la perkembangan drg macamana kan... Eventually they will achieve milestone drg... each child is unique so x perlu banding2kan =) Mcm my son dah 15 months dah boleh bercakap properly lagi pun ramai dah bising2 duk ckp eee budak ni lambat cakap... Hello... kalau budak dah 3 tahun x bercakap iyelah nak worry kan... Like i care anak u 10 bulan dah boleh bercakap2 hehe. Tapi simpan dlm hati aje hehe.

With Julia said...

Qaleeff pandai yerr teman mama pi masjid besi...x penah lagi pi masjid tuh sonoknyer...

Huwaaaaaaaa xleh belah lah akak tuh....haiyokkk sabor jelah...byk org mmg byk ragam...sabor ye kak...mmg sesetengah mulut manusia nih nk menang dia je lebih...x pk org yg tlg dengar tuh pun ada hati dan perasaan...apa yg ptg Qaleef bolehhhh! Teruskan usaha ye Qaleef...adik Qaiser ilman sokong bg semangat!

Sha said...

Ee ngade2nye akak tu..kemain lg puji anak sendiri dpn org..hrp2 dijauhkan dr berperangai cmtu..sungguh mgjengkelkan..huu

Daleela said...

anak sy 5n bulan meniarap tp kepala malas nak angkat.. gigi pon tarak.. hahaha janji sihat sudah.. Alhamdulillah.

Diyana Didie said...

gila psycho kakak yg u jumpa tuh hehehe takpe lah aty, dia kekurangan kasih sayang tu hikhik over tu 6 bulan dah jalan. mcm tak betul je dgrnya.

me pon jenis risau jugak bila anak lmbt dr yg seumur dgn dia. tapi dah mmg perkembangan baby tak sama..ada yg cepat itu ini tp lmbt itu ini. sgt betul. takde apa yg nak di risaukan. lainlah kalau dah setahun lebih takleh nak buat apa lg kan. apa pon, tak pyh bandingkan anak kita dgn anak org lain. they are individual jadi mereka mmg berbeza ;)

eima said...

heeeeee mencik pulak aku baca .. kadang ibu2 ni tak prasan yg telah mengguris hati ibu lain bila die cuba membangga anak sendrik...hmmmm

nisa said...

Nisa pun xsuka dgn org yg suka buat perbandingan...mcm anak nisa lahir x cukup bulan..so perkembangannya sangat lambat..anak nisa setahun baru boleh jalan, pun dh heboh org nak compare2..anak x pandai merangkak pun heboh juga..menyampahlah!

Cik Cura said...

Teremosional pulak bace entri.. Huhu.. Geram tul ngan akak McD tu. Grrr

Anonymous said...

motip mata cantik???????????????

etty

maszull said...

assalamualaikum aty...alorr cute nyer qaleef dah besar rupa2nya die...:)

Nadt said...

gile annoying orang macam tu. tapi kelakar gak ayat2 aty tu, kalau nad pun rasa nak masukkan je kaki dalam mulut akak tu.huhu..

syanaim said...

:: ignore jer yati ngan orang mcm tu..this our child and we know how to handle...cepat atau lambat kita yang hadapi..asalkan anak kita sihat...chill k..:)::

Veelara said...

Hahaha.cmni pun ade? Abaikan je aty.x guna melayan

Gadis said...

ok olorh akk tu...bajet bagus jek,...
kalau ain pun menyirap jek...

Gadis said...

ok olorh akk tu...bajet bagus jek,...
kalau ain pun menyirap jek...

Gieyana said...

baik woo buat perbandingan n ada unsur2 riak dr percakapan akak tue...setiap anak2 kan lain2..tp mcm x caye jer 6 bln dh leh jalan..selalunya plg cepat pon 8-9 bln..tu pon depend pd sesorng bb tue...x per la..buat bodo jer bila soklan2rutin camni...

Tetiba teingat seorg kwn yg sgt riak bila bckp..tp sy buat bodo jer psl dh paham caranyer style show off..:-)

Mr n Mrs Zaidi said...

makin encem dh ini budak tecit... cepat n laju jer perkembangan dia..
ape masalah akak tu yek...?? sakit mentel kot, sbb dia tgk qaleef lg cute kot..hahahhaha..biase la org dok puas hati tu sis..ignore je...

YanaUjang said...

Erkkk Ada jugak org gitu ye??haiyaaa dia ank tunggal kot tu xtau setiap budak ni berbeza..*bersangka baik ni..huhu*

CikNaa said...

puih.. kemain hakak tu yer..kalo ciknaa la dh lame ai panah balik ayat die tuh.. kekeke.

~cahaya~ said...

memang ramai jgk kwn2 mcm ni..
yg paling tak leh blah, dia tnya alya start demam umo bpe..ingatkan kenapa la..
rupanya nak cakap,
"owh..ingatkan anak fully bf ni kuat sgt. anak aku mnum dutch lady je pun..sekali pun tak penah demam lagi.."

hoh..bolehhh?
rasa nak lempang.

saza said...

hehe..memang macam tu kot kebanyakan mommy sekarang. riso benar dengan perkembangan anak. bila anak lebih sikit mula nak compare2. agree with you..biarkan dia. kalau bebetul ada masalah, kita rujuk pada yang pakar..kesian baby2 tu hehe :)..

p/s: tp ayat akak tu memang takble blah laaa..takpela maapkan dia..mungkin dia terober xcited..tapi yang 6 mths dah bole jalan tu macam tak caye la pulak..

AIN NAZRI said...

ty... auf tu umur setahun baru tumbuh gigi.. mula2 ain risau gak.. tapi last2 buat bodoh je laa.. hehehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I pulak yg nak termuntah baca dialog kakak tu sbb teringat sorang kawan I.

p/s : ikut resmi org jawa, satu pantang larang memuji2 bayi apatah lg anak sendiri.

Mrs Lurve said...

ada jgk org mcm tue..masyaAllah..

Anak Lebah Comot said...

Semangatnyer qhaleef. Firas 9 bln br 7.2kg tau..gigi tarak lg.. Hakak tue excited sgt. Sabar banyak2 k.

~zuera~ said...

anak aku 6 bulan setengah dah pung xde tanda nak meniarap pun.sikit pun aku x kesah.sebab aku totally mindset,up to u la sayang bila nak meniarap,merangkak,duduk or jalan.nak skip some part pun xpe.yg penting cepat cakap.hehe

!k@ said...

Mmg jelik sungguh akak tu..pastu rasa lawak pun ada..anak die je la yg best...mentel kot..hihi..
Xpyh layan sgt aty..budak2 mmg xleh compare..perkembangan dia xsama..just wait..ape2 pun tetiap perkembangan tu mmg mgembirakan kita kan?xkesah cepat ke lmbt...:-)

Baiduri said...

erk, 6 bulan dh bleh jln kak? baby xnormal tu klu dh leh jln....huhu

Fainie said...

sentap betul..masalah apakah akak tu? pling tak blh tahan, pasal mata tu..what-the-fish nak compare2 kan gitu..mental illness btul

Puteri Satu said...

memang ada ty orang yang mcm akak yang ty jumpa tu... orang kata... semua dia nak lebih... padahal takk... tapi kita jadi tak selesa duduk dan berbual dengan orang mcm tu kan... apalah untungnya dia bercakap mcm tu kan... itula manusia.. bermacam2 peel dan ragam ...

bLisS said...

samer la awak, klu sy dpn akak tu mmg kaki sy kat mulut die dah hehe tak elok banding2kan..anak sy masuk 6bln baru pandai tiarap guling2..setiap org kan berbeza2 perkembangannye..

puding roti said...

tak sangka wujud org yg macam tu. membencikan btl huu...

MimahAjil said...

tk semua anak2 sama la akk weh...
adoyai...sgt mencik ngan org banding2kn ank ni..tolong la..

fiza said...

Phewittt...mama vogue da vass lah ☺☺

Menyampah plak aku membacanya. Apsal poyo sangat kakak tu. Iyer ker baby 6 bulan dah bley jalan? Macam tak caya jer. Ada gak orang macam ni erk. Sabo jer lah.

Wawa said...

seriously dah boleh meniti. giler laju. hahahaha sorry lame tak menjenguk. busy kemain. ok nak bace next entry. wink2!

Mimy Hamid said...

tak suka la orang gitu..kalau kena ngan aku mmg aku bahasakan...what the heckkkkkkkkkkkkk

Siti Fatimah said...

Dear, my son almost 1y2m..still tak pandai nak melampai2 ni. byk kali aja, die buat xreti je. Apedehal. Perkembangan setiap org kan xsame..kadang2 malas jugak bile anak ku di compare2 kan. Lagi2 dgt org terdekat..haish..