Monday, November 19, 2012

Rumah baru :: mencari langsir



pening gak biler pikir pasal langsir...
pilihan memang ar banyak..tapi nak jumpe yang pekenan kat hati memang susah...
eerrr..pulak tu nak beli yang murah2...
tapi yang pekenan memang memanjang kemain mahal...
ko nak kain elok2 cun2 tapi bajet ciput..ngeh ngeh ngeh....

sebelum ni..asyik ar tersasar konsep...
kalau boleh memang tak nak dah kaler2 tanak nih...
umah aku sekarang kan dah puas pakai kaler2 macam tu...
jadi laki aku request sumting yang berbeza...
alaaaa...bukan beza lain mane pon...cume nak lain ar dari yang pernah kiteorang buat...

tapi tu ar...memang biase kan..
kalau time tu dicarik memang tak kan jumpe...
gigih ar ko meredah kedai...





kat nagoya c4 kota kat area umah mak aku..
semua yang lame2..ritu aku tengok tu gak..ni aku datang..tak berubah jugak..
kain2 yang sama..-tak pekenan-

tak mo dah kain2 licin..





kat nagoya area tesco rawang besh sikit..
sebab kedai baru bukak kan..jadi stock2 baru..kain2 baru..
malangnyer...yang pekenan tak cukup kain nyer...
nak pilih yang lain tak pekenan pulak...



aku nak material kain macam ni..warne kosong..tapi ade corak tak nampak macam ni..
cume nak kaler lain...kaler ikut konsep kami...-tak ade-





luper kan corak2 damask dan besar2 macam ni..-dah pernah ada-





ni bidai tau..material...eerrr..plastik kot...aku tak tau..tapi yang pasti bukan kain...
tak boleh dibasuh...cume nak bersihkan ngan lap jer...
aku pekenan gak...nak letak kat dapur...
nak yang kosong jugak....
eerrr...tak beli pon lagi...mahal gak bende nih...200 hengget lebih segulung kecik tu tau...



petang raye haji ritu..sempat gi kamdar kat area Klang..[tak de gambar sebab malas nak amik]
kamdar kat situ besar gak...
tapi tetap same..tak de pilihan2 kain2 baru..
tahun lepas aku gi beli kain kat situ...-kain yang same gak...


jadi tak jumpe lagi pekenan kat hati...

tak putus asa....


cuti maal hijrah ritu pulak...dari puchong gi beli lampu..
terus ajak laki aku gi cari langsir kat KL...-semate2-
awal2 laki aku dah sound -"kene beli jugak kain langsir harini..dah sampai KL"
macam biasa...ayat kecaman die supaye aku tak terlalu cerewet...-baiklah-
naseb baik Kl ritu tak jammed dan senang pulak dapat parking...
sekejap jer kat situ...aku tak segigih dulu...
lagi2 mengusung anak kecik...tak ley nak dok berejam pilih kain..
seb baik gak ar senang nak jumpe yang pekenan hati...terus sebat...



ni baru langsir tuk ruang tamu...
sebab baru satu konsep kat ruang tamu jer dapat pikir...huhu..
tuk bilik aku..masih pilih2 kaler lagi....
aku nak cube pastikan...segalenye akan berbeza ngan umah sekarang nih...
mungkin tak ade lagi kaler2 tanah or kaler2 lomantik pepel tuk bilik tidur...
haaaiihh....pening gak nih nak pikir...
sebab..sebelum masuk..nak setel cat dulu..
cerite cat...next.......nanti aku cerite...


untuk langsir ni dulu...idea setiap ruang  dah ade...
kali ni aku nak buat simple sikit.. -jahit sendiri..
nak jahit dah dari sekarang nih...
buat pelan2...sementara tak sibuk sangat nih...
memandangkan ngan qaleef yang ngah melasak nih..
aku rase..sekeping langsir nak siapkan mungkin akan boleh amik mase yang lame..!!! jadi buat jer ar pelan2 dari sekarang hek...
















23 comments:

Anum said...

cantiknya sis
macam2 pilihan kan

chezaza said...

wahhhhhhh!!!! menarik gak idea baru lgsir akk tuh. Mcm dh ade idea utk langsir kawen sye nt. Tinggggg!! thanx akak.

Anonymous said...

selamat menjahit..nnt dah siap jgn lpa upload

Anonymous said...

selamat menjahit..nnt dah siap jgn lpa upload

pizet said...

selamat menjahit...nanti dah siap jangan lupa upload

Ros Anis Rusli said...

aty! mmg anis ktsebelah nursing roomsogo tu aty! adoi..cane leh xjmpa ek..leh nmpk sipi2 jek...anis ada tgk blk aty..ingt xd org..sbb langsir tu ttp xabis...baru nk msk tgk ada org..tp xushar la..jg pandangan kan..org tgh DF baby..xkan nk ushar kan...hehe...rupanya tu aty! waaaaa...kempunan lg nak jmpa aty n qaleef.... eh, komen psl len kan..haha..xsbr nak tgk aty deco umah baru..saited lak anis..hehe

MizzTina said...

xpe kak, pelan² kayuh.. biar cerewet, jnji puas hati n rumah berseri..


nk gmbr qaleef lagiiiiii

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye dah ade rumah sendiri
seronok nk decorate....

eima said...

hebat buat sendrik ....

dah renovate dapur ke pasang KC ...

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

baru tukar langsir umah setelah 4 tahun pakai langsir yg same..cam langsir pakai buang jer..
org pilih kain, hubby yg jahit langsir..jimat kan kalo leh jahit sendiri..

AIN NAZRI said...

aty kat KL beli kat mana? kat sarah globe ke.. kalu blog akak moon buat promo, kain2 langsir kat situ sgt murah n tip top.. semua kain baru2..suka tgk.. nanti kalau nak g beli langsir leh laa g sana.. especially time2 promo.. huhu

AIN NAZRI said...

eh aty sorry.. ada promo laa.. meh singgah..
http://miera301.blogspot.com/2012/11/sarah-hughes-globe-year-end-sales.html

♥ Elin ♥ said...

part paling best lah kalau kamu update ttg rumah ni :)

rasa x sabar nak tunggu next n3 tau..

pasti cantik!

Gadis said...

mesti akk pgi kursus jahit langsir ni..hihihi...

tapi akk mmg pandai pilih kaler tu..cantik n nmpk ekslusif..
nnti update lgi pasal hias rumah baru...eksited ni nk baca...=)

antalya said...

qalef dlm stroller nampak muka lembut mcm gegurl

@YUNID@TI said...

selamat menjahit....

Allene said...

go aty go... da siap tngkap gambar... :)

mamadhea said...

salam..

penah pegi sarah & hughes kat atas globe tak?....langsir kat situ boleh tahan gak cantek...pastu kalau ckp kita moon blog readers leh dapat 70%...tryla mana tau bekenan..hehe

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii akak tabik sgt aty boleh jait langsir sendiri. tak sabar nak tgk bila langsir tu dah siap digantung, mesti cantik

fatiha said...

musim kite sama.. musim masuk rumah..hahaha..

eh, plan kelas menjahit tu mcm kene postponed la.. perlu kerja dulu buat masa ni.. huhuhu..

ambik tempahan langsir x? kotla nnt nak tempah langsir, senang.. dekat je rawang dengan gapi tu..

Wawa said...

wow buat sendir langsir. sy ni dah beli langsir dr dulu kunun nak buat sndiri tak terbuat2. haih~ bila la nak serajin aty ni

Anak Lebah Comot said...

wow semamngat..jasmin menjahit baju kurung pon dah masuk 2 bulan baru siap...hahaha.cayokk2

Mimy Hamid said...

tak sabo nk nengok langsir baru ko