Friday, November 23, 2012

IKLAN berbayar di blog..??





dolu2...aku tak pernah terpikir pon buat blog ni tuk dapatkan untung...
[dan tak pernah berniat pon nak dapatkan untung ape2 dari blog]
dah buat blog..baru tau...boleh dapat duit rupernye dengan secare tak langsung...
melalui iklan nuffnang...-tapi blog macam aku ni mane lah nak dapat untung riban2 macam blog lain tuh...-
cecah ratus tu pon dah rase banyak sangat...ngeh ngeh ngeh...
jadi lah..dari tak de hek....-tak baik ko kufur nikmat...
-tetibe terus cek nuffnang sebab lame tak cek..kot2 ley dapat cashout payment gi shopink kat pureen sales tu kannnn...-dengan harapan


haaa..berbalik pada cerite blog..iklan dan untung..

semua nyer datang sendiri..
maksud aku...tak pernah pulak terpikir sebelum2 ni nak carik keuntungan ke hape melalui care ni dengan blog..
siyes...dolu2...mase zaman2 jahil blog..
tengok  -24 hours sponsored post- kat blog2 orang lain..
tengok -iklan berbayar- bersepah kat dalam blog
tengok - siap ade banner tuk di tempah ikur saiz dan harge -
tengok kat blog tu..atas bawah kiri kanan bersusun macam2 iklan..
tak kire ar tu blog tulis pasal ape pon kan...
kekadang pening aku bace..satu n3 bawah nyer ade iklan selambak..
nak bace entry lame kene gi next page...
tapi biler tengok orang2 dok letak selambak iklan kat blog....
peerrrggghhh....giler kentang..!!! -eeerrr..mase tu...
aku dok pikir2...macamane derang buat hek...huhu...

tapi tak pernah amik port ponnnnnnnnnn...........
tak tau pon ape untung nyer mase tu...


eerrr...sekarang baru tau.....ngeeeeeee...........



alhamdulillah...ape2 pon..aku anggap tu adalah rezki..
yang datang dalam bentuk macam tu...


memang agak banyak orang email aku mintak aku review product derang...
or kedai...or blog...or web...atau ape saje ar...

mungkin ade antara2 bende or blog..or kedai2 yang aku cerite kat dalam blog ni..
sebenarnyer tanpe ko sedar tu adalah satu iklan...
contoh macam pashmina..shawl...baju...kedai2 on9..handbag..roduct makanan...barang2 si qaleef pon banyak gak sebenarnyer...

berbayar...??? -macam untung jer nampak kannn...

tapi hakikat nye..mey aku nak cerite kat ko...

kalau ade orang tanye aku...-berape harge kalau nak letak iklan kat blog nih?-
kalau kate nak soh aku caj pakai duit...
sumpah aku tak reti nak kire kat ko...!!

-jadi selalu nyer aku akan tolak-

banyak kali..
rugi tak amik..?? tu kate ko...
tapi aku ada pendapat sendiri...

pernah sekali diminta buat iklan tentang satu product pembelajaran...
product tu pulak mencecah beratus2 ringgit..
kalau kedai on9..atau melalui blog dan fb mungkin lebih mudah tuk aku.
tapi product u sumtin yang aku rase -aku tak ley nak cakap banyak kalau aku tak cube sendiri-
tapi masalah nyer ialah..sebab product tu mahal sangat..
tak kan orang tu nak kasi free2 macam tu jer kannnn...
dan pulak...tak de sumber2 yang boleh aku buat rujukan...
nak di cube pon tak tau macamane..tak ley nak bayangkan pon...
jadi macamane aku nak tolong iklan kan... [mintak maap yer kak]

lain ar..memang aku betul2 nak amik untung dengan buat banner khas bagai..
dan caj ikut mingguan atau bulanan...

okeh..aku tak reti nak buat sebenarnyer...
dan masih tak pikir nak buat kat blog ni pon lagi -buat mase nih-


jadi sebab tu lah...aku lebih suker iklan kan atau promote sesuatu yang 'lebih real'..
contoh...ko bagi aku barang ko secare percuma...
untuk aku cube sendiri..
dan sebagai balasan aku akan review product ko...
bagi aku tu lebih mudah...


tapi aku tak amik sebarangan gak dalam ko kate macam lagi ok kan..

eerrr...bukan memilih barang or jenama...tak ponnnnnnnn...

tapi aku tengok atas pada diri aku sendiri macamane...

contoh...pernah 2 kali aku menolak untuk iklan kan CLOTH DIAPERS...dari brand yang popular..!!!
sedangkan...aku boleh dapat CD free untuk aku cube pada qaleef..
rugi kan....barang mahal gak tu...
tu yang ko pikir kan...
aku tolak..sebab aku tau..aku tak gigih..!!!
jadi aku tak nak amik sebab free...dan poyo2 buat iklan macam bagus..
betul..tak cube mane nak tau kannnn..
tapi tak yah ar cerite banyak..
aku tau ar tahap malas aku ni macamane...ngeh ngeh ngeh...

jadi...jangan pentingkan diri dan terlalu tamak hek..

ade bende kite boleh cube dan review...-yang tak akan rugikan sesape-
tapi ade bende yang rase nyer...tak perlu amik pon kalau rase diri tak mampu nak 'buat'...

haaaa...paling menarik yang aku pernah tolak...

biler sorang pembace blog ni dari uk...[tapi orang meysia nih]
mintak aku promote barang2 TOMMEE TIPPEE yag die ley dapatkan dari uk tu sendiri...!!!
since die kate aku banyak pakai barang TT nih...
tapi aku tolak...
kenape..?? hurrrmmm....
macamane nak cakap hek...
mase die mintak tu..aku masih lagi bekerje..
dan mase tu..aku ngah sibuk giler nak pikir pasal hal2 macam nih..
huhu...rugi kan...tapi tak per...
kalau aku nak..aku boleh jer email die balik...[tetibe dapat idea]*ting

ko nampak macam menarik dan besh dan untung...
boleh dapat macam2...
tapi hakikatnyer...tanggungjawap yang ko kene selesaikan tu pon bukan mudah..
biler ko dah amik barang tu..
bukan simply2 ko buat iklan cikai2...asal review..
tak amanah pulak rasenyer...[bagi aku lah]
tu kekadang..sesetengah barang...kedai..or on9 shop...
berkali2 aku buat review...-secare tak langsung-
ko tak perasan...??
haaa...tu ar ko...
memang kekadang..aku tak cakap pon...
sebab.. ade sesetengah mase...boleh jadi macam 'fake' atau rekaan kalau tak kene gaya nyer..-hanye semate2 nak iklan-
jadi tu pasal aku kate..aku lagi suker kalau pergi tempat tu sendiri...
atau cube barang tu sendiri...baru besh rasenyer..
kekadang tu..ko tak tau pon yang barang tu aku dapat secare percume untuk di review...lalalala....


jadi atas sebab ni ar..
aku tak nak terime sebarangan offer...
hanye sebab nak untung atau barang free kate ko....
mintak maaf pada semua yang pernah aku tolak sebelum2 nih..
insyaallah..kalau ade rezki-kite maseh boleh bekerjasama...

bukan berlagak....feeling macam retis nak terime watak berlakon..
tapi...aku pon tak nak rugikan ko jugak..
dah kasi aku barang free ratus2 rega nye..
tapi tak berbaloi pulak nanti........


baru ni dapat product dari PIGEON untuk di review...alhamdulillah...
ni aku suker...!!!
sebab..barang tuk anak...
boleh di cube...mane tau sesuai...boleh teruskan dan tak rugi ape2 pon tuk both side...
-macam botol ritu lah-
ni kate dapathari ni..belum tentu ley review jam2 ni gak..
nak kene gak cube pada qaleef tu sesuai ker idak..
haaa...baru ar seronok sikit nak buat ayat tu di review..
tak ley ko main bantai jer reka2 cerite...-tak baik ko-



eeerrr..ni kire iklan berbayar gak ar kan...-bayar ngan barang- ngeeeee...




p/s :: aku tak mintak...








16 comments:

Mrs Lurve said...

tue produk baru ehh? tgu aty review nti..nmpk comel jer

Mommy_Cha said...

hihihihi..sama lah kita kan?
momy cha dah dpt ntah bila nak review dah kuarkan teaser jer dulu tu..tapi lom nak try pada mikha. asik barangnye tertinggal kat opis jer..hihihi :)
nanti lah nak review nak kena try test gak dulu kang tak pepsal aku hentam kromo jer menulih pasal product ni..dah si natalie tu tak cayakan kita eh?
kihkih!

Gieyana said...

bestnyer Aty..blog ko mmg byk reader psl ko review in details..aku suka bc blog ko psl aku suka tang deco2..:-)

fiza said...

Bestnya. Macam mana bley dpt job dari PIGEON nih?

nuyui a.k.a miss YUI said...

scara tak lgsg ni entry iklan dah..kih2..

Anum said...

tunggu next entry

Mimy Hamid said...

aku pun pikiran sama macam ko...kalau org nak iklan produk ...aku pikir 2-3 kali...aku tak nak jadi fake...macam pigeon tu memula aku tak reply ..then aku rasa accept la kebetulan nak cuba botol susu untuk Fayel..dan ternyata berhasil..dan review pigeon itu ternyata membantu orang ramai :))...thanks pigeon..ehhh promote

O'gosh Iskandar said...

wah..bagusnya..bertambah rezeki tu....nanti ai kirim telur yang ai goreng kat aty untuk direviewkan....hehe..gurau je tau..

eima said...

CAM NE KO BOLEH DPT OFFER NI .. HEBAT LA

Ryn said...

salah sorang yg mmg akan terpengaruh dengan iklan yg aty buat!!!! hahahaha.....:)

fifi tiez said...

Tp pigeon tu memang bagus.pas baca akak kata puting dia elok,sy terus beli utk rissa n dia suka..

puding roti said...

besnya..blog ramai pengunjung n isi best mmg mudah dpt perhatian pengiklanan..pengaruh lebih besar kn..hoho..

Veelara said...

Kite suke bc blog aty sbb real.klu aty review apa2pun mmg kite yakin......sbb pcaya kt aty....ternyata mmg xsilap caya kt aty sbb aty pn ckap xnk buat semata2kerana duit :-)

Asz Miza said...

betul ckp fifi tiez tu..lps baca blog aty pasal puting pigeon..try beli and mmg bby okey je..walaupn b4 ni dia xmemilih pun tp sja test nmpk mcm lg best..hihih

Linda said...

Saya suka sgt blog ni sebab teknik fotografi awak mmg hebat!

SSurianah Yana said...

salam. kak.terima kasih bagi tips..memang tak ble ambil iklan yg nak direview sembarangan pula kan...

salam kenal kak..sy follower 2491 kat sini^^

http://ssurianahyana.blogspot.com/