Friday, November 23, 2012

Review :: Tommee tippee Easy drink cup..qaleef nak ker..??






qaleef dan botol..?? so-so la sekarang...boleh terime gak kalau nak dibandingkan ngan dolu2...

ni dah makan..sajer2 ajar die pakai drink-cup pulak...
dari awal ritu..mase muler2 makan  6 bulan ritu dah pakai dah..
tapi baru ni nak cerite kat ko...



TOMMEE TIPPEE easy drink cup..aku beli yang ngam2 tuk 6 bulan nyer...
ade kaler pink hijau yang sangat menawan...tapi aku pilih kaler ni..lagi sesuai tk qaleef...
walau qaleef tak peduli ponnnnn....


muncung nyer tu getah...memang besh ar qaleef nak mengasah gusi..







sebab qaleef dah boleh pegang sendiri..jadi memang sesuai ar..
cume...die tak pandai tonggeng kasi air tu keluar kat muncung nyer tu...!!

aku letak air masak pon dalam tu sikit jer..1oz jer kot...ker..kurang..ngeh ngeh ngeh..
mase ni baru2 nak kenal rase air masak yang tawar tu..
ko hengat qaleef suker tawar2 tuh....??!! 




tapi ok lah sebab die dah pandai pegag dan tau nak minum dari muncung tu.
nanti2 pandai lah die tonggeng sendiri kasi air tu keluar...
buat mase ni...aku tolong buatkan..walaupon die berebut tak kasi aku pegan cawan die..
geram hokeh...!! sebab nanti habes lenjun baju seluar walker semua ngan air masak tu tertonggeng die bawak main...gggrrrr.......



easy cup ni bukan macam botol...ade anti colic bagai..
cawan ni...flow die agak laju...
jadi memang ley tersedak2 anak aku kalau minum...
tu pon kalau die telan air masak tawar tu...kalau tak..die main buat sembur2...haaaiihh....


tapi dah masuk 7 bulan ni..ok sikit..
kekadang pakai ni..kekadang aku bagi akai botol pigeon tu..-isi air masak sikit-
buat minum lepas makan..buat basuh mulut..
pakai botol rase macam selamat sikit..tak tumpah2..tak ar air meleleh2...


p/s :: suker tengok qaleef minum pakai cup ni..nampak macam dah besar pulak..heheh..










25 comments:

mRs mysarah said...

aty.. sarah bagi hafiy guna sippy cup brand thermos. memang tak tumpah kalo kita tonggeng dia. setitik pown tak keluar. bila dia sedut baru keluar. tu pown si hafiy tu boleh tersedak hahaha.

p/s: risau pulak nak bagi dia yg flow laju kalo cenggitu huhu

Mommy_Cha said...

aty, cha pon dah beli satu brand Avent.
tapi mikha tk pandai isap lah. Avent nyer tu kena sedut baru kuar, tak mcm botol kan, laju jer kuar susu. pastu lagak gaya nak minum dia dah nangis sebab air tak kuar..hadoi ntah cena nak train itu budak pon tak tahu lah!
tensi mak!

Mr n Mrs Zaidi said...

bru ingt nk cri jugak untuk daaliyaa satu...sbb daaliyaa skrg dh cmpur susu fm, so skrg mmg selalu la bgi air kosong kat dia lepas mkn... daaliyaa pegang kejap jer,pastu nnt diketuk2nya bekas tu nnt...hihihi

Gadis said...

bestnyer tengok pembesaran QALEEF...best sgt2..
dah la comel..
hihihi..

Darwsiy ni pun makin hari ader je yang dier nak pandai...=)
seronok je rase tgk anak membesar depan mata..

nikmat Allah..=)

mummy ammar said...

wah...qaleef dah start pakai cawan!! saya nak beli gak cawan but bila hubby tanya, dia nak minum air apa kat dalam tu..terus terdiam..adey...takde poin lak nak betah sebab dalam botol pun bley minum air masak!! haha

Allene said...

bab sembur tu mmg geram kan...

Hazz said...

suka brg TT ni, semuanya cam kiut2 je tgk. kengkwn pun ramai suggest botol susu TT tp blum cuba lg.. da makin besar qaleef. ;)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Ada satu jenis training cup Tommee Tippee jugak yang ada anti colic. AKu ada beli untuk Aidi.

Yang tu memang kalau baby tak hisap, air x keluar. Kalau kita tonggeng pun air dia xdelah mengalir laju mcm air terjun. Aidi so far okey minum guna training cup tu, cuma bila sampai bab dia nak main air..dia minum pastu dia luah balik air, bukannya dia telan. Yang tu memang basah lencun jugaklah sudahnya. Haha.

Anum said...

banyak belajar dgn blog sis

Erina Asmawani said...

Good boy Qaleef! Dah big boy dah :)

Aqil pun masa memula dia suka geget2 je muncung cup..skrg dah pandai tonggengkan sikit. Dapat la minum airnya sikit. Takpe Qaleef..practise make prefect. :)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam sis, kalau cawan camtu, saya pun nak!! muahaha~ tiap2 masa minum.

eima said...

HARGA NYE BRAPE KAK ??
AKU BELUM AJAR ANAK AKU PAKAI BOTOL AIR ... TP PAKAI STRAW DAH LULUS ...MINUM DIRECT DARI CAWAN PUN DAH LULUS .....

fifi tiez said...

Montel btl jari2 qaleef tu pegang botol.geram tgk..

Wawa Yusoff said...

mikhael ade 1. tp dia punya jenis getah kemek tu. susah sikit nak meleleh. tp kalau dah dihentak2 nye botol tu mmg lencun jugak!

Siti Haslinda Sadiken said...

brapa rm nie dear?

PUAN SUE said...

aqilah pun ade mcm ni..tapi dia mcm tak suke je..last2 bg dlm cawan atau botol dia je

farahkeifli said...

Umar langsung xnak..bagi je cawan..mula2 lencun la jugak..

erna said...

erna pun ada beli cawan muncung macam ni untuk iman. memang baby suke la cawan macam ni. bukan minum sangat awal-awal. gigit je lebih. qaleef nampak expert pegang cawan tu :) comel!

Shakina Farhan said...

hahaha..boleh bayangkan mcm mne mamanye & qaleef berebut..

Dyah said...

Aty, td nampak dkr Pureen Warehouse Sale....mula2 nampak baby Qaleef dgn papanya....lama gak die tggu Aty....dah lama tu baru Aty muncul....nak tegur tapi takut...ngeh.ngeh.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

membesar dengan sehat.. omey3

LuN@_aiDi said...

bby Zahin buat asah gusi jer..tensen maknyer..
tak brape pandai nk isap.tommietippee gak.huhuhu

MizzTina said...

comel je dia pegang tu..hehe

saza said...

aku ada jgk..tp brand anakku punya..memang kengkadang dia buat main abih basah lencun..geramm.grrr.

pizet said...

kalau ajar dia minum cawan yang ada straw tu dia nak x? ajar dia sedut straw cam ok sikit...tp syaza yang dah 1thn7bln pun still tersedak bila guna straw cuma nak tumpah tu kurang la sikit