Monday, November 05, 2012

menan old skul...ko hader..??



menan murah jerrrrrr....
3 barang 10 hengget aku beli kat my dear warehouse ritu aku gi tuh...
eerrr...memang selambak kan menan kat situ...
tapi misi pergi situ hanye tuk satu sebab...hanyer tuk satu barang...
tapi misi tak tercapai....aku dah cerite kan jumaat ritu...
eerrr...tapi ko caye ker aku tak beli ape2 kat situ selain dari barang tuh...?? -memang tak ar jawap nyer kan..
dapat beli menan murah ni pon aku dah puas hati...*dasar

aku beli bukan ar sebab aku nak sangat perabehkan duit..
tapi aku rase menan ni sangat2 mengundang nostalgia tuk aku sendiri...
aku nak aku jugak ade nostalgia maknyer nih nanti...ngeeeee

















aku rase...ko dolu2 mesti ade kan permainan macam nih...
haaa....dolu2 mane ade fisher-price bagai...
mane ade menan2 lagu2 tuh...mane ade flash card...
paling dasat..mane ade tab i-phone bagai nak bagi anak ko main..
mase tu..paling popular..kalau ko ade anak patung barbie pon dah rase kaye sangat....
kiteorang adik beradik ramai...mane boleh main menan mahal2 nih...
dapat menan loceng2 bunyik2 macam ni pon dah rase besh sangat mase tuh....
menan macam ni...aku rase -barang mesti ada tuk mak bapak bagi pada anak-
eerr...aku tak tau ar ko..tapi kiteorang adik beradik...
mak ayah aku belikan...
bukti...ade gambar kiteorang baby2 dulu ngan menan nih...!!!
aku ade sekeping gambar ngan barang menan yang gambar last tu...
tapi gambar mase tu kaler cekelat...tak napak kaler menan..
mak aku cakap aku nyer kaler kuning...siap tanye mak aku..."kenape mak tak simpan..!!??"
-menan murah macam tu nak simpan buat ape...ko banyak duit sekarang..lebih dari tu ko boleh beli
bukan tu maksud aku...
aku maksudkan...kenangan....-yang tak mungkin kite mampu beli..
naseb baik zaman aku dulu dah ade kamera dan kodak...
masih boleh menyimpan kenangan....



sape kate menan murah ni tak membantu perkembangan si anak..???

asal menan jer ko beli kan...
tak jugak...aku memilih jugak menan yang aku nak belikan pada qaleef...
dan satu bende..aku tak pernah berkire tuk belikan bahan ilmiah atau bahan bacaan pada anak..
eerr...tapi yang ni...aku memang sengaje beli kan...

mungkin bagi kite menan ni -tak ade ape2- hanye sekadar menan..
tapi aku sendiri baru sedar...yang qaleef belajar sesuatu dari menan yang aku pon pikir hanye sekadar menan nih...!!



menan nih....
kan kalau kite ketuk2 kat kaler merah atau biru tu akan kuar bunyik..
qaleef mase aku bagi menan ni..die terus masuk mulut..[die semua bende nak masuk mulut]
die sendiri aku tak pernah nampak lagi biler pegang ape2 barang or menan..
die hempas2 barang pukul2 barang tu kate nak kasih bunyik ker bagai..-elok lar tu..
kalau ade die suker tepuk2 barang...tepuk2 meja or pintu kasi kuar bunyik...
[jadi aku belikan die yang drum tu..tepuk2 kuar lagu dan bunyi serta lampu kaler2]
menan nih pulak...ko kene ar pukul2 baru besh kuar bunyik kan..
mane si qaleef tu tau...
aku buat depan die...soh die tengok ape aku buat...
biler bende ni di pukul2 kat lantai -kuar bunyi pek2 tu..
menarik nyer..lepas sekali aku buat depan qaleef...
qaleef jugak buat bende yang sama....!!!! -hanyer pade menan tersebut...
di boleh memegang dengan kuat dan menegetuk pade tempat yang betul...

okeh..aku memang tau budak cepat belajar..

sebenarnyer pembelajaran baru jugak kat aku....
qaleef akan ikut dan buat pelakuan yang kite  buat depan mate die...
tak perlu amik mase yang lame pon tuk die menyerap semua tu...
sekali aku ajar...jam tu gak die boleh buat...
jadi berhati2 jugak lah ngan sikap buruk yang kite tunjukan depan die...
jangan pikir -budak tak paham ape2-



haaa...tu baru cakap menan old skul macam nih...
belum lagi ko cerite kat aku yang ko belikan menan rega ratus2 kannnnn...


eerrr...menan yang gambar fes tu..ade loceng besar galam nyer...-bising..!!!
mak aku tak suker...hahahah....
menan2 ni pon ritu jumpe kat tesco baru 2 hengget jer satu...
boleh beli 5...ngeh ngeh ngeh......




28 comments:

Anum said...

hehe
gelak anum tgk teringat anak2 buah anum

Allene said...

aty.. lin pun grab mainan je masa pergi my dear sale tu... yang len tak berkenan pulak...

fifi tiez said...

Adik2 sy buat mainan tukul ni utk pukul kepala kakaknya ni hah..hehe..

mummy ammar said...

anak saya ada!!tapi dah tak bunyi dah sebab loceng dia dah pecah...ketok kuat sangat terus berderai...haha

Mimy Hamid said...

menan oldskool pun takde hal la beb..janji ada menan....anak aku lagi la mena sudu skp susu je kumpul aku bg dia main...heheh

S.n.Fariza said...

bulat mata mcm aty :))

akula aku said...

beli juga untuk akmal n alya last time.. hmmm, dibuatnya mcm tukul kayu. pecah berderai..

Gadis said...

same la kak...
ain pun beli menan mcm tu jugak...
tapi darwisy tak pandai pegang lagi..ain bagi untuk dier leka jek...hihihi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

budak2 memang tertarik dengan warna dan bunyi an.. bagus beli murah ke mahal ke janji anak2 boleh belajar

Baiduri said...

first2 nk beli menan kt tasneem hari 2 t'cari2 jgak yg loceng2 2 tp xjumpe....hehe

PUAN SUE said...

maian aqilah pun dah penuh bekas.walid dia rajin belikan

Gieyana said...

Menan nie mmg nostalgia...kbykn budak or bb sure ada...:-)

nuyui a.k.a miss YUI said...

rasanya menan yui cmni ada lg kat umh tu..hihi.

Cheyan said...

hehehe qhaliff hensem boy la..
I pun duk tgh cari menan yg old skul..i nak teeter yg berbentuk lapan tu..dulu2 I tgk anak2 buah ada..now nak carik susah no..

yang hammer tu nampak best..hehehe

Ros Anis Rusli said...

airiell ada!!!SEBIJIK...ngehngehngeh...yg ketuk2 n yg pegang loceng2 kicik tu..bli 2 brg rm3..hehe..sngat jimat...anis pun xd la beli brg menan mahai2 sgt...psr mlm pun layan jugak..sebab ms anis kecik2 dulu pun dpt menan psr mlm pun dh bangga abis dah!huhu

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

bestnya dia dpt mainan.comey sgt mata dia besar cam sis =)

MizzTina said...

aiyoooo, geramnya tgk mata dia

hasyimahshe said...

cool lah. nowadays mana ader parents nk beli mainan old school ni lg dah.

With Julia said...

Weeeeee windu kt budak tecik si qaleef...qaleef dpt toys byk2 eh mama beli? weee nak kawan ngan qaiser ilman x qaleef jom2 :) murahhhh ye menan qaleef nak jugakkkkk :))

With Julia said...

Weeeeee windu kt budak tecik si qaleef...qaleef dpt toys byk2 eh mama beli? weee nak kawan ngan qaiser ilman x qaleef jom2 :) murahhhh ye menan qaleef nak jugakkkkk :))

iietamalek said...

mmg old school...hehe

eima said...

old skool ek tu ... tah byk je menan tu kat rumah aku ....
aku manade beli menan mahai utk anak2....rugi

~ NANA ~ said...

susah dh kot nak jumpa menan gitu skrg ni...yg byk jual ni skrg ni semuanya moden2...siap ada i-pad utk baby tuh...hehe

nisa said...

Mainan old skool camni dah xmasuk pasaraya besar dh..susah nak jumpa, saya pun ada jumpa jual dekat kedai mainan auntie.. Sekarang orang heboh nak mainan branded fisher price, play skool camtu je...apa pun xkesah..janji anak happy..

izfanora said...

teringt plak time kecik2 tgk menan tue sume.. budak skrg mmg sgt advance.. kn byk berjaga2 jd parents..

♥ Wina ♥ said...

eeeeiii geramnye tgk Qaleef nih! nak peluk ketat!

syuhada said...

assalamua'laikum. hehehe. kak, sama la. sy pun beli mainan yg 3 ni jugak utk Ilham. ;p suami beria pilih..kikiki

Norliana said...

salam..kita bg sudu, seduk kayu sume yang sedia ada je yg agak2 tak membahayakan anak main eee..tmbah ckt je mainan yg beli..eee..sb anak cepat bosan maianan sama.Alhamdulh cepat perkembangan dia.tryla cuba..