Tuesday, November 06, 2012

Rumah baru :: Misi kipas dan Lampu





kunci belum dapat lagi..
tapi sibuk dah pikir pasal kipas lampu semua..
barang elektrik ni tak ley beli terlam[au awal sebenarnyer..
takut habes warranty cepat...
tapi risau pulak biler pikir..kang dapat kunci waktu tu baru kelam kabut pikir nak beli tu nih..
banyak pakai duit nanti waktu tu...
baik lah beli awal2 sikit...-secare terancang..
harap nyer..kunci akan dapat dalam mase terdekat nih.. [ko doakan aku la weeyyhh]


mase laki aku balik hujung minggu dari out stesen ritu...
sebelum raye haji...mase ade my dear warehouse tu...-aku pergi-
singgah sekali cari kipas lampu semua kat puchong tu...
dah dekat dah...
memang dah plan nak gi kat kedai Houses Lightings yang kat area puchong tu...
orang dok canang kedai tu murahhhhhh...............




target kami...mesti beli kipas dan lampu haritu....
since dah ramai orang kate murah...malas dah ar kiteorang nak gi survey2 lagi...
iyerrrr...kami memang malas.....
ngan anak kecik lagi nak turun naik masuk kuar kedai kan....
ko tau jer lar kan...kalau datang time ngamuk nak tido die datang...-bukan tentu masa...
dan lagi..dak kecit ni bukan ley penat sikit....
tu pon..mase balik dari my dear warehouse tu..nak singgah sini die dah ngantuk..
dalam kereta terus tidor...-sedang bukan jauh pon dari warehouse tu ngan kedai nih...
tak sampai hati nak kejut..-tapi biler letak dalam stroller terus die terjage...




biarkan laki aku memilih kipas...die lebih tau...
aku...pikir pasal lampu.....



murah...???
memang agak murah ar kipas lampu kat kedai nih...
walaupon aku tak gi survey banyak tempat..
tapi aku tau harge nyer memang agak murah...-dah kate ko memang suker shopping kannnn....
aku dah biase membeli sebelum2 nih..
jadi aku masih boleh buat perbandingan harga dari sini...

dan kedai ni pon banyak pilihan gak...






untuk umah baru tu..kiteorang memerlukan 7 bijik kipas ceiling...
2 untuk ruang tamu dan ruang makan...4 untuk bilik tidor...dan 1 untuk ruang family kat tingkat atas..

tapi kiteorang beli 2 bijik jer yang cantik..pakai remote..
tuk bahagian bawah tu..
yang kat bilik2 semua..pakai kipas putih biasa sudahhhhhhhh.....
murah pon...bukan 6-7 puluh regenyer..beratus gak cecah....
kipas2 ni jer nak ribu gak habes hokeh....phewww.....

tu pon nyaris aku mintak laki aku nak soh pasang kipas kat dapur gak...ngeeee...

air-cond....??? -kalau ade bajet lebih dah siap pindah nanti baru pikir kan-




kat kedai ni bayar amik nombor tau....
aku pon tak pasti kenape...
tapi aku rase nampak lebih bersistematik...
walaupon ramai orang..tapi tak kelam kabut... 
biler dah pilih barang...orang lain akan amik...dan buat checking barang...
ade orang bagi nombor giliran tuk bayar...
lepas siap checking..-nombor tu naik dan bayar..
sebelum barang di bawak keluar...ade orang check lagi sekali...





barang semua pon derang yang tolong hagkut sampai ke bonet...
memang laju...dan kemas jer sistem nyer aku nengok...
service baik....dan sangat2 membantu...
pekerje nyer ramai....tu mungkin tak timbul masalah melayan pembeli...



iyer....kami hanye beli kipas jer mase tu....

LAMPU...???? 
kalau ko dah sampai kedai baru ko nak pikir pasyen macamane ko nak...
memang tak ar jawap nyer...-tak membeli-
sebab...?? satu hal tak terpilih...!!!
rambang mate...sampai hampir luper pada konsep asal umah yang kiteorang nak....
lagi satu hal..nak memilih tu pon...nak amik mase...
nak kene belek pikir satu persatu...
dengan si qaleef yang tak senang tengok mak nyer nak shopping...-aku rase qaleef tak suker gi shopping ar-
die dah start hek hok nak sambung tidor...
nak beli pulak bukan sikit....haaaiihh...
aku tak nak salah membeli...-lampu cun2 mahal gak hargenyer...-
salah beli membazir pulak..nak tak nak kang kene gak pakai....
bagi aku..setiap ruang mesti ade kesinabungan konsep..
tak kan nak  main taruk jer kan...
eerrrr...lain ar kalau ko memang pilih nak pakai lampu kalimatang panjang tu....



ni baru nak muler langkah...
baru jer beli kipas...
banyak lagi nak di beli...
tangan masing2 dah kat dahi memikirkan duit yang nak di keluarkan...huuiihh....*pengsan..

naseb baik perabot asas semua kiteorang tak perlu pikir dah..
semua dah lengkap.. *tapi aku rase nak beli tivi cabinet baru ar....[ngeh ngeh ngeh]
so..kurang lah sikit perbelanjaan kat situ kan..
cume nak beli yang penting2 jer..
eerrrr...........bagi aku..semua nyer penting....



p/ :: next - LANGSIR pulak...





32 comments:

Anum said...

bagus2
perancangan awal

Cik Puan Tqah said...

wa..bestnye..xsbr nk ade rumah sndr nnt

~MommyAida~ said...

wahh bestnyaa nak pindah rumah abru..lampau2 kat situ pn cantik2 kan...

♥ ROS ♥ said...

Bestnyer.. Ros pun xtau la bila nak shopping mcm ni... Berangan nak umah kedua..hahhaha

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Langsir cari kat Globe Jalab Tar lvl 5, ada blogger selalu beli sana dapat murah. Siap kedai bagi diskaun lagi kalau sebut nama KAK MOON tu
ni link dia : http://miera301.blogspot.com/search?q=langsir&x=0&y=0

nur zulya said...

tak sabar nak tgk rumah baru aty..nak tengok aty deco mcm mana :)

MizzTina said...

dl pernah pegi satu kedai lampu kt seremban.. lampu dinding tu rm10 satu.. terkejut gak sbb sgtttttt murah.. akak try la cri kt ikea lak.. hehehe

IeRA said...

SALAM...

Memang teruja nak masuk rumah baru ni, saya pun macam tu gak. Tertungu-tunggu nak dapat kunci rumah.

~ NANA ~ said...

aty...nanti selalu lah yer update pasal deco2 ni & share tempat shopping perabot yg best2...i pn insyaAllah next year masuk rumah baru...blur lagi nk buat apa dulu...hehe

Allene said...

semangat ni... go aty..go...

izfanora said...

bestnyer shopping utk umh sendiri.. xsbrnyer nk ada umh.. umh skrg hg mcm nk bunuh org.. waaa..

eima said...

take note ... kena kumpul duit utk lampu kipas bagai ...hmmm aku tak terpikir pun sebelum byr deposit ari tu ...hmmmmm

seb baik ko wat entry ni

Liyana said...

eeee bestnye dh ade rumah...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah,settle satu hal..

amaniammar said...

saya nak tanya kedai kt mana...
psal saya pn cadang nk beli kipas dinding kdk..

LuN@_aiDi said...

Masuk umah baru memaNg banyak pakai dwet kan?
yeler macam-macam nak kena beli
better beli sket-sket drpd awal..
klu tak nnt fengsaannn ler nak membayornyer sekali gus..
yea dops?!hihi

♥ Wina ♥ said...

tak sabar nk tgk langsir!

Ryn said...

syok nye aty deco rumah sendiri kan...bair behabis duet pon x pe...umah sendiri..puas hati kan..:)

ily♥ said...

Kedai ni mmg murah n byk choice.. rambang mate jgk nk pilih....huhu....

suterazen said...

Assalamualaikum,

Waahh, sonotnya tgok Aty mai sini...Kedai ni blakang opis kakSu...hehe..

Dari dulu mmg salu jd sebutan kedai ni sbb rega murah.
Penah nk beli mentol lampu tmpt lain jual rm16.90, kat situ akak dpt rega rm9 saja, sama jenis sama jenama tu...kalau kipas lak InsyaAllah murah lam rm20-30 depen on jenama.

fifi tiez said...

Soping bawa anak memang kurang best kan kak?nak tawaf satu kedai pun susah...

O'gosh Iskandar said...

Sukanya tgk lampu2 tu...kita taun depan pun nak pindah rumah baru gak...baru beli je la....xla baru mana pun.....tapi semangat plak tgk aty shopping...kn kerah en dadi ke sana ni......apa alamat kedai tu...?

nisa said...

Shopping barang hiasan rumah la paling saya suka...huhu..paling suka pegi Ikea..auww.. confirm duit laju je mengalir kt situ..hehe

fatiha said...

wah.. Bestkan nk msk umh sendiri.. Tp tu la bile tgk duit mengalir mcm air!

Shizan Syafik said...

syoknye shopping, kalau dah nama pun shopping, shopping ape2 pun jadi best kan

puan.mila said...

bestnya nak msuk umah baru..mahu xlena tido pk duit nak kluar..heheh

aanie said...

sy pun shopping kat sini gak dulu masa nak masuk umah baru...berbaloi....:)

With Julia said...

waaaaa marvelos...best hias cantik2 umah sendiri...akak dah behenti kje ke? now buat bisnes sendiri eh? sorry lama x bukak blog sbb baru je masuk keje sbb dh habis cuti pantang..yepiii...windu nk baca blog akak...wink2

p/s baby boy akak sihat?

Mimy Hamid said...

aku nak beli kipas...ko bg alamat nak pegi..

Cik Puan Rara said...

heee best kan nk masuk umah baru;

mizzura said...

salam singgah cari lampu :-)

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)