Thursday, November 08, 2012

mintak napas weeyyhh.....




kalau aku nak cakap ape menarik nyer 6 bulan Qaleef eeman......
eeerrrr.........................uurrrmmm....


Qaleef eeman sedang melasak giler...!!!
siyes.....!!! aku perlukan bantuan pernapasan tambahan....!!!


qaleef sangat lasak..
biler orang tengok die melasak tak reti duduk diam...mesti cakap...-biase lah..anak lelaki..-
tapi mak nyer nih tak terdaye weeyyhhh....

jadi ko jangan pelik tengok aku makin melidi kurus kering..
Qaleef suker buli aku....!!!!! -tak tipu......


ko tau ar kan..Qaleef masuk jer 6 bulan ritu..
dah pandai merangkak kemain laju...berdiri berpaut sendiri...
dan ni..pandai lak meniti dan memanjat...!!!!
aku dah tak ley tinggalkan die langsung sekarang..

jalan paling selamat kalau aku terpakse tinggalkan die bersendirian...
ialah ngan letak die dalam sport car die...
kalau tak...sawan ar ko tengok die cube memanjat grill umah.....gggrrrr........


anak lelaki.............


haaaiiihhhhhh............


naseb baik comel.... ttteeehhhihi......


ngikut sape lah agak  nyer lasak kemain..........

laki aku cakap -mesti ikut perangai aku-
eeeeeerrrr.....malu nak ngaku...........








haaaa...ko tengok..ko tengok....!!! pantang aku lepa kejap...ke sini lah tempat peberet die...
tu siap angkat2 kaki...nak panjat lar tu..!! *pengsan..
berani pulak lepas2 tangan macam dah teror sangat....haaiiihh...

kalau di pantau tak ape...macam ni..aku tengok dan peratikan die jer..
aku pon nak gak tengok effort die tuk bende nih..
sejauh mane die ley pergi dan buat...
tuk sesetengah perkara..aku tak kan larang...aku nak die belajar...
tapi DENGAN PANTAUAN... 
sebab bende2 ni boleh mendatangkan kecederaan serius pada die kalau tak kene carenyer...




belum lagi aku cerite cubaan2 Qaleef nak panjat naik tangga nih....
buat mase ni..yang aku peratikan...die dah dapat naik satu anak tangga...
lepas tu..aku terus hangkat die...tak nak mengambik sebarang risiko..
banyak lagi tempat lain yang kamu boleh belajar nak ooii....

sanggup ker aku tunggu pindah umah baru baru nak beli safety gate...??  
melain kan aku sentiasa bersedia ade bersama qaleef setiap saat..

nak kene beli jugak...atau....buat sesuatu..
tak kan nak tunggu anak tu tergolek baru aku dok heboh....





ni lagi satu die suker nak panjat... tak tau ker walker tu ade tayar ley bergerak..
tu yang selalu tetibe dengar qaleef melalak..
sebab..walker ni mengelungsur dan die pon tertonggeng sama...
die tak nak dok letak lame2 dalam tu..-qaleef kate tak bebas nak memanjat..
tapi kalau die tolak same2 ngan walker ni...-die suker..!!!
ape daaaaa......




risau mate nyer rosak cepat -macam mak pak nyer-

tapi memang tak dapat nak di kawal...
memang ni lah keje nyer tempat die berlatih berdiri dari awal2 dulu...
tutup tivi terus -senang cerite- makpak mengalah tak tengok tivi..
sikit jer mase lagi tu..aku rase...die dah boleh panjat dok atas cabinet tu.!!




qaleef asal celik mate jer nak main...celik jer..aku pon kene celik sekali..
die bukak2 mate jer terus pusing merangkak...
tak de maknenyer ar ko nak bangun mengeliat2 dulu...
terus2 ko kene kejar die merangkak kemaian laju...
bukan reti serik budak tu tau...gggrrrr...

awal2 ritu..banyak kali gak ar die terletang..
yer ar..dah kate berani sangat nak lepas2 tangan kan...lepas 2-2 tangan pulak tu...
sedangkan diri pon tak berape nak stabil...

sekarang..qaleef dah pandai dari berdiri -turun pelahan2 tuk duduk...yaaaeeeyy...
tak de dah ar jatuh terduduk or terlentang...
die pon tau sakit...-belajar dari pengalaman-

masuk 6 bulan setengah..qaleef dah pandai meniti pulak...
die boleh meniti di sepanjang sofa atau kabinet tivi....
aku sekarang..memang lagi suker biarkan die bebas bermain..
sekadar duduk dekat2 dan peratikan jer tingkah laku dia...
sambil jadi penyelamat.....



susah nak tengok die dok diam...
mak nyer ni mengah weeeiiyyyhhh....
tu aku cakap...kalau die berjage...tak de maknenyer aku dapat mengadap blog..
sebab die paasti akan ajak aku main sekali ngan dia.... -demi mu anak....







p/s :: sekarang...setiap batang grill tu pon aku lap hokeh...... 







38 comments:

Anum said...

comelnya baby dia

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia..lasak dh skg tu..tu belum dia amik brg tu cmpk sana sni..kih2.. comel la dia.. bambam sgguh!

Erina Asmawani said...

Wahhhhh!! Cepatnya Qaleef..memang takley tinggal la dia Aty. Good boy Qaleef! :D

fifi tiez said...

err..nasib baik rissa girl (sambil urut-urut dada)..qaleef jangan noty-noty sangat tau.cian kat mama..

@YUNID@TI said...

betul la... kemain lasak lagi dieee....

Mila@Rimbun said...

suka baca citer qaleef ni.. emm kalau dah dpt kaki nanti camnalah agaknya, maknyer pun kena selalu jogging ni, bg berstamina hahaha

YanaUjang said...

ehehh standard ank laki..ai tgk kwn ai pn mengah2 jg ank dia (laki jugak)..dia cuma akn duk diam bila dia tido..klu u tgk zafirah mesti u rs mcm tenang je jiwa..sbb baby girl mmg x selasak gini lah..huhu ehh bila tahh boleh jumpa qhaleef niii...grrr~

Halimaton Hanafee said...

qaleef lagi adventure ni...6 bln kemain lagi manjat bagai...silap2 8 bln dah boleh berjalan..hehehe

MizzTina said...

ahahaha..semput gak sy bc entry akak ni.. ektip kemain dak bambam ni kan.. haishh, geram.. tgk kaki dia yg pacak kt grill tu, agaknya dia rs macho kot kak.. kihkihkih.. geget gak kang qaleef ni...

as ♥ Leenda said...

kire cepat jugak la qaleef ni kan..
lepas ni atas kabinet tv tu tak boleh la nak letak balang kaca tu..hehe..
mcm kt umah, atas kabinet tv skrg tinggal tv je skrg..hehe..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

comeinya dia.. seronokla mama makin slim. tak yah susah2 diet macam saya :)

Allene said...

hehehhe itu boleh buat mak2 kurus...
tp aku ni tak kurus gak....

bab panjat pagar ngn tangga sama macam perangai hafidh...

Baiduri said...

huhu....tiap2 hari kna exrcise la skrg aty....sye pon xlama lg start exrcise jgk la kot... tp sonok kan tgk ank mnjelajah dlm dunia dia, kita pantau je... tp mmang perlukan pernafasan tambahan la....hehe

Mommy_Cha said...

aty!!!!!
qaleef dah semakin putih, debob + comel sgttt...alahai rindu dia!
dia mesti cpt jln kan? dah boleh berdiri?...mikha lom boleh berdiri centu baru leh duduk jer :( makan jer tau! cissss!

Mrs Lurve said...

dh pandai meragas sana sini...

Siti Haslinda Sadiken said...

wahh..kemain lagi nak memanjat grill pintu ye..mesti cepat jalan nie ;)

fiza said...

Perghhhh...cepatnya development qaleef ko nok. Dah merangkak laju & dah nak memanjat. Ni blom setahun dah berjalan dah nih ☺☺. Qhalif aku baru nak angkat punggung ^_^.

Ryn said...

betol tu aty..kakak riny tu pon sampai turun berat 5 kg..anak lelaki nye lasak telebih...sume benda nak dipanjat...sebelum ni jage anak pmpn..bdn sikit punye gempal...hehehehe....tp seronok kot dpt tgk anak membesar dpn mate....nnt turn riny pulak mintak napassss....:)

puansazusarin said...

nak geget kaki qaleef blh?gebu..geram..he3...

LuN@_aiDi said...

xper ler aty, xyah susah nk diet.
natural diet neh weyhh..hihi
ehh, cepat betoi ler si qaleef neh meniti!
bagoss2x..tp kne pantau selalo ler kan..

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhh cepat nya Qaleef, Daaliyaa dh tertinggal ke belakang nie...huhuhu..Daaliyaa baru duk golek2 guling2 jer, duduk dengan sendiri pun belum pandai lg, kne de org pegang boleh la... tp sis, kne beli jgk la safety gated tu, bahaya la...risau tgk...

♥ Wina ♥ said...

ahahahh rasakan..anak lelaki mmg lasak lain macam

eh, pic last tue sukeeee sangat! :)

m@m@yAyA said...

huish pantasnya qaleef,da tegap lak tue bdri siap lepas tangan~
yaya skrg msh peringkat pusing kemain laju dn br jer bljr meniarap ke depan smlm~huhu

cayalah qaleef~

Aeen said...

Lasak dah dia..da pndai nk memanjat...ni mesti cpt bjalan nant....tgu turn ank ain lak nnt mcm mne..bce entry aty pn ain da sesak nafas..heh..skg ni pn bby ain 2 bln pn da melasak..xtau la bile da 6 bln nnt..hehe

Ros Anis Rusli said...

aty, kaki qaleef panjat grill tu sunguh gaster! hahaha...tp comey la qaleef ni..bile la leh jmpa qaleef..ingt aty g shah alam ritu...konon nak jmpa qaleef skali la..tgu punya tgu..qaleef xdtg pong!.huhu

i.z.m.a said...

Sonokkan aty dapat ngadap anak 24 jam sehari. Tengok progress dia membesar camtu, rasa berbaloi benti keje. Tu la yang aku rasa sekarang.. :-)

Mila Ahmad said...

drumstik Qaleef gebunya....geram giler !!!!!

Mila Ahmad said...

drumstik Qaleef gebunya....geram giler !!!!!

veesakura said...

pergh qaleef! slim la mama dia ek. siap memanjat tuuuuu

Veelara said...

Comel je aty g lap sebatang2grill tu.tp btul gak,kebersihan kan....

Cepat gak ek qaleef merangkak n melasak...ni insyaAllah cpat jln ni.....

O'gosh Iskandar said...

aiseh...sama macam adean la ni....sampai sekaran pun x diam lagi...tapi orang kata kalau lasak kaw2 tu maknanya dia bijak....aminkan je la...

Nadya Zahid said...

good boy!!!
cepat n bijak qaleef nih..
comel btol dah reti panjat grill tu..hahhaah,nampake kalau u masuk umah..jgn harap la pasu bunga..hiasan2 kan?heeheheh..cm umah i la skang..senang xde bende sgt...

luvira said...

hahaha...itu nasib baik lelaki...nih alysa tuh anak dara...tapi perangai mengalahkan anak jantan...adoi, sampai atok nenek pon pelik, mane dapat perangai mcm tu...

mummy ammar said...

sama la...tak daya dah nak layan ammar...adoyai...pukul 9 malam pun masih gigih nak panjat2 lagi...kita nak berbaring dia bley panjat atas kita..pergh..memang menguji kesabaran..penat memang penat..

tapi setiap milestone tu adalah satu kejayaan kan bagi anak kita kan?:)

:: zahra :: said...

Aty- baby dh pandai grab tu dh kena gantung tv kat dinding dh tu.tv tu bahaya juga.takut eeman tepuk-topple jatuh atas dia.

nauzubillah.

tumpang lalu.slalu jd silent reader je.salam kenal :)

Mimy Hamid said...

ni konpom cepat jalan...6 bulan dah gini..fuhhh minta nafas ibu kamu qaleef

Gadis said...

geram tgk qaleef ni tau...
hihihi...
darwisy yg bru 2 bln ni pun dh mcm2 ragamnyer kak...huhuhu..

Wawa said...

hahaha. gelak2 bace cter ni. qhaliff ni comel betul! tak sabar nk tunggu naila cenggini. terjerit2 mama die ni kot. :p