CLICK FOR 'MORE'

Wednesday, November 28, 2012

REVIEW :: PIGEON Sakura Baby Toiletries -Sesuai untuk kulit yang sensitif-




aku pernah cerite ngan ko tak si dak qaleef tu kulityer...ya hampunnnn...
kemain sensitip..!!
guling2 kat carpet...habuk sikit..muler ar naik merah2 kat badan lengan2 semua..-tu pasal hari2 aku vacume carpet dan mengemop..
qaleef sangat sensitif pada habuk...!! 
panas sikit muler ruam teruk...
kene gigit nyamuk senang tiggal parut..lebam sane..lebam sini...
salah makan sekarang ni ponnnnn....boleh macam2 tumbuh kat badan die...
kekadang aku yang silap makan..makan macam2...die pon senang dapat kesan...
dah kate anak ko fully bf kan...
ni sekarang pulak...mak nyer terujer nak bagi anak rase macam2..
memang kalau tak hati2....makanan yang besh pon aku rase macam bagi die makan racun...
sensitif dan allergic pada qaleef.....memang merunsingkan aku sebagai mak....

ruam pada anak ni buat die tak selesa...!!
kite yang tua kertu ni pon..kalau kene akan rase tak selesa dan pedih...
inikan pulak untuk kulit sehalus baby...
kesian kannnnnnnnn.............
tu yang akan buat die merengek serba tak kena..sebab mungkin die rase tak selesa...
walaupon qaleef belum pernah kene teruk sangat sampai luka berkudis...
tapi...yang sikit tu pon..selalu buat aku susah hati...
tak sampai hati nak biarkan die terus rase tak selesa...


eeerrr...aku tak tau ar kot kulit anak aku tu jer yang sensitip macam konon2 kulit anak raja..
sedang mak pak orang kebanyakan jeh...ngeh ngeh...

sebagai mak..kite mesti sentiasa beri extra care pada anak..
walaupon tuk sesetengah orang rase bende nih adalah sesuatu yang normal...
dalam keadaan cuaca yang kekadang panas...
dengan persekitaran luar yang tak semua tempat bersih sempurna..
tapi tetap kalau dibiarkan dan tidak dirawat..takut akan jadi lebih teruk atau ekzema..!!

dalam kes qaleef..
biler aku refer pada dokter...-"biasa lah tu...lagi2 sebab kulit anak awak ni putih cerah.." -putih cerah kewwww...!!

haaiihhh...........

lagi satu pulak..biler dah kulit sensitip ni pulak..
ko bukan boleh sebarang produk nak kasi pakai kat kulit anak ko..
kalau tak kene gaye..boleh jadi makin teruk..
macam qaleef sendiri...die tak boleh langsung pakai ade satu produk brand popular nih...
sedangkan mak nyer ni beli dah selambak mase sibuk2 dok siapkan barang memyambut kelahiran die ritu tuh....
dari produk mandian tuk badan..shampoo rambut..bedak..sampai ar ke lotion..-tak sesuai tuk kulit qaleef..
sudahnyer..mak apak nyer yang tolong perabeh kan...ngeh ngeh ngeh.... 

biler qaleef pakai..bukan makin elok..-tapi ruam makin merah pulak..makin menjadi2..
anak orang lain tu aku nengok elok jer pakai nyer...
anak aku ni pulak yang kulitnyer macam terlebih manja..itu tak boleh..ini tak boleh...gggrrr.....redho jer lah...

sudah nyer.. atas nasihat doctor..aku pasrah ar pakai produk2 khas yang lebih klinikal tuk merawat kulit baby sensitip...yang boleh tahan jugak harganya..ngeeee.....
memang ok....tapi....eeerrr...tak wangiiiii...!!!! bau 'mendatar' jer...
tak de ar bau susu ker..bau2 bunge ker....bau buah bagai...
tapi tak per lah anak...demi nak kulit kamu terjage elok dan sihat...
tak wangi pon mama tetap suker nak cium gomol2 kamu.....


tapi......

baru2 ni aku di perkenalkan dengan satu produk terbaru dari PIGEON..
iaitu PIGEON Sakura Baby Toiletries...
sangat sesuai ngan kulit baby yang sensitif...
dan menarik nyer produk ni merupakan No.1 Babycare brand in Japan..!!
paling penting yang aku suker sangat selain sesuai tuk sensitive skin...
sebab baunyer jugak wangi...!!!
katenyer  extracted from natural sakura plants..
aku tak pernah bau pokok bunga sakura tu macamane..
tapi kalau macam produk ni ar bau die..memang wangi sangat ar..!!!






complete set...
-baby wash 2 in 1
-baby shampoo
-baby milky lotion
-baby powder
-baby oil

memula rase risau gak nak cuber...
tapi lepas buat sikit research dan bace details serta kebaikan2 tentang extracted bunga sakura yang ada dalam  PIGEON Sakura Baby Toiletries nih..aku lebih yakin tuk gunakannya pertama kali..

ini antara benefits yang terkandung dalam PIGEON Sakura Baby Toiletries ::

  • Enriched with natural SAKURA extract to nourish and soothe sensitive skin
  • Proven safe for baby's sensitive skin
  • Hypoallergenic
  • Paraben-free
  • Sulphates-free
  • Free from colouring agents
  • Tear-free
  • pH balanced
  • Mild & Gentle


dari ape yang aku bace dan paham...
PIGEON Sakura Baby Toiletries nih...adalah perfect solution untuk membantu melindungi kulit baby yang sensitif yang macam kulit qaleef tu...
selain dari tu...elok tuk melembabkan kulit baby tu dari keadaan kering yang disebabkan oleh cuaca...
qaleef kan mudah kene ruam panas..allergic dan sangat2 sensitip pada habuk..
elok jugak tuk ruam lampin tau...[alhamdulillah qaleef tak ade masalah ruam lampin]
jadi aku rase....mungkin aku boleh cuber gune product PIGEON Sakura Baby Toiletries nih...
selagi tak try mane kite nak tau kan elok atau tak kannnn..





qaleef macam biasa..memang suker sangat kalau dapat mandi dalam bath tub die...



baby wash 2 in 1 [tear-free]-gently and effectively cleanses and moisturises your baby's delicate skin and scalp
[Available 200ml/500ml/900ml[refill pack] /1 lliter]

baby shampoo [tear free]-gently cleanses and helps protect baby's hair and scalp, allowing baby to achieve soft, shiny and tangle-free hair.
[Available 200ml/500ml/900ml[refill pack] /1 lliter]





baby milky lotion deeply nourishes and moisturises baby's skin, keeping it soft and supple all day long [available 200ml/500ml]

Baby powder absorbs excess moisture from baby's skin folds and nappy areas,
keeping him dry, fresh and comfortable [available 200ml/500ml]

Baby Oil can help baby achieve a good nights rest with baby massage,
and keeps baby's skin smooth and supple and give him that natural healty glow he deserves. [available 200ml]





biler qaleef wangi dan dah rase selesa...die akan bermain dengan gembire..!!

selepas pakai beberapa kali...aku dapat rasekan yang produk ni sesuai dan serasi ngan kulit qaleef..
aku sendiri sangat sukerkan haruman extract bunga sakura dalam product ni..
sangat wangi...!!! 




so far...aku berpuas hati dengan produk PIGEON Sakura Baby Toiletries nih...
pada mommy to be yang masih mencarik2 produk terbaik tuk bakal baby comel yang akan dilahirkan nanti..
atau mak2 macam aku yang risaukan pasal kulit anak yang sensitif..
aku cadangkan ko cuber produk terbaru dari PIGEON ni...
macam aku cakap tadi ar...tak cuber...tak kan tau...........

so..ape lagi....boleh lar gi carik dan beli di outlet2 terpilih yer...
dan selamat mencube...


untuk maklumat yang lebih lanjut..sila layari pigeon



p/s :: suker peluk2 gomol2 cium2 qaleef...lagi2 biler bertambah wangi....





24 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh, oklah tu kan lau ada produk yg bgus cam pigeon ni..

Mimy Hamid said...

wangiiiiii kan pigeon ni aku suka gak...yang best dia tak merengsa kulit yeayyyyyyyyy

Anum said...

good review

as ♥ Leenda said...

wangi erkkk..mcm nk try tapi bukan utk anak, untuk mummy nye boleh? hehhe..

MimahAjil said...

alolo tomeinye..
kulit Qaleef masih sensitif ye?
Hasif pn alergi dan kulit sensitif..skrg maknye telur dgn daging pn tk berani usik..apatah lg seafood..semua barang2 Hasif termasuk tmpt kteorg tdo pn 2-3hari skali cuci..syg ank punye pasal..produk utk dia tktau nk cuba apa..sblm try MooGoo dia tk sesuai..tgk review kwn2 dlu psl produk apa yg sesuai..mcm ok je pigeon ni..

Wawa Yusoff said...

wah. bestnye. anak wawa pun kulit sensitif. senang naik rashes. skrg ni pakai sebamed. tp sebamed xde complete set mcm ni. lps ni nak pakai pigeon jugakla. thanks akak!

Mr n Mrs Zaidi said...

mmg baby kulit dia sensitif kan...mcm daaliyaa mmg tak leh panas, cepat btl berpeluh n naik merah2...pasal sabun nie boleh jgk try kan..tp biasenya mne boleh beli yek brgn nie...

Nor Suhaiza said...

1set cm ni brape ek ? ? ?

rini.borhan said...

kt suka mostly produk pigeon ni..tapi tak dpt la nk try sume mahal kot..hehe..suka kain baju2 die..soft je..n tak senang berbulu..

Tiha Sweetie said...

mcm bgus yer bunyiknyer....cam nk try la...tp alhamdulillah anak2 aku x der mengalami kulit sensitif nie..cumer anak sedara tue memang ada alahan nie...kulit dia tersngt2 la sensitif.....org kater sebab dulu time my sis bru kawen, terus kene ciken pox.meybe virus ayam tue x ilang sepenuhnyer trus preggy...melekat kat anak dia...memang kesian tgk dia,very sensitif skin....nti try ckp kt my sis produk nie.tengkiu atie....

With Julia said...

bgus ye brand pigeon nih...ju pakai johnson and johnson yg hypoallergic...no soap contain...neutral rasa...nanti dh hbs johnson nak try pigeon lah...:D

Mommy_Cha said...

belom buat review aduhai bilalah nak review product ni. ibu2 ni takde masa nak kasi mandi anak lagi...hadoiyai..
cha punya gift set tu still dalam box boley gitew? harharhar!

fifi tiez said...

Sy dh terbeli sebamed yg botol besar plak.pasni nak try pigeon la.tp mcm belum ada je kat jb ni..x pernah tengok pun..arapla harga dia ok

Allene said...

macam best product ni... boleh try nnt.

Ryn said...

asal bace je pape kt blog aty..mesti terpengarug teros...hahahaha...dulu botol susu brand ni kn...nak beli gak...skrg ni pulak...mmg akan beli gak laaa...hehehe..x yh dok tgk iklan lam tv..bace kt cni pon cukup...hehehe

saza said...

mmg susah bebudak ni..kalo jmpa produk yg sesuai mmg takut dah nak tukar2..kot x serasi..

MizzTina said...

kak, sy list kan apa yg akak sajes.. nt dh kwen n ada anak, senang..


kem slm kt budak tecik tu..

Gadis said...

best review ni..
^_^
nnti nak try jugak la brand ni..

Mama Kembar 3 said...

mcm best jer qaleef pakai semua tu. tp mama ni dah tak brapa rajin dah nak tepek bedak ke lotion ka kat my boys sb diorang dah besar hehe

SITI ATIKAH ASHAR said...

Mcm besh je..nk try..

hasyimahshe said...

bagus la dengan pigeon dah tak alergic lagi

Pep@ri said...

ai atiey,salam perkenalan.syok la blog u =)

act,sy mmg peminat no 1 brand pigeon x kira dia punya toiletries ,bottle & baju2 baby dia pn sgt best.kain nya sgt lembut dan sgt2 ssuai utk baby sbb x panas.harganya pn berpatutan..

Gieyana Muhamad said...

beb..next time leh cuba nih...:-)

YanaUjang said...

in my opinion, instead of u guna segala product tu, u sendiri as a mother kena mkn suppliment yg bersesuaian..sbb u kn nyusu bdn..so apa yg u mkn, baby pn dpt skali percent dia..sbb ai buat gitu utk zafirah..alhamdulillah xde alergik lg si comel tu..try la =)