Friday, December 28, 2012

aku mencarik air cond untuk qaleef...


qaleef masih lg demam dgn suhu yang tinggi...
suboh2 td biler cek suhu qaleef cecah 40 terus zasss ker hospital sg buloh..
tp betul mcm yg sorang blogger ni ckp...
derang pon tak ley buat ape selain masukkan ubat dekat montot dan nasihat yg same..
alasan....baru demam sehari....

sigh....

tu jer....


aku tak kisah kalau derang nak tahan qaleef masuk ward...
sbb aku pasti..keadaan qaleef akn dipantau baik..(kot)
tak kisah kalau aku mungkin akn penat...
aku sanggup asal qaleef sembuh cepat....

risau giler ko tau tak...!!

blk dr spital...qaleef masih panas even da masuk ubat kat montot...
qaleef menangis tak henti yg buat aku pon nak nangis samer..
mujur fared ade mc sbb demam jugak...
dlm demaam terpakse gak ar die mengalah sbb kene beri perhatian pade qaleef...
2 kali aku mamdikan qaleef sbb bdn die panas sgt...
tp sekejap jer turun suhundie...pastu mencanak nai blk...kenape nih...??!!
mungkin sbb cuace kat luar pon panas giler...
aku tak pasti....

adik aku tina kol tanyerkn keadaan qaleef...
die terus soh aku duduk dl air cond...
manr nak carik..!!takkan nak gi tumpang org sebelah...
dah berkire2 nk dok dlm air cond kereta jer..
terus laki aku ajak blk umah family aku kat shah alam..
sebab...bilik aku kay sane ade air cond...!!

saat ni aku dok dlm air cond waktu hujan lebat..kat shah alam...
semate2 untuk qaleef....
pukul 2 lebih td qaleef masih panas...
suhu masih tinggi..
bg qaleef makan ubat dan mandikan die lg sekali..
sekarang nmpak makin ok...
die dah tak merengek...tp masih mahu melekap ngn aku...
ni aku menaip pakai tab jer...------> tak besh

dah soh adik bongsu cari bunge raye...
tp susah nau nk jumper pokok tu sekarang...
tah celah mane aku nmpak ritu..tak ingat....sigh...

yg boleh aku buat sekarang selain dok dlm ekon..
pantau suhu...mandikan die..dan bungkus ngn kain lembab..
ooohhh..harap die tak selsema dan batuk pulak nanti...
mungkin pasni nak cuber care anis pakai ais...
tengok kejap2 lg kalau die masih tak kebah...


sekarang aku dah paham kenape mak2 sgt susah hati biler anaknyer sakit..
ealau org cakap...-normal atau biase lar tu- tp bg aku....ianyer sgt2 buat aku susah hati..!!

ya Allah...sembuhkan la qaleef eeman......


p/s :: sepatutnyer kami blk kmpung johor malam ni...harap mertua dpt faham keadaan saat n

41 comments:

lol said...

portable aircond..bole bawak mana2... mksd kite..bole bwk balik kg :)

nurul

Rozita abd rahman said...

aty, kalau dulu anak akak masuk hospital sebab demam panas jugak tapi doktor tak bagi kami mandikan... dia suruh kami tanggalkan semua baju dia dan lap dengan kain yang dibasah dengan air SENTIASA...jangan berhenti sampai suhu dia surut... yang penting doktor tak bagi mandikan sebab boleh buat budak tu terkejut dan mungkin sawan... ini pengalaman kami...tapi ye atau tidak kami tak sure...

Rozita abd rahman said...

semoga qaleef cepat sembuh...

♥ dak pink said...

Dok dlm aircond tu pun kena jaga-jaga juga sebab takut Qaleef dpt batuk nnt.

Kalau nak try cara kampung, ambil daun bunga raya. Ramas kasi keluar hijau-hijau, sapukan kat kepala dan badan Qaleef.

Semoga Qaleef cepat sembuh ye.

irmafittaputri said...

siannye qaleef... aty kena kuat tau... jaram ngn air asam jawa..lumur 1 badan..tekap badan ngn towel + wet tisu & ais...sekejap mandikan...bila malam biasa akan lagik naik...adatla ade anak kecik

nurulhuda said...

hospital biasa la xlayan sangat kalu demam 1hari.. kasi ubat bontot jer (ubat bontot kite pun boleh kasi) kekadang nurul tipu, kalu badan baby panas sangat, cakap demam dah 3hari, hehehe.. baru hospital cek betul2, ambik darah semua.. bila dah uji darah okay baru lega, hati takde la risau sangat.. risau kot2 ada jangkitan paru2.. baby mane la pandai nak cakap..

moga2 qaleef takde apa2.. demam nak membesar tue =)

Anum said...

salam petang jumaat
singgah ptg :)

Nafieza said...

cuba letak tuala lembab kat badan dia (area perut gn belakang bdn).. bila kering lembabkan balik..

LisaLisut said...

get well soon qaleef. jaga qaleef elok2 k. i know u will.. :)

adlyn833 said...

aty, selain dari asam jawa macam irma cakap tu, aty boleh tukar pakai cuka. sebab asam jawa ni kang takut kotor bantal pastu nanti melekat kat badan bila kering.campur cuka dalam air pastu jaram kat kepala and lap kaki qaleef.cuka ni sejuk,so cepat turunkan suhu badan.haritu pn hadif demam lyn buat camni.sabar banyak2 tau.insyaAllah qaleef sembuh tak lama lagi

Ayu sukatiakula said...

guna air asam jawa dulu pun boleh kalu xde daun bunga raya tu

Chekgu Azrine said...

Sis..try buat air asam jawa..boh kt kepala dia ye..cer try..insyaAllah..blh turunkan suhu dia..semoga qaleef cpt smbh

Puteri Satu said...

Depan umah akak ada pokok bunga raya yang merimbun.. jiran2 kalu anak demam memang petik je depan umah akak... tapi apakan daya.. kita berjauhan...

Mommy_Cha said...

aty kena sentiasa pantau. jgn kasi baju tebal-tebal. jgn pakaikan stokin. i noe how u feel....
aritu ade sekali mikha pon demam panas cenggini.
menggelabah bewak cha lap badan, kasi mandi bukak ekon bukak kipas...letak coolfever bagai....

antalya said...

poor qaleef. hope cepat sembuh.btw layanan pihak hsptl sg.buloh ok tak? kalo ada rasa nk komplen apa2 yg tak puas hati bgtau akak. eceh mentang2 keje ngan jbtn kesihatan hahaha

cha said...

semoga cepat sembuh. kesian kan bdk kecik ni sakit dorg bukan pandai mengadu.

Cheq Kaq said...

a'aa..cheqkaq biase jaram dengan air asam jawa setiap kali baby demam..

hanizan said...

sgt memahami keadaan aty...sbb ms bby sy demam ari tu..serius mmg dah nangis sama...cuma xtunjuk pd bby maknya nangis.tnjuk kuat je...dlm hati mohon allah pindahkan demam tu pd kita..biarlah kita yg tanggung sakit tu.xsggup tgk bby dlm kesakitan kan..

doa byk2 supaya qaleef cepat sembuh, kita dah berusaha..selebihnya allah juga yg menyembuhkan..

Peri PiA said...

ya Allah,sembuhkan la Qaleef Eeman.amin

insyAllah Qaleef akan cpt baik

kuat kan semangat aty

ettyzukhair said...

jelum/lap seluruh badan, pelipat2 tgn n kaki dgn air..n jgn bg pakai baju langsung..bia dia bogel2 dgn pampers je..keep on bf..jgn stop..smbil bf teruskan jelum bdn dia..jelum air biasa atau daun bunga raya..moga2 qaleef cpt2 sembuh..syafakallah

!k@ said...

Ye aty..jelum ngan air asam jawa..
Stokin mmg jgn bagi pakai..suhu xturun kalau pakai stokin...suhu mmg kena selalu pantau..
Harap qaleef cepat sembuh...

Zurae said...

Memang btolla...cuaca sekarang x menentu...
Baru je balik kampung ni, satu umah demam... risau jugak takut terjangkit sekali...
Harap Qaleef cepat sembuh... kasihan dia...

sea_lavender said...

Moga Qaleef cpt sembuh.. lembapkan kain sapu pada dia.. kuat2 akak utk Qaleef..

Shakina Farhan said...

bila kite dah jadi mak2 ni baru tau kan betapa sedihnye kl anak sakit..sama la kl anak nangis kite mmg nangis sekali..

izfanora said...

ya Allah, risaunya camtu.. maybe xsesuai mandikan selalu sbb budak kecik.. terkejut nanti bdn dia.. semoga qaleef cepat sembuh.. amin..

mother of A's said...

Bg makan aiskrim.. bukan eskrem potong ye.. cari eskrem walls ke apa ke yg dlm bekas tu. Sejukkan badan...

mother of A's said...

Bg makan aiskrim.. bukan eskrem potong ye.. cari eskrem walls ke apa ke yg dlm bekas tu. Sejukkan badan...

PUAN SUE said...

aqilah pun tgh demam ni......risau

Gieyana said...

darlink..moga qaleef cepat sembuh k..mmg risau as mama...

NanAFarhanA said...

Rasanya qaleef kena viral fever..kadang2 ok kadang2 demam.. kalau boleh jgn selimutkan qaleef dan jangan bg qaleef pakai baju..kira telanjangkan dia (cuma pakai pampers je).

Nana bila suhu adam cecah 40 terus mandikan dia dgn air sejuk...mmg kalau demam sehari doc tak kan tahan tapi kalau lebih dr 3hari suhu masih sama..terus diaorg tahan..

Harap2 qaleef sihat ye..(org tua2 cakap kalau budak x sihat nie dia nak boleh sesuatu...may be gigi nak tumbuh atau nak pandai berjalan...)

pizet said...

lap bg kerap..seminit skali pun x pe selagi dok rasa panas..selain dari ubat 4 jam sekali..dah mcm sihat baru naik 6 jam sekali...dah betul2 x panas bg last skali selepas 6 jam..ni sebab doc dok biasa pegi tu dia cakap mcm tu

amal said...

qaleef cepat sembuh!!

mmg susah hati sgt2 kan bila anak demam. shaheem pun baru baik demam tu. bwk pegi emergency doc masukkan ubt dlm bontot n lap2 dgn air suam.. esp di clah2 pelipat. mandikan pun boleh tp make sure air suam. jgn air sejuk, nnt terkejut lak dia.. shaheem haritu siap pakej ngn batuk n seseme lagi huhu,.mmg dugaan sungguh.makan x lalu, mata pun merah sepet je..

oh ye, beli portable ekon. boleh abwak mana2. kitorang dah beli satu cos sabah panasss sgt..

pet said...

salam. just nak share sbb anak saya 3 bulan baru baik demam lepas 5 hari. tips dia kene mandikan 3x sehari air biasa, jgn air suam. pastu tekap tuala ada ais kt kepala, celah pelipat. jgn letak je tuala tu kelubung sbb doc ckp nnt panas tak keluar. makn ubat mesti ikut timing betul, susukan selalu jgn bagi dehydrayed. sentiasa pakai baju nipis yang berangin. jangan letak kt bilik panas. ada baby yg sensitif aircond boleh kena selsema pulak lepas tu. so aircond janganla sejuk sangat.

♥ ROS ♥ said...

sangat memahami... ros pun bebaru auni demam 40.5 mmg ajak ronda dalam kereta sbb nak bg demam turun.. :)

**baru sempat blogwalking... sorry lama xjengukk..huhuhu

Hafizah said...

semoge qaleef eeman cepat sembuh amin~...jage btol2 tau...jgn berenti lap badan n kepale die..

ansorullah said...

assalamua'laikum kak. Aritu Ilham ada dmam suhu naik tinggi macam ni jugak. Dah seminggu demam tak kebah walaupun dah guna ubt masuk ikt bntot tu. bawak balik kpg, mak bagi minum air kelapa sikit. petangnya, terus keluar bintik2 merah. Rupanya demam nak naik campak.. Memang suhu tinggi memanjang selagi ruam campak tak keluar.

Nadt said...

baby demam da 40 darjah patutnya da kena terus tahan wad tau, nape hospital tu tak mau tahan. masa saif demam masuk hospital dulu, doktor tu pesan lagi kalau baby demam cecah 40 mesti warded kat hospital tak kisah la baru sehari je pun. selagi tak warded kita pun tak tau apa punca sebenar demam tu samada sebab virus ke, jangkitan kuman dll. bukan nak tambah kerisauan aty tau, tapi kalau qaleef x elok gak, better proceed to private hospital. gomen hosp banyak prosedur sebab tu malas nak pi. dah la susah nak cari parking<--xde kaitan.

mamadhea said...

Salam...
kesiannya qaleef...baby saya pn 2 minggu lepas demam..mmg risau setiap setengah jam sy akan basahkan towel dengan air bunga raya letak kat ketiak dia ngan celah2 serta dahi..mmg x tdo la...pastu lumur asam jawa kat kepala dia...alhamdullilah..cepat surut panas..tp mmg setiap setangah jam kena check...jgn pakai baju tebal2...pakai baju xde lengan lg bagus senang nk tuamkan air sejuk atau air bunga raya kat ketiak dia...kay...semoga qaleef cepat sembuh ye..aminn

Hidayah Jasmi said...

salam,
pendapat saya, jangan letak anak dalam air cond kalau demam panas. the heat retains, but never go down. sama jugak kalau guna air suam.guna air paip je utk demah baby. tu doktor anak saya cakap masa dia demam panas 40 deg. doc bagi ubat punggung Voren, lepas tu ubat punggung PCM sejam lepas tu baru demam dia kebah.

Wawa said...

lame tak jenguk blog...busy memanjang...baru tau qhaleef demam panas...cepat sembuh ye qhaleef...

Mimy Hamid said...

selamat hari lahir darling friend...semoga ko sentiasa dirahmati Allah dan bahagia bersama keluarga