Friday, December 28, 2012

Buku dan ruang penyimpanan di bilik anak







-buku2 qaleef yang ade sebelum pergi BIG BAD WOLF 2012-



-lepas pergi BBW 2012 ritu...bertambah lagi sikit buku2 qaleef-
yang makin memening kan aku tak tau mane nak letak


buku 'mendidik anak bersama nabi' tu buku mak nyer...

tu buku yang ngah aku bace sekarang...
sebab aku sama2 membaca..jadi buku tu letak sekali kat situ...
memandangkan aku banyak habeskan mase kat bilik qaleef sendiri...


tak banyak tuk qaleef yang dah 7 bulan...
tapi aku cume amalkan -membeli untuk qaleef sekurang2 nye sebuah buku sebulan..kalau lebih lagi besh..- sebagai galakan
kalau ade pesta buku...harge murah..aku akan beli lebih...
aku sedang cuber biasakan qaleef ngan persekitaran buku..kedai buku..
nak bawak gi library..masih terlalu kecil tuk memahami..
kang tak pasal kene halau sebab qaleef sakan menjerit teruje...ngeeee...




tapi isu nyer kat sini..
bukan nak cerite pasal qaleef dan buku..
tapi nak cerite pasal...buku dan ruang penyimpanan...


ko tengok aku letak kat mane...!!! *sigh
aku rimas sebenarnyer nengok...
tapi kang kalau aku simpan dalam lemari macam ritu aku pernah buat..
sudahnyer..aku terlupe yang qaleef ade banyak buku..!!!
dan lagi malas nak hamik... 
aku dok lah bagi dak tu 'buku dalam tab'..
tak pon...dok ulang2 buku yang ade depan mate sampai budak tu jemu...
jadi...aku relakan jer ar buku tu letak macam tu kat situ..
tu lebih baik dari sia2 jer aku beli buku banyak2 kan...
sebab hari2..aku akan bagi qaleef satu buku tuk die belek sambil aku bercerite dan tunjuk gambar...
kekdah flash card..?? tu cerite yang berbeza..ade rezki lain kali aku share
tengok gambar buku warne-warni pon...qaleef sangat teruje...!!!

tapi tu lah masalahnye pulak aku sekarang nih..
pakkal lah ni bilik qaleef sendiri...letak barang2 die sendiri...
mengenangkan tak lame jer lagi nak pindah..
jadi..aku biarkan jer dulu buku2 tu kat situ..
senang nak capai..tukar2 buku kasi qaleef tengok...





kekadang..biler lepas gune ngan qaleef...
buku2..aku biar jer dan letak merata macam ni...
tak suker nyer sebab..kekadang aku tak perasan qaleef 'hilangkan' buku2 die nih...
biler kemas2 bilik jumper bawah lemari..bawah katil..atau dalam bakul menan dia...-seb baik kemas aku kerap mengemas bilik qaleef-





cara satu ::

lepas gi bbw2012 ritu...makin bertambah pulak buku2 qaleef..
makin pening kepala aku nengok nyer bersusun atas meja tu tak tau mane lagi nak letak...
aku tak boleh simpan...!! -kang aku tak gune...

Lepas tu muler dah rase susah nak amik barang qaleef atas meja tuh..


barang2 pampers dan toiletries lepas mandi macam besak..lotion..toknek ubat..
aku letak dalam bekas belakang buku tu... 
jadi lepas mandi [satu hari 3 kali] memang agak leceh ar nak amik barang2 tu..





cara dua ::

lepas tu aku amik risiko alih letak atas meja sebelah tivi..
tempat lagi rendah...
tapi tu jer ruang yang ada boleh aku letak...
nampak macam elok lar sikit kan...

tapi...............




sekejap jerrrrrrrrrrrr...!!!!
seronok lah qaleef kan tengok bende2 macam tuh....
dah makin bertambah lagi keje mak nyer ni mengemas setiap mase...
kalau tak kemas...rimas aku tengok bersepah2....


2-2 care adalah tak berkesan dan bersesuaian....

habes....macamane lagi nak buat....


haaaiihh.....sabar lah sikit..
tak de tempat nak letak buat mase ni..
malas nak beli2 rak dah...nak pindah nih...
tunggu umah baru baru ley dapat idea yang mungkin lebih menarik..

nanti pindah umah baru...
aku dah pikirkan beberapa idea praktikal tuk ruang penyimpanan tuk buku2 qaleef nih...
aku tak nak simpan kat tempat tertutup...
sebab aku nak qaleef tau die ade banyak buku tuk die explore...
kang kalau simpan2 kan..alamatnyer...aku beli semate2 nak perabehkan duit jer lah gamaknyer...



rak macam ni..lekat kat dinding...biase gak aku tengok..menarik...
tapi macam sikit boring...untuk aku ar..
mase belajar dulu..aku pernah buat rak macam ni kat bilik aku...
tu aku boring kot..huhu




aku sukerkan macam ni..
selain buku...ley letak perhiasan lain jugak kasi menarik..


yang ni mungkin terlalu rendah tuk qaleef...
tapi memang ade plan nak beli sumting macam ni yang lebih besar sikit tuk isi barang menan qaleef





kalau buat mase ni...ade ni pon dah memadai...menarik dan nampak lebih kemas..




 ni mungkin perlu tunggu qaleef 'dewasa' sikit..
kalau sekarang..dapat aku bayangkan die 'kirai' buku2 yang ade nanti









aauuwww...it's so adorable...!!!!




atau mungkin nanti..playroom qaleef aku akan buat jugak ala2 MINI LIBRARY..hurrrmmm...macam besh jer...*Ting....dapat idea.....



*semua gambar sumber google




apepon...misi mencarik rak buku menarik hanye akan dibuat selepas pindah umah...

tapi pasti akan ada rak buku..insyaallah..
sebab aku yakin buku2 qaleef akan bertambah...
aku tak nak..hanye sebab tak de tempat nak letak..
aku pon berhenti membeli buku....








p/s :: aku jugak perlukan rak buku tuk isi buku2 aku.....






13 comments:

Anum said...

macam2 design kan

Aeen said...

cantek2 lak rak buku tu kan..geram lak tgk...:)

AIN NAZRI said...

ain susun buku2 Auf kat rak jugak.. tapi dalam bilik tdo.. buku2 yang duk kat tempat dia main2 adalah buku2 yang dia kena bukak hari2.. sikit2 lama2 jadi banyak kan

Mama Likha said...

sgt menarik, tertarik daaaa bommmmmm

PUAN SUE said...

cantik idea2 ni.su pun tggu beli umah baru nk wat betul2..hihi..skang letak dalam bakul je buku aqilah tu

izzah said...

banyaknyer buku qaleef...mesti seronok dia membaca nnti...yg rak gajah tu cute sgt2....tp ada ke jual kt msia ni?

-terkilan sbb xsempat nk gi big bad wolf..huhu....

Asz Miza said...

rak buku design pokok tu menarik gilaaa...

Anak Lebah Comot said...

Jasmin tak tahu nk letak buku firas kat mane sebenarnyer lagi2 beli buku kt bbw tue kn...jasmin just susun dlm basket daiso tue jer. Nk pakai angkt bakul2 tue skali...

salmia saidin said...

santek2 je design tu. tringin nk buat tp ruang tak cukup la. huhuhu.. idea mini library kt playroom tu menarik!

Salhah Suhot said...

rak bentuk pokok tuu...comelnyaa!!!kte pun kalo ade rezeki nak ade mini library dalam rumah. :) nak ajar anak suka membaca jugak. :)

Wawa said...

klu tengok aty ngemas mst "aghhh cantiknyeeee.." hari tu usha tv kotak tu tau sbb nk tiru aty...tp husband takmo sbb bahaya katenye kalau kne hempap...tp nak mcm bilik qhaleeffff...huaaaa....hihi..:p

Mimy Hamid said...

kena ada mini library la baru best..tp ruang terhad la umah aku tu..asik la si fayel tarik

ANAK MAMA SAYANG said...

Wah ..rajinnyer spend masa ngan ank dlm bilik..saya deko ruang menonton rumah saya utk jadikan tempat spend masa ngan ank...buku2 ank pun susun elok dlm kabinet tv..hikhik....tp tengah mendeko bilik si bujang saya jugak...byk gak idea dpt bila baca entry ni...suker2...