Friday, December 28, 2012

qaleef demam panas...

pukul 1 pagi lebih....
baru td masukkan ubat ikut montot qaleef...
sbb tetibe suhu badan die naik balik...!!
petang td da ok aku tengok...kemain aktif...
tetibe ni panas blk....worried....

qaleef muler demam lepas bngn tido siang td...
memuler tak perasan...
sebab kat luar pon kemain panas..---->jemur baju kemain cepat keringnyer...

mase aku masak...letak qaleef dlm walker die...sambil tngk bbtv..
mase tu dah perasan die mcm lentok jer...
sambil masak bg die makan bubur nasik..
elok jer...makan sampai habes macam biase..
lepas dari tu...mase aku dok lepak ngn die kat sopa..
peluk2 die dan terase badan die panas semacam...
terus amik thermometer...
memula cek..37.3.....demam sikit...tapi kemain panas badan...
15 minit pastu..cek lagi....naik...!!!
jap2 kang aku cek lagi...makin lame makin naik...
mase tu dah pukul 4 lebih..
qaleef dah muler merengek lak ley lepas aku langsung...
dok peluk aku....---->boleh rade panas badan die...

nyusukan die sampai tido..
dlm tido..peluk aku...tp sesekali dengar die mcm mengerang halus...mase ni rase sayu...

tak tau nk buat ape lg...
dah bg makan ubat demam...suar baju dah tanggal dr awal...tuam dan lap badan die...

tunggu jer fared blk kerje tuk bawak die gi klinik...
dlm keadaan mcm tu..aku tak ley drive bawak die sendiri...
aku pasti die nk melekap jer ngn aku...

pukul 5 lebih suhu badab qaleef dah naik ke 38...!! panik...

dah lame qaleef tak demam..seingat aku last sekali mase die 4 bulan kot..
kalau ade pon hanyer dedar2...tp tak pernah naik suhu yg tinggi mcm ni...
menjangkit ngn fared lar ni.....
fared pon ngah tak sihat...batuk selsema demam----->tapi tak makan ubat dn tak nk pergi klinik...
tak pikirkan anak keeerrrr.....geram....

sekarang anak dah kene jugak.......


lepas fared balik...terus gi klinik..
sampai klinik...suhu qaleef dah 39..
dokter masukkan ubat dlm montot dan bekalkan tuk aku jugak...
sbb dokter pikir mungkin qaleef kene demam campak...

kalau demam campak..suhu badan die akan naik turun..sampai ar akn ade rashes kuar..
alahai.......susah hati aku dengarnyer...
lepas masuk ubat..tengok keadaan qaleef dah ok sikit..
dah aktif mcm biasa...main mcm balas dendam sbb petang tadi tak larat nak main...
hati tase lega...tp masih lg berjage2...
pakaikn cool fever..dan tuam kepala ngn kain...

pukul 12 tgh malam..-qaleef merengek balik..
tidor atas badan aku..dan rase badan die panas balik..!!
cek suhu?.naik...!! terus kasi mkn ubat...dan lap bdn die...
cek suhu naik ker 39..terus masukkan uabat kat montot...
ni die ngah tido...
aku tak ley tido sebab risau..
nak pantau suhu die..
kalau naik cecah 40...dah ckp ngn fated..terus akn gi spital...
ya Allah..semoge qaleef eeman cepat sembuh dn tak de ape2 yg buruk berlaku...

p/s :: demam campak..atau demam nk tumbuh gigi..?? atau hanyer demam biasa....
sangat2 risau..

24 comments:

Veelara Shamsyul said...

Harap2 qaleef cepat sembuh. Amin....

fifi tiez said...

get well soon qaleef..sy xde pngalaman.dmam cmpak tu cmne rupanya pun sy xtau..

oshinz said...

kalau tak silap, budak demam kena selalu mandikan dia..

D Yatie said...

sekarang memang musim anak2 demam kot. arissa demam jugak. suhu around 38dc tapi doc ad ckp not to worries dengan suhu 38 sebab itu bukan infection. so no need antibiotic segala. but yesterday ayahnya bawa ke klinik lagi. doc kata ad infection pada kerongkong. arissa pun ada batuk yang mild since tuesday. sangat susah hati bila mengenangkan anak yang tak sihat. beruntungnya aty boleh jaga anak sendiri. :(

amaniammar said...

mudahan qhaleef ok nnti..
mgkin jg dia demam campak..
tp dr lap badan cb mandi dgn air biase
klu leh air sejuk skit..
baru release heat dia.
cm sy prnah ank sy demam panas
(alkisahnye sy bg ank mandi air ais tu...mengigil bdak tu...)tp alhamdulillah x heat dah..kita risau kalu thap kepanasan melampau..jd sawan pulak...better buat prevention awl dulu..agk x leh handle trus ke hospital..tp hospital pn akn suruh kita mandikan dn togelkan ank jg...

amaniammar said...

nasihat sy td kalu leh masa mandikan qhaleef mulakan dgn kaki dulu naik ke atas...then jirus cm biase (jgn lelama 2x jirus dah ok)..jgn dilapkan biar kering gitu..
implikasi , qhaleef akan nangis kuat r..but dont worry after hug dia ..ok r nnti..
smg perkongsian ini berguna buat aty...

Anum said...

Salam Jumaat
dan selamat pagi
semoga hari-hari yang dilalui akan ceria

With Julia said...

Aty..
sekarang musim baby kena demam selsema dan batuk...
Baby Qaiser pun baru kena dedar panas bdn dan selsema batuk teruk...panas pun naik turun ja...asyik nak melekap kt bdn umi sama mcm Qaleef...ju doakan semoga Qaleef cpt sembuh ye...bila bb sakit kita lagi sgt2 risauuuuuuu ;(

m@m@yAyA said...

ala ciannya qaleef~

moga cpt sembuh yer qaleef iman..

Cheyan said...

Demam nak besar ni...dun worry ati, just monitor ja panas dia..alya dulu pun demam..doktor suruh mandikan air sejuk..tuam and air sejuk badan kasi ubat demam every 6 hours..ubat montot tu kalau temp lebih 38 degree..

Tapi kalu dah 40 bawak terus g spital..huhuhu..

Mmm maybe jugak nak demam campak..org kata kalau demam turun naik..just monitor je..

Get well soon Qhaleef..

MimahAjil said...

cepat2 sembuh ye Qaleef Eeman...mmuuah2..kiss dari acik..

Nadt said...

cam nadt kesian nak mandikan ngan air sejuk tambah plak saif memang melalak taknak mandi nak melekat peluk mama camne nak mandi.so nadt balut badan saif ngan kain lampin basah. satu kain balut seluruh badan macam bdung, satu kain lagi balut kepala. memang menggigil la tapi ble rasa wap panasnya tu berpindah ke kain basah tu. agak2 kain tu da jadik suam (sebab haba berpindah), rendam semula kain dalam air lagi n balut lagi. ulang sampai panas badannya kurang.

anyway get well soon qaleef. demam nak pandai jalan kot.hehe..

Puteri Satu said...

demam nak berlari tu ti.. biasala budak2 demam... badan tengah belajar nak melawan virus tu... inysaallah qhalef tak apa2.. semoga qhalef cepat sihat k... sok lusa baikla tu..selalu demam budak2 mcm tu... paling lama pun 3 hari....

Mama Likha said...

demam nak beralih bulan kot. risau kan? arap2 cpt baik demamnya..... jgn skip ubat aty

Ayu sukatiakula said...

keep on sponging qaleef k..
last time aqil kena mcm ni jugak.
masuk hospital sbb dmmnya turun naik.. kalu naik terus 39.8..

masuk hospital diorang terus balut ngn tuala basah. kita sbg mak mungkin x smpi ati nk buat sendiri sbb xsmpi ati tengok anak kita nangis meraung2 bila kena balut camtu. tp tu la kekdahnya nk bg turun suhu badan dgn cepat..

takut juga bila suhu turun naik ni... takut infection kuman. aqil last time, mmg ade infection kuman kat paru2..dik la spital 4 ari..

afiewithayie said...

mmg musim bby demam ker ni..cian qaleef..zarra pon demam seminggu dah..asyik muntah jerk..risau jgk..org tua2 ckp nak mendapat..myb nak tumbuh gg or nak jalan..hmm..smoga cepat sembuh yea qaleef..

Tiha Sweetie said...

law anak demam, x leh mandikan terus...sebab air sejuk, takut badan x leh tahan leh pengsan secara tetiber..nie bukan cerit tipu, ni info doktor sendiri gitau....law nak tampal cool fever, tampal kat belakang badan dia. jgn tampal kt atas dahi coz cool fever x leh tampung kepanasan badan baby dekat kepala....just sapukan air kat seluruh badan dia, biarkan sampai kering sendiri.if ada kelapa tua, amik isi dia yg cam lendir tue sapukan kat ubun-ubun dia..ni petua ibu tiha...alhamdulillah panas dia akan cepat turun.nie pengalaman tiha time jaga anak demam....hati mmg risau sgt2.....semoga qaleef cepat sembuh....nk tukar bulan kadang2 baby memang akan demam..law nak tumbuh gigi pun akan demam jugak.kene rasa gusi dia, kot2 dah tumbuh, gigi nak kuar dari gusi mmg sakit....

Ros Anis Rusli said...

ksian qaleef..aty jelum qaleef ngn air air..ltk kt dahi n celah ketiak..air ais cepat tarik panas kua..jlum ngn ken..kepal ken tu, letakkan celah ketiak qaleef...tp lg sng guna tisu basah...airiell anis ltk tisu bsh yg direndamkan dlm air ais...risau anis kalo anak sndiri o anak kwn dmm pns2 ni..pantau pns qaleef ye..qaleef, airiell ckp moga cpt sembuh..qaleef kuat!

Mommy_Cha said...

kalo my baby demam, cha bukak kipas dan on kan ekon. biar dia sejuk. pastu every 4hours kasi ubat demam yg kaler pink tu. then lap bdn sentiasa okies?
sian qaleef semoga cepat sembuh yer sayang????
#mode: mmg susah hati kalo anak demam#
haish!

AIN NAZRI said...

auf memang selalu demam.. nak tumbuh gg pon demam.. huhuhu.. kalau demam selalunya ain tampal kool fever + bagi dia minum air kelapa. selalunya dia akan sembuh (without makan ubat doktor). andaikata melarat dan auf ni standard demam dia adalah 39.. memang terus naik walaupon baru.. ain basahkan kepala dia ngan asam jawa..dok ulang2.. dan kalau sempat ain cari daun bunga raya @ bunga raya, ramas2 bagi kuar lendir sape jugak kat Auf.. sebolehnya ain akan elak bg ubat spital.. kecuali kalau dah panas sgt2 baru bg ubat bontot..

Allene said...

get well soon qaleef...

Cheq Kaq said...

biase budak2 kalo demam panas akan diikuti dengan demam campak..kena pantau slalu ye dik..bahaya demam panas ni..jgn bg terkejut..mudah kena sawan..semoga qhaleef cepat sembuh,,

Baiduri said...

smoga qaleef cpat sembuh.... susah hati sesngt bila ank demam kan...

Anak Lebah Comot said...

Musim kot...firas pon baru jer baik demam. Maybe tumbuh gigi 3 batang kot sekali naik...

Amboi qhaleeh..demam pon mkn berselera...