Monday, December 10, 2012

eaaahhh...ni blog aku ker blog ko....??





" borink ar blog ko sekarang..asyik cerite pasal anak ko jer..."

" dulu2 aku mesti bace blog ko..hari2 tak pernah missed...tapi sejak ko cerite pasal ko mengandung..ni pulak ko asyik cerite pasal anak ko kjer..terus aku tak minat dah ngan blog ko...jarang bukak dah..."

" ko cerite lah pasal dekorasi ker..pasal ngemas2 rumah...pasal ko shopping perabot semua..jangan ar ko cerite pasal anak ko jer..."


"ko dah tak de idea ker...??"



eeerrr...aku rase..kalau aku cerite pasal anak ko mesti ko suker bace kan kan kan...

dah ni blog aku...cerite pasal anak aku lah....tak kan aku nak cerite pasal laki orang kat blog aku pulak...[lempang laju2 nak tak]


aku rase....ni ar antara2 ayat yang aku asyik bace sejak 2 menjak nih...
ko dah kenape...
tetibe aku kompius pulak...

ni blog aku ker blog untuk ko...???
ker tetibe aku lupe ingatan yang aku ade share partner dalam blog nih..


aku nak jawap "ade aku kesah..." boleh jer kan........ngeh ngeh ngeh....
yer lah...dah tentu2 lah ni blog aku kan...
aku bukan ade share partner dalam blog ni nak kongsi2 cerite macam ape yang ko nak...
tak kan ar memanjang aku nak mengemas rumah...nak mendeko umah...
bukan hari2 aku nak beli perabot baru.. -melain kan ko bagi aku duit tuk shopping dan aku ley buat review macam yang ko nak..yiieehaaaaa.....


maaf...aku tak mampu nak puaskan hati semua orang.. 
tak mampu nak penuhi ape yang ko nak....


bengang...?? sikit lah...
sebab...macam dah jadi satu hal pulak tuk aku pikir ape yang ko nak bace..
dan bukan ape yang aku nak pikir nak tulis...

dah kate ni blog aku kan...blog aku sendiri yang create...
tak de share2 ngan ko..
PERSONAL BLOG....
maknenyer aku bebas menulis ape yang aku rase aku nak tulis...
termasuk hal2 anak aku ker..laki aku ker....kucing aku ker....


sombong..?? ...haaiiihh...
mesti ko nak cakap..kalau tak nak orang bace...baik privatekan jer blog ko ni kan...

tapi ape kate...kalau ko rase ko tak berminat nak bace blog aku..
ko tutup jer terus...
berpuluh riban lagi blog lain yang besh2 tuk ko dapat ape yang ko nak sangat bace...
dah kate blog aku boring kan...sumpah aku tak kisah...
atau...ko create jer blog ko sendiri..
dan tulis macam ape yang ko nak sangat tuh..
haa ko..baru ko rase sendiri....besh ker idak....


aku tak hargai pembace....?? pulak....

macamane ek....

iyeerrr...aku tau...setiap blog ade pembace dan pengikutnyer sendiri..
tapi ko kene gak tau...
ade sesetengah blog...wit or without u...orang tu akan terus menulis...
same goes to aku jugak....
dan itulah hakikat nyer....realitynyer penulis blog..
sesuatu blog tak dibuat khusus tuk seseorang lain...
ia nya adalah universal...umum..sape2 nak bace boleh bace...
menarik atau tak..terpulang pade pembaca nyer...
kite yang menulis ..biase ar kalau ter-syiok sendiri kan...itu adalah normal..
ko tak kan perasan yang ape yang ko tulis..yang ko tepek..yang ko cerite..
kekadang boleh buat orang lain rase annoying...
tapi -ade ko kesah pulak kan- haaa..same macam aku gak..muwahahaha...

bagi aku...kalau hanyer sorang..atau tak de sape2 sekalipon yang sudi nak bace blog aku ni...aku tetap akan menulis..



eeerrr...aku tak mintak ko minat aku atau blog aku..
aku tak pernah pakse pon ko bace blog aku..
kalau ko rase menarik...ko bace dengan seikhlas hati..
tapi kalau ko rase sebalik nyer....aku tak pernah nak kate ape2....
dan tak pernah pon tak memasal aku nak maki2 ko kate kalau ko dok nak kondem blog aku...

tak per....aku paham...
aku lepaskan ko pergi...sikit pon aku tak berkecil hati...



bagi aku..menulis ni kene ikhlas...
walaupon ko kate ko menulis tuk suker2...
aku sendiri...kalau dok pikir orang lain yang nak dok bace...
boleh jadi tak ikhlas menulis...
boleh jadi fake penulisan...aku boleh jadi macam orang lain...!!
aku tak nak tu...!!!
sebab tu aku cakap...aku nak menulis atas ape saje yang aku nak..
aku tak nak mengekang diri aku sendiri semate2 nak puaskan hati orang lain..
tu pasal ade yang ko bace ayat terlezer bagai...
sebab...aku tak nak berpure2 sopan hanye semate pikir -si polan tu atau si polan ni akan bace blog aku-

okeh2...betul...ade border gak yang aku tak nak langgar..
seperti hal2 politik..hal2 artis yang berlebihan...isu2 yang telampau sesitif...atau hal2 keluarge...

terus terang aku cakap...
kekadang bengang jugak biler aku rase aku tak bebas menulis dan bercakap bende yang aku nak dalam blog sendiri..
hanye semate2 sebab pikir kan orang tu atau orang ni bace..-dan mungkin boleh menyinggung hati tanpe aku sedar walau mungkin aku tak berniat begitu-

*sigh...


ape pon... pada semua yang bace blog aku bukan bidadari ni...
pade yang pernah ikut cerite aku...
terime kasih banyak2...
aku sendiri pon bukan sape2...tiade ape yang aku nak sombongkan ngan ko..
pada yang tak suker pada aku..
pada penulisan aku...
pade ape yang aku kongsikan...
aku mintak maaf banyak2...
macam aku cakap tadi...aku tak mampu puaskan hati setiap orang...
walaupon aku takut kehilangan korang sebagai kawan...
tapi..aku jugak tak boleh pakse ko tuk terus 'berkawan' ngan aku....


tak kisah atas sebab ape dan tentang ape aku menulis...
itu adalah hak aku sendiri dalam blog aku bukan bidadari ni...
harap maklum....





aku lebih senang dan tenang biler menulis dan tengok segalenyer tentang anak..




p/s :: jadi diri sendiri..dan jangan sesekali menipu atau mereka2 cerite dalam blog...-itu lebih penting-












69 comments:

Anum said...

selamat pagi
macam2 kan

Dyah said...

Teruskan berceloteh pasal anak....wa x kisah...wa mmg baca tiap2 hari

Allene said...

kita tulis cerita anak sbb suatu hari nanti benda ni sume akan jadi memori... kan.... suke ati la!

izwahasnan said...

jaules lh 2... biar je dia...aty

Aeen said...

blog kite hak kite kan...suka ati la kite nak cite apa pun...kalo xsuka baca xyh la baca...ni nak complaint lak kite asek cite pasal anak je...huh..

Princess Atie said...

Betul.. Saya sokong akak. Biar jd diri sndiri dari menjadi apa yg org nak. Tak semua hati orang kita boleh puaskan.

Fainie said...

la,ada jgk org yg mcm 2 ea.best ape aty cte pasal qaleef.lbh2 lg kalau ditepek pic nye skali.

btl 2,bkn hr2 u nk deko umah.u bkn eric deko2.yg kejenye mmg wt deko je.

what-eber pun,keep-on writing. we support u mommy qaleef!

Mrs Lurve said...

ehhh...dh nama pun personal blog, maknanya milik kita, bila milik kita..hak kitalah nak tulis apa2 pun..kalo xsuka baca, out jer lah..org mcm nie kdg2 kelakar jgk..nak baca blog org, tp nak org tulis apa yg dia suka hishhhh

Mila Ahmad said...

saya suka jerk nak baca kak aty hehe...

MizzTina said...

sy lebih suke bc blog yg citer pasal anak².. pdhal sy blm kawen n ada anak lg.. biar la kak depa nk ckp apa, tu manusia xsedar diri.. klu rs nk blog psl mende lain, baik buat blog sendiri je..

e k i n ♥ y u s r i said...

setuju ngan akak!
comelnye qaleef tdo

Ryn said...

betol2...hak kite la nk tulis ape pon..niat nak berkongsi..tp kalau org anggap lain..terpulang lah kan...x nak bace sudah....

puding roti said...

btl. tak blh nak puaskan hati semua org. kita bt apa yg kita suka n selesa. lgpun bknnya sshkan org lain kan..

sy lg la. tak de org baca kot blog sy tapi sy tulis jugak sbb mmg suka tulis. hehe

Cik Hazz said...

Like!! Like!! Like!! ;)

AIN NAZRI said...

aku suka ayat ko ni "ade sesetengah blog...wit or without u...orang tu akan terus menulis..."
aku pon still menulis as long as aku rasa nak menulis.. org baca atau x.. terpulang.. sbb blog ni laa aku keep all.. esok2 mati.. anak2 kenal laa mak dia mcm mana.. kan kan.

CikPuanHaLia said...

Senang citer kalau tak suka baca jangan baca kan? Kita tak paksa pun orang baca apa yang kita tulis. Janji kita tak usik orang..tak tulis citer mengaibkan orang lain.

CikPuanHaLia said...

Senang citer kalau tak suka baca jangan baca kan? Kita tak paksa pun orang baca apa yang kita tulis. Janji kita tak usik orang..tak tulis citer mengaibkan orang lain.

antalya said...

dia xsuka ramai lg org lain yg suka.ko citer jela apa2 je dlm blog ni aty.semuaaa akak suka hehehe

Izzati Asyraf said...

betul lah rasa kalau blog pasal anaknya baru dia puas hati kot..hehehe..tah pape lah..

nurulhuda said...

ada jugak org pelik macam tue.. lepas nie terpaksa la aty cerita pasal mengemas rumah ari2.. nntkan ada pulak yang komen, mcam takde kerja lain, kemas manjang.. hihi..

mama ila said...

huhu..sabar yer aty...biasalah..kita xleh puaskan hati semua org..ila dah follow blog aty masa ila awal2 pregnant agy..masa tu ila belum ada blog..lama2 baca..BW blog2 lain..terus terdetik n minat nk wat blog sdiri..ngeh3... skang lagik suka baca blog2 mommies..byk info n suka tgk beby2 =)

amaniammar said...

setuju...klu nk bc blog org x perlu comment keterlaluan..
klu suka bc, baca,,klu x xpyah bc..

apepn tu r lumrah blogger kan..
da yg suka , ad yg bencik...

cheer selalu..smg mahligai kecil kalian sentiasa ceria n bahagia selalu

eima said...

hmmm aku rasa ko kena tulis pendek sikit la... hahaha
aku baca je blog yg aku suka ....
tak kisah la nk tulis pepe pun ...

afiewithayie said...

tak kisah aty nak citer pasal anak ker rumah ker jenjalan ke mana pon afie tetap nak bace tiap2 ari..sumber inspirasi..caiyok2 aty..!!hehee..

as ♥ Leenda said...

hahaha...lawak lah reader sorang tuh..
meh gelakkan dia ramai ramai..
syohhhhh..pi main jauh2..ramai lagi nak bace blog aty ni tau..ngeeeeeee...

With Julia said...

Hehehhe pelik..tp benar ada eh segelintir para2 blogers yang berfikiran sedemikian rupa yer...ermmm dia salah masuk channel kot kak aty...yg ptg blog kita biarlah tuan tanah yang decide nak kongsi apa pun...kita sebagai penonton dan bloggers juga mesti fhmkan perasaan blogger lain...yg ptg saya suka bca blog kak aty pasal Qaleef tuh....at least ada byk benda yg dikongsi bersama...:)

Erina Asmawani said...

Betul tu Aty. 100% agreed. Memang susah nak puaskan ati orang tapii..blog kita, ikut kita lah nak cerita apa kan. Yang penting kita tulis ikhlas.Ena suka je blog Aty, nak2 kalau pasal Qaleef!! :D

~eida's~ said...

terbaeeekkk la aty..setepek kene kt org yg komen cenggitu..mesti la nk cite psl anak sndri kn xkn nk cite psl anak jiran die lak kn..huhuhu..btw sy suke sgt bce entry kt blog ni..bole gelak sorg2 tgk gelagat anak aty yg tgh nk membesar tu..sme cm anak sy...umur pon lebey kurang...biaq pi depa nk ckp pe kn..yg penting be urself!! take care dear...;)

MimahAjil said...

biar apa org lain nk kate...
org ttp minat baca blog Aty...
ada update je..org trus baca...

Mama Likha said...

knp gini.. ada org tinggalkan komen negatif ke atie ?

peduliklah... mmg sokmo gtu kan manusia ni hihi. standard lah tu. asam grm dlm dunia blogging cewwaahh !

nuyui a.k.a miss YUI said...

yg pntg sy bc..akk jgn risau ya =)

abaikan mulut longkang..haha.

Mimy Hamid said...

blog aku pun sama...personal life...aku ada kehidupan sendiri..dari single, bercinta, bertunang, kahwin, mengandung, bersalin, dapat anak...segala nya di blog..aku paham apa ko rasa...tapi tak mampu nak puaskan semua orang kann

MiE said...

yup. ur blog, terserah pd tuannyer nk tulis ape..btw, saya suka baca blog awk..kalau sak syka, x yah r baca kan?????

iDe said...

Hi kak. tak pe. sy suka jek baca blog akak coz cerita pasal anak. hehe. lagi2 pulak sy ni 1st time preggy. so byk info dan seronok baca experience org lain. keep blogging yer kak :)

iDe said...

Hi kak. tak pe. sy suka jek baca blog akak coz cerita pasal anak. hehe. lagi2 pulak sy ni preggy. so byk info dan seronok baca experience org lain. keep blogging yer kak :)

fifi tiez said...

Kalau akak tulis pasal laki org...tak ke pelik bebenor dah tu.hehe..sy suka je baca pasal baby ni.boleh jadi rujukan sy jaga baby sy pulak.diaorg nak baca pasal benda lain..sila google la kan...

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

kan blog kite so sukeati ler nak tulis pasal ape pun kan atie?? kalo tak mo bace tekan x jer...

Hasnah said...

org mcm nie pun ada ke? pelik betul haha

Nur_cahayamataku said...

Hi.. Betul apa awak tulis- blog awak, sukahati la nak tulis apa pun..

Ikut logik la, kalau ada reader tak suka baca pun, dia bole je klik pangkah, tutup terus blog tu.. Ini kalo setakat bagi komen yang tak membina.. Baik tak payah..

Jangan pedulikan jer semua tu.. Teruskan menulis ok?

Puteri Satu said...

pedulikan apa orang nak kata ty.. yang penting kita menulis ikut keseronokan... klu tak seronok..buat apa nak menuliskan... akak suka jek baca citer Qaleef yang montok tu.. hik hik... lagipun banyak panduan dan tips berguna dalam mendidik dan memjaga anak kat blog aty ni.. besh... keep it up my dear.... teruskan menulis...

LuN@_aiDi said...

btoi tuh aty
menulis ler aper yg kter suker,
bukan aper yg readers suker,
dah nama pun blog peribadi..yea dopss??

Nur Zulya said...

peduli je suara2 sumbang tu.ada ramai lg yg nak baca blog aty.rasanya takderla memanjang post psl ank.ada juga post bli lampu,post sales kan.hehe
bru prsn blog ni ada fan page d FB :)

mun said...

alaaa biar je ape orang nak kata.....lagipun nie kan blog kite..hahahhaaa suka hatilah nak coret ape pon kan

Ayu azmir said...

ye saya sokong... teruskan.... saya baca blog awak tau...

Ros Anis Rusli said...

qaleef kata "tido lagi best!"..hehe...

Vee Lara said...

Ade gak ek cmtu...abaikan jela


Kite bc je ape y aty tulis...xda byk songeh.baik kan kite....hehehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

mimpi ke Qaleef berkerut je kening tu

cikpingu said...

lorhhh.. ade jgk org ckp cmtu.. adehhh... sgt xcerdik akal die..

Selendang cinta said...

a'aa..jom kita pakat lempang dia laju2 ek..hehehehehe...;p

blog kite suke ati kite la...

sOphia said...

cool aje aty....spt yg aty ckp...blog xde share partner hokeyyyy..ehehehe...kalau agak x suka jgn baca..tp kalau da sampai ckp story kite bosan la apa bagai...tu maknanya apa..tak suka tp sibuk baca..ahahah...

ciNDerella stRikEr said...

suke jee baca perihal qaleef ni. teruskn je menulis pasal dia okies. biar je org yg xsuka ni...

anaztasias nora aira said...

blog kita suka hati kita la kan hehe mcm2 la org skrg. n yes setuju dgn apa atie ckp :)

YanaUjang said...

apesal aa dorg mesti ty soklan gitu?? ai pn ada je org ty soklan pelik tu..dahnya kenapa klu kita asek cite psl anak?? pembaca boring? kalu boring kenapa baca?? haiyaa..kita cite apa pn mesti ada yg suka, ada yg xsuka..nk senang, ikut je la apa yg kita sendiri suka..letih tau nk lyn citarasa sume org..chill aty! ^__^

erma rahimah said...

ntah suke hati kita lah nak cter pasal pe pun...blog kita idea kita kan akak

niriysazia said...

Betul tu kak..saya sokong akak..buat apa amik kisah..blog akak suka hati akak laa nak tulis apa kan

niriysazia said...

Saya sokong akak..suka hati akak la nak tulis apa kan blog akak

puan.mila said...

dalam berblog mesti ada je org xpuas hati dan dengki kan?? hehe..sabau je la kak aty..lps ni tmbah je lg story pasal qaleef..lg sdp dorg ckp lg sedap kita nak story..heheh..layannn~

niriysazia said...

Betul tu kak..saya sokong akak..buat apa amik kisah..blog akak suka hati akak laa nak tulis apa kan

Nor Suhaiza said...

hmmmm...mcm2 ragam manusia ni...tpi x bca blog aty pon, aty xrugi pape pon kan...xpon diorg xda ank kot..huhuhuhu..biar la diorg nk kta pe pon...menulis ikut kata hati kita, bkn ikot kata orang lain... :)

Chekgu Azrine said...

ada jgk org cenggini..xmo baca sdh..xysh la nk memandai2 nk swh org tulis ikut apa yg dia suka..mcm2 peel ek..huhu

izyan zulkiply said...

dengan menulis kita dapat hilangkan stress =)

Gieyana said...

abaikan jer beb apa yg org ckp tue..just ignore jer...

:-)

just be ourself kan...:-)

Anak Lebah Comot said...

Sokong..thumb up...

mizz miaizzati said...

haiya camni orang pon ada ...ish ish ish..abaikan je kak..blog kita suka ati kita le nak citer apa ye dak... terpulang le orang tu nak baca ke dak...

Nadt said...

nadt pun penah kena macam ni jugak. padahal personal blog kita sukati kita la kan nak tulis apa pun kan.abaikan je, apapun nadt tetap suka baca blog aty. even post yang da lama2 pun selalu nadt ulang baca balik.banyak info menarik. :)

Cik Cura said...

Saye pon belum kahwin lagi tapi suke je bace belog kak aty. Please don't stop tulis pasal qaleef. Ramai lagi orang nak bace pasal qaleef.

mummy ammar said...

aty, jangan peduli kata orang...write from your heart..lantak depa la kalo diorang tanak baca pun...kita tak rugi pape...:)

bunga_rose said...

laaa pulak? nama pun blog peribadi, suka ati la nak up cerita ape pun.. dah tak payah layan orang camtu, ramai lagi yang suka baca penulisan sempoi aty ni termasuk la saya ^_^

mesmerize Nadhirah said...

Yup kak, ade aq kisahh . saya suka baca blog akq . best ! best !