Friday, December 07, 2012

Misi rumah baru :: aksesori bilik air



ko sampai bilik air pon nak heboh kan....ngeeeee....

aku feeling2 nak bilik air macam hotel atau kat spa2 mewah...kate kau...
besh kan....walaupon tu hanye bilik air..
tapi rase feel tu...penting gak nak dilayan...
bilik air kan part of terapi pada diri...
kalau bilik air berlendir...nak terapi ape bende nyer..
dari sudut berbeza..
tak ape lah bilik air tu tak macam hotel sekalipon...
kecik atau besar...cantik mewah atau pon tak..tu bukan persoalannye...
asalkan mesti bersih..
okeh2...tu hal kebersihan [yang susah aku nak elak dari becakap]

balik cerite pasal bilik air idaman kalbu...
iyeeerrr....aku berangan nak bilik air besh macam kat hotel atau kat spa tuh..
ade bath tub bagai...cosy...ala2 lomantik...
umah baru nih..kalau nak jadi betul macam yang aku mimpi2kan sangat tu..
memang agak susah ar...tapi masih tetap tak mustahil kan...
hooiii....aty...ko bukan beli umah harge sejuta nak bilik air macam kat hotel tuh...ngeeee....
eeerrr...melainkan kalau ko ade bajet macam tetibe duit terjeleuk jatuh depan mate berbuntil2.. nak renovate besar2an sampai jadi macam bilik air hotel tuh ape ade hal kan...
tapi malangnyer..bajet yang ade tak boleh buat macam yang ko nak..
baik lah ko renovate yang mane penting dulu....

eeaahh...bilik air penting gak tu...
selalu di-anak tirikan...kesian lah ko bilik air..
sedangkan tu ar antara bilik yang paling penting orang nak gune...

alaaaa...kalau pandai buat...carik barang...
bilik air yang ko kate ala2 tu pon boleh jadi besh dan cantik dengan bajet yang tak keterlaluan..
yang penting idea...kretif...serta kemahuan...



sumber :: google



haaahhh...kalau cakap pasal citerase...memang nak tinggi jer ko kan..
tapi biler tengok bajet...alahaiii...jauh benau nak jadi macam bilik air hotel tuh..
hurrmm....secareperibadinyer...
kalau ikut aku ar..boleh jer jadikan bilik air yang ko kate biasa2 tu jadi lebih menarik dan tak boring..
aku nyer idea...-aku nak carik barang2 aksesori blik air berasaskan kaca..dan keluli tahan karat..
kat ikea belambak....ko sediakan jer ar duit...




sumber :: katalog ikea


ni antara2 yang aku rase menarik..banyak sangat sebenarnyer...
kalau ko nak tengok..ko gi jer ar kat katalog ikea tu...
ikea memang banyak gak beri inspirasi..
harge barang pon adalah masih mampu milik...

selain ikea..ko boleh jer gi kedai2 memang khas jual barang2 akseseri bilik air ni..
banyak gak kedai aku dah masuk dan tengok..sambil carik idea besh...














gambar2 ni...aku amik kat satu kedai area wangsa maju..-mase bawak qaleef gi klinik sebab batuk..
singgah sekali dah alang2 ternampak tu..
macam besh la pulak biler tengok barang2 kat kedai ni..
tak mahal dan ade discount lagi [waktu tu]
barang2 keluli tahan karat macam ni lah aku nak pakai..[insyaallah]
dapat gak ar beli satu set complete tuk bilik air tetamu/dapur kat tingkat bawah...
tuk bilik air kami kat bilik...aku nak carik cermin yang boleh simpan barang sekali kat dalam nyer..
dapat jimatkan ruang dan nampak lebih kemas...
tuk bilik air ke-3..bilik air kat bilik Qaleef dan bilik lagi satu..
mungkin nak gunakan macam kat bilik tetamu/dapur atau buat lebih simple sesuai tuk kanak2...
masih tak pikirkan....-tengok bajet dulu-

buat mase ni...nak setel kan yang penting2 dulu...
tak terikat ngan satu2 bende...asal jumpe yang sesuai dan bajet..
terus beli jer..kalau tak de..aku masih tak masuk peringkat sungguh2 mencarik lagi..
mungkin tunggu pindah masuk umah baru kot...



p/s :: dalam ko tak sedar..bilik air jugak antara tempat feberet tetamu nak 'menyinggah'...









28 comments:

ceritera-chinta said...

sama lah sy kak aty, nk bilik air mcm hotel, selalu cakap dekat hsbnd, padahal rumah pun tak dak lagi, berangan mau tinggi hahahha.....
nak ada bath tub jugak, senang nk bagi ank mandi kekkeke......

O'gosh Iskandar said...

aih...bestnya aty....mesti cantik sangat rumah aty nanti...

Gadis said...

ya betul tu kak..
orang tua-tua kata kalau nak tgk tuan rumah tu pembersih ke tak atau hati dier ikhlas ke tak tgk bilik air dier..
hihihihi...

kalau ain pun bilik air mmg penting..
walaupun xde org dtg..
tapi kiter yang tiap2 hari masuk bilik air ni pun nak rase best n tenang je..=)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

suka plak Yana tgok tmpt pump sabun tu, dah terbayang letak shower gel dalam tu. asal nak pakai picit saja.. hehee. jimat skt takyah beli botol, beli refill je

Selendang cinta said...

kalao laa cheqkaq dapat bilik air camtu..fuhh..cantiknyer..berangan jap..hehe

puansazusarin said...

Betul, selalu jer org anak tirikan bilik air tu..walhal masuk setiap hari dan banyak kali..kalaulah ada umah sendiri...*mood berangan*he3..

Anum said...

cantiknya

PUAN SUE said...

ni tak sabar nak ade umah sendiri nie...heheh..lambat nye nak bukak fasa baru kat kawasan umah si nie.yg dua tingkat kt tepi taman su dah hasbis dah org beli.

fifi tiez said...

Confirm..asal orang datang rumah jer..asyik nak gi toilet memanjang...lagi2 kalau time raya..

Mimy Hamid said...

yes true bilik air bersih...hati tenang je ...tapi masalah aku ni ...now rumah sewa..bekas penyewa agaknya tak cuci bertahun..pehhh nak basuh makan masa

IeRA said...

Salam sis..

saya pun berangan nak bilik mcm hotel gak..hihihi

Princess Atie said...

Betul. Bilik air mcm dh jd wajib pulak utk diorg masuk dlm rumah kita. Kata ibu saya bilik air melambangkan kebersihan seseorang. Cantik no 2 janji bersih dan kemas.

Norazura Mohd Rahim said...

Tak sabornye nk tgk k.aty nyer idea bilik air ni

Chekgu Azrine said...

Setuju..bilil air ni jd lmbg tuan rumah tu pmbersih ke x..huhu...kan?

Chekgu Azrine said...

Bilik air ni penting ..jd lmbg kita ni pmbersih ke x..huhu..kan?

Ryn said...

leh jd eric ni aty.....de je idea nye ye..:)

Nur Zulya said...

aty,hafele tgh bt whse sales kt glenmarie skg ni..byk kot brg2 mcm tu.hehehe.try la ushar

YanaUjang said...

sama la kekdahnya ms ai nk pindah rumah dulu..mmg seronok nk deco2 rmh..mmg byk pakai duit..tu kena bli sket2..lama2 jd bukit..gitewww :p

Mommy_Cha said...

tambah-tambah kalo tetamu tu berbadan dua cam cha ni. sokmo sampai umah org nak carik toilet dulu. nak shi-shi kata kooo..kihkihkih! buat toilet lawo2, kang cha boleh singgah..kihkih!

Bermulanya Satu Episod said...

setuju sangat kalau berkemampuan tak salah nak bilik air cantikkan.. tapi bilik air dalam gambar tu memang cantik sangat...

Nor Suhaiza said...

selalu berangan nk deco2 umah..skunk dok umah krjaan nk deco apa nyer..silap2 dh deco2 cntik2 kna pindah...
xsbr nk tgok umah bru awk nnti...mst cun ...

Hasnah said...

asna pun rasa nk tukar tiles dlm toilet masterbedroom nie haha. cantikkkkkk gambar akak google nie =D

Sha said...

Bilik air rmh sy separa hotel je muehehe

puan.mila said...

betol tu, bilik air sgt penting..org kata kalau nk tgk rumah bersih or tak, tgk tang bilik airnya..klu bilik air tak brlendir dn bersih maka lulus laa tu..ni kalau msuk je nak trgelincir,,aiyakk!!

Cik Puan Rara said...

kalo bilik air cantik nk buat apa pon selesa kan.

Gieyana Muhamad said...

sy x renovate pongbilik air psl syg lak nk kopek tile yg asl ue..cuma nk hang keluli tahan karat nie jer...:-)

ciNDerella stRikEr said...

ada 2bilik air kt rumah saya yg masih belum ada set cermin yg cantik. maaf laa kepada tetamu yg dtg. terpaksa bersolek di luar bilik air. hehehehe

erma rahimah said...

cantik idea tu...bestnye...