Friday, December 21, 2012

menariknya 7 bulan :: biler qaleef nak mula nak bertateh..


qaleef dah masuk 8 bulan dah selasa ritu...
aku sendiri tak tak perasan...heheh..
sebab mase tu kat umah family aku kat shah alam...-kemain sibuk-

aku tak pernah sambut monthly bornday die pon sebenarnyer...
tunggu setahun nanti lah...
nak hadiah...tetiap minggu makpak nyer ni ade jer bende nak di bagi pada die...ngeeee...
tapi yang penting adalah doa...
hari2..setiap mase dan saat..
doa aku...doa kami mak pak nyer..sentiasa mengiringi perjalanan hidup Qaleef Eeman...amin...






kat Jusco Rawang...mase ni qaleef baru jer masuk 7 bulan...



untuk 7 bulan qaleef eeman yang lepas...
tak de yang extra-ordinary sangat pon...
selain makin banyak akalnyer...dan semakin lasak..!!!

tapi penghujung 7 bulan...
qaleef dah mula berdiri sendiri tanpa sokongan beberapa saat..!!!
pernah cube menapak selangkah ke depan..3-4 kali aku dapat tengok...
paling teror pernah sekali menapak sampai 3 tapak ke depan sebemum jatuh...-tapi hanye sekali tu jer..

tak de gambar...sebab terlalu pantas...
beberapa second jer...
biler di tunggu2...nak di amik gambar...tak de pulak...
biler tak ready...kemain sakan lagi tunjuk skill...

tak per qaleef....tu pon dah hebat bagi mama yang fes time nengok nyer nih...

syabas bette.....




7 bulan jugak...qaleef dah boleh recognize banyak perkataan dan arahan...
antaranyer ::

where's the cat qaleef eeman...?? -qaleef akan pergi pada rezqi kucing aku atau tercarik2 kuceng tu..

Let's go sayang.. -qaleef akan terus pusing badan dan ikut aku atau terus mintak aku hangkat dukung die..

come here darling - qaleef akan datang pada aku

follow me dear - ikut aku sambil merangkak

don't / cannot - dan larangan2 yang aku mulerkan ngan perkataan ni..yang ni aku perasan qaleef sedang biasakan diri..sebab setiap kali aku cakap/larang die dengan perkataan2 tu..die akan pandang aku dan berhenti buat bende yang aku larang tu...

give me..give to mama/abah - [jangan merampas ape yang sedang dipegang oleh anak] jadi biler qaleef pegang hp atau ape2 jer barang yang tak sesuai..aku akan mintak ngan care macam ni...dan qaleef dah mula memahami nya...dia akan lepas kan pegangan secare perlahan..

baca doa makan - kekadang...dari jauh aku dah bace kuat2 doa makan...sebagai care nak panggil die datang dekat aku tuk makan...[hahaha...mak nyer malas nak angkat..dan qaleef jugak tau..biler mak nyer ni bace doa makan jer...die dah sengeh2 datang terus kat aku sambil nganga2...

buat ape yang orang lain buat -seperti contoh..setiap pagi...aku akan menepuk2 bantal bile kemas tempat tidor...sekarang qaleef jugak buat bende yang sama setiap pagi sebelum aku buat....

time for bathing dear - qaleef terus teruje giler sengeh2 nak main air..!!! 

dan kenal beberapa lagi bende2 familiar yang biasa aku sebut seperti book..helicopter...ball....-dan masih terus belajar....


memanjat tangga sampai ke atas..eerr...bahaya..?? 
aku pernah biarkan qaleef memanjat tangga sendiri sampai atas...
sambil aku sendiri ikut dekat ngan dia tuk pastikan keselamatan dia..
aku nak tengok effort die...aku biarkan die belajar sendiri..
yeah...qaleef memang teror..!!!

ape yang baik nye aku buat macam ni...??
haaa...biler dah 2-3 kali die merase naik tangga tu...
sekarang..aku dah terlalu risau..
sebab qaleef tak nak dah naik tangga tu lagi...heheheh...
penat agak nyer...ngeeeee.....
tak macam awal2 dulu...pantang lepa...ketangga jer lah die nak pergi..
sekarang..memang jarang sangat2 aku nampak die nak main kat tangga..

tapi sesekali kalau die nak naik gak..aku tetap akan biarkan die naik sendiri..
sambil aku ikut naik dok dekat ngan dia...

aku tak pasti ngan keadaan tu...
tapi aku rase...anak ni..biler kite larang..lagi die nak buat...
jadi aku biarkan die merase gak...meng-explore sendiri..



7 bulan Qaleef eeman...dah mula tau kalau die berada di tempat yang tinggi...
qaleef dah pandai turun katil dan jugak sofa sendiri...
biler merangkak atas katil..sampai di penghujung...die akan cube turunkan tangan dulu..
kalau tak sampai...maknenyer die sendiri tau yang die tak boleh terus ke depan atau kalau tak die akan jatuh..
jadi dari situ die belajar turun dari tempat tinggi ngan care yang betul...
[tapi kekadang die jerit2 jer soh makpak nyer amik bawak turun]



qaleef jugak sekarang pandai menunjuk kan ekspresi.. 
dah pandai merajuk..!!
pernah sekali aku tak layan die sebab nak habeskan makan yang tinggal sikit jer..
malas nak angkat die..sebab nanti die kacau aku makan...
biler dah lame die merengek mak nyer buat tak layan..terus die gi depan dan buat aksi sujud syukur sambil menangis ngan kuat..lepas tu..siap berguling2...hadeeyyhh....

ade potensi.......gggrrrrr................




nak cerite pasal makan qaleef...
tapi lain entry aku buat...
ramai tanye resepi...-macam salah orang dan silap blog jer...-ngeh ngeh ngeh...
tak banyak dapat aku share kalau ko tanye resepi...
aku ni pon setiap kali dok gugel2 blog orang lain...
nanti nak cerite pasal qaleef yang memilih makan..!!!



ape lagi yang menarik bende baru yang aku nampak ek...hurrmmm....

banyak gak kot...bende kecik2..yang biasanye orang lain tak perasan..
even..paknyer pon kekadang tak tau..

"sayang..tau tak qaleef sekarang dah pandai bla bla bla...hari ni dah pandai buat ni....bla bla bla...tadi die buat perangai bla bla bla..."

pak nyer :: tak..

[dan aku akan bercerite-hampir setiap hari ape yg qaleef belajar pada hari tu]

bersyukur dan beruntung aku sentiasa bersama qaleef 
aku ter-sangat2 peka ngan setiap perubahan qaleef walaupon sedikit umpama setitik... 
apepon perangai baru yang qaleef lakukan...aku tetap kagum ngan kemampuan die..
walaupon kalau hanye dengan menepuk meja atau membaling barang...
sebab aku tau..setiap detik..die sedang belajar...


eeaaahhh...nak cerite..qaleef pandai main bola..!!! tapi ngan tangan ar..sepak tak reti lagi...
die amik bola..baling..dan kejar bola tu...sambil buat berulang kali..
jadi mama belikan banyak bola..!! -sebagai galakan..




p/s :: aku suker saat biler qaleef dekat kan muka die dengan muka aku seolah2 nak kiss..-biler aku carik info tentang ni -tu adalah care die meluahkan perasaan sayang pada kita....oohhh...i'm so touched....



27 comments:

Anum said...

comelnya...

MizzTina said...

bila bc entry ni, buat sy makin geram kt qaleef... kak, nk jumpa!!!

achiek anis said...

bestnya jadi housewife kak...leh tau perkembangan anak depan mata..mudah2an saya diberi peluang menjadi fulltime housewife gak suatu hari nnt....insyaallah...

MimahAjil said...

seronoknya dengar cerita Aty...
mesti rasa bangga dapat tengok perkembangan anak dari sehari ke sehari kan...
rasa puas kn??Alhamdulillah...cepat pembelajaran Qaleef Eeman...

fifi tiez said...

alaaaa...sweet sangat!!!! tak sabar nak anak pandai kiss sy gak. untung qaleef mama dia boleh didik dia sendiri.nape akk lama x update?

erna said...

Qaleef dan iman seumur. cuma iman tua beberapa hari je dari qaleef. seronok tengok anak membesar.hebat qaleef dah boleh berdiri-diri dan menapak. iman masih berpaut-paut belum stabil lagi.

semoga membesar sihat qaleef sayang..

antalya said...

ok nanti boleh wat team bola. now dh ada 2org. qaleef ngan iskandar. carik lg

Halimaton Hanafee said...

cepatnya qaleef belajar kan..helena terhengguk2 lagi..huhu

Nurul Husna said...

seronoknya bila tgk anak makin membesar...husna ni baru nak mula kak..hehe :)

Ayu sukatiakula said...

seronok kan dpt tengok anak membesar depan mata sepenuhnya..my aqil plak, selalu nyonyot pipi n dagu ummi dia ni..kalu da kuar gigi, mau digigitnya nanti..

nuyui a.k.a miss YUI said...

mbesar dgn shat si comel ini..geram tgk pipinya..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hensem nya Qaleef

With Julia said...

Wahhh dah mula pandai nak berdiri beberapa saat...sgt happy tau bila mommy dpt lihat kan kak aty...seronok sgt2 tgk qaleef dh byk belajar new words everyday....yg plg best bila dia nk bg tau dia nak kiss bukak mulut luas2...omg! so touch taw :)

AIN NAZRI said...

bila dok ngan anak memang puas hati.. the best moment.. rs tenang aje di buatnya.. semoga qaleef cepat2 jalan ye.. bg ibu exercise mengejar..

Gadis said...

mmg best kan kak tiap2 hari tgk perkembangan ank...

lepas ni qaleef dh pandai jln lagi seronok...
mesti comel..hihihi..

farhana shamsuddin said...

aloo tomey nyer... mcm ikut muka daddy yer

nida-razak said...

qaleef budak bijak..baru 7 bulan da mcm2 boley buat..paling comei gambar dia pkai speck n kat tangga tu..hehe

Mummy Damia said...

geram betul lah dengan dia ni...

Chekgu Azrine said...

sweet sgt entry ni..kagum kjp kita jdi ibukan?

Mr n Mrs Zaidi said...

DH MCM ABG LONG DAK QALEEF NIE.... GERAMM JER TGK NYA...TGK MUKA NMPAK BIJAK PANDAI ANAK TERUNA SORG NIE..

cikpingu said...

sama la ngn dhia dh cmtu jgk... best tgk pkembangan anak..

Zurae said...

Seronoknya dapat lihat perkembangan anak depan mata...
Tu untungnya 24jam dengan anak, dpt tahu setiap perubahannya...
Tapi x semua berpeluang macam ni...
Comeyyy Qaleef, makin encem!!!
Baru perasan time ni rambutnya masih ada lagi hihi ;)

Ann said...

nt dia dah pandai main kiss kiss lg best..mmg best jadi ibu ni..:)

oshinz said...

alololo.. comel je qaleef nak kiss kiss tu.

cha said...

8 bulan mesti pejam celik pejam celik tak sedar kan kan dh makin besar anak. bestnya bila la turn i ni :')

YanaUjang said...

go qhaleef go!! seronok kn tgk ank membesar...precious moment..enjoice! ^_^

salmia saidin said...

wah, :)