Wednesday, December 26, 2012

survey barang di IKEA



survey jer...??? hurrrmmm....




sejak ade dak qaleef ni..
paling lame aku ley dok kat IKEA tuh sejam..
sebab..lepas jer dari 45 minit...kompem qaleef dah start 'menyanyi'
dari lagu balada..irama malaysia...slow rock..jangan sampai die nyanyi lagu rock baru nak blah alamatnyer susah ar ko lepas tu...haaiihh...
tak bagi can ar nak kasi mak nyer shopping2 macam dulu...

masuk ikea..tak merase ar ko nak jalan kasi perabeh warehouse tuh...
sebelum datang..ko dah kene plan awal2...
sampai terus rembat...tak yah ko nak feeling2 amik gambo kat showroom die tingkat atas tu...

kalau bukan sebab die merengek pon..
mesti sebab die tak nak duduk dalam stroller lama2...
gigih ar ko menghangkut die...
kalau letak dalam troller pon...paling lame10-15 minit...
lepas tu die buat perangai nak merangkak dalam ikea tu...geram...
pilihan yang ada samaada ::
ko rela biar anak ko mengamuk sebab tak dapat merangkak dalam ikea tu
atau ko biarkan jer anak ko bebas dalam tu...
pilihan aku..?? -cepat2 pilih barang...bayar..dan terus balik...ngeeeee....

last week..mak aku boring dok umah..
mak aku tu cikgu...jadi sekarang cuti sekolah...banyak mase lapang..
ngajak aku ke IKEA tuh...
laki aku tak de gi tengganu...
jadi..tabah lah aku bawak qaleef sendiri...siap bawak adik lelaki bongsu aku tuk dukong qaleef kalau ape2 berlaku -sebab kebarangkalian tuk qaleef buat perangai macam biasa adalah tinggi..!!-

kalau ikutkan aku..memang banyak nak dibeli..
tapi sebab tak dirancang..jadi..aku pikir...kali ni survey barang jer..
nanti laki aku balik..nak ajak lagi...dengan die lagi senang..
sebab biler aku memilih barang...fared ley handle anak...
baru beshhhhhhh...ngeh ngeh ngeh..

kalau ikutkan aku..kat IKEA ni..macam2 aku nak beli...
kalau aku maik sebat jer..mau gak perabeh beratus2...
tapi biler pikir2 balik...-dah pindah baru boleh beli sebab nak tengok praktikaliti dulu..
tengok kesesuaian...kang beli macam orang tak betul..lepas tu biler dah masuk umah baru...tak tau mane nak letak...tak de keserasian bagai..sudah nyer membazir...
dan lagi...biler nak pindah ni...seboleh2 aku tengah mengurangkan barang yang ade..
penat nak menghangkut nanti...
yang mane boleh jual..aku jual jer..
mane boleh bagi orang...aku bagi...
adi gi IKEA ni...sekadar nak bawak mak aku..dan nak cuci2 mate jer kononnyer...



nak beli ni tuk bilik air Qaleef..lapik getah...
menarik..masih kene tengok kesesuaian dulu..


rak ni..dah puluh kali aku buat lagu kat laki aku -dengan tajuk :: rak mesti beli nanti- muwahahaha
nak letak kat bilik qaleef jugak..untuk simpan barang2 menan dan keperluan die..
tapi masih jugak dalam pertimbangan perlu atau tidak..





aku kan ade cerite ritu nak beli akseseri bilik air umah baru kat ikea ni..
dapat gak ar sebat sikit...-dah alang2 sampai-


sekarang aku suker pada perabot dari tempered glass lagi2 kaler hitam macam ni..
nak tema moden kate ko kan....
simple macam ni menarik tuk aku...cume biler tengok ade roda..
aku dapat bayangkan ape yang akan berlaku yang melibatkan qaleef..


dapat gak ar survey sarung comforter...rm 79 tu tuk single size..
kalau queen tak silap aku rm 99..
aku biasa beli saiz king..

kat department ni qaleef dah muler 'sound' aku...-soh maknyer cepat sikit-
kalau tak...aku nak gak beli satu set..memandangkan kiteorang lame tak beli comforter baru..
tapi tak kesampaian...


dah lame aim sebenarnyer rak ni...
sebelum ni pikir nak buat rak tuk letak majalah2 dan buku2 aku yang selambak tu..
nak letak kat ruang tengok tivi..
tapi biler pikir lagi...macam semak pulak..dan lagi..takut qaleef lari2 kang terlanggar rak ni..tak memasal jer..
jadi terus carik idea lain..



ni saje2 aku tengok...cantik...ley letak kat sebelah katil kan...
tapi tak rase nak beli..



kalau tak beli ape2 tu macam tak besh la pulak kan...
macam aku cakap tadi..dapat gak ar aku beli akseseri bilik air sikit...
yang mane aku dah plan dari awal...

selebih nyer hanye barang2 kecik tuk dapur..
tak de pon nak beli barang2 hiasan...-kali ni langsung aku tak singgah department tu..
untuk umah baru..aku dah plan tuk mengurangkan hiasan bantal..bunga dan banyak lagi..
kali ni aku nak sumting yang lebih simple dan modern...
memandangkan ngan dak qaleef ni kan..aku rase idea tu lebih sesuai kot....


 selepas beberape kali...aku beli gak akhirnyer 17 set bekas simpan IKEA ni..
harga rm 14 lebih...



feeding set ikea...ni granny yang belikan tk qaleef...
harge aku tak ingat pulak...rasenyer belas2 kot...
dah gune dah pon...bib tu aku suker...sebab plastik senang nak basuh..tapi qaleef tak suker..
sebab besar kot...aku sker mangkuk ngan sudu die jer...


ni klip tuk ikat plastik...
yang ni lain kali aku share kegunaannyer hek...


haaa...bekas putih tu...mak aku beli tuk umah die sebenarnyer..
tapi biler dah balik...die rase besar sangat pulak tuk letak sebelah sinki die tuh..-tak perkenan-
terus tak mo pakai..dan bagi aku..
aku lah yang untung nyer...ngeeeehhh....


tu jer aku beli...yang tak de dalam gambar -akseseri bili air- sebab aku malas kuarkan dari bonet kereta..
haa..kalau ko kate nak jalan2 cuci mate kat ikea tu..-memang tak de maknenyer..
mesti ko nak gak sebat satu-2 barang...sehengget pon jadi lah hek...

p/s :: ritu sempat jeling satu carpet besar kaler hitam...dengan harge rm 179 jer...
murah bagi aku sebab besar dan cantik...
hope harge tu kekal lame macam tu sampai lagi sekali aku datang...






34 comments:

Mama Vogue said...

kalau ke Ikea sure rambang bijik mata tengok kiri kanan.
Tapi ari tu 1st time bawak hakim, setengah jam je kot sebab Hakim dah rimas..huwaa huwaa huwaa..!

Ayu azmir said...

ooo.. bershoopingg....

Anum said...

suka ikea

YanaUjang said...

lama xpi ikea..tggu duk rmh sendiri br syok nk bli2 brg rmh ni..hee~

Gadis said...

yeay...ain pun dok beli bekas hijau yang 14 hengget lebih tu..banyak n murah...senang kalau nak letak ape2..=)

fifi tiez said...

bilalah jb ni nak ada ikea..teringin sangat nak gi situ.bos sy,rumah dia sume perabot ikea kaler putih.ala,cm rumah yg akak ckp akak nak sume putih tu..cantik sangat..

mrs kayrul said...

kita klu g ikea konon nak makan jer sekali terembat gak la satu barang..klu g sana tak beli macam tak sah plak...hehhee

Misz Pinkie Winkie said...

suka bekas makan rue..comey sgt.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

masuk Ikea ni selalu rambang mata. wpun ada sstgh brg mahal, tp klaua dh berkenan pejam mataje bayar

MimahAjil said...

comel la bekas makan Qaleef...
n comel n stylo header baru Aty...sweet (^___^)

mama ila said...

hahaha..betul tu aty..kalau dah sampai ikea..xdernyer tengok sajer..mmg ada jer bende yg nk di beli..huhu

MizzTina said...

dh lama berhajat nk g ikea..tp xterpegi gak.. xde masa..

Nadt said...

nadt pun berkenan nak beli rak buku tu tapi fikir yg sama gak takut saif berpaut kat rak tu, abes tumbang naya je. berkenan sangat nak beli meltorp table sekali kerusi yg harganya cuma 278.60 tu tapi kena fikir banyak kali takut tak muat nak sumbat dalam kereta. sob..sobb..

Tiha Sweetie said...

beshnyer jenjalan ke ikea....lom sempat lagi nak tinggalkan jejak kat sana...huhuhu........

O'gosh Iskandar said...

amboi kemain...xpela anak satu lagi...ni ai 2 orang...2 dua xmo dok dalam stroller...kena upah ipad or mainan baru bole duduk...tu pun 5 minit je...yang adiknya langsung xmo duduk...tensi tau!..aritu g IKEA x sampai 1/2 jam dah balik..belum pape..dah rock & roll keluar...sedih..

Gieyana said...

alahaiii..meoyan kalau g sini..kalau x habis ratus2 mmg x sah..:-)

Cheq Kaq said...

Ikea adalah salah satu tempat untuk cheqkaq berangan selain dari toilet..muahahaha,,

AIN NAZRI said...

ain pon suka g ikea.. siap jadi ikea family.. kui kui bajet mcm shoping byk ajerk.. kekekeke

cha said...

ikut hati sume nak beli kan. pastu tak pyh pening2 nk deco camne. tiru sebijik je idea ikea haha sbb deco dorg super cool :D

With Julia said...

lma betul x pi ikea...last pi msa perut boyot hehhehe lepas dah beranak lupa plak ikea...hehehhe cantiklah bekas mkn qaleef ijauuuuuuu ye :)

jaja_NorLiza said...

lame tul x g ikea...next week nak gi ar! hehehhe...

Veelara Shamsyul said...

Kite pegi sbtu lpas.sama mcm aty la.lama skey je iman da sound. Grrr.x hbis jln pn.jln pn kejap je sbb budak tu yakk.grrrrrr.pastu settle cuci smua trus blik....

Veelara Shamsyul said...

Oh lupa..i love ur new header...comeyyyyy

salmia saidin said...

kalau ikea ada cawangan kt setiap negeri kn best. hahaha
suka guna klip ikat plastik tu jugak. senang je.xpyah nk belit2 dgn getah. :) beli kt giant saja.:P

~YUN~ said...

Snoknya aty survey brg rumah..bila la nk beli rumah sendiri ni,huhuhu

Hasnah said...

daripada dulu smpi skrg mmg ikea tue buat org dtg juta kali pun xbosan haha =D

Chekgu Azrine said...

Seyes..dh lama xg ikea..huhu

TiranaAduka said...

ta pun slalu gi sana..ops 2x sebulan je.

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau ikea ada kat ipoh mau yui pon jd mcm akk..kih2..

cntik header kak..comel2.. satu family..

antalya said...

tiap kali tgk blogger upkan entry pasal ikea sure hati melonjak2 teruja nk pegi jugak.bila ckp kt hubby terus kena bebel 'yang,selama ni 3thn kita dok area damansara tuh,xde pulak awk sebok nk pegi ikea.hari2 pegi blk keje lalu situ'....hahahahaha. eh tp akak berkenan bakul sinki tu lah.apsal yur mom xnak? tak muat ke

Fiza Rahman said...

Dah lama tak gi IKEA. Klo nak gi pon kena pepagi, klo lewat memang payah nak cari parking.

Cantiklah header baru ☺☺

mummy ammar said...

bestnya!! napela ikea tak buka cawangan kat jb...huhuhu

saifudin abu izzudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Imajinasi lebih penting daripada pengetahuan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

ANAK MAMA SAYANG said...

Suka baca blog u la...mcm sekepala je..rak buku tu saya ada beli kat ikea.saya bt letak majalah...nice jugak la..