Wednesday, January 02, 2013

antara banyak2 petua..............


selamat tahun baru....
akhir tahun 2012 di tutup ngan drama tragedi qaleef demam panas..
dan awal tahun baru 2013..awal pagi...kami sambut kat spital klang...
sebab...tetibe suhu qaleef mencanak naik.!!
sedangkan sehari-2 sebelum tu...dah tak panas badan die..
sebab masuk hari ke-6..dan ubat demam pon dah habes..
kiteorang dari Johor umah mertua...terus  balik..
pukul 5 sampai selangor...terus ker spital besar klang..
kenape ke klang..??
aku takut kalau2 qaleef kene tahan ward hari tu..
sekurang2 nyer kat situ..bukan kat johor..-laki aku kerje..aku tak nak kene tinggal sane-
dan lagi...kat spital besar...amik darah..terus dapat result jam2 tu gak..
kalau gi klinik...belum tentu...!!
aku dah tak boleh tunggu tuk sehari pon lagi...
lepas dapat keputusan darah...qaleef hanye kene viral fever..
lega sebab sekurang2 nyer..bukan kene jangkitan kuman yang teruk...
tak kene tahan ward...kiteorang terus balik ke rawang...
dan alhamdulillah..walaupon masih 'dedar' tapi qaleef makin baik...

tak perabeh lagi ker hoii cerite anak ko demam..
kemain kecoh....macam anak orang lain tak pernah demam pulak...
ngeeee...maaf kan aku..bukan teruje...tapi panik tetibe...
tak mampu sembunyi kerisauan dihati.....eeceeaah ko....

iyerr..begitu lah aku biler fes time menghadapi dak qaleef demam teruk...
selalunyer...kalau demam pon..dedar2 jer..
makan ubat...tuam sikit2..pakai cool fever...
terus dak tu sengeh2 balik..

ini...berhari2...naik turun naik turun suhu die..
giler ko tak gelabah kuceng.....
terus rindu aktiviti sukan lasak qaleef..ngeh ngeh ngeh...

saat tu..aku lebih rela penat melayan die melasak setiap mase...
dari aku penat susah hati risaukan kesihatan dia...
nak tengok die senyum pon susah...rindu pulak nak dengar die ketawa terkekek2 biler abah nyer menyakat...
eeaahh....drama...??!! macam biasa...kekadang aku ni berbakat gak jadi drama queen.....

apepon...terime kaseh giler2 ah aku nak ucap kat korang2 semua...
siyes..hampir semua nasihat dan pandangan serta tunjuk ajar ko..
aku cube lakukan...
tapi biler ade yang kate -ko buat macam gini bla bla bla...- tetiber ade pulak kate -jangan buat macam tu bla bla bla..- haaa...tu aku dah konpius...

mane satu nih....
jadi aku amik jalan selamat...
buat berpada2....risau jadi ape2...

yer ar...pendapat2 ko yang aku bace tu kebanyakannyer aku tengok based on pengalaman sendiri...
jadi..mane yang aku rase sesuai tuk keadaan qaleef...aku buat..

alhamdulillah..hampir semua petua2 ko tu agak mudah nak buat..
cume aku jer baru tau...kalau ko tak bagitau..
kompem aku tak teringat nak buat mase qaleef demam tu..

-lumur asam jawa - ni mak aku buat pagi jumaat..
-letak cool fever...ade yang soh aku letak belakang badan...ponnn aku buat gak..
-susukan sekerap yang boleh - hampir setiap mase qaleef nak ngempeng ngan aku..[aku tau..panas pon boleh kuar melalui najis]
-pantau suhu badan..
-mandikan anak ngan air sejuk..[walau ade kate tak boleh]-aku buat kalau perlu..
-jelum/tuam badan anak ngan kain tuala basah
-pakai ais batu tuk sejukkan badan
-minum air kelapa :: yang ni elok tuk sejuk kan badan.tapi ley 'potong' ubat yang di bagi makan tu nanti..jadi kene tengok timming...
-letak dalam air-cond :: haaa..yang ni kelam kabut kiteorang balik terus ke shah alam sebab rumah rawang tak de air-cond...bilik aku kat shah alam seb baik gak ar ade air-cond

tapi dalam banyak2 petua dan idea yang ko bagi..
ade satu yang aku rase susah...
-jelum/lumur kepala anak ngan daun bunga raya-
nak buat nyer senang..tapi nak dapatkan daun pokok raya sekarang tu yang susah hokeh..!!
ko hengat tak ritu aku ade cakap -tah celah mane aku nampak bunga raya ni..tak hengat-
haaa..biase kan..biler jam2 ko perlu..jam2 tu ar ko tak dapat nak carik..

soh adik2 aku carik..tapi derang sendiri tak tau mane nak carik...
tanye mak ayah aku..kot2 umah kawan2 derang ade...-tapi derang pon tak ingat umah sape ade-

aku pon redho jer lah...tak per lah.....tak de rezki qaleef nak merase pakai daun bunge raye tuh..

tapi tetibe...saat2 kritikal macam tu...
saat2 aku dah pasrah konon nyer...
Sarah telepon menghulur bantuan...
My Allah....aku sangat2 berterime kasih pada Allah sebab permudahkan urusan..
dan mekaseh sangat2 pada sarah sebab sudi tolong aku..
siap tolong petik dan hantar sampai umah lagi...
tak terbalas rasenyer budi die..-sedangkan kalau ikutkan..ley jer aku mintak tolong adik2 aku amik kan...-

[terime kaseh yer Sarah]
kat taman umah die ade selambak pokok bunga raya ni...!! [alhamdulillah]
dah name nyer taman bunga raya hek..[nama taman perumahan sarah]
harus lah nak nampak identiti kan tanam pokok bunge raye tu banyak2..

haaaa....aku rase..kat situ ar aku nampak pokok tu sebelum2 nih..!!
umah sarah memang dekat jer ngan umah family aku..
jadi..ade2 mase...rajin gak ar menyinggah umah die...
nengok dak Hafiy yang iras2 aku nengokner macam dak Qaleef...

alhamdulillah...biler sarah bace blog aku...terus kol kate kat umah die ada...

Jumaat malam tu...Sarah datang hantar kat umah..



satu plastik die amik kan tuk aku..
ni seminggu pakai kalau tak layu pon boleh ni..
siap laki aku kate nak tanam kat tepi umah kuarge aku tuh..


lumat2 kan...sampai kuar lendir2 dari saun tu..
haaa..lendir2 tu yang katenyer elok tuh...



deman2 pon... tetap gak ade hati nak main..haaaiihh...



lumur kat kepala....tu lendir2 daun tu tau..
eerrr...aku rase sepatut nyer daun tu kene hancurkan lagi...kot..


bungkus kepala die ngan napkin
tengok muker sembab qaleef...kesian kamu anak...


dan terus bawak tidor


alhamdulillah..aku rase berkesan kekdah bunge raye ni tuk nyejukkan kan panas badan demam nih...
even malam tu pon..aku dapat rase badan qaleef dah tak panas...
senang hati aku..tengok perubahan positif..

walaupon qaleef tarik2 gak napkin kat kepala tu -rimas agak nyer-
tapi mungkin sebab die tak berape nak larat kali ni..
jadi...masih boleh bertahan sampai esok nyer...

esok nyer...kiteorang mandikan qaleef sekali lagi ngan daun bunge raya tuh..

instead of air asam jawa...
aku rase aku suker lagi care ni kot..
sebab..bau daun tu sendiri wangi...
dan tak ar kesan tinggal kotor kat sarung bantal atau napkin tuh...


sepanjang2 demam tu...
kalau aku letak tuala kat atas kepala...
qaleef mesti melalak..tarik tak nak pakai...
mungkin sebab sejuk...atau rimas kot..
jadi..aku pakai napkin jer...basahkan dan ikat macam pakai turban tuh...
kelasss ko qaleef...mama pon tak pernah merase nak pakai turban lagi tau..heheh..-tak teringin lagi-


fashion terbaru -turban napkin- ade macm baby gurl tak..?? ngeeeee...


penghafaz al-quran to be...gaye berserban...peminat ustaz don qaleef nih....weeeaaaaa.....[nyaris2 name qaleef ade name DON tau... Don qaleef..sedap gak hek..ngeh ngeh ngeh...




alhamdulillah..qaleef eeman beransur pulih...
terime kaseh pada korang semua yang berkongsi pendapat dan  mendoakan kesejahteraan qaleef...
benyak aku belajar dari ape yang berlaku nih...

selain..lebih menjage kesihatan diri...
mak pak kene sihat dulu...kene kuat...
baru anak akan sihat dan jugak kuat...insyaallah...

sebagai mak..bende2 ni memang tak boleh nak di elakkan..
ni semua sebahagian dari pengalaman dan cabaran...
lepas ni..kalau berlaku lagi [mintak dijauhkan]
sekurang2 nyer..kite dah tau macamane nak hadapi nyer...

apepon..harap qaleef terus membesar ngan sihat..aminn...



p/s :: aku pulak rase macam nak demam dek kerana tak cukup tidor...huwaaarrgghhhh...biler nak qada' tidor nih.....





40 comments:

ct cucubi said...

syukur ramai yg sudi membantu. banyak nya petua awak buat.. kagum..
sy x pernha lg try petua lumur air daun bunga raya tu.. pasni bolehlah try..

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai ciannya dia...moga cpt sihat..

Allene said...

alhamdulillah... qaleef da sihat...

fifi tiez said...

dah mcm ustaz don dah die.hehe..pasni boleh start men kejar2 dgn mama balik ye qaleef

MimahAjil said...

Alhamdulillah sihat dah ye...
take a good care ye Qaleef Eeman

~ NANA ~ said...

alhamdulillah qaleef makin sihat...
petua ni mmg kena try satu2 & tgk mana yg berkesan kat anak kita kn?
takpe, at least kita ada experience jaga anak demam...hehe

btw comel qaleef kena bungkus camtu

Baiduri said...

kesian qaleef...xpe, pngalaman nk m'besar kan...

Cheq Kaq said...

Besar pahala seorang ibu yang sanggup berjaga malam kerana anak sakit...:)

CikNaa said...

daun bunga raye mmg terbaik, razin dh guna 2 minggu lepas.mmg terbukti berkesan.. mcm iklan plop :)

With Julia said...

Bagus betul kekdah guna daun dan bunga pokok raya...jarang org zaman la nih nk tnam pokok tuh taw...betul ckp aty, mmg asam garam jd ibu x leh lepas dari anak demam dan so on...yg ptg jgn putus2 doakan mereka sihat dan gembira...

suka tgk Qaleef pakai ala2 turban...hehhehe mcm ustaz don u! hehhe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ada kala nya cara2 lama camni berkesan. duit pun jimat.. harap2 Qaleef cepat2 sihat ye

♥ dak pink said...

Alhamdulillah, Qaleef dah ok.

Tu belum Qaleef kena demam campak lagi tu. Haha, lagilah tak tentu arah dibuatnya sebab gatal2 seluruh badan tau.

!k@ said...

alhamdulillah qaleef dah sihat...
memang bile anak sakit..kita mak2 la paling panik sekali...huhu

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..syukur sgt..qaleef dh sihat..hmm..ank2 dmm sis mmg mak2nya yg panik...sbb depa bkn blh bercakapkan..akk yg dah ank 4 pun still panik..demam ni blh jd punca segala penyakit sis.. tu yg seram tuh..huhu

Shakina Farhan said...

siannye qaleef..tp mcm pki turban da tgk tu..comel!

Mila Ahmad said...

ala cian dak qaleef demam ea...moga cepat sembuh tau.

eima said...

tu la pengorbanan ibu paling besar .... hebat .. tak de org lain yg boleh jg anak sehebat ibu

Mommy_Cha said...

SEMOGA SI DEBAB CEPAT SEMBUH. NAK BERUBAH BULAN LER TU AGAKNYER YER TAK?

Erina Asmawani said...

Alhamdulillah. Qaleef dah sihat.

Comey je gambar Qaleef berambutkan daun bunga raya tu. Hehehe

Thanks Aty for sharing this tips.InsyaAllah boleh dipraktikkan nnti.

♥ Wina ♥ said...

sanggup buat ape pun demi anak² kan uhuhuuu...

moga² Qaleef terus diberi kesihatan yang baik

Aeen said...

Alhamdulilah..demam qaleef da beransur pulih...semoga cepat2 baik yeh...:)

Wawa said...

ooooo..bunga raya mmg bagus ye...dulu bace ciknaa pun gune tu...klau letak asam jawa mmg tak best...dah la melekat2...hihihi...tp nak cari bunga raya tu yang pening tu...

semoga qhalif cepat sembuh! aminnn!

Nhaa said...

Dulu masa kecik-kecik nenek yang jaga, kalau demam ke apa memang dia akan guna daun bunga raya.. hehe. tapi sebab masa tu kecik lagi, menyampah je kena letak daun2 kat kepala..dah la cam lendir-lendir, geli... :D apa-apa pun semoga QE cepat sembuh & aktif macam selalu... :))

Gieyana said...

siannyer budak comel nie....

Tp best gak psl dier leh jd model mama dier..
Hope now dh ok yer beb..:-)

yUmIe said...

aloloooo..demam2 pn comel qaleef ni tau.pkai turban dh gaya pak lebai dh ha.get well soon qaleef:)

cik puan aini said...

boolat nye qaleef.. :)
aini pun mak aja petua2 yg aty mentioned tu.. alhamdulillah.. rasi..
tp doc pesan dlu jangan letak atas kepala..nnt anak sakit kepala..tak tau la betul ke idak sbb budak tu mana reti nk ckp ngan kita..kan?

UMIE SUE said...

aqilah pun demam 2 hari ..memang gebah mak enon jadinye,,

aoo..comei ank umie su ni

Gadis said...

Alhamdullillah qaleef dh sihat...
sian qaleef...
moga lepas ni cepat n betul2 sembuh yer...
boleh kacau mama balik..hihihi..

In Shaa Allah..
adik Qaleef yang perempuan..
hihihi..
sbb tengok puting buah dada qaleef..
orang tua2 kata la..hihihi

mizz miaizzati said...

ala kesiann dia..kalu anak demam tu yang kita takotkan...selalu sy lumur ngan asam jawa..

Fiza Rahman said...

Alolo...siannya qaleef. Alhamdulillah dah beransur pulih.

khamal deeya said...

cian baby qaleef..alhamdulillah dah kebah ye..baby lisa pun demam aritu, tapi sekejap je..yang paling teruk batuk, nak seminggu gakla..terus anak yang teramat aktif jadi lesu , sian sangat kalo tengok anak kita cmtu kan..betul, mak n ayahnya kena lagi kuat kalo nak menjaga anak kecik sakit ni..
hehe, sambil tu nak ajak aty singgah blog baru dd..khamaldeyalisanadco.blogspot.com..:)

Halimaton Hanafee said...

mcm dh kurus sikit je qaleef ni

cikpingu said...

smoga cepat baik ye qaleef...

D Yatie said...

memang musim demam kot ye? arissa pun demam jugak minggu lepas. huuhu. memang bila anak demam semua benda nak buat dan nak dapatkan bunga raya bukan senang! @_@

LuN@_aiDi said...

alhamdulillah qaleef dah sihat:)
jgn mak die plak sakit oke? hihihi

baideway selamat taun baru aty^^

hasyimahshe said...

memang musim kot. ramai gak saya jumpa kat sepital smlm yang viral fever..bhahahaha..saya pon salah sorang nya. caiyok qaleef! cepat sehat!

MizzTina said...

ala siannya dia.. tkt nt berat susut je kak..

salmia saidin said...

alhamdulillah qaleef dh sihat.
kt umah pun ada pokok bunga ray. memang bagus pun untuk baby yg demam.

antalya said...

hihihi cute je tangan kecik tu dok kacau2 dlm besen air bunga raya.
syukur alhamdulilah qaleef dh sembuh

Mimy Hamid said...

susahnya nak cari daun bunga ray akat KL ni...ada anak pokok tak?? aku nak tanam la depan rumah...