Thursday, January 24, 2013

biler aku di kate kan bini muda pada ayah sendiri...





memang aku rase nak sekeh laju2 jer kalau ade orang cakap macam ni biler aku jalan ngan ayah aku..gggrrrrr....


tapi nak salahkan sape..
orang tu bukan nyer tau pon aku anak die kan...
atau mungkin.....memang ayah aku ade binik baru...
yang orang lain tau tapi kiteorang  tak tau...gguullpp...

muwahaha..hal umah tangga..
ko dah kenape aty hoii....


mase aku buat n3 qaleef cukur rambut botak dalam sebulan lepas..
kan bapak aku yang bawak dak qaleef gi potong rambut kat kedai acheh..
laki aku out stesen mase tu..
biler aku up gambar ayah aku yang pegang qaleef..
ramai nau yang comment kate ayah aku nampak muda...


haaa..tu baru aku up gambar ayah aku..
belum lagi ko tengok mak aku....




ni mak aku...ko jangan heran kalau aku suker nau bergambau..
sebab kiteorang ade 'penyakit keturunan' suker berposing..
mak aku memang suker giler bergambar dan berposing..!!






iyeerrr..aku tak nafikan..
memang hakikatnyer kat luar pon..
mak ayah aku nampak muda...
tu pasal..biler aku jalan ngan ayah aku..
dari dulu2 lagi...orang akan tegur..
ingat kiteorang adik beradik....
itu okeh lagi..
pernah derang cakap aku binik muda ayah aku...*pengsan
tu yang aku malas nak jalan same2 ngan ayah aku tuh...haaaiihh...
selalu yang cakap macam tu kawan2 ayah aku sendiri lar..
sajer2 nak nyakat...[kot la kan...] ngeeee...
dolu2..mase zaman belajar...balik naik komuter...soh ayah aku amik kat shah alam tuh..
pastu..kalau aku sampai awal..ayah aku soh pekerje die amik aku bawak gi opis..
melagok ar aku kat opis dia...
kekadang..balik tu..aku ikut sekali die singgah makan la....menyinggah sane sini..
haaa....jumpe2 ar kawan2 die kekadang..
biasa ar kan..orang laki ni...tu jer lah bende yang suker sangat nak di cakap nyer...ggggrrrrrrrr...
aku ni anak die hooii.....
tak nampak ker ade iras2 tuh...






lepastu...biler kiteorang semakin besar..
jarang2 dah ayah aku nak jalan ngan kiteorang..[aku atau tina]
kiteorang bukan tak rapat..tapi tu ar..
kalau cakap adik beradik..bangga lar kan..
tapi kalau cakap binik ayah sendiri..tu yang sakit hati....




 


mase gi potong rambut qaleef ritu pon..
saje2 ayah aku cakap kuat2...
" alololo..cucu atok...atok peluk nih...tak sakit..atok ada" -saje die highlight ATOK tu berkali2...nak kasi semua orang tau lar tuh...
hahahaha..lawak lak...
tapi memang betul pon...
kalau orang tak tau..mesti pikir tu anak dia...dan bukan cucu...




pernah kat fb tag gambar atas ni..
gambar ayah aku pegang meriba Lu'lu anak Tina mase bulan ramdan tahun lepas..
sekali dapat komen dari kawan2 dia.. "alhamdulillah...bertambah anak sahabat kita..tahniah "
kiteorang satu gamily tergelak bace komen tu..
terus ayah aku reply " tu cucu lahhhh...bukan anak..!! "
muwahahaha........

aku tak heran pon ngan semua nih..
since mak ngan ayah aku memang nampak muda..
bukan ar nak puji makpak sendiri..
tapi hakikat..dah memang betul..

lagipon..nampak mude jer pon..bukan ade bende nak diheran kan kan kan...






kalau mak ayah aku jalan ngan adik aku 2 orang last tu..
orang tak tau yang mak ayah aku ade 7 orang anak semua nye..!!
orang ingat 2 orang tu lah anak derang..
kalau jalan ngan kiteorang..tak kisah lah ngan aku ker..tina ker..atau abang2 aku ker..mesti orang akan caka jalan ngan adik beradik....

kekadang..mak ayah aku sendiri yang meng-iya-kan..
biler ade orang kate kiteorang adik beradik..
ciisss...perasan....ngeeee..
mak ayah aku memang suker bergurau..
dan kiteorang sikit pon tak kisah...




aku teringat mase aku kahwen 2 tahun lepas..
bos2 yang datang kenduri kawen aku ingat ayah aku yang derang salam sambil bagi duit tu adalah abang aku...!!
biler die tanye kat orang lain -"mane bapak pengantin tuk salam"- orang lain tu tunjuk kat ayah aku tapi derang tak percaya..ingat salah tunjuk..
since derang tau yang aku ade abang..
tapi..tu memang ayah aku...
biler aku tunjuk gambar ayah aku mase tu..
manager aku tu cakap "haaa...saye ingat ni abang awak...carik2 ayah awak tak jumpe...nak salam2 bagi hadiah tu"

sekali lagi aku kate..aku memang tak pelik..
sebab tu bukan lah kali pertama berlaku....






ape rahsia mak ayah aku..??

aku pon tak tau..aku rase tak de lah rahsia pelik2 sangat kot...
yang aku tau..ayah aku sorang yang sangat menjage pemakanan nyer..
makan ulam2...dan sangat aktif..
susah nak jumpe ayah aku dok saje2 kat umah..
mungkin tu salah satu kot rahsia dia...[agak nyer]

haaa..lagi satu..perangai mak ayah aku ni..
suker ketawa..!!! lagi2 mak aku... insyaallah..kalao ko berpeluang jumpe ngan mak ayah aku..ko pasti akan menyenangi derang nih..
orang kate..ketawa tu awet muda....
lebih2 lagi derang ni peramah....




hakikat nya dah ade anak 7 dan 5 cucu....

p/s :: umur derang...?? cuber lah teka..mak aku tua setahun dari ayah aku..menarik..?? heheh..





16 comments:

Cheq Kaq said...

memang serius nampak muda mak & ayah aty..smpaikan salam buat diorang..moga kekal bahagia hingga syurga yer..:)

CikPuanHaLia said...

Ha ah la aty..mmg parents aty nampak muda.
Cer tanya apa petua derang pastu nti share tips tu kt blog ;)

Cik Kamoo said...

memang nampak sangat muda pun ur parent....sweet lagi heheheh

MyraQhairel said...

maybe mak ayah tu nak masuk umur 50..betoi ka tak betoi..hehe

fifi said...

Nampak muda sangat.umur akak 29..hmm..umur diaorang 50 kot?

Diyana Didie said...

agreed. mmg nampak muda ;)

Veelara Shamsyul said...

Haahla aty.mmg muda.mak aty 53thn...ayah aty 52?klu btul.nk hadiah.hahaha

eima said...

Mmg nampak muda la bapak ko....

rambut pun hitam lg...byk nye anak...keturunan subur ni...ko pun sama...

Allene said...

parent aty mmg nampak muda lagi. no wonder la dorang leh ckp cmtu... ihihih

mrs kayrul said...

memang muka mak ayah muda remaja.....kena makan ulam gak nie nak aer muda....hehehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

selalu senyum dan ketawa petua yang berkesan ! dan juga berwudhuk

orked violet @ SYA said...

hehehe. comeL!! betol2!
Sya tgk pon mmg ayah nmpk mude. Lagi2 mak =)

puding roti said...

betul..mmg nampak muda..untungnyaa kan muka awet muda. hehe. mesti rajin mengaji mak ayah aty ni kan..

GreenJade said...

mmg awets mude loL..

umo?err..54 kut..ngeee

ciNDerella stRikEr said...

betul la. memang nmpk muda.

~YUN~ said...

aahla atie!sgt muda remaja parents atie! =)