Friday, January 25, 2013

MOVING PROJECT :: grill yang sangat penting..




tanpe grill...kiteorang tak akan dapat pindah masuk umah tu...

tu lah bende pertama yang sangat2 penting tuk kami buat selepas dapat kunci...
sebelum kate nak buat plaster ceiling bagai..
sebelum ko berangan nak buat macam2 kat umah ko nih...
[selain buat inspection rumah..]

nak cerite pasal grill..

memang agak susah tuk kami yang tak tau menahu ape2 pasal bendalah nih...
rupernyer..macam2 jenis..macam2 design...macam2 hal kene amik kire gak heh...
pening...
paling penting..mesti ikut bajet kami..walaupon selalu yang aku pekenan mesti melebih2 bajet...haaaihh...
tak boleh....banyak lagi nak gune duit nak masuk umah nih..
siyes sangat2 banyak...sangat2 complicated...
pitam....

sebelum nak muler carik kontraktor tu..

aku ni gigih ar membelek majalah...dok google merate carik idea dan ilmu...
macam2 yang aku bace..buat aku risau...
terus ajak laki aku gi survey carik kontraktor...
mintak quotation terbaik dan bersesuaian ngan bajet kiteorang...

grill pilihan...??

memula...kiteorang nak kan grill yang simple2 jer..
yang macam banyak umah suker buat sekarang...kire trend ar..
kaler putih..line2 melintang lurus tu..atau bentuk S...
grill macam tu pon tak mahal sangat..kire lebih kurang 8-10 hengget sekaki..[ikut saiz material tu]
sesuai ar ngan bajet kami kan...

tapi tah kenape..biler dah banyak sangat survey dalam tenet..
terpekanan la pulak aku ni ngan grill material wrought iron...
sebab kaler celoreng2 tu tak akan nampak kotor instead of kaler putih -tuk jangkamase panjang..

tapi wrought iron mahal hooiii....
tuk umah kiteorang...paling murah pon dapat antara 4-5 ribu..pengsan..
tak boleh....!! buat mase ni...tak boleh kuarkan bajet sebanyak tu hanye tk grill...
jadi..terus padamkan hasrat...sob sob...
tak per...nanti2...lepas 6-7 tahun..ade rezki..tukar lar yang elok sikit macam wrought iron tuh....


dah tu pulak..nak tambah lagi cerewet yang ade...
kiteorang nak pilih design yang garis lurus kebawah...-tak mo melintang yang macam biasa tu kate ko-
bukan sebab nak sangat kelainan konon nyer...
tapi sebab pikirkan kebarangkalian qaleef nak jadi spiderman memanjat grill tu adalah berpotensi tinggi..!!
jadi terus laki aku soh pilih yang menegak...

tapi bukan senang jugak nak penuhi kehendak tu...
material matel...lain dengan material wrought iron...
takut nanti ape yang di pilih akan jadi punce umah kami di pecah pencurik...
sebab material matel agak 'ringan' sikit berbanding wrought iron..
kalau di buat menegak...takut jadi 'lain' pulak ceritenyer...

jadi..kiteorang setuju tuk proceed ngan idea2 dan pendapat2 yang diberi....
demi keselamatan diri dan keluarga jugak...

pilih jer ar yang biasa tu...
elok jer sebenarnyer..cantik..simple dan modern..
aku ni yang ngade2...ngeeee...



grill S styler -ramai dah kat kawasan umah aku tu buat grill macam ni..

konon2 nak macam ni...ni material wrought iron yang tebal dan terbaik..dengan simple design...
biler dapat quotation...jam2 tu terus tukar idea...ngeh ngeh ngeh...









kontractor grill yang fes...dekat jer ngan area country homes tu...

melayu...pernah tengok hasilnyer..ramai gak umah2 baru kat kawasan umah aku tu pakai perkhidmatan die..
quotation di beri satu rumah mengikut ape yang kiteorang pilih...Rm 2300..
murah...?? boleh laaaaa......sesuai ngan bajet...


dah nak bayar deposit dah...
since die dah tau ukuran semua..
tapi hati rase nak gak gi carik tempat lain...



hanye pergi 2 kedai kat area pekan rawang..
tapi 2-2 kedai pon lebih mahal dari kedai yang fes tu...
dan lagi..mase pergi ni..tak bawak ukuran saiz tingkap pintu tuk buat grill..
nak tunggu die datang umah ukur..
kiteorang pulak tak de mase..
[sebab lepas2 tu laki aku pergi out stesen]
jadi..malas nak datang balik..
kiteorang setuju dengan kedai yang fes tu ngan harge lebih kurang 2.3k...

tapi tah macamane rezki kami Allah nak mudahkan..
pada petang sehari sebelum kiteorang nak gi bayar deposit..
kiteorang gi jalan2 tengok umah baru tu..
ade pulak kontraktor datang tegur promote tuk buat renovation umah bagai..
kiteorang pulak lapang dan senang hati nak melayan..
terus die tunjuk umah2 yang die dah buat renovation kat kawasan kiteorang tu..
memang banyak...dan hasil aku peratikan..agak memuaskan hati..

biler mintak sebut harge..
hampir kesemua renovation [dari plaster ceiling..kitchen cabinet..table top.. wire-ring..pecah pagar...] memang agak murah..!!
termasuk lah harge grill...!!!
alhamdulillah....dalam kate malas nak carik..tetibe berjumpe ngan orang nih..
sesi perbincangan pon mudah...
dan harapnyer..Allah terus memudahkan urusan kami..
supaye hasil nyer jugak memuaskan hati...-insyaallah-

*update 2014 :: tak di galakkan ambil dengan kontraktor ni sebab banyak hal yang menyenangkan berlaku -[baca update2 selepas entry ni] dan banyak report jugak di buat ke atas kontraktor ni oleh pemilik2 umah yang jalankan kerje ubah suai dengan nya -harap maklum-


p/s :: kenape lah besi mahal sangat....ggrrrr....







35 comments:

Anum said...

:) cantik

Saya Disini said...

:)

SYANI said...

Kalau minat sangat cam wrought iron tu, boleh je suh kontraktor tu catkan gril tu jadikan ala2 kaler wrought iron. Rumah mak mertua saya buat camtu..hehehe

ANAK MAMA SAYANG said...

Buat dengan satu kontraktor lagi murah...tp hati2 jugak ngan kontraktor...ubah suai rumah mesti ada surat dari majlis perbandaran...jgn terpedaya ngan janji manis kontraktor ni..hati2 ye..satu lagi setiap kali bayaran mesti beresit... Mula2 payment jgn terus bg byk2 kat dia..nant dah bg byk payment terus slow projek... Past tu pantau setiap masa kerja dia..sesuai tak duit kita byr dengan kerja yg dia dah buat....selamat ber renovation...

OneSimpleMother said...

salam kenal.. banyak info tentang rumah dalam blog ni. i liiiike... :)

GreenJade said...

betul la grill ni mmg kena pilih betul2..dah tu bile tgk design lg pening nk pilih uhuhu

sis dulu pening2 lalat nk pilih grill..dh le rumah suma berkaca..nagissss....uhuhuhu

Oda Aman said...

kalau besi murah takde la orang nak curi besi tutup longkang tu. kat tempat pembuangan sampah pun ramai je orang cari besi buruk. kutip & jual. yg kutip besi org buang tu takpe gak. ni penutup longkang dicurinya. tak pasal je naya orang terjerlus (betul ke pekataan ni) dlm longkang. yg patah kaki pun ade. belum lagi tayar kete ke moto termasuk dlm tu. besi oh besi.....

orked violet @ SYA said...

Sya wat yg biase jek. ad bunge2 sket. RM2k. naseb umah xbyk tingkap! kLW byk, mkin byk La duet nk kuar. hohoho

Diyana Didie said...

huhu best best. mcm baisa lah aty..share the business card pleaseeee hehehe

Ibu Diyana said...

Hi Aty,
sy suke tgk awk punye planning untuk berpindah umah baru.. mesti cantik umah baru tu nanti kan.. nak pindah umah baru mmg byk benda nak pk kan.. paling penting grill kena pasang dulu.. yg lain slow2 xpe.. i follow - http://ceriteraibu.blogspot.com/

fatiha said...

2.3k utk satu rumah?

oklah harga tu.. kitorang punye rumah, 3.6k! tapi quality? hampeh.. tempah kat area batang kali.. kalau tau, g tempah kat rawang je..

Salhah Suhot said...

sebab besi sumber bumi yang akan habis.

Anak Lebah Comot said...

Aty...mmg grill satu keperluan skrg..bkn kehendak lg..
Besi mahal!! Of course tue sebab penutup longkang yg jenis besi pon abis kene curi.

Umie Aisya said...

mahal rupenye wrought iron.seb baik i x minat.pitamkan kalo wat kira2 nk masuk rumah baru?rumah i pn bakal siap hujung thn ni.pening pk duit.hehe

RASHIDAH M.NOR said...

Jusy nk share cerota...last 3 weeks umah akk sy kne kopak..abis lappy n hp diaorg amik...yg bestnye dioarg hanye curi melalui tgkap..al-maklumla.umah bkonsep moden..buat grill.yg garis2 melintang tu...so sng brg2 bolos melalui ctu..so sis,sila pilih grill.yg bcorak ckit..ssg org nk.seluk tgn..

antalya said...

aah mmg dh ada yg jadik spiderman panjat gril pintu melintang. ank akak ler hahahaha

Wawa said...

cantiknye grill s tu...tak pernah tau plak ade trend gril2 ni...hihi...asalkan ade udah...tp klu beli umah baru yg ntah bila tu, mmg nak buat mcm aty...fuh! kne menabung dari skang...hihi

sy alyahya said...

salam akak..ble bg contact no uncle tu? email sy heriotwatt_03@yahoo.com

noor asna zahari said...

Boleh bgth contact no utk buat grill n renovation yg murah tu? Tlg yer.. email me shana_idzlan@yahoo.com

noor asna zahari said...

Boleh bgth contact no utk buat grill n renovation yg murah tu? Tlg yer.. email me shana_idzlan@yahoo.com

Mrs. Sweet said...

boleh x bagi contact kontraktor tu.. sye pown na renovate rmh kat area sane jgak.. ni email sye ( afiqah@kocidb.com.my )

Mrs. Sweet said...

hai... boleh x bagi contact no kontraktor tu.. ni email sye ye ... sitiafiqah.ramli@gmail.com

wan kamarul ariffin wan shamsuddin said...

Cantik grill s type ni, tgk kt sni , pstu tunjuk kt kontraktor dia bg coatation 1 rumah 1300 je, murah,. Thanks tuan blog,. Kalau area taiping Dia cover,.

nadia said...

Boleh bagi no contact kontraktor tu? nadiatasrib@gmail.com? Harga tu include pintu pagar tak?

mohamad azhar abu bakar said...

Assslamualaikum... Boleh x bagi contact no kontraktor tu.... ard6923@gmail.com... Tenkiu

misz eezwaniey said...

Boleh share no contractor.eezwaniey@gmail.com

misz eezwaniey said...

Boleh share ni contractor.email ke eezwaniey@gmail.com

Mummy Ashkar said...

tolong share contractor contact number. email saya shikqn@gmail.com

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Rina Pretty Healthy said...

nak cari grill je. nampak remeh.. tapi...huh..letih pk corak dan quotation

Hafiz Black said...

Assalam.. Blackpearl Construction.. kami menyediakan perkhidmatan renovate rumah grill pagar wiring.. harga berpatutan dan berkualiti.. in shaa Allah on time.. base di meru klang.. blh hubngi sy whatsapp or call hafiz - 01152882023

Hafiz Black said...

Assalam.. Blackpearl Construction.. kami menyediakan perkhidmatan renovate rumah grill pagar wiring.. harga berpatutan dan berkualiti.. in shaa Allah on time.. base di meru klang.. blh hubngi sy whatsapp or call hafiz - 01152882023

Malaysian Orthopaedic Journal Moj said...

Assalam..boleh tak share kan no contractor tu..ni email saya:nurul112@yahoo.com..TQ

Faizal Jusoh said...

hai... boleh x bagi contact no kontraktor tu.. ni email sy ya.....mnurulfj@gmail.com

Faizal Jusoh said...
This comment has been removed by the author.