Saturday, January 26, 2013

MOVING PROJECT :: 'menapis' koleksi majalah





kalau cakap pasal majalah...
3 majalah kesukaan aku yang mesti aku beli setiap bulan :: IMPIANA / APARTMENT dan PA&MA

majalah2 lain..beli gak..ikut mud aku ar..
kekadang tengok cover menarik..atau cerite2 besh...aku beli..
tapi tak kosisten..maknenyer tak setiap bulan...
majalah dekorasi Anjung Seri..Design..Homes..Renovation..pon rajin gak beli..tapi tak setiap bulan..
contohnyer majalan wanita...Nona...Harmoni bagai...-rajin gak beli..
sebab..isi kandungan nyer menarik..
tapi biasanyer majalah macam ni..aku tak simpan lame..
lepas bace khatam...simpan kejap...pastu terus share ngan mak..adik aku atau ngan kakak ipar...
dan akhirnyer...selepas setengah tahun atau sekurang2 nyer lebih dari 3 bulan..
kakak ipar aku akan bungkus elok2 dan jual balik kat kedai dobi die ngan harge yang lebih murah..
aku rase tu lebih baik...kalau majalah2 tu aku simpan..
memang selambak ar tak tau mane nak letak...lagi majalan wanita yang kuar sebulan 2 kali tu kan...

yang aku akan simpan dan sayang nak kasi kat orang...
hanya majalah IMPIANA / APARTMENT dan PA&MA...
dulu2 majalah PENGANTIN bertahun2 aku buat koleksi..
lepas dah kawen..aku bagi kat kawan2 sedare mara yang nak kawen pulak..

tapi majalah2 IMPIANA / APARTMENT dan PA&MA nih...
aku memang sayang...
majalah Impiana tu...aku dah simpan bertahun2...!!
ade majalah yang aku simpan tahun 2007..keluaran awal2 dulu..
tapi mase tu tak kosisten gak...
start betul2 kumpul tak pernak missed beli dari tahun 2009 sampai sekarang..
tu pon dah banyak hilang..orang kate nak pinjam...tapi tak pulang2 kan..-adik aku lar tuh..
majalah Apartment baru lagi...dari tahun 2010..setahun pon hanyer terbit 4 kali jer...setiap 3 bulan..
dan sejak kawen pulak...walaupon tak pegnan lagi..dah muler minat membace majalah Pa&Ma..
jadi..makin bertambah2 majalah sedia ade..

kalau dulu2...aku suker letak kat side table sebelah sofa...
senang nak capai dan bace biler lepak2..
dan aku punyer perangai suker bace berpuluh kali...!!
kekadang..mencarik idea...-terutamanyer pasal dekorasi umah..
kekadang mencarik info pasal anak...

tapi lepas2 qaleef dah muler melasak dan meng-explore..
aku tak de tempat nak simpan...aku terus simpan dalam kotak jer...-dan memandangkan nak pindah-
tapi sebab sementara nak pindah tu..aku tak berenti mencarik idea tuk umah...
segala kipas..lampu..cat..perabot..cabinet..storan..semua aku nak perati dan bace berkali2..
jadi..memang susah ar simpan dalam kotak kan..

nak buat macamane...dah itu jer yang ley dibuat..
nanti biler dah lapang2..nak carik rak buku atau sebarang idea tuk tempatkan segala buku2 dan majalah2 aku nih...

buat mase ni...bersabar dulu....







ni jer majalah2 yang tinggal selepas ditapis...
majalah2 selain IMPIANA / APARTMENT dan PA&MA yang lame2 semua aku hantar pada kakak ipar tuk die jual balik kat kedai dobi tuh..
tapi majalah2 ni semua..lame mane pon..aku tetap simpan...
sedang ade idea dah out dated pon....haaiihh....

aku rase...selain kotak simpat pinggan mangkuk cawan gelas tu..
kotak majalah ni antara yang terberat gak laki aku mengangkat..
aku memang tak terdaye hoii....boleh putus urat kentut aku dibuatnyer....


p/s :: sebulan sekurang2 nyer 5 majalah aku beli...tapi tak semua aku simpan buat koleksi...

7 comments:

Nor Suhaiza said...

perghhh..bnyk btol.bole bkk kdai jual mjlah 2nd hnd la..hikhikhik....
huhuhuhu...dh nk pindh pon kan.lma dh xtgok blog 'bukan bidadari'... :)

juliza said...

samo2.... majalah apartment keluaran pertama masih lagi disimpan... kadamg2 sambil nengok anak, layan majalah apartment impiana lama2 ni....

juliza said...

samo2.... masih simpan majalah apartment/impiana lamo2... aty, bile dapat kunci umah? perancangan masuk umah baru, biler?

Mama Fatihah said...

nak pindah excitedkn aty.. iza pn same tp penat mengemas dlm keadaan preggy + fatihah pn mengemas sama....

Syima Syaz said...

i love apartment.nak2 duduk apartment.pastu majalah apartment ni mmg sesuai dgn rumah kecik mcm kitorang ni....tkdela mcm certain majalah tunjuk rumah yg gah sgt...

Cik Puan Rara said...

Rajinya aty beli.rara dulu rajin.skrg mls sbb duduk umah mil.xde tmpt nk.letak.

Wawa said...

zaman ank dara dlu suka kumpul majalah remaja...skang dah akwen, malas nak kumpul majalah...hihi...dah bace buang...boleh? hahaha