Monday, January 28, 2013

MOVING PROJECT :: Ubahsuai rumah..??





kalau ikut hati..memang satu umah nak di ubahsuai..
tapi mengenangkan bajet...terpaksa lah buat yang mane perlu jer dulu..sob sob...
tak per..umah sendiri...boleh buat pelan2...
ade rezki lebih...boleh buat lebih...
kalau macam sekarang ni..dalam keadaan pindah umah baru yang sangat2 memerlukan duit yang sangat banyak..
jadi..banyak bende kene amik kire dan buat pertimbangan...


ni antara quotation dari kontraktor melayu yang aku rase agak murah...
tapi memang aku biasa dengar nama die nih kat kawasan tu..
memang banayk rumah yang buat ngan dia...

jadi...kiteorang amik kesempatan gi tengok hasil kerje tangan kat umah2 yang die dah siap buat..
dah alang2 die promote kan....




ni rumah yang dah siap ubahsuai bahagian dalam-rumah phase 3A-
rumah kiteorang blog belakang..-rumah phase 3B-
tak jauh beza.. ni bahagian hall
rumah kiteorang..tak de tembok divider kat tengah antara hall dan dapur tu..




tengok hasil ceiling plaster yang die dah buat..
aku tak suker kerawang2 ade dome tengah tu semua..
kalau buat...aku nak yang lebih simple...
tapi tu masih dalam perancangan...
samaada nak proceed plaster ceiling atau tunggu dulu..-nanti aku cerite n3 lain-

 rumah phase ni..ade tembok separuh..
yang atas lobang2 tu tuan rumah tambah..
2-3 bijik umah aku tengok kat kawaasan tu buat stle macam ni..
rumah phase kiteorang lagi dasat..
tak de sebarang divider..tembok bagai..terus telus jer dari living hall ker dapur..
jadi..kiteorang ngah pertimbangkan nak buat wall macam ni atau bar counter..
ade pro-cont nyer..


lagi satu yang lainnyer phase ni ngan phase umah kiteorang..
warna cat pintu...kiteorang punyer semua kaler putih -off white-
tapi yang ni semua kaler coklat..tak kisah ar..janji berpintu siap hek..

tu pontu stor bawah tangga..
aku sedang mencarik idea tuk memanfaatkan ruang ni..




kitchen cabinet...ni yang sangat penting untuk aku..
selain grill..ni aku tanyer dulu..

selain warne cat tadi aku cakap tu..
phase umah kiteorang..dapur nyer lebih panjang kebelakang sikit berbanding phase ni..pemaju dah extended lebih kurang 3 kaki lagi kalau aku tak silap..
jadi..table top dan kc pon harus lar lagi luas..
tingkap pon berbeza ngan phase nih..
[tu pasal hargenye lagi mahal kot dari phase awal2 nih]

aku suker table top kaler hitam ni..
tapi wall kc tu macam tak kene jer kat mate aku..ngeee...
aku ade pikirkan 1-2 warne yang aku suker..
dan lagi..masih mencarik idea bentuk susunan kc yang sesuai dan lebih praktikal..


masih dalam perbincangan mane patut dibuat dulu..mengikut bajet..
kiteorang proceed tuk amik khidmat kontraktor ni...

grill dah kompem amik ngan dia..
sebab harga diberi agak murah berbanding yang lain..
dan tengok hasil nyer dari umah2 orang lain yang buat dengan dia..
memang memuaskan hati..
cume takut -cepat ngan lambat- jer...tu paling risau..
kekadang orang melayu kite sendiri memang banyak hal nyer kan..
dah banyak kali aku dengar dan bace...
jadi..kalau ini pilohan kiteorang..
memang betul2 tawakal jer lah...
harap2 dipermudahkan segala urusan...aminn..

lain kali aku tunjuk umah sendiri pulak..dan bahagian tingkat atas..
tapi yang kosong jer lah..
aku rase..entry pindah..ubahsuai..dekorasi..susun atur..akan amik mase berbulan2 gak nih...
gigih ar ko membace hek..-tu pon kalao ko suker ar nak tau kan...-

aku nak bagi sikit ar pendapat..
kalau ko yang kate plan nak beli umah...
atau kate tengah tunggu umah siap..
baik ar ko berjimat cermat dari awal..
sebab..nak pindah umah baru ni memang memerlukan duit yang sangat2 banyak..
tak yah cerite pasal renovate umah pon...
kalau ko biar macam tu jer pon...masuk kire 'kosong'..
pon masih perlukan duit yang banyak gak tau..
apetah lagi kalau ko punyer selera yang besaar nak belu itu ini..nak buat macam tu macam ni...haaaa....
tak percaye...cer ar rase sendiri nanti...ngeeee....
 

18 comments:

NinaAz said...

cantiknya rumah akak..... akak, mcm mana akak saving beli rumah. bg tips sket. huhu

Nadya Honey said...

betul aty, sy ni nak masuk umah mgkin hujung tahun tp dari awal tahun dh kene simpan wit.wpn bab wiring, grill n table top dh ada bajet tp bab nak ceriakan rumah n tambah perabut kene ambik kire gak.tu belum brg yg kecik2 lagi tu.wpn perabot asas mostly dh ada, kene jugak tambah mane2 yg slame ni hold sbb duk rumah sewa..sgt banyak nk pkai duit...semua duit..

LisaLisut said...

yeah..dlm 2thn sblm nk 2014 ni,terpaksa sacrifice alot kehendak hati.huhu..i nk sangat g cuti tp...sbb pk nk save budget utk future house hold jela dlu idea tu..hrp2 lg bbrp thn impian nk cuti2 jauh2 tu termakbul huhu..nt share ye kontraktor tu.hehe

Shu @ Mrs. Hamid said...

byk2 entry pasal rumah pun x pe, shu suka je baca. nak cari inspirasi gk :-)

♥ ROS ♥ said...

xpe pelan2 buat..style melayu ni nmpak cam kureng skit kan?? hihihi

ciNDerella stRikEr said...

memang budget kne betul2 plan nk masuk umah sendiri ni. kalo ikut hati smua nk buat. tp....buat pelan2 pon ok.

p.s: nad smpai sekarang xbuat plaster ceiling lg kt umah ni. tunggu budget btul2 cantik baru proceed. hehehe

eima said...

masalahnye nk berjimat tu ssh sikit ade je mende yg nk dibeli ... klu tak beli pun mesti nk mkn kedai sokmo ... payah tu nk kawal diri

fairuz fadzilah saad said...

hai kak aty...
sy memang suke sgt bc entry akak pasal rumah2 ni.. sebab sy dalm prosess beli rumah baru jgk. maybe blh jadikan entry2 akak sebagai rujukan. esp part kc, plaster ceiling, gate, etc. if u dont mind, blh share x nama contractor yg akak pilih ni? harga ok x?
heeeeeee.... :) teruskan menulis ye! nak tengok kc akak! :)

irmafittaputri said...

dah rasa pun...duduk dah kat 7 bulan...kitchen cabinet pon tak buat...wardobe atau almari sebijik pon takde lagik... buat plaster ceiling & grill...wiring yang mampooo je dulu...huhuhuh

YanaUjang said...

menarik gak buat divider antara hall dgn dapur gitu..idea! idea! mekaseh! hihi~ :)

Wawa said...

kc tu berapa aty die amek upah...kitorang pun tgh survey...dgr bulan 2 ni ade expo kat mane ntah...huhu...

Cik Dania said...

seronoknya ada rumah sendiri

heder satilan said...
This comment has been removed by the author.
heder satilan said...
This comment has been removed by the author.
heder satilan said...
This comment has been removed by the author.
heder satilan said...

UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

shah rizal said...

UBAHSUAI RUMAH area MELAKA..pakej khas untuk kakitangan kerajaan (tanpa bayran dahulu..loan up sehingga 200k..hubungi 0166532772-RIZAL-..→http://skfitri37.blogspot.com..jom terjah..:)

Natasha Zainal said...

salam sis, boleh bagi nombor tel kontraktor ni tak? area rawang kan? tq ye..