Wednesday, January 23, 2013

MOVING PROJECT :: penstoran barang di stor




dalam banyak2 bahagian dalam umah aku..
paling aku peninh biler nak mengemas stor ar..
sebab...barang banyak dan tempat sempit..
biler dah masuk satu2 barang..
nak carik bawak keluar bukannyer senang weeeiihh...
nak kene kuarkan satu2 pulak...
jadi..tu selalu stor jadi tunggang langgang..
umah baru dah plan nak buat sistem yang lebih kemas..[tu nanti2 aku share biler dah pindah]

ni sekarang..nak cerite pasal mengemas stor umah sewa aku nih..
haaaii...pitam....





ni sebahagian lebih yang aku bawak kuar dari stor tu...






kotak2 kecik..dan hadiah2 kawen yang aku tak hengat pon aku pernah dapat...ngeeeee...
ritu..aku masukkan dalam kotak washing machine besar atas tu...
pastu..masukkan kat bahagian paling dalam..
ni biler di kuarkan balik..baru tau..aku ade macam2 set barang orang kasi.....
aku tak de kitchen cabinet..[sob sob] jadi simpan semua dalam stor..
sedangkan..ade yang aku perlu nak gune time2 orang datang..





kotak bawah sekali tu aku masih simpan tuk letak balik set periuk dapat hadiah sebelum kawen dolu2..
yang thermo pot Elba tu dak2 opis kat shah alam kasi mase kawen..-aku yang mintak- ngeee..
aku sedang gune..-kotak aku simpan sebab nanti pindah walaupon dekat dengkal aku tetap nak simpan dalam kotak [supaya tak rosak]
kotak blender...ade kota microwave oven..kotak pembakat roti...segale macam kotak barang elektrik aku masih simpan...dan akan gune biler pindah..


aku clear kan store..meminimakan simpanan barang..
aku tak nak hangkut banyak2 barang tak gune mase pindah..
nak mengemas dan masukkan lagi salam stor umah baru..-pastu tak tau biler pulak lagi nak gune..
memang tak ar jawap nyer..
tu yang mane aku boleh jual..aku jual..
mane aku boleh bagi kat orang..masih cantik atau mungkin aku langsung tak akan gune..aku bagi kat orang...kat adik beradik..sedare mare..atau orang2 yang lebih memerlukan..
dan yang mane kate sebelum ni -sayang nak buang- aku pejam mate jer terus buang..




ni selepas ditapis....ponnnnnnnn tak setel lagi...!!
masih rase terlalu banyak..
yang ni satu kotak..masih tak dapat nak dibahagikan mengikut barang2 tu sendiri..
ade yang aku rase tak tau biler nak gune -tapi masih sayang nak buang-
kalau boleh mahu mengecilkan saiz kotak -same makne ngan mengurangkan lagi barang-



ini satu lagi bekas yang isi barang2 untuk mengecat..
termsuk minyak tanah..tinner..segale berus..lapik...
akan digunakan untuk rumah baru..
jadi tak boleh terus simpan dalam kotak...nanti nak kene bukak2 balik..
danotak pon mudah rosak..


jadi..terjumpe idea di bawah ni..




  sumber



nampak lebih kemas dan teratur kalau barang disimpan dalam bekas plastik putih macam ni
aku tertarik ngan idea yang lebih kemas untuk penstoran barang..
lebih baik dari simpan dalam kotak rasenye..
selain tahan lama..mudah tuk nampak isi dalam nyer..





terus aku gi econsave nak beli tool box macam tu..





tapi disebab kan aku ni sejak2 nak pindah ni banyak giler gune duit...
aku jadi kedekut tetibe...
biler tengok tool box yang kaler jernih saiz besar macam aku nak kemain mahal cecah sampai 50 hengget satu...
aku terus beli jer box nih..!!! tak per lah...box jugak kannn..
walaupon tak ley nak nampak dalam konon2 senang nak aku carik nanti..
tapi ok lah..dari aku isi dalam kotak tuh...ngeeee...
harga..?? tak sampai pon 20 hengget..besar pulak tu..
boleh beli lebih...
nanti2 nak gi ikea beli box jernih tu murah sikit aku tengok ritu..



dah beli bekas yang tak nampak dalam..
terpakse ar aku tambah kerje lain -iaitu me-label..
alaaa..bukan susah ponnnn....




kat stor aku nanti nak buat macam ni...ngeeee
 
 
 

berbalik pada mengemas stor tadi tu..
tak habes lagi kemas tu..
mengemas bukan tuk buat simpanan semula dalam stor..
tapi mengemas untuk berpindah...
alang2 dah kemas..kemas saje lah betul2..
senang nanti terus kan saje menyimpan...



yang ni antara barang yang aku risaukan..
samaada mase duduk dalam stor...dan mase bawak berpindah...
barang kaca...sebab kan tak de tempat nak simpan..
jadi terpakse masuk balik dalam kotak dan simpan dalam stor untuk sementara...
takut tertindan dengan barang2 yang lebih berat..
atau takut orang lain terhempas...
jadi..aku asingkan awal2...letak di luaar stor..sementara..



keadaan stor yang sikit lapang lepas di tapis dan di kemas..
kalau tak ni sampai depan pintu stor ni penuh..
gambar sebelum tak amik pulak...

disebab kan kemas awal..
jadi...lepas dikemas...masuk dalam kotak kemas2..labelkan..susun elok2..
dan masuk balik dalam stor..!!
biler pindah...tak jadi masalah nak mengemas lagi..
tinggal angkat setiap kotak yang aku dah siapkan satu persatu...


kotak ni sengaja tak tertutup..
sebab dalam kotak besar..ade kotak2 kecik barang2 elektrik yang barang nyer aku masih gunekan..
biler pindah...masukkan barang elektrik tu [rice cooker/thermos electric/blender/dll] dalam kotak masing2...dan masuk dalam kotak besar...biler hangkut pindah..terus letak saje di bahagian dapur..
senang nak carik..dan wyre tak hilang...tu yang penting...

nanti2 di stor rumah baru..
aku akan share pulak penstoran barang yang mungkin lebih kemas berbanding stor aku di umah sewa nih...insyaallah..
buat mase ni...ko layan kan jer lah aku yang sibok ngan MOVING PROJECT.....


p/s :: baru 2-3 tahun kawen barang dah selambak...haaaiiihh....



19 comments:

Anum said...

banyak kan barang penat

Ayu sukatiakula said...

mcm ni juga la keadaan sy last year.. tgh sarat dok kemas2, melabel kotak bagai.. sbb masa pindah2 brg, sy mmg da kt kg tunggu masa nk beranak je. barang2 ke umah baru, sume hubby uruskan sorang..

jadi adalah penting untuk melabel kotak2 tu betul. kalu bley label terus nak letak kat mana.. dapur, bilik 1, bilik 2, stor.. supaya mover senang nanti masa tlg angkat/pindah barang.. kita nk kemas pun senang nanti

Fiza Rahman said...

Banyaknya barang aty. MEmang jenuh lah nak mengemas nanti ☺☺

Suka tgk susunan dlm stor tu. Letak dalam box lagi nampak kemas kan.

e k i n ♥ y u s r i said...

pindah rumah adalah punca stress ke3 selepas kematian dan penceraian.....
waaaaa......

ms dok kl nie, dah 4 kali pindah rumah...

Nurul Husna said...

bestnye..banyanknya hadiah kawen akak...

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhh banyak giler barang tu..jenuh nak angkut nie...hihihiihih..nasib la sis tak keje so ok la sikit...

malynd_anggun said...

bila pk pindah rumah, terus stressszzzz..hihih

YanaUjang said...

haa mekaseh share link blog psl storage2 tuh..idea utk ku kemas stor rumah daku juge..wpn tah bila la nk msk blk rmh sendiri tu..hihi~

MizzTina said...

byknya brg akak...jenuh la klu sy yg ngemas tu

nuyui a.k.a miss YUI said...

sistematik gak cam dlm gmbr tu..mcm kat opis dah.hihi.

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

Sernoknya dh ade rumah... Iqa kdg2 eited nak kawen sbb nak duk umah sdiri hahaah

Mama Likha said...

dh dekat time nk pindah ke ni...??

Siti Haslinda Sadiken said...

wahh..semangat brg2 aty..sama la dgn lin..brg2 hadiah kawen dok terperuk di bilik belakang smpai tak ingat dah..hehhee

eima said...

fuh belum tgk rumah aku lagi... semak stor... aku recycle bg org lain utk kenduri kawen hadiah akwena ku tu

Allene said...

duduk rumah ni, kerja lg bnyk dr keluar bekerja... uhuhhu...

D Yatie said...

minggu ni saya cuti panjang sikit. nak clearkan rumah jugak. hehehehe.

mrs kayrul said...

kayrul punya baranag kahwin pun banyak yg tak guna lagi..malas nak geledah stor....barang tak pakai memang dah masuk dalam kotak "tool box" tue...senang klu nak pindah....klu kotak jernih tue mahal la ..x mampu rasa nak membeli...hehehe

Puteri Satu said...

akak suka atie punya idea penstoran barang ... sangat tersusun...

Cik Puan Rara said...

Rara pon masa pindah ritu hadiah kawen selambak.sabo jelah.tp bila belek2 balik best.hehe