Tuesday, January 22, 2013

Hospital bersalin :: SELAIN dari keselesaan kita..



dah 9 bulan lepas beranak...
masih berminat nak cerite pasal spital bersalin...??!!
member lagi dah siap mengandung lagi sekali dah...
ko tak perabeh lagi nak cerite pasal hal spital beranak ko...haaaiihh..

aku tak nak cerite pasal spital aku beranak kan qaleef ritu pon sebenarnyer...
aku cume nak bagi sikit pendapat peribadi jer....
melalui sikit pengalaman...
aku pasti..ramai orang jugak akan berkongsi pendapat dan pengalaman ngan aku...

since masih ade yang bertanye pendapat tentang pemilihan spital nih...

bukan jugak nak cerite pasal pro-contra spital kerajaan dan swasta hokeh...

orang kate kalau nak selesa...
pilih sajer spital swasta...
bayar lebih..layan pasti lebih...
atau pon..semi kerajaan...macam putrajaya...
bayar lebih...akan dapat layanan kelas pertama..

dulu mase nak beranak..
aku pon pilih spital private...
beranak normal lebih kurang 2-3 ribu...
mase tu..aku begitu yakin yang aku mampu beranak normal..
tapi Allah lebih tau..
ditakdirkan aku kene gak beranak secare operation..

dalam keadaan tak bersedia..
aku perlu pilih spital lain sebab private spital yang aku plan nak beranak tu..
tak de pilihan tuk aku beranak secare operation..
dan disaat akhir...-dalam keadaan yang tak bersedia dan sangat takut...
aku pilih tuk beranak di spital kerajaan yang paling dekat ngan umah kuarge aku...
hospital besar klang...

reaksi mak aku...??
kenape spital tu aku pilih...??
mak aku suruh aku beranak kat spital Putrajaya atau sungai buloh...
iyeeerrr..kedua2 nyer spital baru dan yang pasti cantik..
berbanding nagan spital klang yang horror giler..[tuk aku]


cakap pasal spital putrajaya...
aku pernah tanye pada blogger Yanie melalui sms tentang FPP SCHEME yang die amik mase beranakkan aleesya dulu...
plan tu memang sangat2 ok...
kite jugak akan dapat layanan kelas pertama dan ala swasta spital..
tapi...tah kenape..sebab mase tu dah nak hujung2 beranak..
aku malas nak gi wat rutin check-up kat sane..
sebab....jauh...!! jauh dari umah aku..dari tempat kerje..tetap rase jauh even dari shah alam umah family aku..

same gak ngan spital sungai buloh..
walaupon dekat ngan umah aku rawang..
tapi memandangkan aku mase tu akan berpantang kat umah family aku shah alam...
jadi..aku tetap rase jauh...
jauh bukan sekadar 'tempat'..
tapi jauh sebab mungkin jammed jugak...

iyeeeerrr...alasan utama aku adalah jauh...

ko mesti cakap..kalau nak selesa..jauh sikit pon tak ape...

tak bagi aku..
sebab...aku memikirkan hal lain jugak...
bukan sekadar selesa tuk diri sendiri...-walaupon aku yang nak beranak-

daripada awal..selain selesa...aku pilih tuk berada dekat ngan umah family aku..[tempat berpantang aku]


tu pasal..pada awal nyer aku pilih tuk pergi spital barakah yang setakat 15 minit jer dari umah family aku..

tapi biler aku 'laluan' beranak aku terlalu sempit tuk bersalin normal..
aku terpakse pilih spital lain..
dan satu2 nyer spital yang paling dekat yang boleh aku pilih...
spital klang tu lah...

dokter ade gak refer aku kat spital salam-shah alam- dan spital Kpj..
tapi biler tengok cost yang perlu ditanggung adalah sebanyak 11-15 ribu..
jadi aku terus tolak...terlalu mahal..!!
aku boleh pilih spital2 lain seperti Razif atau Umra yang selalu ade dalam pikiran...
tapi sebab aku takut rase 'asing' sebab tak pernah pergi dan tak pernah tau keadaan kat situ..
terus aku buat keputusan ke spital klang tu..

kenape..??
kenape tak pilih putrajaya..serdang atau sg buloh...??
aku sendiri yang buat keputusan tu..
semata2 sebab Fared...!!

bukan sebab nak murah...
kalau nak murah awal2 aku dah memang decide akan ke spital gomen..
tapi sebab...aku nak memudahkan laki aku jugak...

haaaa..ko tengok...punyer ar sayang nyer kat laki ko kan...
saat nak bertarung nyawa pon..masih pikirkan tentang dia jugak..
sepatut nyer pikir diri sendiri jer kan...
tak baik ko nak pentingkan diri....uhukkss...

aku pilih spital yang dekat2 sebab aku nak memudahkan fared berulang alik dari umah dan ke spital..
tanpe perlu amik mase yang lame..
ko tau la kan..spital kerajaan..bukan ko boleh nak laki ko belonggok jer tepi katil ko setiap mase -lagi2 spital klang tuh-
waktu melawat baru ar laki ko boleh jenguk ko..
kalau tak...ngadap ar sakit ko tu sorang2..
lagi2 macam aku ni yang nak kene operation kan...

dan lagi...senang laki aku tu nak ulang alik dari umah family aku bawak barang2 yang diperlukan..awak makan minum..
tengah2 malam aku nak makan..laki aku ni redho jer datang hantar makanan..
aku ni pulak..tak boleh nak tunggu lame2..
baru 5 minit tipon tanye kat mane..aku dah tipon lagi tanye die dah sampai ker belum..ngeeeee...
aku nak die sampai cepat...

aku tak boleh nak die sedia ada ngan aku...
tapi sekurang2 nyer..saat biler2 mase aku perlukan die..
die tak amik mase yang lame tuk datang pada aku...
dan dalam mase yang sama..aku tak boleh nak biarkan die dok bertunggu tangga kat spital tu tanpa aku ade tande2 nak beranak..[sebelum aku dimasukkan ubat gesa beranak]
jadi..aku tak kisah kalau die nak balik umah..-walau die tak nak-
memandangkan umah tak berape jauh...
jadi...die boleh balik dan datang biler2 mase...
tu yang aku nak...


iyeeer....spital swasta laki ko boleh duduk 24 jam meneman ko...
malangnyer...aku tak berada di spital swasta tu...
rezki dan bahagian aku nak beranakkan qaleef kat spital klang tu gak..
walaupon..dari sebelum kawen aku dah kate tak mungkin aku nak beranak kat spital klang tu..
sekali hamek ko...kat situ gak aku sendiri yang rela pilih....

yang penting aku dah selamat sekarang..

lepas ni...aku akan lebih bersedia..
aku nak prepare tuk beranak secare operation..
memandangkan potensi tuk aku beranak secare normal adalah susah..
melainkan kuasa Allah..

dalam kepala otak aku ni..
dah ade 2-3 pilihan spital lain yang mungkin sesuai ngan situasi aku..
aku teringin gak nak amik scheme kat spital putrajaya tu..
tapi memandangkan aku merancang tuk berpantang kat umah sendiri di rawang nanti..
jadi mungkin putrajaya tu terlalu jauh..

sungai buloh...eeerrr...aku ade pengalaman buruk kat situ..
jadi...aku nak elakkan...
mungkin kali ni..aku berpeluang beranak di spital swasta..
boleh fared teman aku sepanjang saat kan.....

insyaallah..kite hanye merancang...Allah lebih bijak merencanakan yang terbaik tuk kite...doa saje agar segalanyer dipermudahkan...aminn..


qaleef eeman selepas beberapa jam dilahirkan...



eeaahh...cakap macam ko dah ready nak mengandung jer kan...ngeeee..


p/s :: teringat sorang kenalan mase aku bujang dulu..die duduk kuantan..sanggup datang jauh2 semata2 nak beranak kat HKL..nak anak ic KL kate ko...3 hari binik kat spital...laki nyer pon 3 hari gak kat spital tak terurus tak de tempat tido baring..family pon tak dapat datang meneman..... jadi pikir2 kan lah........










45 comments:

Anum said...

great sharing sis

MizzTina said...

hospital klang mmg nmpk horror.. sekian

eima said...

spital putrajaya paling ssh nk dpt tmpt... org putrajaya pun kena tolak pi kajang ngan HKL ...klu FPP tu pun Q jugak

utk mudahkan ... checkup monthly kat 2 tmpt gomen & swasta gamak berisiko lari pi kerajaan ...janji diorg ade history mengandung kite tu yg penting ....

waktu alisha aku pi pvt sbb spital putrajaya for sure penuh ... aku tak sanggup nk ke kajang yg penuh sokmo tu ...

e k i n ♥ y u s r i said...

naseb bek rumah ekin dekat ngan hospital sg buloh
alhamdulillah kat situ selesa
dan sgt selesa

tp lepas tue ekin trus balik johor
sbb nak berpantang kat johor
knp x bersalin kat johor?
sbb pikir husband jugak
nak die teman sepanjang nak bersalin tue

klu kat johor, die keje kat KL

nUR_rOsALiNdA said...

Apa sangat la yg ada dengan IC KL tu kan? Kalau aku, baiklah aku selesakan laki aku & keluarga yg lain utk bertandang dari nak kan IC negeri² tu...Hehehehehe~ Salam kenal..Nama anak bujang aku pun Khaleef :D

With Julia said...

Itulah kan aty..terkadang kita ckp xnak...tang tuh gak kita kena pilih...no choice sbb nak mudahkan semua pihak...bgus aty...sbb memahami sang suami dan lain2...sebab itu Allah permudahkan jalan rezeki aty utk dptkan rumah sendiri pula...Allah maha adil :) sabar dijamin rezeki yg tidak diduga :)

Rozita said...

aik? baru beranak nak beranak lagi...hihi..

bagus2 ada matlamat dah tu.. cuma tinggal usaha je tu...

kalau tanya akak pulak..3-3 anak akak kat spital kerajaan yg sama.. kenapa? hmmm...jimat duit la dik.. belanja anak2 skrg ni mahal bebenor.. baik simpan duit utk belanja dia akan dtg...so far akak bersalin normal dan cuma jumpa sekali je nurse yang "horror"... ;)

Aeen said...

hospital kerajaan ni tu lah satu masalahnya husband xleh nak temankn 24 jam..ain hari tu bersalin kat hospital selayang..tapi husband ain dia peduli apa..belum lagi waktu melawat..pukul 10 pagi dia dah terpacak kat sebelah katil..dia bagi alasan kat guard tu nak anta barang kat bini...tapi time tu ada nurse n doktor datang check xd pulak dorang nak halau husband ke ape..cuma dorang mintak tunggu kat luar jap..sebab nak buat pemeriksaan...

antalya said...

my hubby tak termampu nk cover bil hsptl swasta yg beribu2 so mmg xde pilihan lain lah.tuju hsptl kerajaan ajer. pengalaman hospital ampang amat berpuas hati.tp sg.buloh kurenggg sket.insyaallah kalo ada rezeki nk dpt ank lg, akak yakin akan dpt layanan terbaik punya sbb akak now keje ngan jbtn kesihatan selangor hahaha

orked violet @ SYA said...

matang sungguh entry nih! hehehehe

Sya xkawen Lagik. tp da bajet dLm kpaLE kLw bersalin ke ape xmo hosp kerajaan. tp biLE pk mende2 yg kite xbLEh avoid cm operation, etc. rs nye kene tuka mindset nih! huhuhu

Peri PiA said...

aty,citer sikit pengalaman buruk kat hospital sg.buloh blh?

nak tau

Alhamdulillah semua dah selamat,Qaleef pon membesar dgn sihat

Fiza Rahman said...

Betul tu aty. Nak bersalin pon kena fikir keselesaan juga selain dari jarak rumah ke hospital. Saya tak pernah lagi bersalin kat spital kerajaan. Lagi pon kemudahan insurance ada. Gunakan jer lah ☺☺

as ♥ Leenda said...

saya pun sama..carik hospital yg paling dekat dgn umah family which is tempat berpantang nanti..biarlah org nak kate 'dah elok anak ic KL, nak pakai ic pahang kenapa?'
why?? pahang teruk sangat kah??

Ayu sukatiakula said...

tiga2 anak sy beranak kt spital gomen.. da dekat due balik kampung, beranak kat sana.. lebih tenteram dekat dgn mak..

tp kwn2 sy yg dok sana, sume pakat p spital private.. bnyk history katanya spital gomen tu

tp so far, tiga2 anak sy ok je..cuma anak 1st tu sbb register guna GL hubby..layanan ala kadar la. tp bila tau sy staff kem.kesihatan HQ..bertukar 360deg layanan diorang..
haaa, yg ni sy xsuka sbb diorang double standard

utk anak ke2 n ke3..terus guna GL sy.. layanan superb

Jayna Jayla said...

hi dear aty..so, mcmane pengalaman bersalin kt HTAR klang?ok x?saya tgh pregnant kedua..bru pindah ke klang..review HTAR dr org ramai, mcm menakutkn..hhehehe..infact, pnh gak g htar tu, n scary gak..scary nyer sbb patients teramat la ramai..ok x diorg jaga u masa u kt wad?brapa lama u dok kt htar tu?saya masih lagi mencari2 hosp utk bsalin..risau gak klu bsalin kt private n kene operate..kos pasti sgt tinggi..huhuhu..

Dyah said...

Masa diah dulu, bersalin dkt GH Klang. Layanan sume ok. Tapi pesakit terlalu ramai. Ape pon tu lah kenangan yg terindah. Pedulik ape org nk ckp....skrg ni sebab dah miss period, so tgh verangan gak nk bersalin kat mane....toin..

Siti Haslinda Sadiken said...

ermm..saya dulu pun pernah gak terpk nak bersalin kt GH Melaka sbb nak IC anak sama dgn saya tp disebabkan dah kene bedrest kt wad dua bulan so berkampung la kt GH Seremban..hari2 asben dtg melawat..tak pernah fail..huhuuu...

d.a.m.i.q.u.l.a said...

salam.sy pun tgh mencari hospital ni.memang betul kate aty,bukan fikir psl diri sendiri je.ms ni sume kene fikir,family,suami.mane yg tak menyusahkan semua pihak.bukan ikut kepala kita yg nk beranak je.insyaAllah,rezeki Allah dah tentukan.mana2 bersalin pun,kalau Allah nak mudahkan,mudah la.harus doa je banyak2.

malynd_anggun said...

i terberanak kat spital mersing....kampung uuu!! semua secara semulajadi..sakit cemane pun, tahan le..xde epi bagai..plan nk beranak kt jb - spital sultan ismail..kunun baru and cantik la..sekalik, di takdirkan beranak kat terberanak kat spital mersing..rezeki masing2 la ye daaaakk?? hihih

Salhah Suhot said...

x kisahla anak ic mane pun..yang penting selamat..ospital gomel part peneman tu memang x besh r..kene tanggung sakit sorang2...sdey tau...rasenye ospital gomen kene ubah polisi la sket..

Diyana Didie said...

betul. apa apa pon biar yg senang kan suami dan keluarga. kita takleh pentingkan diri. p/s me pon pernah kenal dgn org yg sanggup nak beranak kat Kl sbb nak anak IC KL.. what the???? mmg menyusahkan org..

thisisfarhana said...

hospital selayang ok gak kalau nak beranak situ, hehe. masa fana duk situ, husband siap temankan satu mlm tu. hihi. tp tgk rezeki jugak la. kebetulan time tu guard yg jaga tak berapa strict kot.

Schaz said...

tp package EPP kat spital putrajaya tu pn org cakap dah tak ok sangat since dah ramai sgt org apply EPP tu.. like ward kelas pertama kat situ dh tak cukup nak menampung patient EPP..

Love Razila said...

Maybe boleh try service kat Putra Medical Center di Bukit Rahman Putra Sg Buloh.

Boleh bersalin normal and also cezer.
So far Alhamdulillah...service yang diberikan memuaskan, 2 anak saya deliver and checup di sana insyaallah yang ke-3 pon masih di sana with doktor yang sama.

Di PMC cuma ada sorang doktor perempuan yang handle bersalin...Doktor Ratna, but kalau u don't mine boleh choose doktor Zarul..he also specialist bab O&G ni.

Just sharing my own experiance =)

fifi said...

sy memang dah berkeras dari awal,sy tak kisah nak beranak kat mana asalkan suami teman..hehe..

Liyana said...

waaa qaleef mcm dah nak jadi abam long je ni? hehehehe

yUmiE AzuRa said...

sooooo true!
yumie dlu mmg pilih melaka sbb nk laki dkt n senang ulang alik tgk kte,jga kte.plus mak pn sokong coz kt kg sndri payah gak nk cri hospital.jauhnye 1@2jam perjalanan.huhu.maka baeklah kte duk dkt dgn suami kn dr susahkn mak bapak kte sbb laki jauh.huhu

Nur Zulya said...

aty pn bsalin kt spital klang jg ye.kita sama la.sblm tu takut sbb byk cite tak best tp fikir balik tu semua takdir.lg pn mmg dkt kt umh.suh laki blik amik selipar la,amik stokin la,bw holiks la.

Cik Tanpa Nama said...

wahhhh info yang menarik ni...even tak kawin lagi...hehe...akak ni org melaka ke?

Chekgu Azrine said...

Bg akk pun yg pntg dekat dan selesa..dan betull..hosp swasta kalau bersalin czer mahal sis..tmpt akak pusrawi kalau bersalin czer je 8k minimum tuh..huhu

D Yatie said...

huhuhu. kisah kenalan aty tu mcm~~~ tak best ny. huhuhu.

btw, sy pulak tak pernah terfikir nak swasta sbb mmg tak mampu. since bersalin pun di Sarawak so memang tak ada choice hosp mana since the nearest is 25km dari rumah. husband jauh di Ipoh. tak ada disisi masa saya bersalin. but, family semua ada.

ada pro & contra nak pilih bersalin jauh. macam aty senang suami nak datang bila aty perlu. tapi macam saya pulak kena fikir siapa yang akan jaga saya masa berpantang. sebab tu memilih bersalin di Sarawak. dan suami redha. :)

♥Cik Puan♥ said...

kita bersalin kat kg senang nak pantang sume.. salam jengah ;)

ciNDerella stRikEr said...

Sy pon bersalin kt hosp gov je. tp alhamdulillah hosp selayang ni baik2 staff nye. Hubby dpt teman semalaman lepas bersalin...lega la jugak. Tu pon sebab dh sogok nurse2 tu dgn ayam kfc. hehheee

CikNaa said...

bahagian masing2.. cam ciknaa sehari sebelum dah masuk LR spital kluang sbb darah tinggi,tp bleh balik esoknye terus ke private.. kite cuma merancang..

nurul said...

Salam,
maybe aty bleh consider FPP selayang after this since umah aty pun kt rawang..so x terlalu jauh..FPP mmg recommended sbb family boleh dtg at any time and even boleh tdo kt hospital..c-sec pun dlm 3000++

m@m@yAyA said...

Betul tue aty,zura dlu pn knon nk bersalin kt private sgup g checkup kt demc sn wlhl dok gmbk~ [panel]

tp kndungan 5bulan zura decide baikla beranak dekat ppum..lagipun ayah zura dlu keje sn..
Dan pulak hsptl bersalin ppum sudah di upgrade jd mmg cun melecunla~

Alhamdulillah yang penting hspital bersalin ppum mesra ibu dan anak~
sebabnya walaupun perot doc tgah jahit lagi tapi nurse da sua baby soh bf~owh syahdunya,bla dgr baby mnum cup cup cup..[terbayang2 nie]

Ase nak mengandung lagila!!! Jom aty kita sesama merandung tuk baby 2013 or 2014!! (@__@)

ettyzukhair said...

etty duk ampang konon bersalin nk elak h.ampang dok dgr byk kes..so tukar HUKM check up sekali pastu mama etty nak etty bersalin dgn sepupu etty head Gynae kt h.serdang..akhirnya kesitu jugak..nasib umah MIL kat bandar baru bangi je..15min je dgn hospital..etty dpt 1st class wad sbb hub kje gomen..so hub boleh teman tdo..bilik sorg selesa je..but dia ada balik uruskan uri ameer so semua buat kat umah MIL..betul kene pikir semuanya..keselesaan kita, hub & others..kalu ada fulus kepuk2 xdehal beranak di swasta..but bg etty 1st class kt serdang tu pun dh bgus dh..bayar pun still murah..depo RM300 but billing akhir only RM160 je..balance dpt balik..

ily♥ said...

betul aty...
ily pilih bersalin kt hosp ampang sbb dkt dgn rumah..hosp ampang tu mcm tgh2 antara rumah ily dgn mak...klu nk pilih swasta, plh dkt dgn rumah, hosp pantai ampang...jln kaki je pun blh...or 2nd option, ampang putri..
since kakak bersalin kt hosp ampang, n feedback die ok, so mmg pilih gomen je la...lgpun ily pun gomen servant..mls nk pening2 fikir duit...sakit bersalin tetap same for gomen/swasta...bezanya mungkin pd layanan & of course, bil...
mujur ade hosp dkt2 umah ngn umah mak..sebab seminggu dok wad (utk dua2 anak), kesian tgk hubby berulang alik hanta brg, anta mknn, temankan bini die ni...nsb baik dkt..terurus la sket laki kite...klu tak, abes mase dlm kete je die...

mother of A's said...

Salam aty.. y dont nt try fpp kat slayang.. xjauh dr rawang kan.. sy bsalin aisha kat situ.. alhamdulillah.. dr roslan superb baik.. kos hanya 3.5k.. bilik besar.. sangat selesa...
Boleh review kat my blog..

mother of A's said...

Salam aty.. y dont nt try fpp kat slayang.. xjauh dr rawang kan.. sy bsalin aisha kat situ.. alhamdulillah.. dr roslan superb baik.. kos hanya 3.5k.. bilik besar.. sangat selesa...
Boleh review kat my blog..

Cik Puan Rara said...

Aty dh ready nk preggy ag ke.hehhhe

Azian & Zaini said...

Alhamdulillah 2 tempat dah penah rasa.

hospital klang masa bersalin anak pertama tapi servis tip top walau pun bkn 1st class, dr & nurse pun bagus

poliklinik barakah anak ke 2, sgt2 bagus lebih2 lagi ngan dr khiriah tu...senang nak berbual/bincang apa-apa pasal kandungan

jnh said...

Blogger m@m@yAyA: sy nk tanya kalau bersalin ppum suami blh teman x kt dewan besalin n wad 2013 ni? n nk tya kalau gov staf, deposit 500 tu utk book bersalin kalau pkai gl blh ke atau kna byar cash??

faiz juhari said...

Salam.saya disini juz nak kongsi sedikit ilmu.. INSURAN? adalah merangkumi life + medical + savings...semua syarikat insuran ada kebaikan dan kekurangan masing2..tapi yang paling penting anda tahu tujuan utama anda amik insuran n memahami polisi yang diambil..semuanya bergantung kepada individu n kemampuan masing2...saya menjual medical card coverage 100% & tidak perlu membayar deposit hospital (pakej tambahan, klinik swasta pun percuma seluruh malaysia)..selain itu boleh mengelak cukai pendapatan disamping dijadikan simpanan jangka panjang..PLAN INDIVIDU=RM100 ke atas…PLAN FAMILY(IBU,BAPA & ANAK2)=RM200 ke atas…PLAN PEKERJA=RM50…saya tidak menjual insuran semata2, saya hanya ingin berkongsi pengetahuan bersama anda..dapatkan agen yang menjual ilmu insuran kepada anda secara percuma dan tidak mengejar keuntungan semata-mata.IKHLAS DALAM MENCARI KEREDHAANNYA..(MUHD FAIZ-0174123816 PRUDENTIAL BSN TAKAFUL AGENT)

faiz juhari said...

Salam.saya disini juz nak kongsi sedikit ilmu.. INSURAN? adalah merangkumi life + medical + savings...semua syarikat insuran ada kebaikan dan kekurangan masing2..tapi yang paling penting anda tahu tujuan utama anda amik insuran n memahami polisi yang diambil..semuanya bergantung kepada individu n kemampuan masing2...saya menjual medical card coverage 100% & tidak perlu membayar deposit hospital (pakej tambahan, klinik swasta pun percuma seluruh malaysia)..selain itu boleh mengelak cukai pendapatan disamping dijadikan simpanan jangka panjang..PLAN INDIVIDU=RM100 ke atas…PLAN FAMILY(IBU,BAPA & ANAK2)=RM200 ke atas…PLAN PEKERJA=RM50…saya tidak menjual insuran semata2, saya hanya ingin berkongsi pengetahuan bersama anda..dapatkan agen yang menjual ilmu insuran kepada anda secara percuma dan tidak mengejar keuntungan semata-mata.IKHLAS DALAM MENCARI KEREDHAANNYA..(MUHD FAIZ-0174123816 PRUDENTIAL BSN TAKAFUL AGENT)