Monday, January 21, 2013

PURE-MARINE KOLOGEN :: biler KOLOGEN dalam badan dah banyak hilang lepas beranak ni...





aku pernah jumpe orang..
mase mengandung..jerawat kat muker kemain penuh..
muker kemain comot lagi...berbanding sebelum mengandung tu..
tapi biler dah lepas beranak..kulit jadi ke asal..licin balik macam orang tak pernah ade jerawat..
hormon hek..??

eeerrr...aku ni..dari sebelum pegnan..dah ade parut jerawat..
tapi mase pegnan..ramai cakap aku lebih berseri..[eceaah ko..]
tapi lepas dah beranak..kemain kusam lagi kulit haku nih...
ni lagi ar aku dah jadi suri rumah..
dah roper orang gaji aku rase..
orang gaji indon tu pon lagi lawa aku rase..

bukan tak nak berhias tuk suami..
aku pon melawo gak dok kat umah..
tapi tu ar...kalau kulit tak cun..kusam macam ikan pekasam..
pakai ar lawo mane pon...tetap rase tak cun..[kat aku lar]

aku kurang make-up sekarang...biler keluar jejalan jer..
tu pon sekadar tepek bedak selapis..
mase kerje ritu..masih seperti biasa..
ada anak baik lah..tetap nak gak melawa...
tak ar make-up tebal..cukup ar sekadar menutup cela..ngeeee...

tapi ni kat umah...tak kose pulak aku nak make-up..
tu dah ruper hantu mak lampir tu..-pakkal la rambut aku pendek..
kalau tak betul2 ruper hantu kak limah dah hagak nyer...
make-up tuk suami kat umah...??
eerrr.....bukan tak nak...[walaupon tu sepatutnyer]
tapi..aku tak nak presure kulit aku lagi yang dah memang tertekan nih ngan bermake-up setiap mase..
seboleh2...aku nak kulit aku 'berehat' dan menikmati oksigen secukup nyer..

tapi tu ar...pucat-keseh ar ruper ko nak tayang kat laki ko pulak kan..

dah ar memang asal nyer tak cun..
bertambah2 lagi tak cun biler kulit tak berseri..haaaiihh....

kalau dulu tak teruk sangat..
tepek2 pakai make-up ley ar cover2...ngeh ngeh ngeh..
tapi lepas2 beranak nih..
sejak2 hormon dah berubah..pulak tu tak bekerja..
malas pulak nak ber make-up..
vitamin dan kologen dalam badan dah banyak hilang..
memang makin teruk lak aku rase kulit aku nih..makin kusam..!!!

bukan badan jer kene jage lepas beranak pinak ni hooii...
kulit pon kene jaga jugak...
ni baru anak sorang ni..
lagi2 pulak aku ni dah masuk 3 series...dah kertu..dah nak berkedut sana sini..
kalau tak jage betul2..aku takut nanti..umur baru 50 tahun orang ingat dah 70 tahun...
pernah tau aku jumpe orang macam ni..!!
jalan ngan laki die..macam jalan ngan anak...
tak naaaaakkkkkkkk..!!!

pernah jumpe sorang minah ni kat Klinik Kesihatan mase wat check-up dolu2..
anak die dah 3 orang...
aku ni yer2 lah panggil die kakak..since die pon bahasekan diri die kakak dulu kat aku..
maaf cakap -muker die pon nampak agak berumur macam lebih tua dari aku..
biler dah borak2 panjang..[ko tau la kan kat KK tu menunggu punyer ar lama]
masuk cerite hal kawen umur berapa..anak sulung mengandung biler..anak kedua..bla bla bla...
aku muler dah pikir -umur orang ni berapa pulak..biler die cakap dia kawen 19 tahun..terus mengandung- dan anak sulung dia baru jer 5 tahun waktu tuh..
terus aku tak hagak2 tanye umur dia...
terkujat biler dia cakap umur dia baru 24 tahun..!!! beza 6 tahun dari aku hooii...!!!
bukan nak feeling aku ni nampak muda...
tapi...aku sendiri tak percaya biler tengok dia nampak jauh lebih tua dari aku..

terus aku panik...

tak boleh jadi nih...

tak boleh di biar2 kan...tak boleh amik mudah..

tak kire ar kalau baru sorang pon anak ko kan....

aku ni pon dah masuk 30-an...bukan kulit remaja lagi dah...

sibuk aku tanye mak aku.."mak..kakak nampak tak macam dah 30 tahun..?? atau nampak lagi tua..?? "


-sebab aku tau jawapan mak aku lebih ikhlas dari kalau aku tanyer ko..ngeeeee....

walaupon jawapan mak aku agak menyenangkan hati..
tapi aku tetap rase..aku kene gak buat sesuatu..
kalau sebelum ni..aku amik mudah tentang penjagaan kulit..
pakai toner pon -jangan kan tidak-
pergi kerje baru nak pakai krim bagai..pelindung la..pemutih lah..
tapi kalau duduk umah..haram aku nak ingat..
ni biler dah tak kerje..-ko bayangkan punyer ar malas aku nak ngadap diri sendiri...
sape kate duduk umah ngan anak kecik selasak qaleef tu boleh goyang2 kaki sila panggung sental kulit pagi petang siang malam..?? -meeehh sini aku nak sekeh-
tak de maknenyerrrrrrr...!!!


tapi sejak-2 menjak nih..
terus timbul kesedaran diri biler tengok keadaan diri sendiri yang macam tak serupe orang baru kawen 2 tahun dan anak sorang...sob sob...
takut punye pasal...jam2 ni gak  aku sentalkulit aku nih...huhu...
kene ubah tabiat..
tapi selain jage kulit luaran..
aku perlu 'repair' dari dalaman jugak kan...-melalui pemakanan- tu yang penting aku rase..

aku tau..lepas beranak kologen dalam badan dah banyak hilang..
jadi..aku memang tercarik2 produk berasaskan kologen...

memandangkan aku ni fully bf anak aku..
jadi...aku risau tuk makan sebarangan..
aku tak nak..semate aku nak cantik..
anak tak dapat ape yang sepatut nyer..

dalam mase tercarik2 tu...
bersyukur sangat2...Allah murah kan rezki dan permudahkan jalan..
biler aku di pelawa tuk mencuba produk Kologen Asli -PURE MARINE KOLOGEN-
memang betul2 asli tak de bancuhan atau campuran bagai...!!!! 
jadi..aku yakin..ko akan dapat kebaikan penuh dari kologen nih..
memang makan tanpa was-was...






ko nak tau kebaikan kologen asli nih..???
banyak giler kot kebaikan nye...yang memang sangat2 aku perlukan..


  • melaraskan BERAT BADAN dan HORMON ::sesuai tuk aku yang kurus dan nak tingkat kan berat badan yang sesuai..begitu jugak tuk orang yang mempunyai berat badan berlebihan
  • peningkatan PAYUDARA
  • Anti-bakteria-membuang TOKSIN 
  • menghilangkan SEMBELIT
  • mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypertension 
  • MENCANTIKKAN/MELICIN/MENGURANGKAN KEDUTAN dan MENEGANGKAN kulit [anti penuaan] :: ni aku nak sangat yang dok pung pang kat atas tu..
  • memulihara sel2 kulit mati iaitu JERAWAT :: aku berharap sangat parut2 lame aku boleh hilang [insyaallah]
  • menormalkan fungsi kelenjar tiroid sekaligus boleh meningkatkan METABOLISMA BADAN :: aku memang nak kene stabilak metabolisma dalam badan terlebih dahulu sebelum berat badan aku menjadi seimbang [tak terlalu kurus]
  • memperbaiki masalah RAMBUT
  • boleh megatasi SELULIT
  • meningkatkan fungsi PENGHADAMAN 
  • Menguatkan saluran darah, meningkatkan PEREDARAN DARAH,  mengurangkan penyakit sendi, sakit tulang belakang, sakit bahu dan dingin dalam badan :: menyusukan anak buat kalsium dalam badan aku bertambah kurang...memang mudah sangat2 sakit tulang lagi2 belakang badan...
  • berkesan bagi orang2 yang menghidapi TUMOR
  • membantu membetuk tubuh badan yang ideal
  • mencegah ANEMIA :: boleh membantu aku nanti tuk 2nd pregnancy [wink]


besh kan...!!!
jadi aku galakkan ko jugak ar tuk beli dan makan kologen ni..
eerrr..aku tak dapat ape2 untung tau..
aku sekadar berkongsi jer nih...
aku sekarang baru jer nak mule makan..
so far...dah hampir 2 minggu...
masih terlalu awal tuk nampak kesan nyer...
tapi aku selalu yakin ngan setiap ape yang aku buat..
termasuk yang nak di makan ni...
insyaallah..asalkan tak memudaratkan..
lagipon..aku tak risau kesan lain sebab...ianya adalah BAHAN ASLI..!!!

packaging nye simple jer kan..
tapi lepas aku siap masak..
dapat sebekas yang aku rase boleh tahan lebih dari sebulan..!!

HARGA pon berpatutan..-bagi aku agak murah tuk sesuatu yang baik dan asli macam ni..

1 pack [gred aa] :: RM 23.00 [200 gram termasuk penghantaran]
1 pack [gred aaa] :: RM 25.00 [200 gram termasuk penghantaran]

aku tak tau ape beza gred aa dan aaa tuh..
mungkin kualiti kot...alaaa..beza sikit jer pon...beli jer lah yang gred aaa tu kannnn.....
dengan harga yang murah... aku rase sangat2 ar berbaloi...


nak makan macamane..??
haaa...ni rumit sikit at berbanding ko beli yang dah siap kat luar tu kan..
tapi tak ar susah mana pon..
basuh dan rebus jer....
ada die tulis care2 nak ko buat kologen asli nih biler ko beli nanti..


kene basuh dulu...pastu rendam satu malam..
esok nyer ko tengok dah kembang..!![macamdalam gambar ke-2 tuh]




dah kembang..basuh lagi..pastu rebus jer ngan air masak minum tuh..
ngan api kecik..aku rase sekejap jer nak masak sampai kologen ni hancur jadi jeli kenyal2 tuh...




dah siap masak..ko masukkan jer lah dalam bekas..
sebab ni adalah kologen asli..memang tak de perisa..kosong..tak de rase hanyir ker..manis ker..memang tak de rase ape2 langsung..
tak sedap..ngeeee....kalau aku..makan gitu2 jer memang ley termuntah..
jadi aku selalu masukkan dalam juice...
2 sudu pagi sebelum sarapan..dan 2 sudu malam sebelum tidor..



simpan dalam esbok..biler nak makan jer..aku cedok..
kalau ko nak tau lagi yang besh nyer KOLOGEN ASLI NI...
boleh jugak buat masker...!!! sejuk jer rase..memang aku suker ar..

sebenarnyer...perkara utama yang buat aku boleh terime ngan kologen ni ialah sebab ianya ASLI.. aku tak berape risau ngan bahan2 kimia yang sah2 takde dalam kologen nih..
kulit aku ni agak sensitif..tak ley pakai sebarang bende.. makan pon same gak.. makan bende bukan2 senang jer naik jerawat...haaaiihh..
tu lah yang aku selalu risau..
aku harap..PURE-MARINE COLOGEN ni...serasi lah ngan aku hendak nyer..
nanti2 lain kali..aku share ngan ko kandungan2 asli dalam kologen ni hek..
ni pon dah panjang aku tulis..
tapi..tuk bende sebaik ni..aku galakkan ko bace ar kasi perabeh hek...

:: sharing is SEXY 






kalau ko berminat jugak nak cuba boleh hubungi 
PUAN NORHAZIRA :: 0193283509




p/s :: nak cantik tanpa make-up...yang penting sihat dari dalam...





20 comments:

Aishah 3005 said...

Wahhh mahal nye dorg jual upenye...aritu gi tawau, sepeket tu rm5 je huhu...

YanaUjang said...

baguih²...slmt berkolagen..eh! :)

Nurul Husna said...

Kak, muka husna pun dah naik jerawat since pregnant ni..boleh ke mkn kolagen ni masa pregnant kak...?

Puteri Satu said...

Dah lama akak nak try kolegen ni.. tapi tak try2 gak.... hik hik...

aDisH.sHidA said...

SHIDA PUN ADA AMBIL JUGAK KOLOGEN RUMPAI LAUT NIE..YG WANA GELAP..MULA2 TU MMG X PUNYA KEKUATAN NAK MINUM..CAMPUR DLM JUS BARU BOLEH MINUM...

BIASA LA BILA UMUR 30SERIES NIE KENA JAGA LA KAN NANTI MUKA NAMPAK KETUA AN

Cheyan said...

Aty..breastfeed leh ke makan cologen ni..aritu ade org tegur I kalau bf tak leh makan..ke bole?? kalau bole nak jugak makan ni..nak cantikkkkkk..hehehe..

Anum said...

good product

eima said...

aku pening mkn ni ... tgu la 2-3 hari lagi try lagi ... dah lama dah stop dekat seminggu kot takut nk mkn .. sbb aku ni jenis penakut nk mkn sebarangan .. takut keracunan ....

ko mkn ok ...aku nk mula balik la....

Bazilah (^0^) said...

best betul bace aty nye entry. mmg berjela-jela hahaha..

Gadis said...

wahhh..ini yang nak try ni..
dah banyak jugak nampak org jual tapi x pernah rase nak beli pun..=)

LisaLisut said...

i br lps kne tegur dgn mak i last weekend.dia ckp pakai la olay total effect ke ape.xjaga muka ke.kusam je -__-

i ni pemalas sbnrnye.hahaha...

ah help.xbole jd ni. kene rajin rajin rajin menjaga bdn dan muka.uh uh uh. nt dh nmpk hasil share la lg ye hehe

O'gosh Iskandar said...

ai pun makan ni....tapi sekarang ni dah malas2 rajin..

NinaAz said...

Sy sukaaaaa rumpai lautttt... hihihi. Kawan bg ritu y belum masak. 1 kilo rm70. Dr sabah. Makan dgn shake. Kdg2 mkn dgn twister. Kdg2 buat masker. Hihi

D Yatie said...

alamak! macam berkenan je ni.. ;D

Schaz said...

thanks for sharing aty.. mmg drpd last weekend asik duk google pasal PMC ni..mcm best je kan..tp skrg peknen, pas berpantang akan ku beli terus..huhu..

Peri PiA said...

dah beli la,tp belum rebus hehe

nti review ye aty

AIN NAZRI said...

aku makan dah dekat sebulan.. jgn tanya aku apa kesannya sebab aku sengal n x tahu apa2 beza.. kui kui.. tapi aku makan yang kaler purple katanya gred aaa yg digunakan utk eksport.

kaler purple ni katanya di keringkan guna cahaya matahari..yg kaler kuning keputihan tu katanya dikeringkan guna stim.. aku pon x tahu iyer ke idak.. sbb aku x pernah g kilang..

bab harga? kalu ko g KK, mesti ko rs nak borong kaw2.. sbb sgt2 murah dari yg jual kat sini..

apa2pon.. mende ni besh..

Shu @ Mrs. Hamid said...

Shu dah try, terbukti ianya berkesan. Jerawat yang dah lama bermastautin kat muka ni, hilang dalam 3-4 hari selepas mengamalkan collagen rumpai laut ni. Sistem penghadaman pun bertambah baik dan cepat rasa kenyang :)

Cheq Kaq said...

terpikir gak nak cube..boleh cube ni..tahnks for sharing..memang sexy..;)

Cik Puan Rara said...

Rara pon order gak.tp x smapi ag lahh.hmmm xsabo nk cuba neh