Saturday, January 19, 2013

MOVING PROJECT :: nak muler dari mana...??




tetibe blur......

nak kemas bahagian mane dulu...
sebab..semua bahagian pon penting...
kang kalau dah kemas2 siap2 awal2 kang...
rimas pulak berlonggok2 kotak...
pastu pikir...kemas siap2 kang...sekali nak mencarik barang tak jumper pulak...

haaa..pening gak tu nanti....


tapi kang pulak...

aku tunggu2...biler kate nak pindah baru hegeh2 nak kemas...
lagi aku pening...
kalau sebelum ni sorang..sendiri laki binik tak de anak nak mengemas...
memang laju jer buat kerje...

ni sekarang..ngan dak qaleef...

nak siapkan satu kotak pon amik mase...haaaiihh...











tetibe aku rase macam kerje mencarik kotak pulak..
asal gi mane2 nampak kotak..terus macam sawan nak kutip....
walaupon laki aku kate..hangkut macam tu jer tak payah berkotak sebab rumah sejengkal die rase..
tapi aku tetap nak masuk semua dalam kotak..
lagi kemas dan tersusun..
lebih mudah nak mencari dan mengemas nanti2...
tak kisah ar kotak besar ke kecik ker..
kotak mintak..kotak sabun..kotak tepung..kotak sos..
semua aku sebat...asalkan elok..

aku kemas mengikut urutan..
dan barang2 yang dah dikemas..aku simpan dalam bilik ke-3 yang sebelum ni memang tak gune pon...
jadi biler pindah...dah pesan kat laki aku..mane patut diangkut dulu..
dan kat mane nak letak..
contoh nyer..satu bahagian..aku letak kotak2 barang dari bilik kiteorang..
jadi..biler pindah..barang2 ni terus akan masuk bilik utama terus..







memuler aku kemas almari bilik..
almari baju..almari cermin..laci side table..
aku masuk kan dalam kotak mengikut jenis..
even baju bajan pon aku tak masuk sekali..
baju jalan..baju dok umah..baju kurung...seluar..semua lain2 kotak..termasuk baju bajan laki aku..
dokumen2 penting...barang2 peribadi dari meja solek...
sebelum ni..setiap laci di kemas mengikut barang dan tersusun..
jadi macam tu jugak biler aku simpan dalam kotak..
telekong..sejadah..towel...cadar..alas meja..segale sarung semua pon ade bahagian2 kotak yang lain2..


lepas tu nak senang aku labelkan kat tepi dan atas kotak..
senang nak carik nanti..
ko tengok..baju2 kurung bagai aku masuk kan je sekali ngan hanger2..
sebab..nanti sampai sane..almari siap pasang..aku terus sangkut jer...
bukan baju kurung aku jer..semua baju yang dah sedia hanger..aku tak cabut hanger nyer..
tu yang jadi berkotak2 tuh...ngeh ngeh ngeh...



ni antara barang2 yang kiteorang dah beli...
letak kat tepi pintu sebab barang2 ni akan di gune-pasang terlebih dahulu..
macam lampu..kipas...



bab mengemas macam ni...
aku lebih suker buat sendiri..dengan sistem sendiri..
aku tak suker campur tangan orang lain..
sebab...yang akan mengemas semula kendian hari..
adalah diri sendiri..
kalau orang lain tolong...
orang tu bukan tau kan barang2 kite...
takut main masuk belasah jer..
sudah nyer nak mencarik nanti aku yang pening...

pada asal nyer..aku nak buat sistem nombor...
kekdah nyer..aku hanyer letak nombor kat kotak..
dan aku list kan dalam paper barang2 dalam setiap kotak mengikut nombor..
memandangkan..kebarangkalian yang laki aku jugak perlu 'menguruskan' barang2 dalam kotak ni..
lagi2 kalau waktu die mintak satu2 barang tu..
dan aku bizi menguruskan bende lain terutamanya hal anak..
jadi care ni mungkin membantu..

tapi...biler pikir2 balik..
aku tak nak merumitkan keadaan..dan kemungkinan kertas list tersebut akan hilang [mane lah tau]..
jadi..label macam ni pon dah kire ok...
aku mampu ingat mane letak nyer setiap bende..[harap2]
tu pasal aku asingkan setiap bende dalam kotak yang lebih kecil..
walaupon leceh nak hangkut satu2..yang jadi lebih banyak..
tapi..nanti2..lebih menyenangkan kerje aku...
tak per...yang pasti...bukan aku yang akan hangkut setiap kotak2 ni...ngeeee..


next..aku menguruskan majalah2..buku2 dan kuarkan barang2 dari stor untuk ditapis dan dibawak pindah...
clearkan stor...nak meminimakan barang...
supaye senang nak hangkut dan kemas...





24 comments:

Allene said...

misi rumah baru... =)

fifi tiez said...

Paling tak suka pindah.penat dan tak tahu nak mula dari mana..nak susun balik dah satu hal pulak..

Bazilah (^0^) said...

qaleef mcm beriya nk menolong tuh huhuhu

Chekgu Azrine said...

selamat berpackung sis..dan slmt mengemas..bgus cara sis tu act..memudahkan..tp org yg rajin mcm sis je akk rasa mpu buat..akk mls..main boh je dlm kotak..haha..pastu mmg pyh nk cari blj..kuikui..

UMIE SUE said...

wahh..bykk kotak..klu su akan buat cam aty jugak./tak serabut nnti

cikpingu said...

haaa suke kaedah gini... lebih sng sbb dh asingkan awal2..

Cik Hazz said...

sgtlah kemas & sistematik. respectlah aty! ;)

salmia saidin said...

pengalaman pindah rumah yg lepas, (6 bulan lepas -time peknen lg) memang ngeri.dengan kelam-kabut, tak de label, dan sebab campur tangan orang lain menolong punggah dari lori then letak ikut suka.. bla time nak kemas balik (lepas berpantang -2 bulan kemudian), tercari2 dan ada barang yg still tak jumpe sampai sekarang. entah hilang orang ambil ke, terccir ke, atau tersorok tak jumpa2. huhuhu... tak kurang juga ada yg rosak n pecah, huwaaa...

Gieyana said...

si comel ko pon turut membantu mengemas erk...adesss, bab mengemas nie mmg x larat kan,.

harz harun said...

pindah rumah ni penat.pack barang penat.unpack barang pun penat.tp,mcm u katalah,kalau org lain buatkan,susah plak.nanti kemudian hari,x jumpa brg la,org simpan x ikot kehendak kita la,mcm2...jd,kne buat sendri walau penat mcm mn pun..huuu

-adah matadam- said...

Hi aty, saya syu..
Nk mintak tolong aty tengokkan area umah aty, ada x org nk jual umah.. Kalo ada aty tlg tggkn contact no boleg? really appreciate.. Kami tgh cari umah utk diduduki area rawang
Ni email sy
nur.syuhadah2011@gmail.com
Thank you so much aty

-adah matadam- said...

Hi aty, saya syu..
Nk mintak tolong aty tengokkan area umah aty, ada x org nk jual umah.. Kalo ada aty tlg tggkn contact no boleg? really appreciate.. Kami tgh cari umah utk diduduki area rawang
Ni email sy
nur.syuhadah2011@gmail.com
Thank you so much aty

Mummy GreenyHouse said...

Serius tabik ngn aty! Really systematic..I like. Mmg perlu dicontohi (tp bila sy sendiri hadap, xtau nak mula mana agaknya..haha)

rindu sgt nak baca blog aty..sejak tinggal umah mil mmg jarang sgt dapat online. curik2 masa stay up mlm2..haha :p Nnt dah pindah umah sendiri, wajib tgk blog aty secara terperinci sbg rujukan..hihi :)

azeanty anuar said...

terasa penat sama tgk kotak2 tu.. ;)

Liyana said...

best! sistematik sgt. sng nk cari nt :)

Liyana said...

best! sistematik sgt. sng nk cari nt :)

MizzTina said...

sy lbh suka mulakan dri bilik.. xtau ngape.. hahaha

eima said...

berpindah mmg memenatkan ... selamat berpindah .....

Balkidz Hunny said...

aku buat macam nie, dan aku juga buat list.
HAHAHA. semua ade dalam list hardcopy & softcopy. hihi. so mase pindah hari tu, cepat & senang aku kemas.

Nurul Ilyani said...

baguslah aty...yanie pn nk wt cm aty gk lh...tp nnt agak terbatas sket lh...ngn memboyot lg ni...hehe

izfanora said...

errr.. seram jugak nak pindah ni kan.. byk nk diangkut.. berlori2 gamaknya.. :)

antalya said...

bab mengemas nk pindah ngan unpack blk mmg leceh.just imagine lah last year akak wat semua tu dlm pantang.akibatnya luka bersalin lambat sembuh

Gadis said...

macam ain la kak hari tu nak pindah..
mmg payah dengan darwisy lagi...
adesss..
sabo je la..
ain kemas time malam..
time darwisy tido dgn lenanya..
hihihi..
senang..

Mama Likha said...

adui hokni lemah ni