Friday, January 18, 2013

Susun Atur :: walaupon tanpa Built-in kitchen cabinet riban2..




pernah ade orang komen -maaf yer-
tak de built-in kitchen cabinet yang proper..
tak de mood nak mengemas-menyusun atur...

weeeyyhhh..ade ker..tak de ker...kene kemas jugak dalam lemari ko tu kan..
mentang2 macam ko kate..
takde kitchen cabinet riban2..
ko siap kate tak besh...haaaiiihh...
eerrr..memang tak besh pon...
tapi tu bukan ar alasan tuk ko main campak2 jer dalam lemari kan..
selain aku rase tak berape senonoh..
tak kemas dan susah jugak nak carik ape2 barang..
sarang lipas..sarang semut..lagi2 kalau dalam tu ko letak stok2 makanan...

ade atau tak proper kitchen cabinet..
tetap kene kemas elok2...
sekurang2 nyer..biarla sikit teratur dan nampak kemas...
jangan ko main campak2 sumbat2 jer..-macam mak aku-
tapi aku dah kemas kan...-dan aku tetiap minggu pantau -sampai mak aku risau- muwahahaaha...
[siap cakap kat adik2 aku "kakak ko nak balik..kemas macamane die buat ritu"]
kalau aku tak balik sebulan..??!! ko bayangkan ape yang akan terjadi..gggrrr...

iyyeeer..mak aku sibuk..cikgu waktu pagi..
petang..mengajar al-quran kat tahfiz...
malam mengajar iqra' pulak kat umah..
sabtu ahad jugak penuh ngan aktiviti-usrah..belajar tajwid..aktiviti surau-
jadi...kate dia.."mak tak banyak mase lapang nak maintain kan"...
lelagi ngan adik2 bujang aku yang..susah nak diharap sangat..
walaupon alasan boleh diterima...tapi geram jugak..
biler sepah2..die bising..soh aku kemas...
biler dah di kemas...macam tu pulak...
keje aku jer lah sekarang nih..haaaiihh...
tak per lah..mak sendiri....

aku tau...nak kemas lebih mudah dari nak mengekal kan kemasan tersebut..
nanti2 aku bagi ko sikit tips yer macamane nak kekalkan satu2 bende yang ko dah buat sebelum tu..-insyaallah-



berbalik pada susun atur dalam almari dapur..
sebenarnye..pokok pangkal nyer adalah diri sendiri..
kalao ko suker sesuatu yang kemas dan teratur..
semua tu tak kan jadi alasan..walaupon hanye almari dapur buruk dan murah..
tapi kalua ko sendiri selesa ngan konsep -asal boleh sumbat-
kitchen cabinet belas2 ribu pon tak kan mampu mengubah attitude diri tu sendiri...
okeh...mungkin ko bersemangat ar sikit kan...
dah perabeh duit riban2 buat kitchen cabinet cun2...





sepanjang dari awal kawen..aku hanye pakai almari dapur nih..
dan lagi satu [untuk letak dapur gas]memandangkan umah sewa tak de built-in kitchen cabinet
pernah gak nak beli yang lagi besar ada bahagian atas..
tapi biler pikir kan yang kiteorang akan berpindah ke rumah sendiri..
dan insyaallah akan ade kitchen cabinet yang lebih sempurna..
jadi..aku bersabar dengan yang ade ni dulu..

kabinet dapur ni memang kecik..
dan agak menguji kretiviti aku dalam menyusun atur bende dalam almari ni...
pernah beberapa kali aku naik hangin dan hilang sabar -terus ajak laki aku gi beli kabinet baru yang lagi besar-
tapi...biler buat dengan sangat sabar...dan tekun..dan redho serta pasrah..
akhirnyer...aku sedar...asalkan rajin dan bijak menyusun atur..
tempat sempit pon tetap akan kemas dan sempurna..


tak caye...??
ko ley tengok gambar2 kat bawah ni lagi..










sebelum ni aku letak dalam bakul terbuka..macam gambar2 kat bawah tu.
lepas dikemas..semua barang diletak dalam bekas jernih tipu-ware tertutup mengikut saiz
aku nak beli tupperware..-nanti2-
buat mase ni..aku pakai tipuware murah dan kedap udara walau tak sebaik tupperware -masih boleh berpuas hati-
kali ni aku tak beli kat daiso..sebab aku perasan..bekas2 plastik daiso tak kedap udara..kalau simpan peti ais..mudah beruap..dan bahan makan jugak mudah rosak..
jadi..tuk penyimpanan stok atau bahan makanan..aku tak nak beli kat Daiso dah..



-sebelum-
tepung/bawang goreng aku letak dalam bekas kuih raya yang sedia ada..
bekas bulat makan space sikit sebab tak fixed bentuk nye





-selepas-
*
*
*
*
*
*
*
*
*

lebih kemas biler di masukkan dalam bekas petak macam ni dan jimat ruang
iyeeerr..aku memang ade banyak jenis tepung..
dah kate ko suri rumah kan sekarang..ngeeee..
-tepung gamdum-jagung-pulut-serbaguna-atta-beras-
sebab aku ni tak kenal texture tepung..
jadi..aku label-kan dan siap letak expired date..






-sebelum-
aku letak dalam bekas terbuka macam ni..
walaupon masih dibahagikan mengikut kategori..dan mudah nak dicapai
tapi mate aku 'tak senang' memandang nyer.
macam ade yang kurang..
jadi..atas sebab tu ar..aku memilih tuk simpan dalam bekas tertutup..





-selepas-
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


boleh nampak isi kat dalam -mengikut kategori bahan-
bahan2 masakan seperti rempah sup..rempah kari..kurma dan sebagainya..
aku biasa beli dalam kuantiti yang kecil..tapi banyak paket
jadi..sekali bukak dan sekali guna..
tak simpan baki..mudah tuk aku..

makanan dalam tin seperti sardin..susu..dan macam2 lagi..
pon aku letak dalam bekas ni..




sebelum2 ni...aku letak alas surat kabar jer..
buruk pulak rupernyer..biler lame sikit..dah kuning..
dan lagi..mudah menjadi sarang tuk cik lipas dan cicak bertelur..
jadi aku tukar since mase aku pergi cosway ternampak lak lapik comel ni..
harga segulung atas tu Rm4.5o -ada macam2 corak dan warna-
satu gulung tu hanye ley pakai untuk 3 tingkat rak..


ni adalah ruang dalam kabinet dapur yang lagi satu..
masih tak manfaatkan ruang..dan masih janggal..
tapi aku biarkan dulu..-sementara nak pindah-
tuk ruang ni..aku pakai balang ikea -tak pernah ubah dari awal kawen-
letak milo-nestum-gula-susu anlene-
bahan2 yang aku gunekan secare kerap hari2..
bekas hijau biru plastik sebelah tu pulak..
aku sekadar isi biskut tuk qaleef..
ingat tak bekas tu -aku beli tuk storage dalam esbok-
tapi sejak aku beli bekas plastik ikea tu..
aku dah tak gune balang2 nih..sebab aku tak tau nak buat ape lagi buat mase ni..aku isi jer ape yang ade..
sedang terpikir tuk idea lain -tunggu lepas pindah-





ko ingat clipper ikea aku beli ni..
ade yang tanye harge..aku malas nak bukak catalog ikea macam ko ga..
jadi aku hagak2..bende ni sebungkus dalam Rm8.5o [lebih kurang]



lepas bukak plastik..aku simpan dalam bekas carelec kecik yang tak di gunakan..
[anak aku tak nak makan carelec instant nih]



okeh..sebenar2 nyer..tujuan utama aku beli mendalah tu hanye tuk clip roti..!!-siyes-
laki aku selalu soh aku klip balik pakai tag asal die tu..yang ade tande harge ngan tarikh expired tuh...leceh hokeh..!!
jadi aku beli ar clipper ni...nak senangkan aku jugak..ngeh ngeh..



sebab bekas Daiso ni tak berape nak kedap udara..
jad..biskut2 anak aku yang dalam kotak semakkan lemari sebab amik ruang..
aku letak jer dalam bekas Daiso ni dan ber-klip tuk elakkan masuk angin..
cun sikit ar kan dari ikat pakai getah..








dan ape yang lebih menarik tuk aku gunekan clip ni...??

sebagai bahan tuk lekakan qaleef dari mengacau aku memasak..!!
aku bahagikan ikut warna...dan tunjuk kat qaleef setiap warne tersebut...
haaa...bergune gak kan kan kan..
qaleef ni pentang tengok mak nyer buat kerje...
die pon sibuk gak nak menolong sama...
jadi...dalam tangan aku buat kerje...sekali mulut aku aku ajar die tentang warna -pendidikan secare tak langsung-
atau sekurang2 nye...die akan leka dari bergayut kat kaki aku...-susah aku nak gerak laju-







iyeeerrr...aku nak pindah dah...
tapi aku tak pernah berenti mengemas dan mencarik idea macamane aku nak kasi semuanyer kemas -sekurang2 nyer kat mate aku-
buat mase ni..ni jer yang boleh aku pikirkan dan buat..
tapi mengemas tak kan habes..
setiap mase akan ade perubahan2 dan idea2 nak dibuat..
memperkemaskan lagi susun atur..

eerrr..kalau nak pindah sekalipon..

bende2 ni tetap aku kene buat gak kan nanti..
jadi..baik ar aku buat jer sekarang..
nanti2 biler dah pindah...tak ar menambah serabut kepale aku ni biler nak mengemas nanti kannnnn...




p/s :: saper kate tak de kitchen cabinet binaan dalam kat umah...dapur akan berselerak..?? asalkan rajin dan kretip...













51 comments:

Anum said...

betul2
asalkan pandai mengemas

Nur Zulya said...

kemasnya susun atur.bru dpt ilham lps ni nak label exp date.hujung mgu ni nak kemas blik la kabinet dapur.tks aty :)

MizzTina said...

kak, kite sm la..sy lbh suke msukkn dlm tupperware mcm tu.. lbh kemas n senang kite nk guna pakai.. clipper mcm tu sy beli kt cosway, so xbyk kaler.. hahahha..



kak, kasut muat!! cntik sgt.. mekaseh tau..

fifi tiez said...

sy ni dahla tak berapa nak rajin,tak kreatif plak tu..isk..

SYANI said...

Tak suka dapur bersepah2 walopun takde kabinet dapur.. Nice organization Aty..

Mimy Hamid said...

aty..tengkiu ..entry ni membantu aku kemaskan dapur gak sebab aku pun tak kitchen kabinet....tengkiu darling....aku pun pakai kabinet macam ko je...baik balik nanti edisi kems...

Allene said...

setuju... klu rajin, semua boleh kemas dan susun cantik... =)

Mommy_Cha said...

duduk kuaters gomen ni semua dah built in bukan takat kitchen kabinet, termasuk wardrobe pon built in, untung sikit kalo umah kuaters. tapi tu laa...tetap hakmilik kerajaan mesia. sobsss !
:(

OmbakBaik said...

"nak kemas lebih mudah dari nak mengekal kan kemasan tersebut"

betoll sesangat...tak saba nak tunggu tips tu nnt...da lame bace2 blog ni...sgt pengemas orang nye aty ni..best je tgk gamba2 kekemasan die :)

salam perkenalan

cik mah said...

wow...makin kemas n teratur...hehehe...comel le jugakan jadikan mainan.. :)

Fiza Rahman said...

Kemas...sedap mata memandang. Nak cari lah lapik cosway tu.

With Julia said...

Suka...kemassssssssss i love it...siapa kata xd kitchen kabinet riban2...xleh vouge2 kitchen sndiri...seee satu contoh yg baik aty...terbaikkk lah ko aty...aku suka...ko bukak kan mata mommy haaaaa...cpt kemassssssss hahhaha ;P

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

jeles tgok lemari dia tau.. yana pun suka camni, skrg pn dh start buat even duk umah PIL.

e k i n ♥ y u s r i said...

kat dapur ekin pon recycle rak buku ms ekin study dulu
hehehehe
tue je mampu
yg pntg rumah kemas

CikNaa said...

nampak kemas..

Peri PiA said...

betul aty pokok pangkal kita sendiri,kena rajin

tp mmg super rajin,sejuk je mate tgk

kemas je

LisaLisut said...

ahahah.agree.slh satu model ialah mak i.ade kitchencabinet tp ttp brg cmpak2.lol.samala dgn i ni ha.ade tp mls nk ngemas.atau kdg2 nk cpt main ltk je ikut dan.aaa nk jd suri rumah mcm u aaa aty..wuwuwuw

Ros Anis Rusli said...

aty, berapa rm abis beli tipuware tu suma?bgs r entry ati ni..menaikkan smngat nk ngemas dapor la plak..rs nak g cr jgk tipuware2 camtu...

cha said...

wah serius kemas giler kitchen u. i pun ada kabinet dapur biasa je then beli rak ikea letak barang. huhu bila ntah nak lengkap dapur i

Aida the Pinky said...

salam akak,
kabinet akak tu jadi bekulat tak kat tepi-tepi..
geramlah kabinet aida selalu jadi mcm kulat2..

D'lla said...

thanks for the tips..insyallah nnti akn masuk rmh sewa..ntah bila..tp thn ni gak

eima said...

betui2 aku yg dok rumahtumpangan yg complete semua pun bersepah2 ..hahaha

mai la tolong aku kemas rumah nak ... hahaha

aku cam org yg ko ckp tu ... klu tak menten kan kemas la seribu klai pun jd gak bersepahnye,....huhu semua sbb MALAS

bunga_rose said...

bagusnya tips ni.. suka sukaaa

Cheyan said...

Aaaaa lama tak kemas gobok ku..so nak kemas la weekend ni..nak buat macam aty buat..ade dah separuh buat gini..tapi still tak tersusun..hehehehe

Diyana Didie said...

I lyke......sgt kemas. betul tu. guna dulu apa yg ada. kemas dan bersih itu mesti. ;)

ibuhebat said...

Bagus bagus! Make the best of what you have! :)

Nadt said...

Sama la nadt, rasa nak beli rak besar je, rak yang ada la ni da tak mampu menampung. sudahnya beli rak kayu 3 tingkat tesco yg harga 10 hinggit tu dua bijik untuk ruang storage yg lebih teratur. err..lapik cosway tu sama ngan ai punye tauuu..i like.hehe..clip tu pun ada gak, memang sangat berguna untuk klip plastik makanan supaya tak masuk angin.

antalya said...

5S yg berjaya

nurulhuda said...

tiap kali baca pasal aty mengemas, mesti semangat nak mengemas sama =) nanti boleh praktikkan kat kabinet nurul sama..

TQ berkongsi idea.. update banyak2 lagi basal kemas rumah yer.. (tahun ni misi nak kasi rumah cantik)

Puteri Satu said...

akak suka tengok bila aty citer part2 mengemas ni... akak rasa cukup sistematik.. dan2 weekend ni mcm teringin nak kemas kitchen kabinet... kui kui kui.... betul jugak kan.. bekas yang bentuk bulat memang susah nak kemas kan..mcm makan ruang... god idea.. nanti teringin nak cari bentuk 4 segi la...

jaja_NorLiza said...

akak pon dah susun cam aty tu...letak kat dalam tipuware...tp masih berserabut! caner aty wat nampak susunan tu kemas jer ek... errr,,kena terjah umah aty ni! hehehhehe....

Erina Asmawani said...

Betull..yang penting rajin mengemas dan kreatip. Takyah ada kitchen kabinet pun takpe. Jangan cantik berkitchen kabinet tapi dalam almari semua bersepah2..cantik luaran je. Huhuhu

✿....rossa alina....✿ said...

rajinnye mengemas.. suka betul baca blog ni. semua nampak kemas dan teratur.. :)

UMIE SUE said...

su suka cara ATY!!!!!!
KEMAS CANTIK TERSUSUN..

YanaUjang said...

sejukkkk tenanggg mata tgk kabinet aty..u should read this blog aa

http://iheartorganizing.blogspot.com/

dpt tau pn dr blog su..tersgt la best tgk cara dia kemas, deco rmh..simple! tp kreatifffff.. :)

izfanora said...

suka sgt.. kemas je.. kt umh mak ni, pnt dh kemas, susun cantik2 sume.. tp, klu dh msknya 2-3org, yg kemas sorg, mmg xr.. huhu..

D Yatie said...

suka sangat tengok aty kemas rumah. kite kalau tgk org kemas sama sedih mcm tgk org masak utk anak2 sebab tak duduk sekali ngn suami & anak. :'(

elle's laaa~ said...

kak... nnti kalau kite da duduk uma sndiri pon, kite nk organize brg2 dapo kite cmni... walahhhh, brula sedap mate ni memandang... huhuhu

@naAzli said...

eh.same la kabinet kite. susun atur pun kat atas kabinet cam same, cuma kite letak microwave dan oven sebelah2. hehe.so yg bawah tu selerak macam gmbr before awak tu.. bleh tiru idea awak ni kan.hehe.tq2. pas ni gi beli tupperware la plak..;p

MyraQhairel said...

same goes to me....belum ada lagi kitchen cabinet..just pakai cabinet yg biasa2 mcm gmbr awak tuh..but still sy boleh kemaskan ruang dapur saya...mcm awak ckp..asalkan kemas di mata saya..:)

Veelara Shamsyul said...

Haa aty.lebiu la bg idea. Umah skg i mmg xda kichen cabinet.so kite kemas ala kadar je....ingt nk tgu uma bru baru nk kemas btul2..skgx tahan nk bkemad mcm aty gak.tq aty

cikpingu said...

betul2..dapur ade yg riban2.. tp duk suke ati letak brg pun xde gune... umie kat sini pun simpan sume brg dlm bekas..nmpk kemas sikit.. klu biar kn cmtu je.. nmpk sgt xelok.. n dh ade pmbantu dhia ni.. abes nnt dhia tlg sepahkan..hoho

ceywie said...

rajinnya aty, elok kan letak mcm tu, sedap mata memandang. blh tiru ni. salam kenal. :)

cahaya kejayaan said...

wah..bagusla..pandai susun atur..byk yg dpt sy belajar..

mun said...

teratur dan kems jeles mun tengok tau..sejak sejak peknen nih dapur tak berasap dan biler tak berasap terabai lah sikit....dah lama tak mengemas kini kan maam aty buat nih.....biler tengok memang sakit mata tapi apakan daya tak larat nak buat....

salmia saidin said...

thanks a lots aty!
entri ni really inspired me. :) molek je teratur barang dalam lemari tu ye..
sy tak pandai jimatkan ruang. main ikat/klip, campat asal boleh. hahaha.. akan ku cuba tips ni.

Mama Fatihah said...

salam...

aty,x sabar nk tgk umah aty yg baru.. nak yengok cara aty susun atur segala benda kt dl umah baru.. sebagai idea iza jg utk pindah ke rumah baru...

MijaShidy said...

Salam aty... boleh aty kongsi macam mana aty simpan pinggan, mangkuk, sudu, gelas, cawan yg diguna pakai utk kegunaan harian.
k.ja suka tgk susun atur dapur aty simple n kemas

-ZaNnA- said...

Terima kasih..bg zana idea u tuk kemas dapur ku yg selerak....walopon ade kabinet tapi sakit mte....idea ni sungguh bermakna....tq dear

Azrina said...

wowww, sgt kemas..jeles..sy nyer kitchen cabinet lebih kurang yg ini aje tapi xsekemas ini..boleh dijadikan sumber inspirasi..TQ!

sis nadia said...

inspirednya....tq bagi byk idea2 menarik aty :D