Monday, January 14, 2013

biler pendapat warna rumah di minta...-pilihan orang atau pandangan mata sendiri??-



ramai nau suker kaler pepel bilik aku tuh...
lawo sangat kew...?? aku jemu dah pandang nyer...ngeeee...




tapi...aku dapat tau..kaler2 nusantara...dan salah satu nyer kaler pepel akan jadi kaler trend tuk 2013...hurrrmmm...
tu pakar yang kate lah..bukan aku...
aku bace dari majalah...
kaler pepel...dan kaler ala2 denim tu...
haaa ko..ade berannnnnnn......nak buat umah ko theme jeans...?? ngeeee...

aku.....?? tak kot.......
bukan pasal berani atau tak...
tapi aku rase ade bende yang lebih dari trend tuk diambil kire....

aku ade pendapat periadi pasal pemilihan warne tk umah kediaman sendiri...

bagi aku...
mengikut warne trend memang cantik dan menarik...tuk orang padang...
kalau pandai gayekan nyer...
tapi bagi aku..yang penting adalah...
tapi ko sendiri...suker...??
adakah warne tu sesuai ngan jiwa ko...??


kenape...??

sebab...dah tentu2 ar ko yang nak tinggal dan tengok hari2 kan...
ko yang dok dalam umah tu...
kalau orang lain kate cantik bagai nak rak..
tapi tak kene ngan jiwa ko...
tak tenang jugak hati ko..
percaye ar cakap aku...

aku selalu dapat email...atau pertanyaan bertanye kan pendapat pemilihan warne tuk satu2 ruang...

aku tak mampu nak jawap warne yang tepat tuk ko..
tapi satu pendapat yang aku boleh bagi...

pilih warne yang diri sendiri suker nak tengok hari2

sebab..mungkin citarasa ko ngan aku adalah berbeza...

contoh aku sendiri..
satu mase...aku suker kan kaler2 yang cosy..seperti warne2 tanah...
ko ley tengok ruang tamu aku sendiri....
tapi.. tak semua orang suker kaler2 macam tu....

dan sekarang...aku suker kan kaler2 yang lebih modern seperti hitam puteh dan kelabu...
pon belum tentu ramai orang suker walaupon die dah menjadi satu trend popular sekarang...

contoh paling dekat...
beratus komen dok kate kaler pepel bilik aku tu romantik dan cantik giler..-kate ko-
tapi terus terang aku cakap...aku tak suker kaler tu kat bilik tidor kiteorang...
terkujat...??!! haaa..cantik kat mate ko...
tapi belum tentu cantik kat mate aku....
eeerrr...aku sebenar nyer dah salah pilih cat...
aku nak warne yang lebih gelap seperti kaler anggur hitam...
tapi biler dah siap cat..sangat jauh bezanya...!!! pasrah jer lah....
jadi aku belajar dari situ...untuk umah baru akan datang ni...
jangan terburu2..dan pilih warne cat betul2....

dan lagi satu pendapat aku...
warne cat..perlu ade kesinabungan...
jangan amik mudah...
asal ko petik jer...
jangan...!!
sebab..cat tu mahal hokeh..
dah mengecat sesebuah ruang adalah rumit...!!
jadi...masih banyak gak perkare ko kene amik kire...

amik kire dari segi kaler perabot sedia ada...
atau kesinabungan ruang lan yang ko dah cat terlebih dahulu...

sekarang..trend kaler lain2 ala2 taska tuk setiap dinding dah jauh ketinggalan..
contoh nyer...dinding belakang tivi kaler hijau..dinding tingkat sebelah tivi kaler oren..belakang sofa..kaler biru...dan sudah nyer...satu rumah ko ade hampir semua kaler...!!!
aku tak galakkan ko buat melain kan ko memang suker giler..
[macam aku cakap tadi ar..pokok pangkalnye ko sendiri suker]

kalau ko bace majalah...tengok pendapat2 pereka tentang tred warne...
tak semestinye ko perlu ikut..
tugas mereka adalah membantu dan menyampaikan ape mengikut perubahan semasa...
macam tu jugak kalau ko tanye pendapat aku...
idea2 aku dalam blog ni...mengikut kretiviti dan ape yang aku [dan suami] suker...
jadi..sebab tu ar..kalau ko tanyer..
warne cat ape yang sesuai tuk umah ko..aku tak mampu nak bagitau..
kang aku bagitau warne yang aku suker jer kang...haaa...ko gak yang pening..

tapi kalau ko tanyer...sekian2 warne...nak match kan ngan sekian2 bende...mungkin aku boleh bagi sikit pendapat mengikut ape yang aku tau...

contoh..macam ade sorang pengirim email tanye pendapat aku...
yang die suker kan kaler biru...-cantik atau tak tuk die cat kat ruang tamu umah dia..??-
aku tak suker kan kaler biru...dan bersyukur laki aku pon sama...huhu
tapi jangan luper...setiap warne ade tone dan 'keluarge' die sendiri..
dalam satu warne tu..mungkin ade beratus warne yang lebih kurang sama dan cantik kalau tak salah pilih dan pandai nak match-kan ngan dekorasi2 lain...
tak semesti nyer ko tak suker kaler tu..ko langsung tak nak gue tuk seumur hidup ko kan...








contoh tone2 warne menarik yang boleh di mix match kan yang aku cature melalui tab dari application nippon paint website



tapi...masih perlu berhati2 dan pandai memilih...
namun aku tetap mempertahan kan -tepuk hati..tanye mata dan selera-

pengalaman aku :: pernah sekali aku cuber deko umah [mase bujang dan menyewa sendiri dulu2]
ngan konsep ala retro..ko...
kaler oren merah dan warne2 terang..
tapi..aku rase...warne oren langsug tak sesuai ngan aku..!!!
aku tak benci kaler tu..tai tuk aku hias umah aku ngan kaler tu..
buat aku tak suker giler..
so not me......!!
ko bayangkan..aku dah berabeh duit car umah..beli kain langsir..carpet..
segala alas meja..tabe runner ngan warne tu tuk sesuaikan ngan konsep kate ko...
tai..setiap kali aku berada kat umah...
aku tak rase cantik kat mate aku..
dan hampir setiap hari aku dok berlagu kat adik aku Tina [mase tu dok same ngan dia]
nak tukar kaler cat dan segale2 nyer walaupon baru jer sebulan aku cat..!!!

walaupon semua yang datang tengok kate cantik konsepnyer...
tapi aku tetap rase tak 'in' ngan aku...
yang tinggal umah tu aku...bukan orang lain..
jadi mase tu...persepsi aku berubah...
aku tak perlukan orang lain yang kate cantik kalau aku sendiri rase tak selesa...
sebab...citarase setiap orang adalah berbeza...!!!
dah ko suker kaler sekian2...tapi orang lain suker kaler sekian2 pulak...
jadi kalau ko suker kan satu2 kaler tu..
tak semesti nyer ko boleh buat semua orang kene terime kaler tu gak kan....

jadi aku belajar dari situ...

sampai sekarang..aku pegang perkara tu...

eeearrr...cume...

sekarang.....biler dah hidup laki binik...
kene gak amik kire hal laki ko...
dah kat.laki ko pon nak tinggal dalam umah tu gak kan....
tak ley ar ko feeling2 nak buat kaler ikut kepale ko jer.....
kalau laki ko jenis tak kisah tak ape...
tapi macam kes aku...laki aku begitu tegar ngan kaler hijau die...!!! aaarrggghhhhhhh.....


kaler hijau bukan tak cantik...
tapi kaler yang aku suker gak..belum tentu menarik kat mate laki aku tu kan.......

jadi..untk situasi ni...kene ade toleransi dan kate sepakat...
tapi masih bertuah...masing2 boleh bertolak ansur...
untuk pilih warne ke-2 menarik yang same2 tetap suker...






cuber ko tengok gambar tengah tu...
cantik kan.....??
kalau ar tak tengok gambar dan bagi pendapat kat orang supaye pakai kaler pink + grey..mesti orang tak dapat bayangkan dan pasti pandangan orang akan kate tak mungkin akan jadi cantik..!!
ko silap...warne sangat2 luas skop nyer...kalau pandai pilih warne menarik dan bersesuaian...pasti akan jadi cantik...



ade sorang member aku nih...
biler aku cadangkan die warne pastel [krim] tuk keseluruhan ruang tamu die untuk impak mewah dan lapang seperti yang die nak...
die kate -boring-

sape kate boring...
tak cuber tak kan tau....
jadi aku tunjukkan gambar satu rumah cintoh kat area shah alam yang aku pergi...
dan aku sangat2 tertarik ngan idea deko dan warne umah tu...!!
hampir2 aku nak buat idea yang sama kat umah baru aku tu..
tapi mendapat sikit tentangan...
may be sebab..umah kiteorang sekarang ni..
dah gune konsep kaler2 tanah yang lebih kurang...
hurrrmmmmmmm.....betul jugak...










ko tengok...!!! agak menarik kan...
masih tetap aku suker...
semua based dari warne2 pastel...
macam aku cakap tadi ar..kalau berani dan tau nak matchkan..akan nampak sempurna...




warne boleh merubah satu2 ruang...
jadi pandai2 lah ko pilih warne yang bersesuaian...




p/s :: aku sebenarnyer mencarik idea tuk umah baru..

11 comments:

eima said...

nanti rumah aku siap jom pi jejalan rumah aku nak ... bleh bg ideas.. ni sbb aku suka mai blog ko ....

MizzTina said...

kak, rose gems tu mmg cantik!!!

InaAchik said...

btol2... setuju amat!
walopon org kata kaler bosan ker aper, belasaaahhhh... janji kami suka! skrg kitorang br lps cat rumah after meroyan cam org giler nk pilih kaler. sudahnya, putih jua! hahaaaa

YanaUjang said...

u rajin2 aa pi rmh2 cth...show unit utk rmh2 yg br naik tu..ai slalu amek idea deco rmh dr rmh2 cth je..kikiki seronok woo msk rmh cth..kdg2 ai siap ckp lg kt agent tu, "bila rmh dh siap, perabot2 ni xmo jual ke??" hahaha slamberrr! :p

LisaLisut said...

we have same taste pasal pastel color n earth color tu.hahaha. cuma i suka biru.haha. update more psl deco rumah ok. bole jd panduan utk i jgk hehe

UMIE SUE said...

mak aiii...cantik nye umah contoh tu..su pun sukeeeee

Fiza Rahman said...

Memang pening nak memilih kaler utk rumah kan.

!k@ said...

hehe..mmg ika setuju ngan aty..kaler ni kena "in" ngan kita..bia xikut trend..janji kita selesa tgok kaler tu..kalau org lain ckp cantik tapi hati xseronok xbest gak kan..
psstt..ika suke combination coklat ngan hijo..bg ika rasa mcm cantik.. :)

izfanora said...

arghh.. xsbrnya nk ada umh sndiri.. huhu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik kaler cmni..toi tu..kat mata org dia suka tp tak smstinya mata kt suka gak =__=

~ NANA ~ said...

kalau rumah, dari dulu sampai skrg i suka warna2 tanah...kalau bilik, baru blh consider nk buat warna pelik2...i lebih suka warna yg cerah sbb boleh bagi effect luas