Tuesday, January 15, 2013

mak aku heran budak zaman sekarang tumbuh gigi cepat sangat..


dah nak masuk 9 bulan..
lagi 2 hari...
nak cerite pasal 8 bulan qaleef eeman..
yang dimulakan ngan penih drama...!!!
biler die demam panas sampai 6-7 hari time hari lahir mak nyer nih..
dan jugak cuti panjang abah nyer..
tak cukup tidor aku mase tu dibuatnyer..
panik siap up 3-4 entry tengah2 malam...drama sebabak berhari2..
[mase tu rase bersyukur sebab aku tak lagi bekerja..dan boleh jage belek anak setiap saat tanpe rase bersalah pada opis..ngeh ngeh ngeh]

dokter syak mungkin qaleef nak kene campak..
tapi rupernyer sebab NAK TUMBUH GIGI..!!
haaaiihh...nak tumbuh gigi 2 batang pon demam..
kalau setiap kali nak tumbuh gigi macam ni gaye nyer..*pengsan...





abah nyer cakap macam sponge bob...!!! 
dah ar tumbuh atas dulu [aku tak percaye pada mitos] 2 batang gigi kapak..
jarang pulak tu...!!! nampak muker ke-noty-an qaleef biler bergigi macam nih..



ko tengok die giget telinga abah nyer..!!!
pastu suker...
tu gigi belum betul2 tajam..boleh ar abah gelak2...
nanti dah betul2 tumbuh atas bawah...merase ar ko...
sekarang die asyik ar mengasah gigi kat bende2 keras atau kenyal..
segale perabot aku..kerusi..segale menan..
dengan aku2 sekali habes di geget berbekas2..
kat kaki..kat jari...kat bahu...mane yang boleh..
aku ni yang kurus..kalau kene giget..memang sakit lagi2 kat tangan...!!
kat nen toksah cerite ar...takut aku setiap kali die nak nyusu...


sebenarnyer aku dah hagak..
sebab nampak sangat mase demam ritu gusi die bengkak teruk..
tapi aku tak pikirkan sangat...sebab hanye nak die cepat sihat mase tu..
elok jer 2 hari lepas die sihat...biler die menyusu..
aku dah sakit lain sikit biler die geget macam chewing gum..
biler tengok...dah ade gigi sebatang belah atas...!!
terujer dalam kengerian...!!!
sebab aku dah dapat rasekan saat2 sakit di gigit..!!!huwaaaaaaa...!!!


kalau ikutkan..8 bulan qaleef tumbuh gigi ni tak ar cepat sangat pon..
standard jer aku rase..
sekarang biasa dah aku jumpe..
budak 3-4 bulan dah muler tumbuh gigi...
masuk 8 bulan dah ade 8-9 batang gigi..
qaleef baru jer tumbuh 2 batang pada usia 8 bulan..
tu pon mak aku nak heran...
mak aku kate die heran ngan budak zaman sekarang..
katenyer tumbuh gigi cepat sangat...
die kate dolu2 tak de pon macam ni..standard setahun atau lebih baru tumbuh gigi..
untuk aku -ape nak diherankan...sekarang segalanye dah berubah..
pernah tanyer dokter kenape jadi macam nih...-dokter kate..hormon dalam badan dan pemakanan mak nyer tu sendiri semasa mengandung-
sebab aku dah biasa bace ko2 semua anak2 nyer semua tumbuh gigi cepat2..jadi..aku tak ar pelik sangat...agak nyer satu hari nanti..lahir2..baby terus ade gigi tersusun...sebab budak sekarang makin cepat matured dan canggih....ngeeee....



ko hengat tak dulu aku ade up n3 pasal tumbuh gigi dulu atau berjalan dulu tu.. ?? 
mase tu ramai cakap kat komen...
kalau tumbuh gigi dulu nanti cakap cepat..!!!-aku baru tau lepas n3 tu-

walaupon aku mengharapkan mase tu qaleef berjalan dulu berbanding tumbuh gigi dulu  ..
tapi biler dah ko cakap nanti die cepat cakap..
harus lah aku teruje giler..!! 
since aku sedang mengajar die mengaji surah2 pendek dari awal2 dulu...dan memperkenalkan huruf2 hijaiyah pada mase yang sama..
selain ngajar membaca buku jugak..
jadi..memang ni ar yang aku harapkan...

macam ade gak mommies berkongsi..
mungkin ade benarnyer..dan mungkin jugak kebetulan...
bergantung pada anak tu sendiri..
tapi aku tetap mengharapkan miracle..
yang qaleef boleh mengaji dan menghafal surah seawal mungkin..
atau sekurang2 nyer menyebut sesuatu perkataan dengan betul..insyaallah..

tak...aku tak terlalu memaksa qaleef dengan beri die tekanan...
tapi sikit menaruh harapan dengan ape yang aku usahakan...
aku sangat kagum dengan keupayaan seorang bayi..
dari lahir tak tau ape2..sampai boleh belajar sesuatu..
aku tak kan sesekali memandang rendah pada keupayaan baby...
baby sangat2 amazing...!! 




berbalik pada 8 bulan qaleef eeman ni jugak...
awal2 ritu...aku ade cerite yang qaleef dah muler berdiri sendiri tuk bertateh..
tapi masih lagi kat situ..
masih lagi hanye menapak 2-3 tapak sebelum terduduk..
tak per...satu2...macam ko cakap ar..mungkin die fokus pada pertumbuhan gigi dulu...
orang cakap...budak2 ni hanye ley fokus satu bende pada satu masa...
betul atau tak.. -aku masih belum mencarik info-









berdiri sendiri memang teror ar...
tapi biler soh bertateh...muler buat muker panik...ngeeeee...




tak boleh ker.. kalau seawal 8 bulan ni qaleef berjalan dan tumbuh gigi serentak..
ade jer mak2 share ritu kate anak nyer dapat buat 2-2 ni serentak..
besh..!!! heheh..muler ar ko nak tamak kan aty hooii..
tak nyabo2...harus lah kannnn...
seronok tengok perkembangan anak yang memberansangkan...

tak per lah...bercakap dulu [kalau betul] atau berjalan dulu..
2-2 pon aku pasti teruja....
tapi kalau 2-2 serentak dan cepat...pasti double triple teruje..!!! miahahahaha..




p/s :: mak aku cakap lagi...cepat tumbuh..cepat ar 'luruh' nyer....yer keerrr...?? pandai jage...lambat ar rosak kan..baru betul....ngeeee...






43 comments:

Ayu sukatiakula said...

anak saya yg no.2..7-8 bulan da tumbuh gigi dan mula nak bertatih.. giler cepat kannn..

tp tu la, lain anak lain caranya. bujang sy yg dua orang ni lambat jalan. gigi kapak da beso, baru pandai jalan.

aqil yg sebaya ngn qaleef ni pun x kuar2 lg giginya walaupun demam da 2-3 kali..

tahniah ye qaleef da tumbuh gigi.. ready je la lepas ni time bf qaleef ye maknye

fifi tiez said...

xdelah kak..nanti luruh gigi susu kot mak akak ckp tu.qaleef jangan makan sweets tau.nanti gigi rosak.ngeri lak nak membayangkan budak baru lahir penuh gigi.haha..pasni akak share camna gosok gigi qaleef plak yer..

MizzTina said...

go qaleef..go qaleef.. yela kak, mcm spongebob.. hehehehe

Mila Ahmad said...

abeslah dah ada gigi nanti maknya digigit kalau xdapat nak buat apa yg dia suka...

kemain dah boleh berdiri ea qaleef ni..

Aeen said...

yeayyy..qaleef da tumbuh gigi....cepat betul masa berlalu kan..sedar2 je dah tumbuh gigi..dah pandai nk berjalan...:)

MyraQhairel said...

heheh.dah nak jalan yer dier..my son aritu masa 10bulan dah berjalan...part gigi tu dorang pon sama tumbuh atas dulu...gigi memula memang jarang..nanti dah penuh gigi tu mulai rapat sesama sendiri..then part nenen tu...hah! memang ngeriiiii...now my lil hero si Syahmi tu dah tumbuh taring 2. ! memanggg fenggsannn....

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhhhh....ptt ah demam teruk hari tu, rupanya nak tumbuh gigi....qaleef nie sume cepat yek...bgs2...ni daaliyaa 2 3 hari meragam jer, ingt mcm nk tumbuh gigi tp bila check xde plk...duduk pun masih terkial2 lg...ape2 pun be a good boy qaleef...

CikNaa said...

wah! dah ada gigi la qaleef.. razin takde nampak pun lg.. bagus jgak, takla kne gigit.. huhuhu.

as ♥ Leenda said...

fuhhhh..ngeri tengok qaleef dok gigit telinga abahnya tuh..huhu..
nasib baik jugak asyraf ni bukan jenis menggigit..tp klu dia dtg cium2 pipi kite tu jaga2 jugak lah..hahha..

YanaUjang said...

yeyy qhaleef dh tmbh gigi! hahaha abes la nenen mama...lalalala~ :p

erm ai riso gak dgr2 org ckp ank tmbh gigi awl nnt cpt luruh..skrg mmg berjaga2 sgt bg ank mkn..tp org keliling x abeh2 bg mkn cekelat la, gula2, benda2 manis kt ank ai...gerammmmmm sgt!! ssh payah mamanya men masak2 kt dapur, senang2 je org bg makanan len kt ank ai tau! T___T


p/s: ai ada bc, nk bg ank cpt hafal ayt2 quran, ms susukn ank, make sure u ada wudhu'... :)

MimahAjil said...

alolo comelnye dh nmpak 2btg gigi...abes la mama pasni kena gigit time nyusu...hehe..
berdiri tegak pn dh pandai...mana nk dpt dulu ni?jln dulu ke ckp dulu?apepn Alhamdulillah setiap perkembangan anak 1kebanggaan dan kepuasan pd kita parent kn...

Fiza Rahman said...

Comelnya, lebar senyum menampakkan gigi tu.

Aty, ada baby yg lahir jer terus ada gigi tau. Anak makcik saya.

Naughty tau abah, kata qaleef macam sponge bob ☺☺

Zura Zue said...

cepatnye tumbuh...budak skrg mmg cepatlah tumbuh gigi...apesal erk..>?

e k i n ♥ y u s r i said...

x lame lg qaleef dah pandai jalanlah tue...hehehehe...good boy!

eima said...

ok la tu ... nanti sedap sikit die makan...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hehe.. seronoklah dia mengasah pasni

UMIE SUE said...

alooooo..comel sangat gigi qaleef tu..jgn gigit anty tau

Nur Zulya said...

sofea baru nk kuar gigi kat bawah tapi senget.mak pasrah je.dah boleh tatik 4-5 langkah tapi kemain laju lagi.tak sempat nk capai fon.haha

ettyzukhair said...

hehe..wah siaplah kena kapak sket lg hoi..!! ameer gigi dh start rosak lg ngeri bile nenen..gigi cm gigi monster hahaha

Nadt said...

wahhh..gigi kapak! tambah kehenseman qaleef..siap la pasni kena geget selalu.hiihi..

D'lla said...

anak D'lla gigi bwh duk kluaq xabes lg..nih gigi ada dh nmpk sikit..so far ms nenen dia goodboy lg..kalo dia buat kasar..tekan jer pipi tu..pesan kt dia jgn kuat2..nnti sumbat botol padan muka..err dia reject botol lg..air masak kn suap ngn sudu..haha

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhhh comelnye gigi kapak dia tu. sweet sgt bila tgk dia senyum

Diyana Didie said...

comel lah qaleef and gigi nya..hehe mmg nmpk noty pon. my baby 9 bln baru start tmbuh gigi n dia mcm boleh ckp dulu je sblm jalan. dia mcm takut sikit kot..tak berani nak tateh lagi hehehe

ANAK MAMA SAYANG said...

Ank sulung mmg semua ibu terujakan...tp bila dah ada dua tiga maybe kita lebih cool menanto perkembangan mereka sbb dah ada pengalaman..hehehe

IffahRina said...

my nephew setahun baru tubuh gigi n pandai berdiri...

izfanora said...

comelnya !!! comel sgt ada gigi camtu.. belum kuar hbs.. hihi.

ciNDerella stRikEr said...

amboi....telinga daddy jd sasaran ye. sama la mcm QQ. smua benda nk test dgn gigi baru. tp bila dh start tumbuh gigi geraham nnt xdemam dh kut.

take care

Mommy_Cha said...

kelakar nengok gigi budak kecik ni hahahaha. tapi comel jer bila senyum kihkihkih!
mikha dulu tumbuh gigi bawah dulu, pastu baru gigi atas. pasni mesti air liur lagi byk meleleh sebab gigi lagi byk nak kuar. habis ler basah baju encem qaleef nanti :)
pasni lagi dia nak mkn mcm2 sebab dah ade gigi. standyby biscuit ler dpt beg aty....nanti dia akan...nak-nak-nak-nak ajer :)

thisisfarhana said...

wow! dah boleh berdiri sendiri! congrats qaleef!!!! hehehe

Peri PiA said...

yeyyyy,dah ade gigi :D

LuN@_aiDi said...

wahhh!!
congrats qaleef dah nak mula berjalan..hihi.. cepat jerkan?
gigi pun dah naek 2 batang! =)

Liyana said...

ngaaaa abisla nenen mama..hehe

comel giler gamba gigit tinge abah die tu..hehe geram je

mama ila said...

qaleef dah ada gigi n boleh berdiri sendiri ekk..good boy..cepat awak eh..hehe

Mama Lynd said...

Bila tengok gambar2 Qaleef macam dalam hati dia cakap "Geget la saya.. Comey ni". Geraaaam. Heee.. Anak saya pun lbih krg umur Qaleef tp blom ada gigi.

Nastyna said...

betul macam sponge bob gigi dua ketul tu hihihi comelll. boleh jer dua2 terus, tengok gaya dia pun macam cepat, tabah ni dia ni. pasal cepat tumbuh cepat luruh tu pun I pernah dengar, tak kisah la, dah besar nnt pandai2 la depa jaga gigi sendiri kan hehehe.

Salhah Suhot said...

wah..dah tumbuh gigi!!...eh baju qaleef ngan naufal same la... :)

Aishah 3005 said...

Ank sy 7 bln dah tumbuh gigi, tp jln lak lmbat.. 1thun 2bln baru jln, sedangkn dah pndai b'diri tanpa pegang b4 setahun lg.. Tp die tkut nk tateh,pastu ckp cepat ckp....compare ngn kwn die yg lahir beza 1 hari n jln umur 11bln lom boleh buat ayt lg. Lain bdk lain p'lembngan nye

Wawa said...

haaaa...gigi sponge bob! hahaha...takpe dah besar nti rapatlah gigi qaleef tu...annaila tumbuh gigi bawah dlu...gigi bawah demam tp tak kuat sgt...tp gigi atas tu dia punye demam teruk jugak plus kene campak...kesian...

Suhaida said...

hehe..tomey..gigi tu nnti akan rapat..cam haykal..=)

antalya said...

kiut lah gigi qaleef

Cik Puan Rara said...

Mmg pon.anak kwn rara 5 bulan dh tumbuh gg.caye x.

m@m@yAyA said...

adelia pn tmbuh 2gigi masa dia masok 8bulan~

pada zura cam lmbt kot yaya tmbuh gg,tp org2 tua ckp tue da kira cepat~
xkisahla kan xpnah pun nk penin pk lmbt cpt progres ank tue~

sekarang bila da tmbuh gg,da mula berdiri plak~
siap lpas2 tangan lg [fuhhh]

mengemas takyah citela,tokma dia lipat kain dia tolong kirai blk..
anak2 skrg mmg cukop byk akl~

aty da start gsok gg qaleef x?zura xgeti lagi nak mula dr mn..isau tkut terodok ke hape [mak suka paranoid lbeh]

kira gg ank kita nie kategori cpt eh tmbuh?zura lg suka lmbt tmbuh org kta lmbt tmbuh lmbat rosak ..[...]

Mimy Hamid said...

cepat nya qaleef dah lepas tangan....cepat betul anak ko ni aty..pasni dah berlari ngeeeeeeeeee