Friday, February 15, 2013

biler Qaleef Eeman mula berjalan pada umur 9 bulan..




mak aku cerite.. dalam usia 9 bulan mase baby2 dolu..
aku dah boleh berjalan....

biler qaleef mula merangkak genap usia 6 bulan..
mak aku awal2 cakap " ni mesti cepat jalan jugak ni ngikut ko dulu kak"

iyeerr...aku pon mengharapkan bende yang sama...

tak sabar nak qaleef cepat berjalan...

biler qaleef masuk 8 bulan ritu...qaleef tumbuh gigi sampai demam2...

jadi aku pikir...mungkin qaleef akan bercakap dulu sebelum berjalan...
macam yang kebanyakan orang selalu cakap..

tapi aku tak kisah...

ape2 pon perkembangan qaleef...aku tetap gembire...
lambat atau cepat bukan persoalan langsung dah pada aku...
yang penting..aku hanye nak aku sihat...
qaleef same seperti budak2 normal lain..
asal kan sihat..die pasti akan cerdas..
dan tetap akan melalui setiap perkembangan die biler sampai mase nyer nanti...insyaallah....

dalam aku tak kisah atau meletak ape2 harapan yang tinggi..
akhir 8 bulan qaleef...tetibe qaleef menunjukkan potensi nak berjalan cepat biler dia dah mula bertateh...
dan berdiri sendiri..belajar tuk stabilkan diri tanpa sokongan..

mase tu aku terpikir...betul ker qaleef mampu sama kan rekod die berjalan ngan aku..berjalan pada usia 9 bulan..??

tak de jawapan....

mase tu aku dah rase...qaleef tak ley pecah rekod mak nyer nih....silly me..

aku silap...!!!

hampir ter -under estimated- anak sendiri...maaf yer qaleef..

qaleef menunjukkan perkembangan yang positif..

dari akhir 8 bulan tuh..setiap hari qaleef belajar bertateh...
dari satu-2 step... 
sampai ar qaleef boleh berjalan dalam jarak yang jauh betul2 genap qaleef 9 bulan 2 minggu ritu..!!
aku sendiri terkejut biler die boleh melangkah tanpe gagal lebih dari 10 step...!!
tanpa pertolongan dan sokongan...

dan sejak tu...qaleef meraban berjalan satu rumah kehulu kilir...
walau pon kekadang jalan sesat barat tak tau hala tuju..
walaupon kekadang jatuh tersungkur jugak..
sebab jalan kelam kabut macam teror sangat dah nak berlari konon nyer..
tapi qaleef tak pernah putus asa....yaaaeeeyyyy...

cuma buat mase ni..die hanye boleh berjalan secare lurus...
tak ley konar2 lagi...
kaki belum betul2 stabil..
kalau nak konar..kene duduk dulu..dan lepas tu terus merangkak..
lagi laju kate nyer....ngeeee...

kalau die nak berjalan lagi jauh..
contoh nyer dari ruang tangga ke dapur terus..
qaleef akan buat transit...
jalan 6-7 tapak berhenti kat sopa..pastu jalan lagi..benti lagi kat sopa lagi satu...transit kat meja makan kejap..pastu terus kan perjalanan patah balik..
haaaa.....gigih kannnnnn.....


tak ape qaleef...ni pon dah cukup meberansangkan...

sekurang2 nya..qaleef mampu menyamakan rekod ngan mak nyer nih...yaaaeyyy.....

dan kiteorang makpak nyer ni..sangat2 ar teruje giler..!!
sampai poyo2 nak beli hadiah bagai..cciisss....mak nyer suker lebih2...ngeee..






ni mase mula2 qaleef mula berdiri sendiri stabilkan kaki tuk mula bertateh




awal2 nak bertatih...akhir usia 8 bulan
2-3 step..dah jatuh..



tapi masih gigih dan tak putus asa..
asal ade peluang..qaleef akan bertatih sendiri

  


ni qaleef dah masuk 9 bulan 3 minggu..
jalan pon berterabur..
tapi dah laju berjalan dan dah jauh langkah nyer..!!



sekarang..walaupon qaleef masih suker merangkak sebab lagi cepat sampai..
tapi kejap2 die berdiri nak berjalan..

kalau gi jalan2 kat luar pon..
die nak berjalan sendiri jugak..








sekarang ngah biasakan qaleef berjalan kat luar dengan berkasut pulak..
memang lain ar rase nyer kot..

tapi qaleef memang dari awal2  3-4 bulan aku dah ajar die berkasut setiap kali berjalan kuar umah..
walaupon mase tu die tak reti nak pijak tanah sendiri pon lagi..
aku memang nak biasakan..
sampai satu mase..die tau sendiri..
kalau nak kuar kene pakai stokin dan kasut..
kalau pakai kasut tu maknenyer nak berjalan..ngeeee...


tapi biler kene berjalan sendiri ngan kasut..
qaleef terus jakun ngan kasut sendiri..!!
walhal selame ni tak pernah heran pon kasut kat kaki die tuh...




ni kalau ikut kan ...tak nak di pegang..
di tarik2 tangan soh lepas kan...
tapi..biler lepas..masih tak stabil..
baru belajar jalan pakai kasut kate ko kan...


ko tengok...orang bawak jalan nak soh die bebas berjalan2...
tapi kasut tu gak yang die jakun kan..
ape kene nyer qaleef hoooii....
kat umah kemain sakan merate nak berjalan..
ni...berjalan idak..merangkak idak...dok lah memebelek kasut sendiri.haaaiihh..


lepas ni kene beli kasut yang ade bunyi biler jalan tu baru die sonok sikit kot..
eeaahhh...dah ade..beli lame dulu..nak kene carik balik ah...





habes dah stage 1 qaleef eeman:: meniarap-merangkak-berdiri-meniti-berrjalan sebelum qaleef 1 tahun...
alhamdulillah...secare fizikal nya..qaleef berjaya lakukan ngan cepat..

lepas ni tak sabar nak masuk stage 2 iaitu bercakap dan menyusun ayat..
kekuatan dan kecerdasan mental pulak..

tah cepat..entah lambat...tak de sape akan tau..
kite sebagai mak pak hanye boleh melatih die..
tapi selebih nyer terpulang pada penerimaan die sendiri..


buat mase ni..
ade sikit2 perkataan yang masih tak jelas di pendengaran..
tapi aku yakin dengan maksud yang qaleef cube sampaikan..
okeh..mungkin sebab aku sebagai mak..
pulak tu hadap die 24/7..jadi..aku telinga dan 'hati' jadi lebih sensitif pade setiap perbuatan anak..
dan lebih cepat paham dan tangkap setiap ape yang qaleef cube sampaikan..
qaleef kuat membebel..kuat bercakap..
pagi2 bangun..dah pokpek2 riuh mulut die...


apepon...u've done well qaleef...n mama abah so proud of u....
apepon yang kamu lakukan...cepat atau lambat..
atau dengan ape care sekalipon..
mama abah akan sentiasa membantu dan menyokong kamu...insyaallah....




p/s :: lepas ni pasti qaleef belajar berlari pulak..*pitam




38 comments:

Siti Haslinda Sadiken said...

lepas nie boleh la tolong mommy kemas rumah tau qaleef..hehehe

YanaUjang said...

yeyy qhaleef dh pandai jln!! syabas2! hihi~ Zafirah b4 reti bertateh je dia sebok jakun dgn kasut..skrg dh reti tateh dia tau dh, klu pakai kasut je means nk jln2..laju je dia campak bdn dia mtk jln..grrr~

.::cik lin::. said...

wah...cepatnye masa berlalu...rasa mcm baru g kak aty dapat qaleef kan...btw tahniah ye akak..pasni makpaknye akan mula berjogging setiap masa..sebab kejar si qaleef..hehehe

Cik Puan Rara said...

wahhh cpt giler qaleef jalan.tahniah.heee.aty knp selalu botakkan qaleef,xnk bg rmbut dye pnjg ke.

MizzTina said...

kak, klu ada video dia tatih lg best.. hehehe.. geram nengok.. agak² nt susut x bdn? yela, dh melasak merata tempat tu..

Allene said...

cepat qaleef. hafidh sekarang ni baru berjalan macam qalef.. tp it ok... dia dia buat ikut kemampuan kan... =)

puding roti said...

wah..qaleef dh blh jalan dh..syabas2 gud2 hebat2 kagum2 hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhamdulillah,cpt prkmbgn qaleef ni...

Gieyana said...

bravo qaleef..cepatnyer dier bjalan..:-)

AMANI JIBRIEL said...

Wah da jalan ek... mcm ank sy lambat... 11 bulan baru jalan... dah setahun gg pun lambat... tp seronok bila nengok dia tekedek2 n kengkang2 jalan... bahagia jer rasa... tah yer qaleef...

fifi said...

Pasni main kejar2 pulak.hehe.oh,kena biasakan diaorg guna kasut ye?adalah alasan sy nak g soping ni.lalala..

SweetLikeWhat said...

wahh dah boleh jalan..lepas ni boleh lawan lari dengan mama pulak ye qaleef...hehe..

ShaFIha said...

WAH WAH.. bagusnya qaleef
terasa nak bagi hadiah kasut gitu...
well done son...
moga2 anak aunty pun cepat jugak macam kamu..

LisaLisut said...

bila dh jd parent ni,rs mcm precious gila semua moment2 yg anak kita pndai buat kan? dlu pn ntah2 mak pak kita cmtu huhu. dpt tgk dia start bjln berdiri etc pn dh rasa happy gila :D
cayalah khaliff.i duk bygkan dlm kepala qaleef tertye2 ape benda kat kaki aku ni ye.yg gmbr pki kasut tu haha.

ettyzukhair said...

wah..dh jalan ye..boleh request kat mama kasut tapak keras sikit tu..buat jalan2..hehe..no more prewalker shoe hehe..puaslah mengejar pasni hehehe

Baiduri said...

hoyey2.... qaleef dh bley jln.... =) tahniah....

O'gosh Iskandar said...

ta teh....kemain lagi dia...

Riana said...

comel nye qaleef da berjalan...eh..baju ladybird sama dgn Aisyah!hehe...

Gadis said...

tahniah qaleef...!!!
sbb capai satu lagi pengalaman baru ..
comel je tgk qaleef dh pandai berjln..

part pakai stokin n kasut bila nk berjalan mmg sama mcm ain kak..

kalau nk jln wajib pakai stokin n kasut...

mama ila said...

wahhhhh..tahniah qaleef!!!..cepat nyer awak boleh jalan..hehehe..pasni berlari pulak yer

antalya said...

my Iskandar pon dh bleh jln. mcm org mabuk hahahaha

Chekgu Azrine said...

Tahniah qaleef!!auntie yg over xcited tgok qaleef dh berjalan...haha..cpt sgt tuh kalai 9bln dah berjln..hehe

MimahAjil said...

comel betul tgk bdk baru dpt kaki ni...Alhamdulillah perkembangan yg agak cepat...semoga cpt2 bckp pulak ye Qaleef Eeman

CikNaa said...

wahhhh.. syok nye dh jalan. afiq baru nak belajar berdiri.. huhu.

UMIE SUE said...

yeay!! geng ngan aqilah.nnt boleh jalan2 same...oohh,..mesti comel kan dorang

Fara Atiqah said...

dah pandai jalan penat la nk kejar nanti..hihi..

yUmiE AzuRa said...

haha comel!!lg2 bile pkai kasut.jln sikit,nk duduk belek kasut yg lebih.agknye bdk2 sume gitu kot.sbb iman pn sme cmtu gak dlu.kahh

iman dlu pn mama die ni teruja gak bile ank nk msk 10bln dh pndai berjln.tp dlm mse yg sme riso gak sbb nye ank bakal berjalan dlu sblm gigi die tumbuh.huhu

MyraQhairel said...

cepat dia jalann..syahmi dulu 10 bulan bru jalan..tapi bebudak ni memang teruja dgn kasut..suke mengigit je kejenya..selamat mengejor la nanti yer..heheh...dah pandai jalan..."mengemas" pon terer....heheh

ReYNa said...

Cepat tu qaleef leh jln.sy dulu pon 9 bln trus jln tp x merangkak.tgk rizqi x leh jln lg tp dh boleh berdiri.merangkak dgn btul pon umur 10 bln.huhu.dia nk ikut mcm bapak nya kot jln umur setahun.anyway so kagum tgk perkembgn qaleef:-)

myPreciousIrHarith said...

wah qaleef dah jalan.lps ni mama qaleef xlarat nak kejar2 ngan qaleef.bleh wat acara 100meter.hehe.qisya plak br berdiri lepas tangan.jalan lom lagi..

Nadt said...

congratz qaleef da pandai jalan!hopefully saif pun ikut jejak langkah qaleef cepat jalan jugak sebelum setahun. Amin. :)

~YUN~ said...

cptnya die jalan..afif pn alhamdulillah masa 9 bulan da jalan..tapikan aty afif ni cpt jalan,ckp nya lambat la plak...huhu!

Miss Sunshine said...

anak teruna dah besar...
Alhamdulillah... dah boleh berjalan.. sekejap je masa berlalu.

Fiza Rahman said...

Yeayyyyy...tahniah qaleef. Dah bley berjalan diusia 9 bulan. Cepat tu ☺☺

With Julia said...

wahhhh good job qaleef...umur baru 9 bulan 3 minggu dh pandai nk berjalan...mmg terbaikkkk :)

ceywie said...

cepat qaleef boleh berjalan. seronok. anak saya tiga2 umur setahun sebulan baru boleh jalan, yg kecik ni tak tau lagi. :)

Mr n Mrs Zaidi said...

syabassss qaleef..u r good boy...dh boleh tolong abah basuh keta..tlg mama kemas rumah nanti...hihihiih

Wawa said...

9 bulan 3 minggu...wowww! Annaila 10 bulan 3 minggu, taknak berjalan...grrrrr!!