Monday, February 18, 2013

lagi 2 bulan QALEEF nak sambut besday...




lagi 2 bulan...ko dah heboh kan..
kate anak pertama...pasti ar makpak teruje lebih...
weeyyhh..pes time ni nak sambut besday anak...

tapi tak tau ar aku dapat buat besday party besar2 tuk qaleef ker tak macam mak2 lain..
mungkin nak buat kenduri aqiqah sekali kot...lebih apdal kate ko..
sekali buat ngan house warming..
insyaallah....masih dalam perancangan....
semoge dipermudahkan urusan dan di murahkan rezki....aminnn..

ape2 pon...walau pon lagi 2 bulan tu tak lame..
tapi aku tak terlalu memikirkan..
teruje memang ar..
tapi ade yang lebih penting kene di dahulukan..kene di pikir kan..

haaaiihhh...selagi tak setel hal rumah..
selagi tu aku rase...rimas......
pppffftttt...........


luperkan pasal rumah ko..tak kemane pon...
nanti2 dah betul2 setel semua baru aku cerite hokeh..

nak cerite...hari ni qaleef genap 10 bulan...alhamdulillah...
di beri kesihatan yang baik...

aku rase qaleef ni macam dah besar sangat jer...heheh...

banyak perangai die sekarang..
qaleef ni nampak macam tak manje..macam lasak jer kan..
tapi hakikat nyer..manje kemain..menjadi2...
dah kate mak ko yang hadap ko pagi petang siang malam kannnnn...
tinggal kan sekejap...dah tak tentu arah die mencarik aku...
bukan nak bergayut mengempil jer celah ketiak mak nyer ni..
cumer die nak mak nyer ni ade depan mate...
kalau aku ker dapur...die pon duduk ar same main sendiri2 kat dapur tu..
asalkan tak jauh lebih 10 kaki dari mak nyer ni..haaaiihh...

qaleef jenis main sendiri2...die tak kisah...
main senyap jer...buat hal dia lah..
dah biasa kate nyer sorang2 tak de kawan selain mak pak nyer nih...
sebenarnyer ni merunsingkan aku gak...-tapi nanti2 aku cerite pasal nih-
menyelongkar...tu adalah biasa..
kalau die senyap2 jer...ade lah tu keje die buat..
tapi qaleef ni kekadang riuh rendah gak mulutnyer..
macam ngah bercerite...kalau aku nyembang..die balas balik..
cerite pasal lasak pulak...macam biasa..menjadi2..
tapi bagi aku..ok jer...masih boleh di handle..
tak ar buat perangai mane pon..

bagi aku...qaleef mudah sangat di jaga...
die bukan jenis merengek2 melalak2 nangis tak tentu pasal..jenis tak merap..
eeerrr..buat mase ni laahh....
mungkin 10 bulan die masih tak tau lagi macamane nak mengamuk..
buat mase ni...semua nye masih ok...
ooohh..cumer qaleef dah pandai tunjuk protes kalau aku larang die buat sesuatu..atau tak kasi die usik sesuatu barang...
selagi tak dapat..selagi tu die akan usaha dapatkan...
ngikut sape lah nih haaaiihh...[eeaaahh..apehal ko sebut2 name aku pulak nih..ngeh ngeh ngeh]
tapi yang bagus nyer pulak..
kalau aku mintak barang yang die pegang "give me sayang..give me.." qaleef akan bagi sendiri secare baik pada aku...
jadi aku rase..tu lebih mudah....[peringatan :: jangan merampas barang dari tangan anak]


dan lagi masuk 10 bulan ni..
milestone qaleef yang paling memberansangkan aku ialah..
bila dia dah boleh berjalan sendiri pada usia 9 bulan 3 minggu...
sangat seronok hokeh...
haaa...aku dah heboh cerite pasal ni jumaat ritu kan..
n3 sebelum nih...


okeh...

setel step satu sebelum masuk 1 tahun :: meniarap..duduk..merangkak..berdiri..meniti dan berjalan

alhamdulillah....

next step ialah :: bercakap

tak tau lagi ape perkataan pertama dia [selain mama dan abah]

tak sabar nak dengar qaleef bercakap pulak nanti...insyaallah...


untuk 10 bulan ni lagi..
qaleef makin terbiasa ngan 'arahan2' di beri...

seperti :: give me...salam...babai...pok amai2...amin...sayang/kiss[cium pipi] dan beberape lagi arahan2 baru atau yang dah yang dah biasa aku ajar sebelum2 ni..

aku masih lagi kental dan gigih mengajar dia beberapa kaedah pembelajaran..
ade yang dah menampak kan sedikit hasil yang boleh buat aku senyum..
tapi aku rase..masih banyak lagi dan harus aku gigih lagi...
yang penting aku sendiri kene rajin...

lagi pasal qaleef 10 bulan ni...
hurrrrmmmmmmmm......
ape hek...
tu jer kot yang boleh aku ingat...

haaaa...qaleef dah tumbuh lagi 2 batang gigi baru...!!
so sekarang dah ade 4 batang gigi..
tapi semua kat atas...ngeeeee...
pelik gak aku nih...
tapi tak de ape yang boleh aku buat..
tu semua berlaku secare natural...


10 bulan qaleef...semoga terus membesar menjadi anak yang cerdas dan bijak..aminnn....













nak tengok cd barney n fren sanggup susah payah nak duduk atas kerusi jugak..
mama memang sengaja tak nak tolong...
kalau tergolek..dan tak sakit..usaha balik bangun sendiri yer qaleef..
sampai boleh...bukan susah sangat pon kannnnn...





p/s :: kalau tak sambut besday buat besar2..sambut kecik2 ngan kuarge pon dah mencukupi..









39 comments:

MizzTina said...

kak, pasni ajar dia ngemas umah.. pastu masak.. kehkehkeh.. gud boy!! kemain gigih nk duk atas kusi tu kan..

oshinz said...

alahai.. comel je duduk kat kerusi sendiri. hehe.

Mommy_Cha said...

salam aty...haiii lama tak jenguk tengok dak qaleef dah besyar macam abang2 dah nengoknyer.
Alhamdulillah dah boleh berjalan, duduk sendiri panjat atas kerusi eh?
hehehe...tak lama boleh terjun sofa plak tuuu....!
nanti kalo ade buat besday+housewarming+aqiqah...jgn lupakan mommycha...insyallah kalo masih belum bersalin kitaorang akan sampai :)
hihihihihi....
bye qaleef!
momycha mish yaaa!

Allene said...

aty.. klu buat jgn lupa jemput... =)

Erina Asmawani said...

Ahhh..comeynye Qaleef dah pandai berjalan. Alhamdullilah. Good boy! Nampak dah besar sangat dah pandai duk kusi sendiri..hehe..

Ofcoz makpak eksaited sambut beday anak yg pertama..cari pengalaman katanya..heheh

P/s: Ena buat calendar custom made tu RM20 je kat PKNS Aty :)

NinaAz said...

Semoga qaleef membesar jd ank y soleh. Aminnn

m@m@yAyA said...

eppy 10mnths qaleef~
21hn nie plak yaya turn 10mths..

Cepat jer masa berlalu kan,da xlm ank da setahun~huhu
Abg Qaleef da pndai duduk ats kerusi sdrila,comei betul~

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi

Wawa Yusoff said...

Qaleef mmg anak yg bijak! teruja sy tgk perkembangan dia :)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam.sis..aloloo comeynya dia.besar dah!!! hepy becoming besday,lg 2 bulan.hhehe

hajar hazizi said...

so adorable..suka tgk muka dia berkerut..ikot sape tu ek..hihihi..
semoga mnjadi anak yg bijak n soleh

antalya said...

berdikari budaknya ni.pandai panjat n duduk atas kerusi yer

mama ila said...

happy 10 months old qaleef =)

Aeen said...

comel la qaleef dok atas kerusi tu...ish..geram tengok mulot dia..:)

~ NANA ~ said...

wahhh dh byk tu perkembangan qaleef...good boy! seronok kn dpt didik & tengok anak membesar dpn mata? :)

Nur Zulya said...

pandainya Qaleef duduk sendiri d kerusi :)

♥ Wina ♥ said...

cepatnye masa berlalu..dah nak setahun Qaleef ye

betul..ikut kemampuan & pilihan kite nak sambut macam mane..niat tu yg penting :)

e k i n ♥ y u s r i said...

buat besday
kami nak dtg
hehehe

CikNaa said...

4 gigi dah? huhu.. afiq sebatang pun tadak..

Mila Ahmad said...

Ya Allah cumelnye panjat kerusi pastu tengok kartun...

Nor Suhaiza said...

dh besr kn die...rsa cm die mmbesr dpn sya je sbb every moment aty share kt blog..hikhikhik...
basket merh kt blkg tu sma ngan basket brg maenan aqil..beli kt ikea kan..hikhikhik...

With Julia said...

Happy 10 month dear bb Qaleef...
wahh dah tumbuh gg lagi...yeppi...sah mama aty sonok...yeyyy...bgus ye usaha Qaleef nk duk ats kerusi pink...btol tuh aty, kalo diorg x belajar susah dan sakit dulu susah diorg nk belajar...good job dear :)

p/s kalo buat besar2...jemput umi Qaiser sekali tauuu...kalo buat gan keluarga je pun ok aty, janjiiii birthday Qaleef semua org happy :)

SweetLikeWhat said...

nampak dah besar qaleef duduk atas kerusi pink tu.. ;)

Cik Puan Rara said...

amboi2,berusaha tu nk duk atas kusi.hehehe.yeay,dh nk setahun.

Gadis said...

amboi..
macam dah besar sangat dah tu...
bijak..
hihihi...

muka qaleef nampak matured la kak..
hihihi..

ain tengok dh mcm darwisy pun ader jugak ni..
hihihi..

semoga menajdi anak yang bijak, pandai,cerdik,dan yang paling penting anak yang soleh..
aminnnn...

MimahAjil said...

nampak macam dh bujang sgt Qaleef Eeman..mcm dh setahun umurnya...
bila tengok perkembangan anak..ms berlalu pantas..rs happy kn..ibarat 1 kepuasan...:) tp cpt sgt tetiba dh beso...huhu

~Leyyatasha~ said...

wah qaleef, mcm dah pro je duduk atas kosi tu.!~

Riana said...

tetibe qaleef da besar..tetibe aisyah dah 3 bulan..haihhh..hee

Mrs Lurve said...

gigihnya dia panjat kerusi tue smpai berjaya...ohh mestila etruja nak sambut bufday anak, tp betul tue, kalo xdpt wat besar dgn family pun dh ckup best kalo kena caranya..

~ayusleeping~ said...

ayu singgah sini dear..comel baby.. ^_~

myPreciousIrHarith said...

berkerut2 muka gigih manjat kerusi tu ,pastu tgk muka dia cool je dok ats bangku tanpa pnyandar tu.cam dah besar je kan.

Veelara Shamsyul said...

buatla bezday.nk dtg.hehehe.
geram tgok qaleef ni..bijak sgt.

Baiduri said...

eh, lagi 2 bulan ek qaleef nk masuk stahun? huhu....kejap je rasa kan... hehe,comey plak qaleef duk panjat kusi 2... serius kan main muka ^_^

Cik Hazz said...

aty nyer entry mmg sentiasa pnjg. selalunya bila dah selesai baca habis lah lupa semua benda yg nak dikomen.. sudahnya mmg jrg2 sgt laa tinggal jejak. hahhaaha.. ok, jgn kata lg 2bln.. ni Hana bulan tujuh sok br masuk sethn mak nyer nih dah excited bagai. huahahahaha. biasalah mak gediks lebih. anak first katakan. heheee ;)

izfanora said...

muka qaleef gigih sangat masa pnjat kerusi. pastu muka lega bila dapat duduk atas kerusi. comel je..

Fiza Rahman said...

Mcm dah beso jer si qaleef ni. Pandai panjat kusi & duduk sendiri tu...tomei sgt ☺☺

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

pandai eh panjat kusi duduk sendiri..macam abang2 dah gaya nya

::EIDA:: said...

suweet qaleef dok try kusi pink tuh. hekhekhek...

#boleh datang jenguk2 pakej Chocolate Fountain di blog ida ;)

Wawa said...

pandainye qaleef duk sendiri atas kerusi! fuhhhh....tp ngape kaler pink??hihihi...ni mst maknye yg lebih2...
qaleef dah besau jd anak yg baik tau^^