Thursday, February 28, 2013

swimming class untuk qaleef..??





dari awal memang nak hantar qaleef gi swimming class...

bukan sebab nak sangat die main air..

tapi aku nak biarkan dia beraktiviti...
bersosial...jumpe orang...main ngan kawan2 lain...

tapi ko hengat ko boleh feeling2 macam anak sheikh muzafar shah tuh..??!!

mampu ko nak amik personal instructor ajar berenang dari baby...

sob sob...


iyerrr....untuk umur2 qaleef yang belum pon cecah setahun...
kalau nak masuk swimming class..
kene ade personal instructor...
yang akan hadap die sorang jer..
nak bayar pon riban2...haaaiiihh....

kalau tak berape nak mampu...
kene lah tunggu sampai qaleef 3 tahun baru boleh masuk swimming class kat shah alam tuh..
tu syaratnya...

aku dah tanye ritu...dan banyak tempat..

"dik...setahun pon tak boleh ker..?? "

tak boleh kak...

"2 tahun..??"

kene tunggu 3 tahun....


...........................baik lah...

lame lah lagi...

tapi kalau akak nak personal instructor ade...mahal sikit lah...

"mahal tu berapa..? "

untuk sekian2 sessi...sekian2 ratus...kalau nak kelas hujung minggu...sekian2 ratus... malam..sekian2 ratus...sebulan 4 kali...sekian2...tapi selalu baby ni kite akan ajar seminggu 2 kali...sekian2 ratus...

 bukan ratus...tapi ratus2 nak ke riban2...!! 

gullpp....... mahal hoooii.....!!!



tak pe lah....tunggu jer lah 3 tahun....murah sikit...lebih kurang 2-300 hengget sebulan...ngeeee..

tapi baru2 ni ade survey kat private pool area damansara...
2 tahun dah boleh masuk kelas...
nanti lah tunggu nak 2 tahun baru survey lagi...
tapi..buat mase ni...

aku ngan pak nyer..memang kosisten tetiap minggu bawak qaleef gi swimming lesson..

tu jer yang boleh...kalau ade yang boleh terime dah setahun..nak gak aku hantar..



yang ni..ajar sendiri jer sudah...sementara nak tunggu 3 tahun tu kan...


makpak nyer yang jadi personal instructor.....jimattttttt...!!! heheh....


eerrr...maknyer ni tak reti berenang..

apak nyer..berenang-renang itik teror...miahahahaa....



macam aku cakap tadi...


sajer aku nak biarkan qaleef beraktiviti...senin jumaat dah duduk kat umah belajar [homeschooling]

jadi sabtu ahad..kiteorang akan bawak die keluar bermain...dan bersosial..

seminggu sekali setiap hari sabtu atau ahad pukul 9 pagi selama setengah jam...

mesti akan bawak..
nak biasakan qaleef...
sampai satu mase nanti..die tau tu salah satu aktiviti wajib die setiap minggu...





iyeerrr...bebudak memang suker main air kannnnn.....



tapi cuti panjang raye cina ritu..

tak bawak pon gi swimming....
sebab tengok qaleef macam nak selsema menjangkit dari aku demam sebelum tu kan..

jadi..balik 'kampung' kat shah alam tidor sane...

kat sana ade kawasan luas...
boleh 'bukak pool' plastik...howyeaaaa..!!! mak nyer yang teruje...
sebab kesian tak bawak die gi swimming kan...


asalkan dapat main air cepuk2 merangkak dalam tu pon qaleef dah cukup puas hati











pool kecik beli lebih kurang 9 hengget kat Tesco kebetulan nak gi beli pampers.. rembat jer sekali..
sebab kan murah..sekali qaleef tarik tolak nak bersandar berdiri konon nyer..terus melimpah ruah air keluar...ngeh ngeh ngeh...
tak per...nanti abah kate nak beli yang mahall sikit jenis tube kene pump tu...
mama kate nak soh beli bentuk kereta ade gelongsor..lagi besh...!!! weeeaaaa...
tak teringat nak beli bola2 kecik kaler2 tu..
kalau ade mesti lagi teruja..




tapi mase main pagi ni..qaleef main sorang2...tak de kawan..
ajak adik lu'lu main sekali..tapi adik mase tu tak bangun tidor lagi..
qaleef tak ley tunggu dah...dah melonjat2 tak senang duduk diam tengok abah pasang letak air..
jadi qaleef main sorang2 dulu..
tu pon dah cukup seronok bagi dia..haaaiiihh...






petang baru adik Lu'lu datang nak main sama....
tapi sebab air dah sejuk...si Lu'lu berdiri jer..apedaaaa....heheh...




duduk pon setakat duduk macam tu jer lah..
sikit pon rambut die tak basah...ngeh ngeh ngeh...
qaleef..macam biasa...masih tak hilang teruja...
kemain sakan main..susah betul nak amik gambar berdua die pandang kamera....gggrrrr....


kali ni...Tina bawak sekali bola2 kecik kaler2 tu..



Lu'lu Tasneem yang baru baik demam panjang sebab nak tumbuh gigi macam qaleef ritu..
mase ni demam dah elok..tapi selsema batk tak hilang..




haaaa...minggu cuti raya cina ritu..
swimming lesson hanye kat umah atok nenek shah alam...
kolam tecit jer...
qaleef tu ape kire...kolam besar ker...kecik ker..
janji dalam tu ade air hek...
die boleh main puas2...sampai selsema teruk malam tu....
cukup lar tu...
minggu akan datang gi balik swimming kat swimming pool besar balik..
kat situ ramai kawan....


selain swimming lesson tetiap minggu..
aku ngah mencari playgroup class tuk qaleef jugak..
ritu dah daftar kat puchong tu..
tapi sebab kekangan jauh giler dan mase..jadi..terus tak pergi...
nak carik2 yang dekat2 rawang..atau paling jauh pon kat area shah alam..
senang nak singgah sekali umah makpak aku kan.....




p/s :: qaleef yang bizi...









13 comments:

NinaAz said...

bagus kak. ajar anak berenang dari awal. Suami saya pun cakap macam tu. ada anak nanti nak rendam dalam air. adeh~ pastu nak paksa lari2. kalau xnak ikut nak suruh jugak. tak nak anak jadi pemalas dia cakap. huehuehue

Nurzakiah Hanum said...

bestnya kecik2 dah htr

MizzTina said...

yess, bebudak mmg taksub dgn air.. anak buah sy hri tu dr kul 11 smpi kul 2 berendam dlm kolam.. kecut² jdnya

SweetLikeWhat said...

anis pun teringin jugak nak hantar hannah pergi blaja berenang dah besar sikit nanti..

bagus kan pandai berenang..sekurang-kurangnye untuk keselamatan diri-sendiri..

Allene said...

budak ngn air mmg tak leh di pisahkan...

ciNDerella stRikEr said...

rajin nye bawak qalif swimming... best2

eima said...

cuma nk nasihatkan air pool byk klorin dan mungkin la ... tak elok sgt utk baby ..sbb dedua anak aku tiap kali mandi pool mesti sakit teruk. dan doktor ckp mesti bw pi bercuti dan mandi kolam ni ...

fahim ken chicken pox pun suspect mandi pool ...hmmmmm

Mila Ahmad said...

Ala tomeynye 2 pupu ni hehe...

Wawa Yusoff said...

aiyooo...banyak nye ratus.... memang ratus2 kali la kami pk nak p anta elman swimming class cengginih...

LisaLisut said...

playgroup class kt puchong tu kt mane aty?

nurulhuda said...

suka tgk budak2 main air.. raisya kureng sikit main air, dia tak suka sangat.. rugi jer ibu ayah bayar maintenance swimming pool kat rumah.. anak takmau masuk, ayah yang berendam lama, hehehe..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

amboi Qaleef kecik lagi hujung minggu dah penuh..

antalya said...

bambam nya lulu'..eii geram..upss time ptg ada org seksi lah pkai suar kaler putih.dh see through montot *mujur xde gambo belah dpn hahahah