Thursday, February 07, 2013

tabiat makan qaleef yang aku rase pelik...



qaleef eeman dah nak masuk 10 bulan dah...
jangan ar cepat sangat mase berlalu..rindu ar kat dia mase kecik2 baru lahir dulu..*tetibe

maknenyer...dah 4 bulan qaleef diperkenalkan ngan solid food...
4 bulan tu tak ar lame sangat..
tapi mencabar hokeh tuk aku....

kalau ikut kan aku..malas gak nak bercerite...
tapi ramai nau pulak yang email tanye pasal solid food anak ni kat aku...
walaupon dah banyak kali gak aku mention kat blog nih yang -ko salah orang tanye resepi kat aku-
tapi ade gak lagi yang rajin nau mintak pendapat aku...

hahahaha..memang ar silap orang..

silap blog...ngeeee....

kalau tanye pasal resepi..memang aku tak dapat ar nak nolong nyer...
tapi kalau setakat tanye pendapat tu...insyaallah ar aku ley share setakat yang aku tau...
tu jer lah...

setakat 4 bulan ni...
kalau ikutkan memang macam2 resepi dah aku cube buat tuk qaleef...
asal kan geng2 mommy blogger update resepi menarik yang senang2...
selalu nye mommy cha...yana Mib..mimy Hamid -ni antara mak2 yang rajin giler walaupon bekerje..
aku ni suri rumah..nanges ko bace kegigihan derang buat makanan tuk anak...
aku yang suri rumah ni pon tak serajin derang tau...malu ar weeyyhhh....!!
sob sob...

okeh..rentikan drama ko aty...

nak cerite ape yang pelik sangat ngan tabiat makan dak qaleef nih...


qaleef ni..aku perasan...dari seawal 7 bulan...
suker sangat buah...
lelagi betik...
tapi die tak suker yang di buat puree tu...
die suker makan yang original..lagi2 kalau dapat pegang sendiri..kemain lagi...
segala durian die sebat...
sebab..tu buah2an yang sah2 tak de pengawet perase tambahan bagai kan..
jadi..memang tak kisah langsung ar...
kat umah aku ni sekarang...mesti kene ade buah...
sampai kan mak aku cerite...ayah aku beli buah betik manis2 -siap simpan tuk qaleef khas- walaupon aku tak tentu balik lagi mase tuh...

tak pelik...??

memang ar..makan buah jer pon...tak de ape yang pelik...

tapi yang pelik nyer biler sekarang..
makan ape2 pon..mesti nak BERLAUK KAN BUAH...!!!
makan bubur nasik ker...makan oat ker..makan biskut Milna tu ker...makan nestum ker...even aku buat nasik biasa makan ngan sup sayur ayam or keju pon nak kene ade gak lauk buah tu...
baru qaleef akan makan lebih....
lebih2 lagi kalau buah tu adalah buah betik...
buah tu pulak..bukan makan hujung macam desert tu tau..
tapi makan sekali ngan nasik or bubur tuh...macam lauk tu ha..
kalau makan ngan sup ayam..haa...campur ar sekali ngan buah tu....
aku pernah gak rase...memang tak sedap..
tapi dah anak aku suker...aku pon redho jer lah melayan....
asalkan die nak makan...

aku tak tau ar kot ko tak rase pelik..
tapi bagi aku..pelik sungguh tekak anak aku nih....
tak sedap kot kalau makan naik laik begedil ade pulak sekali lauk buah mangga...ngeeee....




bubur nasi mixed sayur dan BUAH MANGGA



carelec mixed susu mama dan BUAH BETIK


 blended Organic oat dan BUAH PISANG


Organic Oat mixed susu mama dan BUAH NAGA


ni antara jer ar...
ko tengok..mesti nak ade buah..tu aku cakap..sekarang..katumah aku..
paling tak pon mesti ade satu jenis buah...-yang qaleef suker-
tapi aku rase...semua buah qaleef suker...
kalau durian tu...haaa..nganga jer mulut die soh suap...



aku selalu gak beli bendalah makanan ni...
selalu untuk bawak travelling ar..
campur ngan bubur ker..oat ker..even sapu kat roti pon sedap qaleef suker..
kire consider buah gak ar kan...
ade banyak jenis..pear..strawberry..apple...banyak agi ar..
tapi qaleef tak berape suker sangat..
makan gak ar gitu2...
makan tak sebanyak kalau berlauk kan buah sebenar tuh...

jadi..aku rase..ni bukan pasal qaleef suker manis..
sebab Heinz ni agak manis aku rase -lebih manis dari buah sebenar-
tapi qaleef tak suker..
sebenarnyer..aku rase..qaleef memang sangat2 suker kan buah2.....

elok gak tu kan dari die makan bukan2....




untuk pengetahuan...anak aku tak suker makan carelec...-tapi aku paksa...muwahaha..
tah ape yang die tak suker aku pon tak tau...
kemain sedap aku rase...
jadi..kalau nak anak aku makan...aku letak buah seketoi macam ni..baru ar die nak makan...
carelec...selalu kalau aku bawak dan bagi kat die waktu kuar berjalan...
gi kedai makan...mintak air suam jer..campur...
buah tak ley tinggal..kene gak bawak sikit..kalau pisang tu..seketoi aku bawak...kalau tak..aku rase sanggup die berlapar...
eerrr...aku tak buat stock...-sebab aku tak reti...
lagipon..kalau aku buat2 kang...tapi tak gune..
sebab kiteorang ni mak pak nyer keluar tak tentu hala...
ikut suker2 hati jer...
oat dan carelec lah jadi pilihan...
tapi dah qaleef tak suker..bukan aku ley suker2 bagi makan yang same jer setiap kali pon kan..
aku beli sekotak biasa tu..berbulan nak habes..-sudah nyer aku buang jer...haaaiihh...

jarang aku bagi carelec bagai nih..
organic oat tu pon...selalu untuk bekfas jer...-sebab pagi2 bangun baru mak ko ni nak masak bubur biler ko nak bekfas kan...
tengahari dan mkn petang baru ar makan bubur nasik...dan tetap berlauk-kan buah...
bubur tu pulak...aku buat macam ko gak ar...
kekadang makan ngan sup ayam..atau daging..ngan ikan bilis..atau tumis..letak cheese bagai..atau bubur kosong makan ngan lauk seperti begedil mommy cha..[haaaa....aku anggil begedil mommy cha jer sebab aku belajar dari die....huhu]

ade gak aku buat organic pasta mixed daging...
tekak qaleef...hurrmmm...ok lah..boleh ar terime..
tapi tak ar banyak sangat die nak makan...

lagi satu..qaleef suker makan ikan merah tuh...
tapi jarang2 pulak aku nak gi beli...
sebab..ikan tu..kalau tak buat betul2..banyak tulang putih tu..tebal gaktu..
risau aku qaleef tecekik..
jadi..kekadang jer aku kasi -waktu rajin-

paling penting untuk qaleef makan..
selain buah mesti ada...qaleef akan makan ngan banyak dan laju kalau aku mixed ngan susu badan aku sendiri..!!!
selalu nyer aku mermet jer jam2 tu gak...
tapi makin besar nih..makin banyak pulak aku kene bagi masuk dalam masakan..
gigih gak ar aku ber-mermet sebab malas nak mengepam..-demi nak qaleef makan banyak sikit-
[tetie rase nak beli madela harmony manual pump tu jer...ngeeee]

iyeerrrr....aku boleh kate yang qaleef -pemilih makan-
memang susah...mak nyer ni ar kene gigih dan tak ley putus asa...

dan lagi satu yang pelik ngan qaleef nih...
die tak ley makan menu atau lauk yang sama hari2...!!! -mama nanges-
contoh..kate ar..ko rini buat begedil mommy cha tuh...
memang ar qaleef makan kemain banyak.sedap kate ko kan..
sampai pak nyer same nak makan jugak...
ko siap buat lebih simpan stock -konon2 esok boleh ters goreng bagi anak ko makan kan-
tak de maknenyer...!!
ko tengok semalam anak ko makan sampai 3-4 ketoi...
hari ni belum tentu...
die nak mak nyer nih gigih tukar menu lain pulak...

memang menguji dan teruji skil memasak betul lar ngan dak qaleef ni hokeh...





haaa...ni ar begedil goreng mommy cha 
tapi aku mixed ngan daging dan udang dan makan ngan bubur kosong
iyeerr...hari pes time aku buat tu...qaleef makan ngan sangat banyak.
fes time ar mase tu aku pekenalkan makanan yang bergoreng dan ade telur..
aku goreng ngan olive oil..
ame dah aku buat nih...
lepas tu...selang seminggu atau 2 minggu aku akan buat lagi..tak ley bagi hari2..qaleef tak suker makan yang sama jer hari2...gggrrrr......memang geram gak ar...ngeeeee...

nak resepi.... ??
ko ley tengok full resepi dan care nak buat nye kat Blog Mommy-cha ni hokeh...
aku mase nak buat begedil nih..jam2 tu gak aku bukak carik gigih dalam blog cha nih..






ni antara lar yang aku ley share sekarang..
lain2 resepi...aku kalau fes time buat..jarang nak snap2 gambar bagai..
sebab..fokus hokeh...kang tak jadi pulak nak bagi qaleef makan..
sambil buat..sambil tengok resepi....ngeh ngeh ngeh...

lagi satu yang aku perasan..
qaleef ni kalau aku buat bubur bertumis ngan unsalt butter...memang ar die suker..!!
wangi sedap agak nyer...
tapi kalau bubur macam aku buat awal2 die nak makan 6 bulan ritu..
setakat letak puree carrot..kentang ker..sayur ker...
memang paling banyak pon setakat 4 sudu..
tu pon aku songket gigi ngan mulut die pakse makan....huhu...
kemain ketat die tutup mulut...gggrrrrrr.........-ingat nak masak bubur tu.. kejap ker nak ooii.....


ni ko nampak macam hodoh kosong kan..
tapi rase die...sedap sangat kot biler aku tumis ngan unsalt butter dan letak cheese..
seminggu sekali aku buat bubur ni [tak blend dah sekarang] waleef suka..
cume kalau makan banyak2 cepat muak ar..
tapi aku suker jer..kalau qaleef tak habeskan..
mak nyer ni kasi perabeh...ngeeee....

sekarang qaleef makan bubur tak blend dah...
halus benar pon die tak berapa suke..
cume biarkan die lembut jer..
ayam or kentang or sayur bagar..dah tak buat puree...
tak rase sangat kot...jadi aku potong kecik2 dan lenyek2 jer..

buat mase ni..qaleef tak rase nak makan makanan orang tua lagi...
pernah aku cuber suap nasik biasa tu.. ngan lauk buah kegemaran die..
tapi die tak nak...die makan sikit jer..
hagi gigih gak ar mak ko ni buatkan gak bubur -cume sekarang dah tak blend-

ritu...mase demam...dan lepas demam..
qaleef kurang sangat2 makan..
sampai kurus die aku nengok nyer..
macam2 care aku buat...macam resepi aku cube nak bagi die selera makan..
tapi tak jalan jugak...
risau aku di buatnyer...
ko bayangkan..satu hari...sekali jer die makan..
tu pon setakat 3-4 suap jer...
biler petang aku nak bagi lag -makanan lain-
die tak nak...walaupon sebelum tu..itu lah makanan yang die suker sangat..
tapi alhamdulillah..sekarang dah pulih..
pelahan2 selera makan die makin bertambah.
walaupon sekali makan tak banyak..tapi die makan ngan kerap..
dan lagi..aku suker bagi die makan biskut or roti diantara waktu makan die..
selalu die makan sarapan dalam pukul 9-10 pagi...
pukul 11-12 tengahri aku akan bagi biskut/roti..
makan tengahari die pulak antara pukul 2-3 ptg..
pukul 4-5 aku bagi biskut/roti lagi [ikut die lar nak makan ape]
dan makan petang pukul antara pukul 6-7 ptg..
setiap kali makan..die tak makan banyak2 semangkuk penuh tu...
tu pasal aku bagi die makan kerap...

sekarang...walaupon dah tak sebambam dulu...
tapi ok lah...biase ar budak nak membesar kan..lasak giler pulak tu...
jadi..dari die tak makan langsung...
makan sikit2 dan kerap pon ok jer...
sekurang2 nyer...aku tau..die dapan zat nutrien dari pemakanan die tu...
cume mak nyer ni letih sikit ar melayan...
qaleef makan ngan sangat lame hokeh..!!!
sejam pon tak setel lagi habes....!!! 
haaaiihhh....macam2 hal lar kamu ni anak....





p/s :: ade yang mntak jadual pemakanan tuk baby..tak jumpe lak mane aku simpan...tapi terus terang cakap...mase awal2 6 bulan tu jer aku ikut..masuk 7 bulan..aku main redah jer..asalkan aku yakin tak memudaratkan qaleef...alhamdulillah...tapi kalau aku jumpe..aku share gak ar nanti hek..insyaallah... 









26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

rajin sis kan
anum kalau ada anak nak jadi macam sis

CikNaa said...

eee mcm2 resepi kan?
afiq tu tak tau la dia suke ape, sume mkn cket2 je.. peluh mak dia lg byk keluar dr yg dia makan :)

With Julia said...

Wahhh Qaleef suka buah every meals solid food...sure mmg bgus utk development brain dia aty...good job! Cantik mangkuk solid food hijauuuuuuu...mmg mommy qaiser peminat hijau muda yg tegar...moga Qaleef enjoy every single moment kegigihan mommy aty buat solid food utk Qaleef....yeyyy!

Aeen said...

mkn apa2 mesti nk berlaukkan buah jugak ek..heheeh...bagus qaleef makan buah...:)

MizzTina said...

Qaleef gud boy!!! elok la kak dia suke mkn buah.. vitamin tu..hehehe.. mana gmbr qaleef kak??

Mama Vogue said...

budak2 mmg suka variety, cepat bosan.. Masa hakim 6 bulan ke setahun tu gigih gak la cuba bagi macam2 jenis, bubur blend ngan daging, ayam, ikan ataupun sayur saje. Tapi carrot ngan celery wajib masukkan sekali.. Mujur time tu suri rumah..hihi.

Wan said...

Qaleef ikut perangai mama dia kot..pandai pilih makan.. :)

SweetLikeWhat said...

sama dengan hannah..suke beno dengan buah..sume campur buah dan blend..sonang koje omaknye..hehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

baguslah dia suka makan buah, penghadaman dia lancar. hehe, dia tau mak dia tak keja, tu yg hari2 tukar menu

Diyana Didie said...

hehe Qaleef suka betik!! cute jek. tapi tak pelik lah aty..maryam pon mcm tu. maryam suka apple. dia suka mkn buah n mixed dgn lauk lain...sbb buah tu manis kan..jd dia suka laa. my baby pon pernah mkn sup ayam dgn apple..dgn mangga laa. hehe kadang rasa kelakar tp itu yg terbaik utk dier org me rasa..

me ikut jadual mkn masa first month saje..lepas tu baby asyik lapar..masa 7 bln, maryam dah mkn 3kali sehari..tgk baby jugak laa. pepandai tgk keadaan baby..takut nnt saket pulak perut dia asyik duk kasi mkn je kan

eima said...

bagus la mkn buah ... alsiha suka mkn karot mentah...

mmg qaleef ni pelik .... kan

MimahAjil said...

dengar mcm pelik mkn berulam buah...
tp kalau tu yg Qaleef suka tkpela kn...lg pn buah2 yg dia suka semua yg buat senang poopoo kn...bgs gak tu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus tu kena ada buah sekali..

ettyzukhair said...

aty..baguslah dia mkn buah byk..cm ameer pun snack dia mostly buah..mmg dr 1st solid dulu puree pun etty ajar start buah2..so sekrg mmg kemana sje selain main meal kne ade buah..sebelum mkn ke lepas mkn mesti nak buah..hehe..oat n buah mmg sedap bukan anak2 je patut mkn omak bapak pon..

u xyahlah bg cerelac tu oat dh cukup sgt2 berkhasiat dh..agak manis kot cerelac tu qaleef xmau..dia tau xberapa bgus utk dia tu..hehe..jgn marah ye..nasihat sebagai ibu ye..kte pun still in learning process..

[e][cHa][ChA] said...

HEINZ tu halal ke? ritu nak beli tp belek2 botol xjumpe plak halal nye

Chekgu Azrine said...

cayala u sis..seyes..akk ada ank 4 pun xsegigih kamu bg mkn ank kamu..nti akk nk bt jgk begedil tuh..in shaa Allah..hehe

LisaLisut said...

kelakar jgk si qaleef ni.if tekak i yg dh dewasa ni mmg xmsk nasi dgn buah.haha.i yg kerja ni pn terkejar2 nk buat mknn hannah huhu..so far i bg puree apple je dlu.xsempat.i mmg buat stock yg freeze bagai.mcm xbest je bg yg freeze tu.xpela kene buat 2hari skali pn.huhu. tp if jln2 mmg mak i pn suh bg cerelac je.wpun kang ade yg kata xelok la bg instant. whateverrr haha.ank aku bkn ank ko ;p

i terliur tgk bergedil tuuuu huhu

UMIE SUE said...

aqilah pun peminat tegar buah!!
bukan main sakan dia makan.
aqilah mkn nasi sebijik2 dah..mcm org besar dah..hehhe
peveret opkos sup ayam,sup daging
tapi baru2 ni tgok suke sgt dia mkn mi sup..

Nur Zulya said...

sedapnya bergedil.nak buat la nanti.Memang bagus pun Qaleef suka makan homemade.hihihi

ziemie said...

pasni leh cuba untuk anak saya pulak.. :) menarik..menarik..

antalya said...

mkn buah ngan bubur. ok mmg pelik qaleef eeman ni

YanaUjang said...

nk gak aa try begedel tu..begedel thn lama..boleh bwk travel jejauh..best2!

p/s: ai xpernah gak ikut jadual pemakanan..haha rs2 nk bg dia mkn, ai bg je..janji dia kenyang and mkn benda2 sihat je..hihi~

QueeN TerataI said...

aty.. bagus sgtlah kalau qaleef suka makan buah-buahan.. xdelah rasa pelik sgt kot dgn tabiat pemakanan dia tp as 4 me bagusla sbb anak Queen x berapa suka makan buah.. paling2 pun betik dgn pisang ajer...

Ema Minami said...

mohonn cik aty upload gambar qaleef 10 bulan..heee.....mesti makin kacaks..ngeee

Mommy_Cha said...

sian aty lama carik resepi dekat blog ai. itulah gara-gara tak buat label. pemalas ler katakan hehehe...menjadi jek begedil aty tu. mmg bebudak suka makan sedap sgt sedap. kalo ade sup kosong+bubur+begedil pon sedap jugak.... mikha ni pesen tak suka buah...asal suap luek..asal suap luek. aduhai ari2 ayam goreng. terkenan ngan upin ipin kot?

heh?

salmia saidin said...

dh sebulan kaseh start solid food. dia suka betik dan epal so much. hehehe.. cerelac tu pun tak dilayannya.. rasa membazir duit beli satu tin.. haih..