Friday, March 15, 2013

bukan mudah nak dapat kan KUNCI RUMAH sendiri..






alhamdulillah....
akhirnya...bende yang paling ditunggu2 dari saat membeli umah tuk pertama kali tahun 2011...
iaitu kunci rumah..



muka teruja depan glomac baru pas amik kunci rumah satu bag



banyak gak dugaan kiteorang..
tak de mud aku nak cerite...
yang penting sekarang...kiteorang pon dah selamat berpindah...
syukur....
hal2 yang tak besh sebelum tu seperit isu air syabas..isu interest yang silap nyer dari bank tapi terpakse ditanggung oleh kiteorang..isu pemaju..dan segala tok nek hal..haaaiihh...berpeluh gak ar ketiak gi kedai beli topup sebab kejap2 kene kol orang tu..jap2 kene kol orang ni..
satu keje lak kiteorang yang chase sane sini...
kalau tak buat macam tu..makin lambat nak dapat kunci hoiii...!!
tapi tak pe lah...dah lepas pon...
walaupon mase tu rase susah...
tapi biler dah dapat kunci..lompat bintang sampai luper dah yang sakit hati tu semua..
anggap saje sebagai pengalaman..
mane lah tau ade rezki nak beli umah lain pulak kan..[amin]
jadi dah lebih bersedia..


terus terang aku cakap kat ko..

lagi2 yang sedang dalam perancangan nak membeli atau dalam proses pembelian tunggu umah siap..
menyimpan lah korang dari saat ni...
sebab percaye lah cakap aku...
pindah umah sendiri..lebih2 lagi umah baru...
bukan sikit duit yang ko kene perabeh kan..!!
sikit lagi aku nak sawan tengok duit simpanan keluar macam air terjun...
eeaahh..aku siyes nih...

tak yah ko cerite nak buat renovation bagai..

tu baru cerite ko nak dapat kan kunci jer..
bukan nak takut2 kan ko beli umah..
aku galakkan sangat2 lagi2 waktu muda ni..
sekarang umah maik lame makin mahal hokeh...
tapi tu lah....walaupon ko tak perlu lah nak ikat pewot bagai...
tapi bercatu gak ar duit shopink aku...sob sob....

hek eleeehh..macam besar sangat jer pengorbanan ko kan....ngeh ngeh ngeh..



tapi tu lah aku nak cerite nih...

hakikat sebenar disebalik bende yang ko kate besh sangat nih..
yer ar..besh lah kan..
dapat beli umah sendiri...
tapi nak kuarkan duit pastu pon besh lah jugak.....sob sob...


tapi satu bende...

setiap pemaju...setiap bank yang bagi ko loan tu..
adalah berbeza...
jadi jangan ko heboh sangat kalau ko tengok kenape jiran sebelah kanan bayar nyer banyak tu..
jiran sebelah kiri pulak bayar ciput..
lagi2 kalau ko keje gomen atau swasta..
banyak pro contra nyer...

kiteorang sendiri..
semata2 tuk dapat kan kunci..
kene kuarkan duit dalam LEBIH KURANG Rm1.5k...
tu tak termasuk duit yang ko memang kene bayar bulan2 kat bank tu..
macam keje gomen..
pembayaran pertama biler ko dah dapat kunci kan..
tapi tuk orang keje swasta...
setahun sebelum ko nampak bayang ruper rumah ko tu lagi ko dah kene bayar bunga die...haaa..nampak tak beza nya...
pasal rm 1.5k tuh..
kalau ko tak bayar..tak merase ar ko nak dapat kunci umah ko..
tapi macam aku cakap tadi ar...
bayaran tu adalah berbeza mengikut bank..
kiteorang kene bayar sebab interest dari pihak bank atas kelewatan bayaran bulanan..
tapi tu bukan salah kiteorang tau...
pihak bank yang selalu bayar pada pemaju lambat...
tapi..nak memudahkan urusan...
kite bayar dulu pada pemaju tuk dapat kan kunci dan baru refund balik pada pihak bank...
complicated gak kan...

tapi ni aku nak ulang lagi sekali..

setiap pemaju dan bank tuk setiap rumah tu adalah berbeza hokeh..

jangan lak ko komen pasni nak complain itu ini...
berkongsi pengalaman tak ape..sekurang2 nyer orang2 lain yang dalam preparation nak beli atau duduk umah baru tu tau gak ar serbe sikit pasal hal nih..

ade aku dengar cerite..nak dapat kunci sesajer owner kene bayar hampir rm5k..
tapi tu biasanya yang keje gomen..-tak pasti pulak kenapa..

ade pulak orang tak yah bayar langsung..lagi besh...!!!
tah macamane die boleh dapat tak yah bayar tuh...

tu ko kene tengok pulak ko nyer history pembelian umah macamane kan..
macam kiteorang..mase beli tu..umah tinggal 2 bijik jer..
pulak tu..dah naik tiang...pilling semua dah siap..
jadi tu interest nyer sikit berbeza dari orang yang beli awal2...

nak dapat kunci tu jugak..
jangan luper sediakan deposit api dan air...
ade sesetengah pemaju..pembeli kene daftar sendiri kat tnb or syabas..
tapi macam kiteorang..semua derang buat kan..
kiteorang bayar kat derang jer...

deposit api :: Rm 250
deposit air :: Rm 200

ade pulak nak kene bayar maintenance tuk setengah tahun :: Rm 150

aku pon tak pasti tu untuk ape...
nanti2 aku nak gi tanyer ar...
mase tu aku dah teruje pikir hanye nak dapat kunci jer...
jadi lupe semua...ngeeee...



total nak kene bayar kat Glomac :: Rm 600

tapi sebab kiteorang ritu mase awal2 beli umah bayar duit booking umah Rm500..
jadi tolak dari situ jer...suka....
bayar balance nyer jer -dah termasuk dalam lebih kurang rm 1.5k tuh...

tu baru cerite nak kuar duit hanye tuk dapat kan kunci jer..
belum lagi duit yang mencurah2 keluar lepas2 dari tu..
seram sejuk weeeyyhh....

tapi ape2 pon...biler dah kate beli umah sendiri tuh..
nak tak nak..ko kene gak ar sediakan semua tuh...
tu pon seb baik kiteorang ni jenis planning awal2...beli sikit2..
jadi tak ar rase terbeban sangat...



okeh...pasal hal2 tu len kali aku cerite pulak...
ni aku nak cerite keterujaan dapat kunci rumah sendiri....howyeeaahh...



akhirnya dapat jugak merasmikan keychain glomac tu hadiah mase mula2 beli umah ni 2 tahun lepas


dalam bag yang aku pegang kat depan glomac tu...
ade 3 master key..
yang setiap satu nyer ade semua kunci tuk satu rumah..
dari kunci pintu masuk..kunci bilik2..kunci stor sampai ar kunci pintu belakang..
dan bersama fail...
tu bukan fail ucapan selamat datang bagai hokeh...
dalam tu ade borang defect -untuk cek kerosakan rumah-
aku akan cerite kendian jugak nanti...
macamana kiteorang cek..ape yang di cek..yang nak di repair bagai...
bukan ko leh lenggang cik kiah jer masuk umah biler dapat kunci tu...
haaa..banyak keje lagi ko kene pikir...kene buat...








dapat jer kunci waktu tu... 
kiteorang tak yah tunggu tnb pasang elektrik bagai..
glomac dah siap daftarkan..dah siap bil pertama tertunggak lagi..hewhew..
masuk2 umah...terus fared masuk stor amik bendelah ape tah bende ni..
pasang kat dinding depan tuh dan terus ade letrik..
tak de elektrik susah nak cek defection nanti..
kan nak kene cek plug satu2 bagai kan..


air pulak...aku tak peduli masalah selangor ngan syabas ker..
masalah glomac ngan syabas ker..yang aku tau..
mase dapat kunci umah ni.. biler2 mase aku nak masuk.. air mesti dah tersedia..
haaa...diva tak...ngeeee....
tapi betul lah..tu masalah2 dalaman aku tak nak peduli..
yang penting..owner dah bayar..dan sampai mase nyer..kunci mesti kene kasik..

mase ni..meter air tak pasang lagi..
tapi air tangki dah di penuhkan...
dan glomac buat penyambungan -atas tanggungan glomac tu sendiri-
walaupon mase ni tak gune air sangat pon..
tapi..nak gak cek tengok kan..macamane keadaannya...


perasmian pertama oleh qaleef...masuk2 terus ke tangga ni dulu...ggrrr....
macam orang tak pernah jumpe tangga..
macam ar selama ni umah nyer satu tingkat jer....



panjang dah hek...
ni baru cerite pasal amik kunci jer..
belum cerite2 lain lagi..heh...

banyak ni aku nak cerite kat ko...
teruje kate ko kan....ngeh ngeh ngeh...



30 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat sis
singgah pagi di sini

Puteri Satu said...

eh tetiba akak yang berdebar2 nak tengok umah aty.. heheh tak sabar tunggu entry seterusnya...

akak dulu beli umah guna gov loan.. alhamdulillah... masa collect kunci tak bayar apa2...syukur sesangat..

selalunya yang bayar banyak tu.. sebab gov lambat buat pemotongan gaji... sekarang.. gov potong on time.. rumah siap! gaji terus potong! so tak de la kena bayar banyak...

as ♥ Leenda said...

mummy asyraf pun tumpang teruja..haiiii bestye dah ade umah sendiri..tp bila aty citer2 pasal RM yang keluar tu, cepat2 cek buku ASB..alamakkkkk takutnyerrrrr...huhu..

SYANI said...

Tak sabar nak tengok docoration rumah baru...

Allene said...

yeah.. bestnya...

Mimy Hamid said...

tahniah aty dah pindah rumah sendiri.....cepat la upload deko...aku lak tak sabar ni hehehe

fa tiha said...

Kitorang dulu drag masa nak dapat kunci pasal problem dgn syabas.. kan kecoh problem selangor dengan syabas..

terpaksalah membayar 2 rumah (rumah sewa dgn umh sendiri) setiap bulan.. dekat sthn jgklah.. politik betul!

antalya said...

cer check blk dlm agreement. if rumah tu lewat siap spt yg dijanjikan pemaju, then otomatik korang bleh claim tau.tuntutan kelewatan namanya.syok ooo dlm sedih2 tgk duit byk keluar tetiba je leh dpt blk duit kita.walau sket pon tp tetap rasa seronok hahahah.
btw akak beli umah guna loan gomen so mmg xbyk masalah lah alhamdulilah

Hana Soffelia said...

Seronoknya aty dah ada rumah sendiri. Hana pun tgh cari rumah yang berdekatan dengan tempat kerja dan rumah BS. Seram sejuk jugaklah dengar cite aty pasal duit kuar cam air hujan. ngeh2.

Tina Othman said...

alhamdulilah, tahniah aty dah ada rumah sendiri, dan lepas ni selamat merenovate rumah lah kan

Mr n Mrs Zaidi said...

akhirnya, penantian yang berbaloi.... mmg bnyk perkara nk kne uruskan bila beli rmh nie..bkn rmh baru jer, rmh second pun mcm tu jgk sis, mcm sy hampir setahun kot baru dpt masuk rmh sendiri walaupun rmh second jer..tu pun puas kol orang sne sni nk suh cepatkan proses tukar milik nie...hohohohoho.. tapi sume pengalaman yg bermakna kita dpt..boleh belajar sesuatu dri situ..

Wawa Tasliman said...

a lot of things to do.. btw, bestnya ada rumah sendiri.. boleh design suka hati kita..

Fiza Rahman said...

Betul tu. Nak masuk umah baru bukan senang. Byk duit nak kena invest. Dapat kunci nak kena kluar duit lagi. Bayar itu ini...haishhhh...

Selamat masuk umah baru yer.

Mommy_Cha said...

tahniah aty dah dapat kunci...bebila nak buat house warming jgn lupakan kitaorg...errr kalo belom terberanak ler. kalo dah, nengok blog jer lah nanti hihihi :)
lawa huii rumahnya. tak sabar nak melaawat kihkihkih!

#dasar penyibuk#

YanaUjang said...

i xpernah lg pengalaman beli rmh br..sbb ritu ai bli rmh lelong..proses mungkin len..rmh lelong ni murah..tp kena guna cash yg sgt byk..dpt lak kitorg ni rmh baru..wpn lelong tp owner lama xpenah msk rmh tu..so sama la mcm bli rmh baru..kipas, lampu sume xde..kena psg sendiri..register syabas, tnb sendiri..nasib baik jugak dpt lawyer cekap..byk tlg kitorg..

proses nk dpt kunci mmg leceh...tp jgn cpt putus asa..kena terus usaha dan usaha..hasilnya mmg sgt berbaloiiiii! ^_^

iietamalek said...

seronoknyer duduk rumah sendiri kan?macammacam nak deco terutamanya...saya pun dah hampir 2tahun juga belum setel lagi..penuh dgn kesabaran menunggu..hehe

ctmah said...

aduyaii
i pun ada beli rumah gak under paramount..tetiba rasa cuak la bila nak masuk rumah nnt..duit mmg kena standby berkepok2 ek..omg omg

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seronoknya dah ada rumah sendiri kan

simplyasweettale said...

harus lah teruja!!! cepat lah entry lain..nak baca lagi pasal rumah baruuuuu ;)

Ryn said...

takut aih nak beli umah cam gini....:)

Ryn said...

takut aih nak beli umah cam gini....:)

Gieyana said...

bestnyer beb..tahniah utk uols sekeluarga..

ko nak tahu kan..aku dh dua loan tergantung kat bank utk umah kedua kt Penang nie..bank dh approve loan but yg 1st owner umah x jd jual n yg second tue mslh MPP x nak approve..krg x psl2 kena cr umah lain..mmg sgt2 complicated.kalau pandai kan..ada stgh2 lawyer yg baik hati nk tlg melayu advancekan duit utk byr kos2 terdahulu n just deduct dr loan jer..tp utk umah second hand la..utk umah br usually sure developer yg nk kita choose lawyer dorang..

then..cost kalau dpt umah br..malaweii...duit keluar mcm air..

♥S@R@♥ said...

yg membaca ni pun teruja sama..

leh jd panduan nnt..

tq for sharing ;)

CikLily Putih said...

rumah baru rezeki tu...
salam kenal...

sufiza said...

tahniah dh pndah umh baru...

sy dulu mase ambik kunci xkena baya pon..sbb loan gov..

so xtau lahh susah payah nk ambik kunci tu...

Cik Puan Rara said...

tahniah aty.memiliki rumah sednri mmg satu kebanggan kan.

irmafittaputri said...

aty..tumpang gembira dah amik kunci excited kan...

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

Maaf bertanya. bank apa yg terlewat buat pembayaran tu. Bank yg glomac syorkan atau yg awak cr sendiri. Risau gak ni. Sy bkl dpt kunci june ni. Harapnye awak sudi membalas pertanyaan sy. Tq 4 the tips. Really helpful!

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

Maaf bertanya. bank apa yg terlewat buat pembayaran tu. Bank yg glomac syorkan atau yg awak cr sendiri. Risau gak ni. Sy bkl dpt kunci june ni. Harapnye awak sudi membalas pertanyaan sy. Tq 4 the tips. Really helpful!

cplud miera said...

Assalam. wah bestnya dah ade umah sendiri. sy ni tengah usha2 umah. hurrm