Thursday, March 14, 2013

fes time demam kerinduan...

qaleef demam secare tetibe pagi buta kol 2 pagi semalam..
demam panas giler mencanak naik suhu 40 degrees...!!
tapi kali ni aku tak terus panik sebab pernah laluinya ritu..
terus aku tanggalkan baju seluar..mandikan dia...
bagi makan ubat sedia ade spital besar bagi...
dan kol fared yang out stesen...bagitau anak demam..-mode soh stand by-

lepas dari tu..lepas makan ubat semua..
qaleef dah mula merengek2...tak selesa..
aku sentiasa lap jer badan dan kepala ngn kain basah..
sambil die mengempeng tak mo langsung nak lepas...


aku tinggal berdua jer kat umah tuh malam tu...
memang sikit risau...
cume aku pikir..kalau lah ape2 yang memerlukan aku bawak qaleef ke spital..
aku memang terus gi jer sendiri bawak kereta...
seb baik gak ar ade kereta sorang sebijik kan..
hal2 macam ni ar buat rase penting nyer ade extra kereta dan boleh drive sendiri..




dah tu... sampai kol 5 pagi..badan qaleef masih panas giler..
cek suhu tak turun2..bukan setakat 38-39..
tapi 40 deg...
haaaa...mase ni aku start panik dah..

qaleef dah mula nages tak henti2...
aku masih tak berenti dari lap badan qaleef....
bungkus kepala qaleef...
aku nak turun amik ubat montot qaleef dlm esbok..
tapi qaleef dah melalak..
aku rase subuh2 sunyi mcm tu..kompem sampai umah jiran depan kot ley dengar...
kental gak aku turun amik ubat laju2...

terus masukkan ubt kat montot die...
risau giler suhu tinggi sangat...
terus kol laki ku soh balik jam2 tu gak..

dalam kate boleh hangkut anak gi sendiri ke spital tu..
waktu tu mula ar ko tercangak2 tak tau nak buat ape..
haaaiihh...nak harapkan laki ko jugak ker hooii....
tu ar ko..laki ko soh balik shah alam ko degil...
sekurang2 nye ade toknek boleh menolong kan...
sekarang baru ko mendapat...
mane nak tau anak tetibe nak demam....

sebenarnyer mase tu aku berkire2 nak gi spital klang terus..
dari rawang ke spital klang mahu gak ngambik mase nak 40 minit..
ngan anak aku yang dah merengek...
tak ley kot aku nak handle die sendiri sambil drive dlm keadaan die macam tu..

kenape spital klang jauh nau..
kenape tak spital sungai buloh yang sejengkal tu jer..


sebab kat spital klang sane boleh terus amik darah dan tau resultnya jam2 tu gak..
kalau ker spital sg buloh ni kang..
die soh gi kk amik darah mcm mase qaleef demam nak tumbuh gigi akhir tahun ritu tuh...
iyeerr..ade ke tak ade tu aku tak pasti..
tapi sebab ritu dah pernah pergi bawak qaleef..
sokter tu sendiri kate tak ley nak cek darah terus kat situ..
malas dah ar aku nak pergi lagi..same jer..die bagi jer ubat..
pastu soh datang balik lagi 5-6 hari kalau tak baik2...
lame tu weeyyyhh..
senang terus jer ker spital klang..
pape...dapat tau result nyer..senang tau dah ape nak di buat...
dan lagi pikir..dah gi spital klang blk jer umah family aku terus pastu...
laki aku keje baru tak ley nak cuti2 suke2 hati lagi...

laki aku pulak..lepas dapat kol tuh...
kate nyer terus pecut.. laki aku sampai rawang dah pagi terang..
qaleef pon dah melena pas aku masukkan ubat montot tu...
aku biarkan jer die tido..
cek suhu dah turun..mungkin kesan ubat tu...
dalam kol 8 qaleef celik2 mate sengeh2 tengok apaknyer ade kat sebelah..

terus segar..
heran aku...macam tak demam jer...!!!
aku mengigau ker mlm tadi tuh...!!!
ilusi aku kew...mula terpikir2...
adakah sebab aku terlampau banyak sangat bekerje dan tidor lewat sekarang ni buat aku jadi mamai...aaarrgghhh....
qaleef sihat waalfiat pagi semalam tuh...!!!

bangun terus turun katil sendiri jalan kehulu kilir...
aaiihh...pelik nih..malam tu kemain panas badan lembik semacam...
ni siap men kejar2 ngan apaknyer gelak mengekek...

aku rase qaleef demam rindukan abahnyer aaarrrr...!!
sebab biler nampak abahnyer kat sebelah..terus die ok macam tak de ape2 berlaku...

aku terkesima pulak..eeceaah ko...

tapi siyes nih...
aku ni punyer ar gelabah kucen tak tidor semalaman..
alih2...biler apak nyer balik..terus die sihat macam tak ade ape2 berlaku...ngeee....

qaleef rindukan abah nyer...

ni pes time terjadi...
sebelum ni memang biasa paknyer gi out stesen tinggalkan die..kekadang sampai sebulan..
die ok jeww..peduli pon idak..
cume biler lame tak jumpe..apak nyer  balik..die bekejar gi kat apak nyer tuh..
tapi ni baru 2 hari kene tinggal...
dah demam sampai 40 deg suhu mencanak naik...
hurrmmm...heran aku lah...

mungkin qaleef semakin membesar dan semakin memahami makna rindu....
itu lah bonding namanya....


pasni nak kene tinggal balik..
dan akan selalu kene tinggal.....
biler abah nyer gi out stesen...

pasrah...


buat mase ni...
aku belum pernah berjauhan ngan qaleef..
paling lama aku rase pernah aku tinggalkan qaleef dalam 2-3 jam..
mase aku gi kursus ritu...lame dah...

tu pon aku rindu gilerrrr....!!! drama kannnnnn.............


aku bace n3 yongnana pasal anak dia Aidi terpakse ditinggalkan kat semenanjung tuh...
siyes aku sebak bace die laki bini dok rase sunyi aidi tak ade...
tah kenape..terbayang pulak kalau aku celik2 mata..
qaleef yang selama ni aku dok hadap 24/7 tu tak de depan mata...
huwwaaaaa....nanges ko...!!!

eerrr..hormon nak menerima kunjungan kawan baik kot...-dengan harapan-

bertabah lah yong....tinggal berape hari jer lagi kan nak cuti sekolah...



sekarang aku kat shah alam..laki aku hantar...
jadi aku tak de kereta nak gerak mane2
baru feeling2 nak gi shopping seluar 'ac mizal' kat Gm Klang tuh...ngeh ngeh ngeh....
kereta mak aku ade...tapi kene tunggu die balik sekolah dulu..
dan selalu nyer..waktu tu aku dah malas nak kuat mane2..
jadi...aku pon kene bertabah duduk jer rumah...
suker la laki aku tu..........

qaleef alhamdulillah dah ok..
walaupon masih dedar..tapi semangat melasak masih kuat..
lagipon kat sini ramai melayan..
jadi mungkin kurang nak melayan rase rindu pada apak nyer...
tapi masih aku tak dapat tidur melena sangat..
dah pesan pada ayah aku...kalau tetibe qaleef demam panas lagi macam malam semalam nyer...
nak terus bawak spital..
tak kisah ar pagi buta pon...lagi besh..tak ade orang...
tapi alhamdulillah..tak de ape yang berlaku...
qaleef ok sampai ke pagi walaupon tido die macam tak selesa dan terganggu....tapi badan dah tak panas..mak nye ni lega...





p/s :: kalau mak nyer ni yang tak ade....??













29 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ala cianya dia

Ros Anis Rusli said...

kalo anak demam seyes risau gila kan aty...bilalah leh jumpa qaleef n aty ni..tingin nk ketemu..

fifi said...

sian qaleef..kalau maknya takde,lagilah dia rindu..sebab tu kena jaga diri baik-baik tau kak.saya selalu risau kalau apa-apa jadi kat saya,camnalah anak nanti.sekarang semua nak fikir anak jer..hehe..

Fiza Rahman said...

Siannya qaleef. Rindu kat abah sampai demam2 yer.

Memang risau lah klo anak demam panas ni. Ubat montot kena standby.

SweetLikeWhat said...

sian qaleef..rindu ayah ye..
anis Hannah demam baru 37deg pun dah gelabah ini kan pulak 40deg..huhu..

Puan Ira said...

alahai...ciannya bb

Nadya Zahid said...

nad pon aritu twins demam...mmg cuak coz first time gak..tp nasib baik dlm fridge..mmg standby ubat demam..plak tu deorg baru pas inject pneumococol...bg ubat demam tu n esok trus pagi2 bwk jumpe paed..alhamdulillah...dh surut demam astu...doc ckp kalau demam 3 ari..panas sgt tu yg kene admitted..next time nad tau dah..kalau anak demam..mandikan die..nad plak terbalik..anak demam..takut nak mandikan...

khairiah said...

pernah merasa keadaan camni...bila abah dia ada sebelah blh dia bgn tersengeh2 siap bergurau bagai lg hehehe

Allene said...

biasa la.. dorang lagi rapat ngn bapak selalunya.. uhuhu, mak gak selalu tersentap. padahal, mak yang selalu lebih risaukan dia

Puteri Satu said...

nampak badan qaleef mcm dah susut sikitkan... mesti nakalkan hehhe...

Mr n Mrs Zaidi said...

mmg panik bila anak demam time laki xde...sy dh brp kali kne..huhuhuuhuh... mmg anak nie time sihat nak bermain dgn ayah jer..tp time sakit mesti nak dgn makk jer...semoga qaleef sihat2 k...bila la mau ketemu kak aty n qaleef nie..

eima said...

jgn miss pcm 4-6 hourly tau ...

YanaUjang said...

klu mak xde ank rindu nenen..haha

zafirah lak hr tu demam sbb duk rmh..lps amek dr taska kemain lembik bdn..merengek² x selesa..bdn panas lagi..then mlm tu ai bwk dia kuar jmpe atok dia and kwn2 atok..saja atok dia ajak melepak...haha rock atok zafirah ni... dan dan tu jugak dia tros sehat wal'afiat okeh! siap men lari² gelak ketawa bagai..grrr~ ikut perangai sape tah xsuka duk rmh :p

With Julia said...

Betul tuh aty...mmg anak2 sebesar Qaleef dah pandai rindukan bapanya...hospital klang bgus eh...waaaa ini satu info terbaik...biar jauh tp service bgus leh pi nanti kalo jd kes mcm nih...

iietamalek said...

ade member ofis bagitahu, suruh bagi anak tidur dengan kain sembahyang suami..

tak tahula betul ke tidak..mlm tadi sy cuba buat camtu..anak tak merengek dah la.tidur pun nyenyakkk...

Mama Vogue said...

Tunggu dia besar skit nnt mcm2 yg dibuat sebab kerinduan.. Macam hakim tahun lepas, aseklah berpeluk ngan baju babah dia..huuu

♥ ROS ♥ said...

Cepat sembuh yer... Mama n auntie suma risau sgt bila anak demam ni :(

mama ila said...

dah ada anak nie...bab2 demam lah yg paling kita risaukan.. qaleef demam rindu yer...nampak abah terus segar yer

malynd_anggun said...

budak cerdik rindu abah yee..ciannn...

Chekgu Azrine said...

akak paling takut anak kecik demam..serius memang stressed la sis..huhu

Veelara Shamsyul said...

Alahaii....sedihnya....

Kite pn blum pna bjauhan dari iman.paling lama 4 jam kot tu pun ms blik kampung, amik peluang g settle hal2 y leceh bw baby. X leceh sebenarnya tp risau iman rimas n panas...tu pun aduhh..rs famili ni x lengkap.selalu bperang ngn iman, perang btiga..ms tu bdua je.jangal n pelik

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aty..Aidi pun demam rindu jugak sekarang ni. Tengah malam semalam depa hangkut aidi p klinik sebab badan dah panas. Pastu asal ada je jiran ke apa datang rumah, bila time depa nak balik..Aidi org pertama meraung nak ikut balik.

Ada sorang jiran tu badan dia besar2 debab2 mcm mama dia ni jugak, punyalah dia manja duduk kat riba org tu. Confirm dia demam rindu.

Menangis trus tadi bila tau Aidi demam. Lambatnya..seminggu lagi ni.

Sigh.

Baiduri said...

huhu....xleh nk bayang klu pisah ngn ank....blom penah pisah lg....
cian qaleef dh pandai rindu2 kt abah dia....

UMIE SUE said...

aqilah xpnh berpisah lg dgn kami bdua..risau jgk ni

D Yatie said...

alololo... sian nyer dia..
Arissa kalau berjauh dengan ayah nya mesti dia demam jugak.. huhuhu...

Hana Soffelia said...

Demam rindu tu kalo gaya gitu. hehe

m@m@yAyA said...

ciannya qaleef~

mkn ubt yer syg,nti cpt sembuh..
aty cuba bg dia pakaian yg papa dia pakai bg dia bau masa nak tdo ke at least leh dia lps rdu ckit dia ase yg papa dia dekat ngn dia..~

bila anak demam nie kita mak2 mmgla isau..
get well soon qaleef cyg~

Mimy Hamid said...

demam rindu bau papa dia ni....mama nya rindu tak..hihihi

!k@ said...

Lama xtinggal komen sini..
Sian qaleef demam rindu..huhu..
Ammar pn br lepas demam panas...
Aty..qaleef mmg iras aty kan..sejuk org tua2 kata.. :-)