Tuesday, March 12, 2013

MOVING PROJECT :: Memilih cat untuk Interior





pasal cat umah ni..memang asyik ar bertekak laki bini...
nak tentukan warna cat tuk satu2 ruang...
aku nak warna ni..laki aku hati kering kate boring...
laki aku cadangkan warna tu...aku selamber pulak kate tak cantik...


dalam sesetengah hal..masing2 agak tegas mempertahan kan pendapat dan idea...


dan seringkali aku kuarkan ayat ni kat laki aku "percaya pada taste orang..orang akan pastikan semuanya sempurna...insyaallah dia akan suker"

cisss...binik sape lah yang konpiden sangat nih...

berbulan2 gak tau nak tentukan warna..
sebab...tu bukan setakat warna cat dinding..
tapi akan mempengaruhi keseluruhan ruang...
termasuk perabot..warna langsir...warna kusyen..warna untuk carpet...dan jugak dekorasi...

semangat ko aty hooii...

harus ar kan...
kate nak masuk rumah sendiri..baru pulak tu...ngeeee....
biar ar feeling tu teruje sikit kan...

akhirnye...lepas banyak sumber rujukan aku carik..aku gugel..
beratus kali bukak tutup majalah...
dapat gak kate sepakat laki bini nih...


kali ni..kiteorang memang elakkan warna coklat -macam kat ruang tamu umah sewa kiteorang tuh...
walau pon aku suker sangat2...
dah plan konon2 nak wat kat feature wall bilik tidur utama..
tapi awal2 laki aku dah cakap -tak boleh-
yerr...boring kot..
selama 2 tahun dok hadap kaler tu hampir setiap hari..
alaaaa...umah mak aku tu dulu..kaler pink nak dekat 10 tahun pakai...relaks jer...
biler kiteorang nak kawen ritu..baru ar ayah aku sibuk2 nak tukar kaler cat..
ni baru jer 2 tahun kan....ngeh ngeh ngeh...

tukar ar idea sikit kan...
walaupon tak boring mane..
tapi tak salah mencube sesuatu yang lain....

untuk ruang tamu...kiteorang pilih warna cerah tapi berani serta modern..tak de lagi warna tanah...
dan untuk bilik tidor utama..
kiteorang dah decide pilih warna lembut dan cerah..-kasi bilik tu nampak lagi luas..nak kasi mud romantik..
untuk bilik qaleef pulak...haaa...aku ade idea menarik..
kasi sangat berbeza ngan bilik die yang kat umah sewa tu...
tapi nanti2 ar aku share...
tak besh ar nak tunjuk sekarang kan...ngeeeee.....
kasi sepelaisssss..!!! heheh...


haaaaa...tu jer yang kiteorang akan cat dulu..
sebab..ruang2 tu antara ruang2 yang penting dan akan digunakan secare maksima..
jadi nak kene setel dulu dan cepat sebelum barang masuk...
ruang2 lain..kendian2 pon tak ape....
idea akan datang biler dah siap duduk nanti...
cume risaukan qaleef jer nanti sibuk nak nolong sama....haaaiihhh.....











sebelum2 ni...sejak bertahun2 dulu..
aku hanye gune cat jenis nippon....
tak tau nape..mungkin sebab warna2 nyer aku rase cantik kot...
mungkin aku pikir..harga nya mahal..jadi pasti elok...
tu aku ar sendiri pikir...
nippon paint tu..-yang kaler pepel kat bilik tidur aku tu- 
1 ltr jer dan 40 hengget lebih tau...
mungkin sebab aku amik yang kilat ley lap..
tapi hakikat nyer..mahal aku beli..berhapak jugak tau...
bukan hapak bau tu..tapi hapak yang macam kulat tuh..
haaaa.....sape kate yang mahal tu elok sangat..
sedang aku pakai tuk dalaman..kat bilik tidor..
dah tu..bahagian yang aku cat...jauh dari dinding bilik air yang lembab tu..

dan tu bukan ar kali pertama..
pernah kat umah family aku..beli yang 5 ltr sampai 2oo hengget lebih..
tapi tetap ada masalah yang sama...
okeh..mungkin dinding aku kot yang problem...huhu...

sebenarnye...untuk umah baru ni pon..
memang planning nak beli nippon paint gak...
dah siap survey kod warna dalam magazine dah..
umah orang tu warne nyer cun aku pekenan..
aku amik kod warna die nak beli tuk cat umah aku pulak nanti..

tapi biler aku gi kedai cat lain -selain nippon paint-
pekenan lak tetibe...
sama jer macam nippon paint..ade scheme color bancuh mesen die sendiri..

jadi aku pilih jenis cat KCC dan colourland..
colourland ni kalau tak silap aku brand meysia kan...
tuk 5 ltr yang aku pilih jenis colourland baru rm 90 hengget instead of warna yang sama jenis nippon tu...
dan cat brand KCC pulak...aku pilih tuk ruang tamu dan bilik tidor qaleef..
5 ltr untuk ruang tamu rm 95 hengget..
dan se-ltr [satu tin kecik] tuk bilik qaleef antara 22-30 hengget...[aku amik 2 kaler]
dan semua ni...warna2 mesen tau....
bukan warna cat yang ko tengok siap ber tong depan kedai tu..
kire aku pilih kod warna yang aku nak..baru die buat -melalui mesen khas tu-

bagi aku..harge nye agak murah berbanding Nippon paint dan Jotun...

aku harap...walaupon murah..tapi kualiti terjamin....
maksud nyer..tak mudah terkopek2..berhapak...atau berkulat...
haaa...tu semua kene amik kire waktu nak beli cat tau...
jangan ko main boh jer....
lain ar kalau ko beli yang cat sedia ade 7 ltr 30 hengget tu jer..

pilihan aku...aku amik cat yang boleh di lap..
sangat penting tuk persekitaran waleef yang makin membesar nanti..
dan jugak..nyah-bau memandanag bau cat ni tak elok tuk budak kecik...
cume tuk bilik aku amik yang shining sikit..
tuk ruang tamu..aku tak nak...-laki aku yang tak nak-

hasil nyer...???
insyaallah...nanti dah setel semua...aku share satu persatu hek...




sebelum terlupa...
ade orang pernah tanye aku...FEATURE WALL tu ape...??dan macamane nak tentukan dinding feature wall tu...
haaa..tu lain n3 aku buat...
ni pon aku rase dah cukup panjang aku nulis ni hah....



p/s :: ngah bertekak lagi ngan laki pasal nak pilih cat feature wall tuk ruang family tengok tivi atas tuh....haaaiiihhh......






17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya dah ada umah nie kan

SweetLikeWhat said...

haha comel gado2 pasal cat..tak try cat ICI?anis pakai cat tu oket takde pulak jadi hapak..mahal jugak..wakakaka..

Gieyana said...

x sabar nk tgk nnt...lg satu cat Sancora kot best gak..wangi jer cam lemon..kira utk budget la..

mengecat mmg memenatkan tp sgt worth bila sendiri yg cat..leh spend ribu-riban gak kalau beli cat n alatan2nya..:)

Nur Zulya said...

yeahh entry yg ditunggu-tunggu.betul aty,aritu beli cat kcc yg vinyl,snang lap klu kotor.5 liter baru rm88.wangi epal lagi :))

Dkna Abza said...

pasti penat mengecat rumah :(

Chekgu Azrine said...

Nanti akak masuk rumah akak..akak nk mntk pendapat sis ye..hehehe..winkkk

Aziah Razak said...

saya pun dulu macam ni, berebut nak pilih warna cat. tapi biasanya mom's choice was more better than mine. haha :D

Cik Puan Rara said...

rara tau,rumah aty mst malatop nt.nt jemput kami blogger makan2 kat umah aty eh.hehehe

simplyasweettale said...

good info. me tak pernah mengecat. seriously. rumah plain je. tunggu rumah sendiri nnt baru nak belajar mengecat hihihi

simplyasweettale said...

good info! me tak pernah mengecat. hehe rumah color plain je. tunggu rumah sendiri nnt cat ;p

antalya said...

ok tak sabar nk tgk hasilnya. thanx for sharing the info.bleh jadikan bahan rujukan time nk cat rumah bila raya nanti yahuuu

e.t.t.y said...

betul...berkulat tu sokong...!!! jauh dari toilet pun sokong. sebab bilik rumah husband pun camtu gak...

Munirah Mohd Ali said...

haha masalah kita sama~ sy suka warna2 tanah, tp husband suka warna2 garang.. tapi kitorg belum betul2 decide lagi nak cat atau nak biar je cat yang sedia ada tu.. btw, keep writing! :)

roza mamat said...

salam...sis nak tnye yg 5liter rm90++ dri colourlnd tu yg boleh dilap n x berbau ke mse cat? n memg jnis x luntur kaler atau biase punye...tq

roza mamat said...

salam kenal...sis colrland yg 5liter rm90++ tu yg mcm mana ya...jnis boleh dilap n tak berbau x luntur kaler atau biase punye...bru tfkir nk bli nipon

roza mamat said...

salam...sis nak tnye yg 5liter rm90++ dri colourlnd tu yg boleh dilap n x berbau ke mse cat? n memg jnis x luntur kaler atau biase punye...tq

Raihanah Ahmad said...

bestnya, tak sabar nak cat rumah baru saya pulak